Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 13-03-2017 - redactie: Bart FM Droog en Jurgen Eissink
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


S. Vestdijk


Geboren te:
Harlingen, 17-10-1898
Gestorven te:
Utrecht, 23-03-1971
Volledige naam:
Simon Vestdijk
Naamsvarianten:
Simon Vestdejk
Pseudoniemen:
Theun de Frik; Petit Moune;
S. Tascorli; P.S.E. Udo.



Uitermate productief prozaïst, essayist, dichter, vertaler (van o.a. Emily Dickinson, Arthur Conan Doyle en Edgar Allan Poe) en (muziek)criticus.



Biografie | Brieven, herinneringen | Anderen over S. Vestdijk

Enig kind van de oorspronkelijk uit Holland afkomstige gymnastiekleraar en -auteur Simon Vestdijk¹ (Haarlem, 1863-Zeist, 1944) en Anna Mulder (Amsterdam, c. 1869-Den Haag, 1937). Na de driejarige HBS in Harlingen, dat als Lahringen regelmatig in zijn werk terugkeert, volgt hij in Leeuwarden de Rijks-HBS. Daar ontmoet hij J. Slauerhoff, die een klas hoger zit. Vestdijk studeert medicijnen te Amsterdam (1917-1927). In 1918 debuteert hij met anderhalve bladzijde proza, onder de titel 'Gestileerde waarnemingen', in de Almanak der Unitas Studiosorum Amstelodamensium. In 1926 debuteert hij met gedichten in het tijdschrift De Vrije Bladen.

Geboortehuis in Harlingen
(foto: Vestdijk-beeldbank)

Na zijn artsenexamen in 1927, trekt hij bij zijn inmiddels naar Den Haag verhuisde ouders in en studeert korte tijd psychologie en filosofie in Leiden. Werkt vervolgens als scheeparts (waarbij hij een reis naar Nederlands Indië maakt) en daarna als waarnemer in diverse artsenpraktijken in Nederland.

Na de verschijning van zijn debuutbundel wil hij zich compleet aan de literatuur wijden. Doorslaggevend voor dat besluit is zijn ontmoeting in 1932 met Eddy Du Perron en Menno ter Braak, die resulteerde in het redacteur-schap van het tijdschrift Forum.

 

Menno ter Braak, Simon Vestdijk en Eddy du Perron (foto: Vestdijk-beeldbank)

In 1933 schrijft zijn eerste, 1121 pagina's 'kladhandschrift' tellende roman. Dit boek, Kind tusschen vier vrouwen, wordt door de uitgever geweigerd en verschijnt eerst na Vestdijks dood, in 1972. Wel gebruikt hij het manuscript als bronmateriaal voor andere romans. Een daarvan, Terug tot Ina Damman. De geschiedenis van een jeugdliefde verschijnt in 1934 als zijn romandebuut.

Met H. Marsman schreef hij de roman Heden ik,
morgen gij
(1936).

Van 1936 tot voorjaar 1943 was hij redacteur bij
Groot Nederland. In die hoedanigheid is hij in 1936
o.a. betrokken bij het tijdschriftdebuut van
M. Vasalis
.

Vanaf 1936 woont Vestdijk samen met Ans Koster-Zijp, tot haar overlijden in 1965.

Van februari 1938 tot juni 1939 is Vestdijk redacteur kunst en letteren van de Nieuwe Rotterdamse Courant.


Ans Koster-Zijp
(foto: Vestdijk-beeldbank)

In 1939 verhuist hij naar Doorn. Victor E. van Vriesland, in 1969: 'Over Vestdijk, die ik natuurlijk goed kende, heb ik niets te vertellen. Hij was toen met mevrouw Koster en leefde zo regelmatig als Immanuel Kant, wandelde elke dag één uur hetzelfde paadje door het bos, hij woonde en woont in Doorn om beweging te hebben, en ik wandelde wel eens met hem mee. Ik zag hem na de oorlog geregeld toen hij een vriendin in Amsterdam had, ik kwam daar dan borrelen. Litterair had ik wel met hem te maken, in de periode van de krant [i.e. NRC], en ik heb ervoor gezorgd dat hij mijn opvolger werd. Maar beleefd heb ik niets met hem.'³

Simon Vestdijk was in de Tweede Wereldoorlog samen met ruim vierhonderd andere 'prominente' Nederlanders gegijzeld, van 4 mei 1942 tot eind februari 1943. Eerst in kamp Sint-Michielsgestel, daarna in het beruchte 'Oranjehotel' te Scheveningen. Bij aanslagen van het verzet waren de gijzelaars genomineerd voor een eenmalige gastrol voor het executiepeloton. Zijn bundel Gestelsche liederen (1949) refereert aan deze periode. De inhoud van De glanzende kiemcel (essays, 1950) stamt ook uit zijn gevangenschap: 'Acht lezingen over wezen en techniek der poëzie, gehouden in Sint Michielsgestel in 1943'.

In ruil voor zijn toezegging lid te zullen worden van de 'Kultuurkamer', wordt Vestdijk vrijgelaten. Hij zegt direct na zijn vrijlating zijn redacteurschap van het collaborerende tijdschrift 'Groot Nederland' op.

Van 1945 tot 1948 is hij redactielid van Centaur en criticus voor Het Parool. In 1949 wordt hij redactielid van Podium en medewerker van Het Algemeen Handelsblad (tot 1953). Met Henriëtte van Eyk schrijft hij in 1949 de roman Avontuur met Titia (1949). Van 1956 tot eind 1959 was hij chroniqueur bij De Gids. Hij publiceerde hij muziekrecensies in Het Vaderland (1956-1957) en in De Groene Amsterdammer (1956-1963).

Vestdijk antwoordde Nol Gregoor, op de vraag waaraan hij zijn grote productiviteit toeschreef: 'Ik ken schrijvers, die na het voltooien van een boek langdurig gaan uitrusten. Zoiets snap ik niet; je wordt er toch niet moe van, je kunt er toch bij blijven zitten?'³

Na het overlijden van Ans Koster-Zijp in 1965 trouwt hij met Mieke van der Hoeven, met wie hij zoon Dick (1967) en dochter Annemieke (1969) krijgt.

Vestdijk leed geregeld aan zware depressies.
Hij stierf, na drie maanden in coma te hebben
gelegen, in het Academisch Ziekenhuis van
Utrecht aan de ziekte van Kahler.

Op 26 maart 1971 werd hij bijgezet in het
graf van zijn moeder op Begraafplaats Nieuw Eykenduynen (graf 2-4654) aan de Kamper-foeliestraat te Den Haag. Op de grafsteen is
een dichtregel uit Mnemosyne in de bergen
(1946) aangebracht:

 
'T  ANTWOORD  OP  ELK  RAADSEL   IN DE TIJD, D'EEND'RE OPLOSSING: VERGANK'LIJKHEID...

Met moeder, c. 1907
(foto: Vestdijk-beeldbank)

 

naar boven

Belangrijkste prijzen en onderscheidingen

P.C. Hooftprijs 1950 (uitgereikt in 1951). Constantijn Huygens-prijs 1955. Vijfjaarlijkse prijs voor meesterschap van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (1964). Prijs der Nederlandse Letteren 1971. Ridder in de Orde
van Oranje-Nassau (1955). Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw (1963). Eredoctoraat Rijksuniversiteit Groningen (1964). Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag in 1998 werd een postzegel uitgegeven.

Vestdijkkring

 In 1972 werd de Vestdijkkring gesticht, een bundeling van toegewijde lezers die zich de bestudering van zijn werk ten doel stelt. Een tot op de dag van vandaag (10 mei 2012) florerende en actieve vereniging, die tal van publicaties over Simon Vestdijk verzorgd heeft en een informatieve website onderhoudt: www.vestdijk.com.

naar boven

De biografen en Vestdijk

Visser

Aanvankelijk zou Hans Visser (Leeuwarden, 1936-Maassluis, 2001) de officiële Vestdijk-biograaf worden. Visser las tijdens zijn studie scheikunde te Delft Vestdijks roman De andere school. Hij herkende in dat boek zijn eigen middelbare school en raakte gefascineerd door Vestdijk. In 1981 kregen hij en Anne Wadman van Vestdijks uitgever De Bezige Bij de opdracht een biografie te schrijven. 

Het proefhoofdstuk dat Visser en Wadman in 1987 aan de familie Vestdijk toonden viel niet in goede aarde. Na overleg met Geert Lubberhuizen, destijds uitgever van de Bezige Bij, en Loet Abell, actief  binnen de Vestdijkkring, besloten Mieke, Dick en Annemieke Vestdijk de samenwerking met het tweetal te stoppen en hen de toegang tot het Vestdijkarchief te ontzeggen.

Desalniettemin zette Visser door, en publiceerde in 1987, met hulp van literatoren Max Nord en Emanuel Overbeeke, de biografie Simon Vestdijk. Een schrijversleven. Een boek dat vooral gekraakt werd. Enerzijds vanwege het suggestieve karakter van sommige passages, anderzijds vanwege de slechte stijl. Het positieve aspect eraan is dat het boek veel 'hard' feitenmateriaal bevat - maar de moeilijkheid blijft om dat van de fictie te schiften.

Na deze biografie publiceerde Visser meer studies over Vestdijk, die hij vooral in eigen beheer en in kleine oplages uitbracht. In 1999, twee jaar voor zijn overlijden, werd hij voorzitter van de Vestdijkkring.


 

Hazeu

Oud-uitgever Wim Hazeu, die eerder de biografieën van Achterberg en Slauerhoff schreef, kreeg wel toestemming van Mieke Vestdijk om het archief in te zien. In 2005 publicereerde hij het langverwachte en ruim duizend pagina's tellende boek.


¹ Op 9 juni 1830 zag te Haarlem een arbeider van brouwerij 't Scheepje een eenzame peuter op de hoek van de Oostvest en de Dijkstraat staan. Omdat niemand wist wie zijn ouders waren werd hij Simon Vestdijk genoemd - de achternaam was een samentrekking van beide straatnamen.  Het knaapje (c. 1828-1888), vader van de gelijknamige gymnastiekleraar en grootvader van de schrijver Simon Vestdijk, groeide uit tot een  gerespecteerd onderwijzer en werd schrijver van diverse vakboeken.
Hij publiceerde ondermeer  De gijmnastiek in Nederland, zoo als zij is en wezen moest (Van Cittert & Katin,  Haarlem, 1861. Omvang: ruim 300 p.) en Oppervlakkige beschouwingen over den intellectueelen toestand onzer gymnastiek en hare examens (Haeseker, Haarlem, 1869. Omvang: [IV], 146 p.). [bronnen: Koninklijke Bibliotheek en Wim Hazeu. Vestdijk. Een biografie, 2005, p. 63.]

²
Victor E. van Vriesland. Herinneringen verteld aan Alfred Kossmann. Singel 262. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam, 1969.

³ Nol Gregoor in gesprek met S. Vestdijk. De Bezige Bij, Amsterdam, 1967.

Deze biografische schets is hoofdzakelijk samengesteld uit materiaal afkomstig van De Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, van de biografie op de site van de Erven Vestdijk (www.svestdijk.nl) en van de Vestdijkkring. Zie bronnen (onderaan deze pagina) voor compleet bronnenoverzicht).

bronnen bij 'De biografen en Vestdijk':

Arjan Peters, De Volkskrant, 24-08-2001.
Rob Gollin, De Volkskrant, 02-12-2005
Elizabeth den Otter, Wapenveld. Jaargang 56, nr. 3, juni 2006.

naar boven




S. Vestdijk: brieven, herinneringen en gesprekken.

Hendrik Marsman, S. Vestdijk. Brieven over litteratuur. Stols, 's-Gravenhage, 1945. Oorspr. verschenen in De Groene Amsterdammer, 1936. 2de druk bij Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage [etc.], 1973. Omvang: 57 p. 3de druk 1987, met nawoord van T. van Deel. Omvang 41 p.

S. Vestdijk. Gestalten tegenover mij. Persoonlijke herinneringen. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1961. 2de [uitgebreide] druk 1962. Omvang: 282 p. 3de druk in de BB Cargo-reeks bij De Bezige Bij, Amsterdam, 1973. Omvang: 296 p. 4de druk 1992 [fotomechanische herdruk van 1ste druk uit 1961]. Omvang 296 p.

S. Vestdijk. Nol Gregoor in gesprek met S. Vestdijk. Literaire documenten serie nr. 9. De Bezige Bij, Amsterdam, 1967. Omvang 143 p. Gesprekken voor de radio, oktober 1961 - juni 1962. 2de uitgebreide druk bij Reflex, Utrecht, 1981. Omvang XIII, 177 p.

S. Vestdijk. Brieven uit de oorlogsjaren aan Theun de Vries. Uitg., ingel. en van aantek. voorz. door Theun de Vries. Achter het boek  jrg. 6, afl. 1-2. Nederlands letterkundig museum en documentatiecentrum, 's-Gravenhage, 1968. Omvang: 160 p.

S. Vestdijk & Theun de Vries. Briefwisseling. Bezorgd door S.A.J. van Faassen. Querido, Amsterdam, 1985. Omvang: 340 p.

Simon Vestdijk & Willem Pijper. Merlijn. Het ontstaan van een opera in brieven en documenten. Verzorgd door Arthur van Dijk en Mieke Vestdijk. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1992. Omvang: 296 p.

Simon Vestdijk & Johan van der Woude. 'Je bent een onmogelijk man!' De briefwisseling tussen Simon Vestdijk en Johan van der Woude 1939-1969. Bezorgd door Tim Duyff. Met medewerking van T. van Deel. Achter het boek nr. 31. Lubberhuizen [distr.], Amsterdam, 2003. Omvang: 225 p.

Schepelingen van De Blauwe Schuit. Brieven van Bertus Aafjes, K. Heeroma, M. Nijhoff, S. Vestdijk en Hendrik de Vries aan F.R.A. Henkels, 1940-1946. Bezorgd door Gillis Dorleijn, Sjoerd van Faassen en Ageeth Heising. [Red.: Sjoerd van Faassen ... et al.]. Achter het boek nr. 36. Letterkundig Museum, Den Haag, [2003]. Omvang: 338 p.

Simon Vestdijk. Zeer geachte heer Van het Reve. Avalon Pers, [Woubrugge], 2006. Omvang: 27 p. Opl. van 110 ex., waarvan 100 Arabisch en 10 Romeins (h.c.) genummerd.

S. Vestdijk & Henriëtte van Eyk. Wij zijn van elkaar. Brieven 1946-1947. Ingel. en bezorgd door Wim Hazeu. De Bezige Bij, Amsterdam, 2007. Omvang: 343 p.

Simon Vestdijk. Brieven aan Henriëtte van Eyk [s.n.], [s.l.], 2011. Omvang: [16] p. + 4 brieven met envelop. Opl. van 115 genummerde ex., waarvan 15 romeins genummerd voor de drukker. Uitg. t.g.v. de 22e Litteraire Salon van het Kennemer Gasthuis op 4 november 2011.

naar boven



Over Simon Vestdijk:

1943-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | 2000-2009 | 2010-2014

Menno ter Braak. De duivelskunstenaar. Een studie over S. Vestdijk. Astra Nigra Reeks nr. 1. [K.C. van Boeschoten en L.J. Zimmerman],  ['s-Gravenhage], [1943]. Omvang: 58 p. Oplage: 50 genummerde exemplaren. In machineschrift. 2de druk in de Prominenten reeks, bij Veen, Amsterdam, 1945. Omvang: 127 p.

Vestdijknummer. [met bijdragen van Fokke Sierksma, A. Roland Holst, L. Vroman, Victor Varangot, G. Achterberg, A.J.W. Kaas, A. Marja, D. Opsomer, J.B. Charles en Paul Rodenko]. Podium, jrg. 5, 17 october 1948. De Driehoek, 's-Graveland, 1948. Omvang: 64 p. Speciaal nr. t.g.v. 50e verjaardag van Simon Vestdijk.

Over S. Vestdijk. Onder red. van Max Nord. Door G.H. Barneveld, Anton van Duinkerken, Max Nord, Jeanne van Schaik-Willing, dr. V.W.D. Schenk, J.H.W. Veenstra, Victor E. van Vriesland. En voorzien van een bibliografie. De Bezige Bij, Amsterdam, [1948]. Omvang: 92 p. 

W.L.M.E. van Leeuwen [samenstelling]. Rondom Forum. Een tijdsbeeld in documenten uit het werk van J. Slauerhoff, H. Marsman, E. du Perron, Menno ter Braak, S. Vestdijk. Meulenhoff's bibliotheek van Nederlandsche schrijvers nr. 37. J.M. Meulenhoff, Amsterdam, [1951]. Omvang: VIII, 150 p. 3de druk 1966.

Fokke Sierksma.  Tussen twee vuren. Een pamflet en een essay. de Bezige Bij, Amsterdam, 1952. 2de druk bij Copyright Foundation Simon Vestdijk, Doorn, 1997. Omvang: 184 p. Ondertitel op omslag: Een pamflet en een essay bij De toekomst der religie van Simon Vestdijk.

Schrijvers blootshoofds. S. Vestdijk, Anna Blaman, Adriaan van der Veen, Pierre H. Dubois, Bert Schierbeek, Hella S. Haasse, Alfred Kossmann, Nel Noordzij, Harry Mulisch. Over de roman en eigen werk. Bijeengebracht door Nel Noordzij. De Bezige Bij, Amsterdam, 1956. Omvang: 164 p.

Bibliografie van S. Vestdijk tot 17 oktober 1958. Samengest. door M. Grijzen. De Bezige Bij/Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/'s-Gravenhage,  [1958]. Omvang: 44 p. Uitgave ter gelegenheid van de 60e verjaardag van S. Vestdijk. Met inl. door Nol Gregoor, getekend portr. door Fritz Behrendt.

S. Vestdijk. [Samengest. door Bert Bakker Sr., Gerrit Borgers, Jan Hulsker ... et al.]. Schrijvers prentenboek dl. 2. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum/De Bezige Bij, 's-Gravenhage/Amsterdam, 1958. Omvang: 40 p. 4de [door Daisy Wolthers herziene en uitgebreide] druk 1983. Omvang 52 p.

Nol Gregoor. Simon Vestdijk en Lahringen. De biografische achtergronden van de Anton Wachter-romans. De Bezige Bij/Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/'s-Gravenhage, 1958. Omvang: 183 p. Geschreven in opdracht van de Jan Campertstichting te 's-Gravenhage. 2de druk bij Reflex, Utrecht, 1977. 4de druk 1982. Omvang 179 p.


Th. Govaart. Simon Vestdijk. Ontmoetingen nr. 18. Desclée De Brouwer, [Brugge], 1960. Omvang: 51 p. Biografie. 3de herziene druk bij Orion [etc.], Brugge, 1971. Omvang 55 p.

W. Enzinck. Simon Vestdijk. Opnieuw kandidaat, opnieuw afgewezen. AO-reeks, boekje 1084. Stichting IVIO, Amsterdam, 1965. Omvang: 16 p. Auteursnaam wordt abusievelijk vermeld: Ensinck.

R.A. Cornets de Groot. De chaos en de volheid. [Een vijfvoudig essay over S.Vestdijk]. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1966. Omvang: 192 p. Op de omslag de ondertitel: Een vijfvoudig essay over S. Vestdijk.

R.A. Cornets de Groot. De open ruimte. Opstellen over A. Roland Holst, Gerrit Achterberg, J.H. Leopold, Simon Vestdijk, Harry Mulisch, Simon Vinkenoog, Lucebert. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1967. 189p.

Vestdijk in kaart. [Inl. van Jan Hulsker ; een bijdr. van S. Vestdijk ; bibliogr. verz. door Daisy Wolthers]. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1967. Omvang: 125 p. In het colofon: "... bevat een herdruk van de bibliografie van S. Vestdijk, uitgeg. in het kaartsysteem 'Mededelingen van de Documentatiedienst' van het Letterkundig Museum te Den Haag." Uitgave berust op een bibliografie van 1965 van het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. 1. Vestdijk in kaart. Bibliografie, verzorgd door Daisy Wolthers. [Met inl. van Jan Hulsker, een bijdr. van S. Vestdijk: "Een levenswerk in triplo" en biogr. gegevens.] 2. Vestdijk in beeld.

Theun de Vries. Hernomen konfrontatie met S. Vestdijk. Brieffragmenten en gesprekken. Floret-boeken nr. 23. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1968. Omvang: 143 p. Herdrukt als Gesprekken met S. Vestdijk. Een hernomen confrontatie, aangevuld met brieffragmenten en andere bescheiden. Forum Haganum-reeks nr. 9. BZZTôH, 's-Gravenhage, 1981. Omvang 151 p.

naar boven


1970-1979

Hella S. Haasse. Tweemaal Vestdijk. Essays. Ingeleid door C.J.E. Dinaux. Kort en goed-reeks. Querido/ Wolters/Noordhoff, Amsterdam/Groningen, 1970. Omvang VII, 48 p. Eerder verschenen in: Hella S. Haasse, Leestekens. Querido, Amdsterdam, 1965.

R.A. Cornets de Groot. Contraterrein. Opstellen over Gerrit Achterberg, Rhijnvis Feith, Herman Gorter, W.F. Hermans, Harry Mulisch, Simon Vestdijk e.a. Nieuwe Nijgh boeken nr. 37. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage/Rotterdam, 1971. Omvang: 160 p.

In memoriam S. Vestdijk, 1898-1971. [Met bijdragen van A. Roland Holst, Martin Hartkamp, Nol Gregoor, Jeanne van Schaik-Willing, Henriëtte van Eyk, R.A. Cornets de Groot, Hella S. Haasse en Herman Passchier]. Maatstaf  jrg. 19, nr 4/5. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1971. Omvang: p. 213-339 [= 126 p.?].  Speciaal nummer. Bevat ook tekst van Simon Vestdijk

R.A. Cornets de Groot. Vestdijk op de weegschaal. Literaire verkenningen. Vierde tijdvak. Sijthoff, Leiden, 1972. Omvang: 100 p. + Werkboekje (11 p.). Schooleditie.

J. Kamphuis. Simon Vestdijk en de kerkgeschiedenis. Kamper bijdragen nr.13. ''De Vuurbaak'', Groningen, 1973. Omvang: 22 p. Rede Kampen, Theol. Hogeschool (Vrijgem.), 1973. Herdrukt in: J. Kamphuis. Tolken van hun tijd. Essays over Gerrit Achterberg, H. Marsman, Simon Vestdijk, J.H. Leopold. Culturele thema's nr. 1. De Vuurbaak, Groningen, 1978. Omvang: 137 p.

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. 6 Delen. HES Publishers, Utrecht, 1977-1981.

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel I. Centaur, Critisch bulletin, De vrije bladen, Forum, Het woord, Libertinage, Maatstaf, Merlyn en Soma. HES Publishers, Utrecht, 1977. Omvang 97 p.

Wam de Moor. Meester en leerling. In de voetsporen van S. Vestdijk. Kritieken. [Red. Sjoerd van Faassen ... et al.]. Uitgeverij BZZTôH, 's-Gravenhage, 1978. Omvang: 155 p. Eerder verschenen in het dagblad: De Tijd.

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel II. Ad interim, Apollo, Columbus, Criterium, De litteraire revue, De nieuwe stem, Podium, Raster, Het Venster, Werk, Zondagspost. HES, Utrecht, 1979. Omvang: 87 p.

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel III. De baanbreker, Elsevier's geïllustreerd maandschrift, De gemeenschap, De gids, Groot-Nederland, Den gulden winckel, Helikon, Kroniek van (hedendaagsche) kunst en kultuur, Maupertuus, De nieuwe gemeenschap, Proloog, Semaphore, De stem, De vrije katheder, De vrije kunstenaar, De werkplaats. HES, Utrecht, 1979. Omvang: 135 p.

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel IV. Amsterdams tijdschrift voor letterkunde, Cartons voor letterkunde, Debat, Elckerlyc, Het boek van nu, De nieuwe gids, Hollands Weekblad/Maandblad, Kentering, Ontmoeting, Opwaartsche wegen, Raam, Roeping, Tirade en nog 21 andere tijdschriften. HES, Utrecht, 1979. Omvang: 159 p.

naar boven

1980-1989

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel V. Dietsche Warande en Belfort, Forum der letteren, Levende talen, Nieuw Vlaams tijdschrift, De nieuwe taalgids, Ons eie boek, Ons erfdeel, Spektator, Standpunte, Streven, De Vlaamse gids en nog 35 andere tijdschriften. HES, Utrecht, 1980. Omvang: 216 p.

Theun de Vries. Brieven uit de oorlogsjaren aan S. Vestdijk. Met een appendix behelzende enkele brieven, gewisseld tussen S. Vestdijk en D.A.M. Binnendijk in september 1941. Bezorgd door S.A.J. van Faassen. Achter het boek ; jrg. 10, afl. 2-3. Nederlands letterkundig museum en documentatiecentrum, 's-Gravenhage, 1981 [zie ook: S. Vestdijk. Brieven uit de oorlogsjaren aan Theun de Vries. 1968].

Jean Brüll. Overzicht van de bijdragen van en over S. Vestdijk in letterkundige- en algemeen kulturele tijdschriften uit de jaren 1930-1972. Deel VI. Register. HES, Utrecht, 1981. Omvang: 162 p.

S. Vestdijk. [Bijdragen van Ria den Hartog-Albers et al.]. Bzzlletin nr. 93. BZZTôH, 's-Gravenhage, 1982. Omvang: 96 p. Themanummer.

Rudi van der Paardt. Antieke motieven in de moderne Nederlandse letterkunde. Een eigentijdse odyssee. Synthese. Stromingen en aspecten. De Arbeiders-pers/Wetenschappelijke Uitgeverij, Amsterdam, 1982. Omvang: 120 p. Over Louis Couperus, S. Vestdijk, W.F. Herrmans, Willem Brakman en Hugo Claus.

Je kunt er toch bij blijven zitten? Kritieken op de romans van S. Vestdijk. Gekozen, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Rudi van der Paardt. Leven & letteren. De Bezige Bij, Amsterdam, 1983. Omvang: 335 p.

E.M. Beekman. The verbal empires of Simon Vestdijk and James Joyce. Costerus vol. 40. Rodopi, Amsterdam, 1983. Omvang: 211 p.

P. Kralt. Door nacht en ontijd. De Ierse romans van S. Vestdijk. Phoenix reeks. Huis aan de Drie Grachten, Amsterdam, 1983. Omvang: 127 p.

Rudi van der Paardt. Narcissus en Echo. Opstellen over Simon Vestdijk. [Red. Josée Waerebeek et al.]. Dimensie, Leiden, [1984]. Oplage 750 ex.

Jean Brüll. Vestdijk op krantenpapier. Reflex, Utrecht,  1984. Omvang: 110 p. Bibliografie.

W.S. Huberts. Van toekomst naar verleden. Een onderzoek naar de ontwikkeling van de motieven 'ideaal' en 'toekomstverwachting' bij S. Vestdijk aan de handvan de jeugdverhalen "Het dagboek van het witte bloedlichaampje", "De betoverde kamer" en "De grenslijnen uitgewist". [Huberts = eigen beheer], Groningen, 1984. Omvang 36 bl. Scriptie MO-B Nederlands, Stichting Noordelijke Leergangen.

Een hartversterking. De reacties op Vestdijks eerste dichtbundel. Ingel. en toegel. door Anne Wadman. Met medew. van Gerben Wynia. Rondom S. Vestdijk nr.1; Litteraire reeks nr. 14. "Stabo/All-round", Groningen, [1984]. Omvang: 76 p.

Hans Visser en Anne Wadman. Met medew. van Willem Diemer en Gerben Wynia. Biografisch bijwerk. Rondom S. Vestdijk nr. 2; Litteraire reeks nr.14 [i.e. 16]. Stabo/All-Round, Groningen, 1984. Omvang: 92 p.

Xaviera Hollander. Interview met Simon Vestdijk. Begijnenpers, Stampersgat, 1984. Omvang: [6] bl. Opl. van 20 genummerde ex., bestemd voor relaties. Eerder verschenen in: Het Eijkenblad, 1961.

W.S. Huberts. Van de ene schrijver naar de andere. De invloed van Maurice Maeterlinck op het jeugdverhaal "De grenslijnen uitgewist" van S. Vestdijk. [Huberts], Groningen, 1985. Omvang: 41 p. In ringband. Doctoraalscriptie Nederlands, Rijksuniversiteit Groningen.

Met naam en toenaam. Proeve van een register op het werk van S. Vestdijk. Samengest. door P.J.L.M. Hammann en A.M. Jansen. Jansen [etc.][eigen beheer], Diemen [etc.], 1985. Omvang: 53 p. Geniet. Register op Aktaion onder de sterren, Het genadeschot, Kind tussen vier vrouwen, Juffrouw Lot, De onmogelijke moord, De schandalen en De andere school. [bron nadere informatie over dit boek: Antiquariaat Hinderick en Winderickx, Utrecht].

Simon Vestdijk in de muziek. Samengest. en verzorgd door Jean Brüll, Max Nord en Rob Schouten. Vestdijkkring/[Gianotten], [Heelsum/Tilburg], 1985. Omvang: 48 p. Uitg. ter gelegenheid van het symposium 'Vestdijk in de muziek', gehouden op zaterdag 26 oktober 1985 in de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. Bevat tekst van Simon Vestdijk.

naar boven

Herman de Man. De erotiek in onze letteren. Over pornografie en Vestdijk. Klein literair museum nr.18. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1986. Omvang: 18 p. Opl. van 120 exemplaren; 1-100; I-XX.

Hans Visser. In samenwerking met Max Nord. Simon Vestdijk. Kinderjaren. Libris, [Hoevelaken], 1987. Omvang: 57 p. Voorpublicatie van de eerste twee hoofdstukken van de biografie Simon Vestdijk. Een schrijversleven (1987).

Hans Visser. In samenw. met Max Nord en Emanuel Overbeeke. Simon Vestdijk. Een schrijversleven. Kwadraat, Utrecht, 1987. Omvang: XIII, 719 p. Biografie.
In 1981 begon Visser in opdracht van De Bezige Bij met de biografie van Vestdijk. Nadat de weduwe van Vestdijk, Mieke Vestdijk van der Hoeven, kennis had genomen van het eerste proefhoofdstuk, weigerde ze verdere medewerking. Hierdoor kreeg Visser geen toegang tot het archief van de schrijver. [Bron: Ruud van Capelleveen, Nederlandse literatuur 1900-2000 (deel 1), Absolute facts, 2001].

Anne Wadman. De grote explosie. Snuffelen in de marge van Vestdijks gedichten 1930-1932. Rondom S. Vestdijk nr. 4. Servo, Garrelsweer, 1987. Omvang: 97 p.

T. van Deel. Veel lied'ren zijn gezongen. De poëzie van S. Vestdijk. BBLiterair. De Bezige Bij, Amsterdam, 1987. Omvang: 46 p.

Theun de Vries. S. Vestdijk. Grootheid en grenzen van een fenomeen. Bezorgd door Rudi van der Paardt. Met bibliografische medew. van Jean Brüll. Dimensie, Leiden, 1987. Omvang: 107 p. Opl. van 750 genummerde ex.

Martin Hartkamp. Identificatie en isolement. Een visie op Vestdijk. Bert Bakker, Amsterdam, 1988. Omvang: 317 p.

Peter de Boer. Vestdijks pallet. De rol van de beeldende kunst in de romans van S. Vestdijk. De Bezige Bij/De Herenpers, Amsterdam/Ros, 1988. Omvang: 151 p.

Rob Schouten. Iets verhevens en onuitsprekelijks. Muzikale motieven in het werk van S. Vestdijk. Vestdijkbibliotheek. De Bezige Bij/De Herenpers, Amsterdam/Ros, 1988. Omvang: 176 p.

P. Kralt. De toverbron. S. Vestdijk en de geschiedenis. Vestdijkbibliotheek. De Bezige Bij/De Herenpers, Amsterdam/Ros, 1988. Omvang: 243 p.

Willem Huberts. De vierde oubliëtte. Flanorreeks nr. 4. Flanor, Hilversum, 1988. Omvang: 18 p. Opl. van 30 genummerde ex. Uitgeverij Flanor: 'Een vergelijking tussen Vestdijks gedicht 'De oubliëtte' en de gelijknamige novelle.'

Gerben Wynia. Narcissus tussen de mensen. Over S. Vestdijk als dichter en romancier. Flanorreeks nr. 5. Flanor, Hilversum, 1988. Omvang: 53 p. Opl. van 30 genummerde ex. 2de herziene druk 1999. Omvang 27 p.

Harm Bekkering. Veroverde traditie. De poëticale opvattingen van S. Vestdijk. [s.n.], [s.l.], 1988. Omvang: 319 p. + Noten, bijlage, bibliografie en registers (96 p.). Proefschrift Nijmegen. Met samenvatting in het Frans. Auteursnaam op omslag: Harry Bekkering. Ook verschenen in de Vestdijkbibliotheek-reeks.

Harry Bekkering. Veroverde traditie. De poëticale opvattingen van S. Vestdijk. Vestdijkbibliotheek. De Bezige Bij/De Herenpers, Amsterdam/Ros, 1989. Omvang: 578 p. Ook verschenen als proefschrift Nijmegen, 1988.

Brieven rond de Vestdijk-biografie
. Samengest. en ingel. door Hans Visser. Sijthoff, Amsterdam, 1989. Omvang: 275 p.

Willem Diemer. Vragen aan de geest van S. Vestdijk. Met als bijlagen: mijn brieven aan zijn weduwe. 'Servo', Garrelsweer, 1989. Omvang: 63, XI p. Opl. van 250 genummerde ex., waarvan 75 niet in de handel.

Martin Hartkamp. Schoten rondom Vestdijk. Bezorgd door Rudi van der Paardt. [Redactionele leiding van Jan Biezen]. Dimensie, Leiden, 1989. Omvang: 127 p. Oplage van 1000 genummerde ex.

naar boven

1990-1999

De kaars van S. Vestdijk. Toegel. door T. van Deel.  De Lange Afstand, Amsterdam, 1990. Omvang: [16] p. Opl. van 50 genummerde ex. Gedicht met essay.

P. Kralt. Stem en tegenstem. De structuur van de bundel "Verzen" van S. Vestdijk. Leidse opstellen nr.11. Dimensie, Leiden, 1991. Omvang: 80 p.

Emanuel Overbeeke. Het dilettantenmasker afgelegd. Vestdijk en de muziek. Fragmenten nr.10. Plantage-G&S, Leiden, 1991.

Het plezier van de tekst. Vijf letterkundige bijdragen. Medewerkers: Siem Bakker [et al.]. Nijmeegse reeks dl. 3. Quine,  Nijmegen, 1991. Omvang: 109 p. Over S. Vestdijk, Gerrit Krol, W.F. Hermans, Louis Paul Boon, Ida Gerhardt.

Nietzsche en zijn mogelijkheden. [Bijdragen Monique de Groot ... et al.]. Uitgelezen nr.12. Quine, Nijmegen, 1991. Omvang: 146 p. Speciaal nr. van Uitgelezen / Instituut Algemene Literatuurwetenschap, Katholieke Universiteit Nijmegen. Over Friedrich Nietzsche, Fedor Dostoevskij, Georges Bataille, Robert Musil, Paul Thomas Mann, Maurice Gilliams en S. Vestdijk.

B.H. Jongbloed. Ironie in perspectief : aard en ontwikkeling van de verbale ironie in de handschriftelijke versies van Vestdijks 'Sint Sebastiaan' en in de daarmee corresponderende gedeelten van die van 'Kind tussen vier vrouwen'. [Thesis], [Amsterdam], 1991. Omvang: 295 p. Ook verschenen als proefschrift Groningen.

Adriaan Venema. Schrijvers, uitgevers en hun collaboratie. Deel: Dl. 3B. S. Vestdijk. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1991. Omvang: 262 p. Rug- en omslagtitel: Schrijvers, uitgevers & hun collaboratie. Bart FM Droog, 2012: Hoogst tendentieus en onbetrouwbaar boek.

Joke Alberts en Hans Visser. Vestdijk en het kinderboek. Eigen beheer, [s.l.], 1991. Omvang: 61 bl. 1e opl. 80 ex., 2e opl. 40 ex., 3e opl. 45 ex.

Jean Brüll. De receptie van Vestdijk (1932-1982). Stichting Bibliographia Neerlandica, 's-Gravenhage,  1992. Omvang: 180 p. Bibliografie.

Hans Visser. Vestdijk en Leeuwarden. [Eigen beheer], [Maassluis], 1992. Oplage 40 exemplaren. Omvang: 115 p.

Mieke Vestdijk-van der Hoeven. Afscheid van Simon. Leven met een nalatenschap. Meulenhoff editie. Meulenhoff, Amsterdam, 1993. Omvang: 206 p.

Hans Visser. Vestdijk en Henkels. Een literaire vriendschap in oorlogstijd. [Eigen beheer], [Maassluis], 1993. Omvang: 108 p. Oplage 20 exemplaren.

Marja Pruis. Wie is wie in Anton Wachter. Een kennismaking met de personages uit de romancyclus van S. Vestdijk. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1994. Omvang: 78 p.

Birgitta Kasper-Heuermann. Selbstvergewisserung : zur immanenten Poetik in der "Symfonie van Victor Slingeland" von Simon Vestdijk.  Europäische Hochschulschriften. Reihe 18, Vergleichende Literaturwissenschaft; Bd. 78.  Lang, Frankfurt am Main [etc.], 1994. Omvang: 235 p. Oorspr. Dissertation Oldenburg, 1993.

Anne Wadman. Afscheid van S. Vestdijk. Zes opstellen. Leidse opstellen nr. 22. Dimensie, Leiden, 1994. Omvang: 85 p. Opl. 500 ex.

Guus Middag. Een verre vriendschap. Chr. J. van Geel en S. Vestdijk. Landgraafse cahiers nr. 4. Herik, Landgraaf, 1995. Omvang: 36 p.

Catalogus van de Bibliotheek Vestdijk. Uitg. door Bertram Mourits en Pierre N.G. Pesch. Met een inl. door Rudi van der Paardt. Utrechtse bibliografische reeks nr. 4. Universiteitsbibliotheek, Utrecht, 1995. Omvang: 198 p.

L.G. Abell van Soest en L.F. Abell. Het laatste oordeel. Een interpretatie van S. Vestdijks "De kellner en de levenden". Hugin, Utrecht, 1995. Omvang: 172 p. Bew. van het artikel: Van de God die een duivel werd, verschenen in de Vestdijkkroniek sept.-dec. 1984.

naar boven

H. Br. Corstius & Maarten 't Hart. Het gebergte. De tweeënvijftig romans van S. Vestdijk. Nijgh & Van Ditmar/De Bezige Bij, Amsterdam, 1996. Omvang: 234 p. Eerder verschenen in NRC Handelsblad van 3 september 1994 t/m 26 augustus 1995.

De geschiedenis van een talent. Onder red. van Harry Bekkering, Rudi van der Paardt en Ger Verrips. Vestdijk-jaarboek 1996. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1996. Omvang: 183 p. Uitg. in samenw. met de Vestdijkkring.

'Wat een degradatie, om van een Forum op een blad vol wijven terecht te komen!' Briefwisseling tussen Menno ter Braak, Frans Coenen, J. Greshoff, Van Holkema & Warendorf, H. Marsman en S. Vestdijk over de reorganisatie van het letterkundig maandschrift Groot Nederland in 1935. Bezorgd door Sjoerd van Faassen. [Red. Gillis Dorleijn ... et al.]. Achter het boek nr. 28. Letterkundig Museum/Lubberhuizen, Den Haag /Amsterdam, 1996. Omvang: 126 p.

Lutgarde Nachtergaele. Apollo op vrijersvoeten : een onderzoek naar de thematische coherentie in de Verzamelde verhalen van S. Vestdijk. Recueil de travaux d'histoire et de philologie. Université de Louvain, 7e Série, fasc. 3. Collège Érasme, Louvain-la-Neuve/Louvain, 1996. Omvang: 477 p. Bew. van doctorale dissertatie, Université Catholique de Louvain, 1994.

Simon Vestdijk. De schrijver als lezer. Onder red. van Harry Bekkering ... [et al.]. Vestdijk-jaarboek 1997. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1997. Omvang: 190 p. Uitg. in samenw. met de Vestdijkkring

Vestdijk. 1898-1998. Fiets- en wandelroute. [Samengest. door Marika de Boer, Andres Bakema en José Nales]. VVV Doorn, Doorn, 1997. Omvang: 44 p.

Evert van der Starre. Vestdijk over Frankrijk. Walburg Pers, Zutphen, 1998. Omvang: 207 p.

Het oog van de meester. Vestdijk als recensent. Onder red. van Harry Bekkering, W. Bronzwaer, Rudi van der Paardt, Ger Verrips en Gerben Wynia. Vestdijk-jaarboek 1998. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1998. Omvang: 171 p. Uitg. in samenw. met de Vestdijkkring.

P. Kralt. Paradoxaal is het gehele leven. Essays over het werk van S. Vestdijk. Amsterdam University Press,  Amsterdam, 1999. Omvang: 198 p.

naar boven

2000-2009

Pieter van Exter. Het ingekeerd verlangen. Over de wereld van Simon Vestdijk. Mycena Vitilis, Doorn, 2000. Omvang: 60 p. Beperkte oplage.

Jan Hendrik de Roder. Hoofdstukken over S. Vestdijk. [s.n.], [s.l.], 2001. Omvang: 138 p. Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen. Met lit. opg. en samenvatting in het Engels.

L.G. Abell-van Soest en L.F. Abell. De grootheid van Vestdijk. Zijn ideeën over de religie en over de angst. Hugin, Utrecht, 2001. Omvang: 152 p.

Annick Cuynen. "Ik houd er niet van, al te zeer begrepen te worden". De kunstenaar in het werk van Simon Vestdijk. Studies op het gebied van de moderne Nederlandse literatuur nr. 5. Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Gent, 2001. Omvang: 413 p.

Gerrit Kuiper. Gluren, een sociaal verschijnsel?  Eburon, Delft, 2003. Omvang: 91 p. POver voyeurisme en Elfriede Jelinek, S. Vestdijk, Alberto Moravia en Louis Paul Boon.

Hans Visser. [red. Jean Brüll ... et al.]. Herman de Man in De Java-Bode. Over pornografie en Vestdijk. Nog niet-reeks  nr. 10. Vereniging 'Herman de Man', Oudewater, 2005. Omvang: 32 p.

Wim Hazeu. Vestdijk, een biografie. De Bezige Bij, Amsterdam,  2005. Omvang: 1003 p., [48] p. pl. Tevens proefschrift Rijksuniversiteit Groningen. [2de druk] [2007].

Hans van de Breevaart. Authority in question. The controversy on Simon Vestdijk's De toekomst der religie (1948-1998). Eburon, Delft, 2005. Omvang: 271 p.

Johannes Otto van de Breevaart. Authority in question. Analysis of a polemical controversy on religion in the Netherlands, 1948-1998. Eburon, Delft, 2005. Omvang: 271 p. Auteursnaam op omslag: Hans van de Breevaart. Proefschrift Universiteit Leiden. Met samenvatting in het Nederlands.

naar boven

2010-2014

Jan Henk Hamoen. Het schip der zotten. Een theologisch-culturele plaatsbepaling van de theoloog August Henkels (1906-1975) toegespitst op zijn verhouding tot de drukker Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) en de schrijver Simon Vestdijk (1898-1971). Skandalon, Vught, 2010. Omvang: 342 p., [8] p. Proefschrift Protestantse Theologische Universiteit Utrecht - Kampen - Leiden. Met samenvatting in het Duits.

Wilbert van Walstijn (samenstelling). S. Vestdijk. 'De duizendvoudige tong'. Keuze uit 40 jaar Vestdijkkronieken. Prominent-reeks deel 2. Tiem, Baarn, 2013. 216p. Eerder verschenen in: Vestdijkkroniek.
http://www.vestdijk.com/kronieken2.htm#de-duizendvoudige-tong

Willem Otterspeer. Waar de politiek de literatuur snijdt. Over Hermans en Vestdijk en hun 'vriendschap'. Stichting Literaire Manifestaties Enschede, [Enschede], [2014]. 19p. Drienerwolde lezing nr. 22. Essay naar aanleiding van de 22ste Drienerwolde Lezing van de Stichting Literaire Manifestaties Enschede, Enschede, november 2013. Oplage van 150 exemplaren, waarvan 100 genummerd.

naar boven





Dichtbundels:

Verzen. De vrije bladen. Jrg. 9, schrift 6. De Spieghel, Amsterdam, [1932]. Omvang: 42 p. 2de druk in de Boekvink-reeks bij Querido, Amsterdam, 1978. Omvang 48 p.

Berijmd palet. Verzen. [Afb. op omslag: Jozef Cantré]. De Waelburgh, Blaricum, 1933. Omvang: 78 p.

Twaalf gedichten. Helikon jaarg. 3. nr. 4. [Boosten & Stols], Maastricht/Brussel, 1933. Omvang: 16 blz. (blz. 49 t/m 64) [In British Library].

Vrouwendienst. Verzen. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1934. Omvang: 80 p. 2de druk 1987. Nawoord Martin Hartkamp. Fotomech. herdr. van een auteursexemplaar van de 1e dr. Met een aantal varianten en toevoegingen van andere aard van de hand van de auteur. Omvang: 80, 16 p.

Kind van stad en land. Verzen. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1936. Omvang: 99 p.

Fabels met kleurkrijt. Ursa Minor-reeks  nr. 5. A.A.M. Stols, Uitgever, Maastricht, 1938. Omvang: 35 p. Ursa Minor kwam tot stand door samenwerking van J. Greshoff, M.B.B. Nijkerk en A.A.M. Stols. Oplage: 175 ex., waarvan 150 ex. in de handel. 2de [ongewijzigde] druk bij De Beuk, Amsterdam, 1956. 5de druk bij Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam, 1980. Omvang 35 p.

Klimmende legenden. Verzen. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1940. Omvang: 119 p.

Water in zicht. Gedichten. Helikon. Jrg. 10 (1940), nr. 7 (september). A.A.M. Stols, Rijswijk (Z.-H.), 1940. Omvang: 46 p. 2de druk. Oplage 300 ex. De eerste druk van deze uitgave werd vernietigd door het bombardement van Maastricht op 11 mei 1940.

Simplicia. Een bundel gedichten. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1941. Omvang: 110 p. Opl. 250 ex. - gedrukt op beige papier.

De vliegende Hollander. Van Kampen, Amsterdam, [1941]. Omvang: [III], 44 p. 2de druk bij Mycena Vitilis, Doorn, 2007. Omvang: 63 p. [Tekstverzorging: Mieke Vestdijk]. Opl. van 25 genummerde en door Mieke Vestdijk gesingneerde ex. Uitg. t.g.v. van de Beurs voor Kleine uitgevers op 9 december 2007 in Paradiso te Amsterdam.

De uiterste seconde. Gedichten. Bayard Pers [= F.G. Kroonder], [Bussum], [1944]. Omvang: 34 p. Opl.: 500 ex. Clandestien. De Jong nr. 862. Geschreven in 1942 te St Michiels Gestel.

Allegretto innocente. In Agris Occupatis [= A.Th. Mooij, W.H. Nagel en W.H. Overbeek], [Groningen], 1944. 13 p. [Volière-reeks nr. 5]. Oplage van 110 exemplaren, genummerd I-X (gesigneerd door de auteur) en 11-110. Clandestien. De Jong nr. 860. [2e dr.] 1944. Opl. van 90 ex. De Jong nr. 861.

naar boven

Mnemosyne in de bergen. Een episch gedicht in negen zangen. De Bezige Bij, Amsterdam, 1946. Omvang: 144 p. 2de druk in de Ooievaar-reeks nr. 108 bij De Bezige Bij/Bert Bakker/Daamen, Amsterdam/Den Haag, 1960. Omvang: 151 p.

Thanatos aan banden. [Een sonnettencyclus]. De Bezige Bij, Amsterdam, [1948]. 125p.

Gestelsche liederen. De Bezige Bij, Amsterdam, [1949]. Omvang: 350 p.

A. Roland Holst [en] S. Vestdijk
Swordplay * Wordplay
Kwatrijnen overweer

De Driehoek, 's-Graveland, 1950. 34 p.
Podium reeks.
[Herdruk] bij Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage [etc.], 1971. 68 p.


Een op de zeven. Bloemlezing uit de gedichten van S. Vestdijk. Samengesteld door de schrijver. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage, 1955. Omvang: 143 p. Omslagtitel: 1 op de 7. Rugtitel: Bloemlezing gedichten.
2de druk [1965]. Omvang 143 p.
3de druk in de QED-reeks bij Querido, Amsterdam, 1981. Omvang 156 p.
4de druk bij Copyright Foundation Simon Vestdijk, Doorn, 1996. Omvang: 150 p. Gebaseerd op de 1ste druk uit 1955. Opl. van 200 ex. met de hand gemaakt voor Boekhandel Binkhorst te Doorn.

Rembrandt en de engelen, 1606-1956. Twaalf gedichten en een acrostichon. Daamen, Den Haag, 1956. Omvang: 70 p. Uitgave ter herdenking van de 350ste geboortedag van Rembrandt. 2de druk bij Stardust Theatre, Den Haag, 2006. Omvang: 63 p. Uitg. ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van Rembrandt van Rijn, 1606-2006.

Door de bril van het heden. Keuze uit eigen werk. Ooievaar nr. 39. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956. Omvang: 208 p. Bloemlezing. Bevat 1. Gedichten. 2. Verhalend proza. 3. Kritisch proza. [2de druk] 1963. Omvang: 208 p.

Merlijn, een drama in verzen. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1957. Omvang: 59 p. De inl. eerder gepubliceerd in het herdenkingsnummer van Mens en melodie. Juni/juli 1947.

Verzamelde gedichten. Deel I. Lyrische poëzie. Verzorgd en geannoteerd door Martin Hartkamp.  Athenaeum-Polak & Van Gennep/Bert Bakker/De Bezige Bij/Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/’s-Gravenhage, 1971. Omvang: XVI, 465 p. 2de druk 1987. Omvang XXVII, 465 p.

Verzamelde gedichten. Deel II. Lyrische poëzie. Verzorgd en geannoteerd door Martin Hartkamp.  Athenaeum-Polak & Van Gennep/Bert Bakker/De Bezige Bij/Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/’s-Gravenhage, 1971. Omvang: XII, 514 p. 2de druk 1987. Omvang: 514 p.

Verzamelde gedichten. Deel III. Epische en andere poëzie. Verzorgd en geannoteerd door Martin Hartkamp.  Athenaeum-Polak & Van Gennep/Bert Bakker/De Bezige Bij/Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam/’s-Gravenhage, 1971. Omvang: VI, 567 p. 2de druk 1987. Omvang 608 p.

naar boven

Rondgang door het jaar. [Aant. T. van Deel]. [J. Meijer], Amsterdam, 1977. Omvang: 23 p. Opl. van 35 ex. voor de vrienden van de drukker. Niet in de handel.

'Arcadisch Pansbeeldje' en andere gedichten. [Verantwoording van en bezorgd door T. van Deel]. [J. Meijer], Amsterdam, 1981. Omvang: 27 p. Opl. van 35 ex.

Wanneer mijn vader sterft, laat mij dan staan. Samenstelling en inleiding Martin Hartkamp. Bert Bakker Bloemlezing. Bert Bakker, Amsterdam, 1982. Omvang 206 p. Bloemlezing uit Vestdijks gedichten.

Aktaion en andere gedichten. [Bezorgd door T. van Deel].  [Meijer], Amsterdam, 1985. Opl. van 50 ex. Omvang: 23 p.

Nagelaten gedichten. Bezorgd door T. van Deel, G. Middag en H.T.M. van Vliet. De Bezige Bij, Amsterdam, 1986. Omvang: XXIII, 691 p. Uitg. is tot stand gekomen onder auspiciën van het Bureau Basisvoorziening Tekstedities der Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Mieke kiest Simon. [Samenstelling] Mieke Vestdijk-van der Hoeven. Aspekt/De Prom, [Nieuwegein]/Baarn, 1998. Omvang: 143 p. Ondertitel op omslag: S. Vestdijk 1898-1998. Bloemlezing uit Vestdijks poëzie en proza.

Didactische kwatrijnen. Copyright Foundation Simon Vestdijk, Doorn, [1999]. Omvang: [11] bl. Uitg. ter gelegenheid van de millenniumwisseling 1999/2000. Zeer beperkte oplage. Oorspronkelijk verschenen in Nagelaten gedichten (1986).

Grieksche sonnetten. Met een naw. door Tom van Deel. Mycena Vitilis, Doorn, 2001. Omvang: 81 p. Gebaseerd op de tekst verschenen in Verzamelde gedichten (1971). Oorspronkelijk verschenen in Gestelsche liederen (1949).

Liefdesgedichten. Mycena Vitilis, Doorn, 2001. Omvang: [15] p. Omslagtitel: Tien liefdesgedichten. Uitg. t.g.v. de boekenweek 2002.

Stad aan de Wadden. Harlinger gedichten. Een interactie tussen poëzie en proza. Met een nawoord door Pieter van Exter. Mycena Vitilis, Doorn, 2002. Omvang: 70 p.

Tien muziekgedichten. Mycena Vitilis, Doorn, 2004. Omvang: [20] p. Uitg. t.g.v. het concert in de Vredenburg-serie Muziek & literatuur, 10 februari 2004.

Wij blaad'ren in de grachten als in boeken. Amsterdamse gedichten.  [Tekstverzorging: Mieke Vestdijk]. Mycena Vitilis, Doorn, 2007. Omvang: 46 p. Uitg. t.g.v. de opening van de nieuwe Openbare Bibliotheek te Amsterdam op 07-07-2007.

De zwanen van Gistoux. Drie gedichten rond een landgoed = Les cygnes de Gistoux. S. Vestdijk, Pascal Pia, E. de Perron. Vert. [uit het Frans] en toegel. door Kees Snoek. Trad. [du français] et présentés par Kees Snoek. E. du Perron Genootschap, Utrecht, 2008. Omvang: [18] p. Opl. van 150 ex.

Door de bril van S.V. Keuze uit eigen werk. [Tekstverzorging: Mieke Vestdijk]. Mycena Vitilis, Doorn, 2008. Omvang: 219 p. Poëzie en proza. Herdruk van Door de bril van het heden, 1956?

Een snik tot glimlach omgelogen. Gekozen en ingel. door T. van Deel. Van Oorschot, Amsterdam, 2010. Omvang: 69 p. Bloemlezing.

Doorn-bundel. Van korte in Doorn spelende verhalen, 1939-1959. [Tekstverzorging Mieke Vestdijk]. Mycena Vitilis, Doorn, 2011. Omvang: 95 p. + V.V.V. wandelkaart van Doorn. Proza, maar bevat ook enkele gedichten.

naar boven


In de bloemlezingen:

Poëzie van Simon Vestdijk is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Nieuwste dichtkunst. Bigot en Van Rossum, Amsterdam,  [1934].
Kristal. Letterkundige productie 1935. De Spieghel/Het Kompas, Amsterdam/Ant-werpen, [1935].
Jonge most. Van Dishoeck, Bussum, [1936].
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum, Amsterdam, [1936] (2de herz. druk).
Schrijvers getuigen tegen oorlog en militarisme. W.L.& J. Brusse, Rotterdam, [1936].
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum N.V., Amsterdam, 4de [verm.] druk [c. 1938].
Stekelbaarzen en hekelvaerzen. Bigot & Van Rossum, Amsterdam, [1938].
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1939 (13de herziene druk).
Schrijvers en schilders. De Haan, Utrecht, 1939.

naar boven

Langs de vele wegen. Dieben, Wassenaar, 1940 (3de herz. druk).
Lof van Nederland. Querido, Amsterdam, 1940.
Oogst der tijden. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1940.
Dichters van dezen tijd. Oogst 1940. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941 (14de herziene druk).
Muziek en poëzie. Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1941.
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Stille opmars. Wereldbibliotheek, Amsterdam, 1942.
Twee recht, twee averecht. De Driehoek, 's-Graveland, [1942].
Berijmd verzet. [s.n.], 's-Gravenhage, 1944.
Verzet en Poëzie. Ad.M.C. Stok, Zuid-Hollandsche U.M., Den Haag, 1945.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Dichters over 't jaargetij. In den Toren, Naarden, [1947].
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1947 (15de herziene druk).
Victor. Het boek der vrienden. De Spieghel, Amsterdam, 1947.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1948 (16de herziene druk).
Dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1949.
Vers tegen vers. Daamen, 's-Gravenhage, 1949.

naar boven

Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1951 (18de [herziene] druk).
Balladen en refereinen. Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, 1953.
De muze en de seizoenen. VBBB, [Amsterdam], 1953.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
De muze en de dieren. VBBB, [Amsterdam], 1954.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1954. (19de herz. druk).
Voor de bijl. Daamen [etc.], Den Haag [etc.], 1955.
Apollo's reis door Nederland. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage, 1956.
De muze zwerft door Nederland. VBBB, [Amsterdam], 1956.
Met twee maten. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Over de kling. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Poëtisch akkoord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Tweeërlei schriftuur. Em. Querido, 1958.
Beeldende poëzie. Amsterdam. Stafleu, Leiden, [1959].
Beeldende poëzie. De natuur. Stafleu, Leiden, [1959].
Beeldende poëzie. Het kind. Stafleu, Leiden, [1959].
Beeldende poëzie. Nederland. Stafleu, Leiden, [1959].
De muze en het heelal. CPNB, [s.l.], 1959.
Muziek en poëzie. Bruna, Utrecht, 1959 (2de [herz.] druk).
Voor wie dit leest. Querido, Amsterdam, 1959.

naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
Beeldende poëzie. Het dier. Stafleu, Leiden, [1961].
De muze op school. CPNB, [s.l.], 1961.
Het gevleugelde hobbelpaard. Het Spectrum, Utrecht-Antwerpen, 1961.
Beeldende poëzie. Het werk. Stafleu, Leiden, [1961].
Nederlandse schrijvers en schrijfsters. Deel II. Wolters, Groningen, 1961 (17de druk)
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste herz. druk).
Mens en dier. De Driehoek, Amsterdam, [1964].
V in Vers. Sijthoff, Leiden, 1965.
Dichters en gedichten. Malmberg, 's-Hertogenbosch, 1965.
Doorbroken grenzen. Meulenhoff, Amsterdam, 1967.
Een nieuwe bundel verzen. Meulenhoff, Amsterdam, 1967 (13de druk).
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, Amsterdam, 1969 (22ste herz. druk).
Een nieuwe bundel verzen. Meulenhoff, Amsterdam, [1969]. (14de gewijzigde druk).

naar boven

Al schrijvend. Querido, Amsterdam, 1971.
Impressie en expressie 3. Wolters-Noordhoff, Groningen, 1973.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Nieuw Nederlands Haneboek. Querido/Vara, Amsterdam/Hilversum, 1977.
Ontmoet de dichters. De Bezige Bij, Amsterdam, 1977.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam-/Antwerpen, 1977 (23ste herz. druk).
Groot verzenboek voor al wie jong van hart is. Lannoo, Amsterdam/Tielt, 1978.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
De Vogel. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, Vijverhof - Baarn, [1979].
Het kind. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, Vijverhof - Baarn, [1979].
Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Nieuw declamatorium. Standaard, Antwerpen/Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

naar boven

Ik ben genoemd meisje en vrouw. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1980.
De Dood. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, Baarn, 1980.
De Stad. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, de Heerdt / Baarn, [1981].
De Tuin. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, de Heerdt / Baarn, [1981].
Poëziebrevier. De Fontein, Baarn, 1981.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Het zwarte schaap der schepping. Bosch & Keuning, Baarn, 1982.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1982.
Uit de school geklapt. Koninklijke PBNA, Arnhem, 1983.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1983 (6de vermeerderde druk).
Dichters bij De Bezige Bij 1944-1984. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 1984 (5e editie).
200 Sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Dieren op versvoeten. Areopagus (Lezerskring Boek en Plaat), Diemen, 1985.
Langs straten en gedichten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Dichters door dichters. BZZTÔH, 's-Gravenhage, 1986.
Gelezen worden ze ontelbare malen. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Het geld dat spant de kroon. De Bezige Bij, Amsterdam, 1987.
Fries letterland. Poëzie en proza op Friese bodem. Sijthoff, Amsterdam, 1987.
Grote poëzie bloemlezing. Mij liet je leven. Citroenpers, Eindhoven, 1987.
V in Versvorm. Sijthoff, Amsterdam, 1988.
Ik heb het Rood van 't Joodse Bruidje lief. Querido, Amsterdam, 1988.
Ik word als een van dezen. BZZTÔH, 's-Gravenhage, 1989.

naar boven

Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1990.
Hier ligt Poot, hij is dood
. Veen, Utrecht, 1990.
Poezen in de poëzie
. Elmar, Rijswijk, 1990.
Poëzie als wapen. Boekencentrum, 's-Gravenhage, 1990.
Amsterdam dus. Thomas Rap, Amsterdam, 1991.
De vier jaargetijden. Kwadraat, Utrecht, 1991.
Liefde in gedichten. Boekencentrum, ‘s-Gravenhage, 1991
Met mijn valies vol dromen. Vroom & Dreesmann, [Amsterdam], 1991.
Het nieuwe avontuur. Uitgeverij Kwadraat, Utrecht, 1991.
Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992 (6e editie).
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
Wie waren het, die Rembrandt zagen? Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam, 1992.
Zonder vrienden kan ik niet. Kwadraat, Utrecht, 1992.
Slapen gaan misschien zelfs dromen. Kwadraat, Utrecht, 1993.
De heren van Den Haag zijn onderweg. Sdu, ‘s-Gravenhage, 1993.
En verder is hier alles prachtig. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Dichten over dichten. Contact, Amsterdam, Antwerpen, 1994.
De 100 beste gedichten van deze eeuw. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1994.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
O wereld, jij zingt, speelt en lacht. Kwadraat, Utrecht, 1994.
Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1994 (3de verbeterde druk).
O wie was mijn vader wie was ik. Vita, Nijmegen, 1995.
Een zucht als vluchtig eerbetoon. Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1995.
En al mijn levensdagen stonden in uw boek. Kwadraat Educatief, Utrecht, 1995.
Gij blijft in mijn gedachten. Kwadraat, Utrecht, 1995.

naar boven

Nooit heb ik wat ons werd ontnomen zo bitter, bitter liefgehad. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 1995.
In lief en leed verbonden. Kwadraat, Utrecht, 1995.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Dat schitterende water. BZZTÔH, ‘s-Gravenhage, 1996.
Hi-Ha-Hondelul en andere sportpoëzie. Thomas Rap, Amsterdam, 1996.
Dit is myn lân. Provinsje Fryslân/Provincie Friesland, Leeuwarden, [1997].
Ik wou dat ik twee hondjes was
. Ooievaar, Amsterdam, 1997 (18e druk).
Lachen mag van God. Bert Bakker, Amsterdam, 1997.
Wij hebben hier een prima domineetje. Kok, Kampen, 1997.
De geur van kruizemunt waait over. Kwadraat, Utrecht, 1998.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat
. Bert Bakker, Amsterdam, 1998 (18e druk).
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 1998 (8e herziene druk).
Ik draag je in mijn hart. Kwadraat, Utrecht, 1998.
Ik ging naar Bommel om de brug te zien. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
Ik heb alleen woorden
. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
In Liefde Bloeyende. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
De selectie van de eeuw. Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen, 1999.
Het evangelie volgens dichters. Lannoo/Atlas, Tielt/Amsterdam, 1999.
Wat blijft. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.
Geluk dat kan wel jaren duren. Prometheus, Amsterdam, 1999.

naar boven

Een tuinman is een dichter. Lannoo, Tielt, 2000.
Nog één keer door die hoge gang. Prometheus, Amsterdam, 2000.
Het liefste gedicht. Podium, Amsterdam, 2001.
Drugs. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.
Een boom is meer dan er staat. Lannoo, Tielt, 2002.
Literaire stadsgezichten. Atrium, Alphen aan den Rijn, 2002.
De stad in gedichten. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2003.
Lang leve de dood. De Bezige Bij, Amsterdam, 2003.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Het muzikaalste gedicht. Podium, Amsterdam, 2006.
Denkend aan de dood. Doodsgedichten. BnM Uitgevers, Nijmegen, 2006.
Maar wat is dan liefde? BnM, Nijmegen, 2007.
M'n opa... Prometheus, Amsterdam, 2008.
Zoekt ge het geitje wit of zwart overal met kloppend hart? [Norbert de Vries], Goirle, 2008.

Met dat hoofd gebeurt nog eens wat. Prometheus, Amsterdam, 2011.
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].
De Nederlandstalige poëzie in pocketformaat. Compaan, Maassluis, 2012.
Dichters uit de bundel. Marmer, Baarn, 2016.
De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Prometheus, Amsterdam, 2016.

naar boven




bronnen

Erven S. Vestdijk: www.svestdijk.nl
afbeelding omslag biografie: erven S. Vestdijk
Vestdijkkring:
Simon Vestdijk
Mats Beek
. www.schrijversinfo.nl: Simon Vestdijk.
J.C.H. Blom. Met medew. van G.G. von Frijtag Drabbe Künzel, S.E.M. Jansens en M.P.F.G. Thissen. De gijzelaars van Sint Michielsgestel en Haaren. Het dubbele gezicht van hun geschiedenis. Balans, Amsterdam, 1992. Omvang 48 p.
G.J. van Bork & P.J. Verkruijsse (red.). De Nederlandse en Vlaamse auteurs van middeleeuwen tot heden met inbegrip van de Friese auteurs. De Haan, Weesp 1985: Simon Vestdijk.
Burgerlijke Stand Amsterdam
Burgerlijke Stand Harlingen
Burgerlijke Stand Zeist
DBNL: Simon Vestdijk
J. van Geelen, F.P. Huygens, H.A. Huygens-Wijma, D. van Ryssel en B.W.E. Veurman. Lexicon van de moderne Nederlandse Literatuur. Meulenhoff, Amsterdam, 1981. 2de herziene en uitgebreide druk (1ste druk 1978).
Wim Hazeu. Het literair pseudoniemen boek. De Bijenkorf, [s.l.], 1987.
Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Lectuur-Repertorium. Deel 3. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1954.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 3. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1970.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 3. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1981.
Mededelingen van de Documentatiedienst. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, Den Haag / Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven, Antwerpen 1954-1992: Simon Vestdijk.
Victor E. van Vriesland. Herinneringen verteld aan Alfred Kossman. Singel 262. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam, 1969.

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Simon Vestdijk bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Literatuurmuseum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven

deze pagina is gefinancieerd door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2017

Webdesign Revan Barlas