Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 14-11-2015 - redactie: Bart FM Droog
Biografie | Boeken |Bloemlezingen | Google | Bronnen


A.J.H.A. Wensink


Geboren te:
Apeldoorn, 31-10-1920
Gestorven te:
Oostburg, 12-08-2001
Volledige naam:
Aleid Johan Herman August Wensink
Naamsvarianten:
Aleid Wensink; Aleid Johan Wensink;
Aleid Johan H.A. Wensink; A. Wensink; A.J.H. Wensink; George de Levooy; Georg de Sévooy
Pseudoniemen:
Willem Enzinck; Johan Ponteyne;
George de Sévooy.

  Aleid Wensink, c. 1965. Fotograaf onbekend. Bron: Lectuur Repertorium, 1968


Dichter, kunsthistoricus, essayist, propagandist, prozaïst, reisboeken-schrijver, vertaler, uitgever en bloemlezer.
Volgde het gymnasium te Zwolle en studeerde te Utrecht enige jaren Nederlands. Was gehuwd met W. Heersink. Hij schreef zowel in het Nederlands als in het Duits.

Hij debuteerde met poëzie op vijftienjarige leeftijd in het tijdschrift Groot Nederland, in 1935. Waar destijds Simon Vestdijk de redactie voerde.

In september 1940 verhuisde hij van Windesheim (bij Zwolle) naar Zeist. In 1940 publiceerde hij een kerstverhaal onder het pseudoniem George de Sévooy.

Onder de naam Johan Ponteyne publiceerde hij in 1941 de essaybundel Tegen de decadenten. Een drietal beschouwingen over onze hedendaagsche letterkunde (De Amsterdamsche Keurkamer). Dat werk werd in De zwarte soldaat. Blad voor de WA (een uitgave van de Weerafdeling, Nationaal-Socialistische Beweging, 29-11-1941) als volgt aangeprezen:

'De schrijver houdt in dit boekje een drietal beschouwingen over onze hedendaagsche letterkunde. Tegenover de vuilschrijverij en rijmelarij van lieden, die door het publiek als deskundigen van naam worden beschouwd, stelt hij de diepdoorvoelde bloed- en bodemverbonden kunst van Dietschers als George Kettmann Jr. en Jef Hinderdaal en vanuit dit oogpunt bezien bevat het dan ook belangwekkende gegevens.'

Dit boek is naast een lofzang op het werk van 'bloed en bodem' dichters en auteurs als Steven Barends, Hinderdael, Kettmann en Ferdinand Vercnocke vooral een felle aanval op de tijdschriften Werk, Criterium en De Vrije Bladen en op de dichters Anthonie Donker, Han G. Hoekstra, Anton Koolhaas, Louis Th. Lehmann, E. du Perron, Eric van der Steen en Simon Vestdijk.

Wensink besprak als George de Sévooy voor de genazificeerde Nederlandsche Omroep van 1942-1944 regelmatig boeken op de landelijke radio.

De gedichten van Wensink hebben vooral een religieus karakter, zowel in als na de oorlog. Al beoordeelt het Lectuur Repertorium (ed. 1952) zijn bundel 'Ster en blazoen' als uitgesproken 'nationaal-socialistisch'.

Hij was in de oorlogsjaren ook werkzaam als een van de 112 lectoren van de Afdeeling Boekwezen van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK). In die hoedanigheid was hij belast met het opstellen van adviezen over het al dan niet uitgeven van manuscripten en de toelaatbaarheid van boeken en brochures voor het Referat Schrifttum. De instantie die belast was met de censuur.

'LETTERKUNDIGEN UITGESLOTEN'

'De Eereraad voor de Letterkunde heeft zich beziggehouden met een aantal letterkundigen, die zich niet hebben laten weerhouden om — al of niet lid van de N.S.B. — direct of indirect belangrijke propaganda te voeren of te bevorderen ten behoeve van den vijand of zijn 'Nederlandschen' aanhang.

Op grond van den verderfelijken invloed, die van hen is uitgegaan, is de eereraad van oordeel, dat de letterkundigen Jan H. Eekhout, Chris de Graaff, mr J. Huyts, D. Kalma, J. C. Nachenius, Jan van Rheenen, dr. Joh. Theunisz, A.J.H. Wensink (ps. George de Sevooy) dienen te worden uitgesloten van, publicatie, het mededingen naar prijsvragen, het aan de markt brengen van herdrukken en ieder ander openbaar optreden op het gebied der kunst, tot 1 April 1953.'

[bron: De Heerenveensche koerier. Onafhankelijk dagblad voor Midden-Zuid-Oost-Friesland en Noord-Overijssel, 24-10-1945; bewerking van ANP-bericht d.d. 23-10-1945]


In 1952, in 1968 en in 1980 was het aan de destijds zeer goed geïnformeerde samenstelllers van het Lectuur Repertorium niet bekend dat Willem Enzinck, George de Sévooy, Johan Ponteyne in feite een en dezelfde persoon vormden, die eigenlijk Aleid Wensink heette. Kennelijk wist ook Victor E. van Vriesland dat niet, toen hij werk van Willem Enzinck selecteerde voor de omvangrijke bloemlezing Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dl. 3: 1940-1955. Eerst in 1985 ontdekt Willem Huberts, bij onderzoek voor de tentoonstellling 'De Nieuwe Orde en de Nederlandse Letterkunde 1940-1945', dat achter al deze namen één persoon schuil ging.

Op 22 januari 1952 reisden Aleid Wensink (in dit geval als Willem Enzinck, als journalist voor het Volksweekblad en de Nieuwe Eeuw) en illustrator en kunstschilder Otto van Rees naar Parijs om oude bekenden van Van Rees te bezoeken. Onder hen bevond zich de beeldhouwer Zadkine. In 1952 werkte Zadkine aan het in 1953 onthulde beeld 'De verwoeste stad', dat herinnert aan  het Duitse bombardement op Rotterdam. In de tentoonstellingscatalogus Otto en Adya van Rees. Leven en werk tot 1934 (Centraal Museum/Haags Gemeentemuseum, Utrecht/'s-Gravenhage, [1975]) zijn reisverslagfragmenten van deze reis opgenomen.

In de door hem (als Willem Enzinck) in 1961 samengestelde bloemlezing De dichter bidt. Bloemlezing uit de Nederlandse gebedslyriek (Kok, Kampen) staan verzen van opvallend veel dichters die vanwege hun oorlogsverleden vrijwel niet in andere naoorlogse bloemlezingen voorkomen, zoals Jan H. Eekhout en Johan Theunisz.

In 1967 was Wensink als Willem Enzinck een van de vier winnaars van de ANWB-prijs. Voor zijn reisboek Licht van Hellas ontving hij de prijs, die bestond uit een bedrag van 1000 gulden en een plaquette.

Literaire prijs

Limburgsch dagblad, 02-09-1977: ' De literaire prijs van de Westduitse stad Minden is dit jaar toegekend aan de Nederlandse auteur Willem Enzinck, zo heeft een woordvoerder van de gemeente Minden meegedeeld. De prijs van 10.000 mark zal op 25 september aan de 57-jarige Enzinck worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie van de 'Kogge', een auteursvereniging. Willem Enzinck is lid van het bestuur van de vereniging. Ook is hij lid van de Penclub.'

Met vertaalster Monika Auras runde hij uitgeverij De Calatra Press (c. 1970-2001). De Nederlandstalige werken van deze uitgeverij verschenen in Wensinks woonplaats Oostburg (Zeeland); de Duitstalige in die van Auras, Lahnstein (D). Bij deze uitgeverij verscheen in 1977 een Duitse vertaling van gedichten van Jan F. de Zanger.

Medewerker aan (o.a.) Morks Magazijn (jan. 1940), Groot Nederland, De Schouw, Ontmoeting, De Nieuwe Eeuw, Dietsche Warande en Belfort, Nieuwe Stemmen, De Vlaamse Gids, Volksweekblad en Het Nieuw Vlaams Tijdschrift.

Over A.J.H.A. Wensink / Willem Enzinck

Fernand Hoffmann. Der lyriker Willem Enzinck. "Singend mit geborstenen Lippen". Calatra Press, Lahnstein, [ca. 1975]. Omvang: [52] p.

terug naar boven



Boeken


Poëzie | Proza | Essays | Kunst | Reisboeken | Diversen | Vertalingen | Bloemlezingen |

terug naar boven



Poëzie

Ster en blazoen. [onder ps.] George de Sévooy. De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, [1942]. Omvang: 64 p.

Beloken land. Gedichten. [onder ps.] George de Sévooy. De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1942 [=1943]. Omvang: 29 p.
Datering 1942 volgens KB. Volgens Brinkman's is het in 1943 verschenen. In Groot Nederland van 15-03-1943 staat een vers uit dit boek afgedrukt; een bespreking van het boek verscheen op 24-06-1943 onder de kop 'Nieuwe uitgaven' in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010326169:mpeg21:a0014
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010315034:mpeg21:a0071
In 1942 verscheen, in verband met het tienjarig bestaan van uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer, een aantal krantenartikelen waarin over dit boek gemeld werd dat het 'binnenkort' zou verschijnen.

Windesheimer winter. Gedichten. [Onder de naam] Aleid Johan Wensink. [s.n.], [S.l.], 1945. Omvang: 28 p. Opl. van 60 genummerde en gesigneerde ex.

Einde November. Gedichten. [onder ps.] Willlem Enzinck. Mariënhofpers, Maarsseveen.  [1950]. Omvang: 28 p.

Strophen. [onder ps.] Willem Enzinck. Mariënhofpers [etc.], Maarsseveen [etc.], [1954]. Omvang: 39 p.

Hier auf Erden. [onder ps.] Willem Enzinck. Uit het Nederlands vert. door Emil Barth, Oskar Denger, Hans Franck, Friedrich Markus Huebner, Erwin Sylvanus.  Ill. Georg von der Vring. Werner Classen Verlag, Zürich/Stuttgart, [1955]. Omvang: . Oorspronkelijke titel: Willem Enzinck. Een keuze uit het werk [in DNB].

Vier gedichten. [onder ps.] Willem Enzinck. [Uit het Nederlands vert. door Heinz Helmerking]. [s.n.], [s.l.], 1957. Omvang: [10] p. Van de 4 gedichten zijn er 3 tevens voorzien van een vertaling in het Duits.

Aus vielen Herbsten. [onder ps.] Willem Enzinck. Linolschnitte Margarethe Krieger. S. Gideon Verlag, Gießen, 1960. Omvang: [26] p.

Zwischen Land und Meer. Text. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press [?], Oostburg [etc.], [1960], Omvang: [82] p. Oplage 500 genum. ex. Vertaler Monika Auras. 2de druk Calatra Press Willem Enzinck, Oostburg/Lahnstein, [1975]. Omvang [88] p. NB: DNB meldt dit boek ook in [1974].

Op mijn woord. Gedichten. [onder ps.] Willem Enzinck. Leopold, Den Haag, 1961. Omvang: 63 p. Keuze uit de eerder verschenen bundels Einde November en Strophen.

Von Minute zu Minute. Gedichte niederländisch/deutsch. [onder ps.] Willem Enzinck. [Übertr. aus dem Niederländischen: Willem Enzinck und Bernhard Doerdelmann] Verlag J.P. Peter, Gebr. Holstein, Rothenburg ob der Tauber, [1967]. Omvang: 47 p. (dubbele bl.). Tekst in het Nederlands en Duits.

Taal der dingen. Wim Krull foto's; Willem Enzinck tekst. EKA-druk, Oostburg, [ca. 1970]. Omvang: [48] p. 'Geheel gewijd aan de werken van Wim Krull met korte gedichten van Willem Enzinck'. Bron nadere informatie: http://www.digitaldrawn.nl/000kunst002wim.html

Ein Pfeilschuss Licht. Kurzgedichte. Mit Arabesken des Autors. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein, [1979]. Omvang: [136] p. 2de druk [1987?].

Kleine Auswahl. Gedichte. [onder ps.] Willem Enzinck. Kleine Handbibliothek nr.31. Tentamen,  Stuttgart, 1982. Omvang: 12 p.

Für diese Stunde. Gedichte. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein, [1985]. Omvang: [42] p.

Spur einer Hand. Manugramme. [onder ps.] Willem Enzinck. Mit Texten von Alois Vogel, Alfred Gesswein. Calatra Press, Lahnstein,  [1985]. Omvang: [55] p. Verm. gekalligrafeerde gedichten. Dit is een exemplaar in DNB

Spur einer Hand. Manugramme. [onder ps.] Willem Enzinck. Mit Texten von Alois Vogel, Alfred Gesswein. Calatra Press, Lahnstein,  [ca. 1990]. Omvang: [109] p. Verm. gekalligrafeerde gedichten. Dit is een exemplaar in de KB. Wellicht 2de vermeerderde druk?

Farbe aus Staub. Neue Kurzgedichte. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [1992]. Omvang: [93] p.

Ballade van het hout. [onder ps.] Willem Enzinck. Foto's: Wim Krull. EKA-druk, Oostburg, [ca. 2000]. Omvang: [66] p.

Die kürzeren Tage. Gedichte. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [2000]. Omvang: [61] p.

Röntgenbild einer Hand. Gedichte. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [2001]. Omvang: [46] p.

terug naar boven



Door A.H.J.A. Wensink (mede-)samengestelde dichtbundels van derden.

Lidy van Eijsselsteijn. Gedichten, 1947-1965. [Samengesteld door [onder ps.] Willem Enzinck en Ben van Eysselsteijn]. Leopold, 's-Gravenhage, 1965. Omvang: 52 p. Uitg. ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de dichteres Lidy van Eijsselsteijn (1904-1986).

terug naar boven



Proza


Koffiepraat. [onder ps.] Willem Enzinck. Bandontwerp en ill. door Otto van Rees. [eigen beheer], [s.l.], [1952]. Omvang: 46 p. Novelle.

Mount Everest. Roman van een expeditie. [onder ps.] Willem Enzinck. Servire, Den Haag, [1954]. Omvang: 247 p. 2e herz. dr. verschenen in de De grote leeuwenserie als: De grote klim. Roman van George Leigh Mallory en de Mount Everest. Leopold, Den Haag, 1960. Omvang: 261 p. 3de druk onder de titel De grote klim als Opus 2 Paperback nr. [1]. Opus 2, Kortgene, 1971. Omvang: 288 p.
In 1966 en 1972 verschenen van dit werk Duitse vertalingen, onder de respectievelijke titels: Der grosse Berg. George Leigh Mallory u.d. Mount Everest en
 Der grosse Berg. Drama am Mount Everest.

Maria met de houten jurk. Griekse volksverhalen en sprookjes. [onder ps.] Willem Enzinck. [omslag Jenny Dalenoord]. Leopold, Den Haag, 1959. Omvang: 190 p. 

Uit de mond der kinderen. [onder ps.] Willem Enzinck. Humanitas/Pieters,  Gent/Oostburg,  [1967]. Omvang: 153 p. Roman.

Die Schleiersprache. Neugriech. Volksmärchen. [onder ps.] Willem Enzinck. Mit 14 Federzeichngn v. Bernd Rosenheim. Die Waage, Zürich, [1968?]. Omvang 103 p. Duitstalig.

Bretons verhaal. [onder ps.] Willem Enzinck. Miniboek nr. 7. Verbeke-Loys,  St.-Andries (Brugge), [1969]. Omvang: 89 p.

Die Frau mit dem gläsernen Kind. Kleine Prosa. [onder ps.] Willem Enzinck. [Aus dem Niederländischen übertr. von Willem Enzinck und Monika Auras. Zeichn.: Rolf Schwarz]. Calatra Press, Lahnstein, [1975]. Omvang: 101 p. Verhalen.

Die Athosquelle. Eine Erzählung aus Griechenland. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [1979]. Omvang: [32] p.  (dubbele bladen). Verhaal.

Weg und Herberge. Geschichten von unterwegs. [onder ps.] Willem Enzinck. [Ill.: Horst de Blaere]. Calatra Press, Lahnstein, [1982]. Omvang: 70 p. Verhalen.

Metamorphose einer Kathedrale. Neue kleine Prosa. [onder ps.] Willem Enzinck. [Zeichn. Horst de Blaere]. Calatra Press,  Lahnstein,  [1984]. Omvang: 69 p.

Sprache des Wortlosen. Kleine Prosa. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [1997]. Omvang: 135 p.

Streichholzlichter. Aufzeichnungen. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein, [1997?]. Omvang: 104 p. Proza.

terug naar boven



Essays en redevoeringen


Tegen de decadenten. Een drietal beschouwingen over onze hedendaagsche letterkunde. [onder ps.] Johan Ponteyne. De delta-reeks. De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam,  [1941]. Omvang: 84 p.
Een scan van dit werk: http://resources21.kb.nl/gvn/EVDO02/pdf/EVDO02_NIOD05_4330.pdf

Criterium voorbij. Verleden en toekomst. [onder ps.] George de Sévooy. De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam, 1942. Omvang: 8 p. Brochure.

Die Freiheit des Wortes. Eine Rede. [onder ps.] Willem Enzinck. [s.n.],  [s.l.], 1954. Omvang: 29 p. Oplage van 200 exemplaren. Drukker: Mainzer Presse, Mainz.
'Diese Rede von der Freiheit des Wortes wurde von dem holländischen Dichter Willem Enzinck am 28. Juli 1953 im Herzog-Wolfgang-Haus zu Meisenheim am Glan anläßlich einer Tagung des "Meisenheimer Freundeskreises" in deutscher Sprache gehalten.' [bron: Zentrales Verzeichnis Antiquarische Bücher;  http://www.zvab.com/angebote/freiheit-wortes.html ] De "Meisenheimer Freundeskreises" was een pacifistisch-religieus gezelschap.

Jan Jacob Slauerhoff. [onder ps.] Willem Enzinck. AO-reeks nr. 880. Stichting IVIO, Amsterdam, 1961. Omvang: 16 p. Boekje voor scholieren over J. Slauerhoff.

Avonturiers. [onder ps.] Willem Enzinck. Leopold, Den Haag,  1963. Omvang: 206 p., [7] p. pl. Levensbeschrijvingen van Masaniello (1620-1647) = Tommaso Aniello; Freiherr  Friedrich von der Trenck  (1726-1794); Alessandro Graf von Cagliostro  (1743-1795) = Giuseppe Balsamo; Giacomo Girolamo Casanova di Seingalt (1725-1798).

Simon Vestdijk. Opnieuw kandidaat, opnieuw afgewezen. [onder ps.] Willem Enzinck. AO-reeks, boekje 1084. Stichting IVIO, Amsterdam, 1965. Omvang: 16 p. Auteursnaam wordt abusievelijk vermeld: Ensinck. Boekje voor scholieren over Simon Vestdijk.

terug naar boven




Reisboeken

Griekenland. Europa's laatste paradijs. Een reisboek. [onder ps.] Willem Enzinck. Met schetsen van Otto van Rees. Gaade, Delft, 1956. Omvang: 281 p.

Kreta. Eiland van oorsprong. [onder ps. Willem Enzinck]. Servire's luxe pockets 3. Servire, Den Haag, [1958]. Omvang: 94 p. Reisbeschrijving.

Athene, stad der Acropolis. [onder ps.] Willem Enzinck. Servire's luxe pockets. Servire, Den Haag, [1958]. Omvang: 76 p., [48] p. pl. Reisboek.

Sardinië. Eiland der brandende bergen. [onder ps.] Willem Enzinck. Leopold, Den Haag,  1962. Omvang: 242 p., [16] p. pl. Reisgids.

Licht van Hellas. Onbekend Griekenland. [onder ps.] Willem Enzinck. Roelofs van Goor, Amersfoort, 1966. Omvang: 234 p. Reisbeschrijving. ANWB-prijs 1967 à 1000 gulden en een plaquette. Voor het bevorderen van het toerisme langs publicistische wegen.

Strand van Cadzand. Tekst en foto's Willem Enzinck. Pieters, Oostburg, [1968]. Omvang: 121 p. Boek voor toeristen?

Reisboek van West Zeeuws-Vlaanderen. [onder ps.] Willem Enzinck. Pieters, Groede, 1985. 2de herziene druk. Omvang: 210 p., [12] p. foto's. 1ste druk 1964 - onbekend of Wensink daar ook de auteur van was. 

terug naar boven



Boeken over beeldende kunst/kunstenaars

Limburgse beeldende kunstenaars. Verlucht met vijf en veertig afbeeldingen. [onder ps.] Willem Enzinck. Boek en Periodiek,  Den Haag,  [1950]. Omvang: 66 p., [45 p.pl]. Boek over beelende kunst.

Willem van Leusden. [onder ps.] Willem Enzinck. Kroonder, Bussum, [1953]. Omvang: 24 p. Boek over kunstschilder Willem van Leusen (1886-1974).

Otto van Rees. [onder ps.] Willem Enzinck. Uitgeverij Helmond, Helmond,  [1953]. Omvang: 23 p. Boek over kunstschilder Otto van Rees (1884-1957), schoonvader van Louis Kuitenbrouwer alias Albert Kuyle.

De gouden eeuw der Nederlandse schilderkunst. Met een inl. van Willem Enzinck. Apollione serie. Heinemann/Letteren en Kunst, Den Haag/Amsterdam, 1953. Omvang: 50 p.

Cor de Boer-Sinia. [onder ps.] Willem Enzinck. [?], Winterswijk, [1954]. Omvang: 24 p. Met losse bijlage (4 p.). Boek over beeldend kunstenaar en vormgeefster Cor de Boer-Sinia (1878-1961).

Toulouse-Lautrec. Inl. van Willem Enzinck. Apollione serie dl. 5. Heinemann, 's-Gravenhage, [1954]. Omvang: 64 p. Catalogus bij tentoonstelling Toulouse-Lautrec (1864-1901).

Michelangelo. Inl. van Willem Enzinck. Apollione serie. Heinemann/Nederland,  's-Gravenhage, [1955]. Omvang: 64 p.

Paul Cézanne. [onder ps.] Willem Enzinck. Apollione dl. 8. Heinemann/Nederland,
[Den Haag], [1956]. Omvang: 63 p.

Rembrandt in de spiegel. [onder ps.] Willem Enzinck. Servire, Den Haag,  [1956]. Omvang: 91 p.

Het expressionisme. [onder ps.] Willem Enzinck. Apollione serie dl. 7. Heinemann/Nederland, [Den Haag], [1956]. Omvang: 55 p.

Het onvergetelijk gelaat.
[Onder ps.] Willem Enzinck.
Servire, Den Haag, [1962].
Omvang: 51 p., [32] p. z/w pl.
Verkoopprijs was f 3,95.
Beschouwing bij geschilderde
portretten uit de 14de tot
de 18de eeuw.

 

Met motto van Jacob Burckhardt:

Die beständige Anschauung des Schönen
und Grossen soll unseren ganzen Geist liebevoll und glücklich machen.

 

Gérard Grassère. Een monografie met twee en veertig afbeeldingen. [Onder ps. Willem Enzinck]. Pieters, Oostburg, 1968. Omvang: 127 p., 32 p. pl. Met samenvatting in het Frans, Duits en Engels. Bevat tevens: Ateliergesprek met Gérard Grassère [1915-1993].

Elie Borgrave. [onder ps.] Willem Enzinck. [Trad. du néerlandais]. Editions Arts & Voyages, [s.l.], 1969. Franstalig, met samenvattingen in het Engels en Duits. Over kunstschilder Elie Borgrave (1910-1992).

Maurice Debaille. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press Willem Enzinck, Oostburg [etc.], [1970]. Omvang: [65] p. Tekst in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Over kunstschilder Maurice Debaille (1898-1987)

Josef Mees. [onder ps.] Willem Enzinck. Kunstpocket nr. 29. Van Wiemeersch, Gent, [1971]. Omvang: 32 p. Over kunstschilder Jozef Mees (1898-1987).

Suzanne Bomhals. Peintre belge = Belgische schilderes = Belgische Malerin = Belgian painter. Présenté par, voorgesteld door, vorgestellt von, presented by Paul Eeckhout, Willem Enzinck, A. Cavens. Calatra Press Willem Enzinck, Oostburg [etc.],  [1972]. Omvang: [62] p. Uitg. in samenw. met Galerie Richard Foncke. Teksten in het Frans, Nederlands, Duits en Engels.

P. Permeke. Schilder van het feestelijke leven = peintre de la vie en fête = Maler de festlichen Lebens = painter of the feats of life. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra press, Oostburg [etc.],  [1973], Omvang: [111] p. Over de Belgische kunstschilder Paul Permeke (1918-1990).

Robert Roág. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press/Willem Enzinck, Oostburg [etc.], [KB: 1975; DNB: 1976]. Omvang: [43] p. Over beeldend kunstenaar Robert Roág (1939-).

Otto en Adya van Rees. Leven en werk tot 1934. Met bijdragen van Willem Enzinck, Herbert Frank, Herbert Henkels, Vishna Mehra, Michel Seuphor en Jan Voskuil. Centraal Museum/Haags Gemeentemuseum, Utrecht/'s-Gravenhage, [1975]. Omvang: 119 p.+ Catalogus (6 bl.). Tentoonstellingscatalogus Centraal Museum, Utrecht (30 april-22 juni 1975) en het Haags Gemeentemuseum (12 juli-24 augustus 1975).

P. Permeke 60. Een hulde aan de zestigjarige schilder. Met bijdragen van Tinus van Bakel, Fernand Bonneure, Willem Enzinck. [Red., fotogr.: Willem Enzinck]. Calatra Press,  [Oostburg], [1978]. Omvang: [30] p.

Harry Storms. [Inl. Willem Enzinck]. [eigen beheer]=, [s.l.], [1979]. Omvang: [16] p. Over beeldhouwer Harry Storms.

Sint-Martens-Latem, oder, Die Geburt des flämischen Expressionismus. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein,  [1979]. Omvang: [118] p. I.s.m. Latems Museum voor Moderne Kunsten, Sint Martens Latem.

Christian Silvain. [onder ps.] Willem Enzinck. [Foto's: Desiré Rogist ... et al.]. [Calatra Press],  [Oostburg], [ca. 1980]. Omvang: 111 p. Over beeldend kunstenaar Christian Silvain (1950-).

Aardschors. Tek. van Herman Bisschop. Met een inl. van Willem Enzinck. Calatra Press, Oostburg [etc.],  [1983]. Omvang: [8] p., [19] bl. pl. Opl. 300 ex

Herman Van Nazareth. [onder ps.] Willem Enzinck. [Foto's: Jean-Claude Desrousseaux]. Galerij Poseidon, Knokke-Zoute, [1984]. Omvang: [54] p. Poseidon kunstuitgaven. Bevat ook bijdragen in het Engels en Afrikaans.

Jef van Tuerenhout. [Auteurs Jaak Brouwers ... et al.; tekstcoördinatie: Willem Enzinck. Foto's: Lieven De Buck ... et al.]. Kunstuitgaven Guy Pieters, Knokke-Zoute, 1986. Omvang: 245 p. Catalogus bij de tentoonstelling in het Cultureel Centrum Burgemeester Antoon Spinoy, Mechelen, 4 okt.-2 nov. 1986.

Buch der Begegnung. Erinnerung, Begegnung, Dokument. [onder ps.] Willem Enzinck. Mit einem Geleitw. von Peter Jokostra. Calatra Press, Lahnstein, [ca. 1991]. Omvang: 312 p. Is waarschijnlijk een boek over kunstenaars waarmee Wensink in contact gestaan heeft.

Ben Aalbers und die Kunst der Kalligraphie = Ben Aalbers et l'art de la calligraphie = Ben Aalbers and the art of calligraphy. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein, [1991]. Omvang: 95 p. Naast de gewone opl. verschenen er 30 genummerde en gesigneerde ex. voorzien van afzonderlijke calligrafie op japans papier in cassette en 30 genummerde en gesigneerde ex. voorzien van een zeefdruk.

Robert Roág. [onder ps.] Willem Enzinck. [Fotogr.: Hennie Keeris]. De Gouden Velden, Waalre, [1996]. Omvang: 139 p. Tekst in het Nederlands, Duits en Engels. Onduidelijk is of dit een herdruk met vertalingen is van de gelijknamige titel uit 1975 of een nieuw boek.

terug naar boven



Vertalingen

Friedrich Hölderlin. Een portret van den dichter uit zijn leven en werken. Samenst., inl. en vert. [uit het Duits] van het proza door Roel Houwink. Vert. [uit het Duits] der gedichten door George de Sévooy [ps. van A. Wensink]. Wereldbibliotheek-Vereeniging, Amsterdam, 1943. Omvang: 87 p. Najaarspremie 1943 voor de leden der Wereldbibliotheek-Vereeniging. Ondertitel op omslag: Een portret van den dichter uit zijn werken en brieven. Bevat tien gedichten van Friedrich Hölderlin; vertaald door George de Sévooy.

Carl von Bremen. Zeemanshaard. Vertaling [uit het Duits] van George de Sévooy [ps. van A. Wensink]. Uitgeversmaatschappij De Amsterdamsche Keurkamer, Amsterdam,  [1944]. Omvang: 208 p. Roman. K-nummer: K 967.

Max Picard [1888-1965]. De wereld van het zwijgen. Geautoriseerde Nederlandse vert. [uit het Duits] door Willem Enzinck. De Tijdstroom, Lochem, 1950. Omvang: 251 p. Vert. van: Die Welt des Schweigens. Boek over  zwijgen/communicatieprocessen.

Hellmut von Schweinitz. Boeddhisme en Christendom. Geautoriseerde Nederlandse vert. door Willem Enzinck. Kluwer, Deventer, 1954. Omvang: 110 p. Boek over relaties tussen godsdiensten.

Max Picard. De vlucht voor God. [Vert. uit het Duits van Willem Enzinck]. Gaade, Delft, 1956. Omvang: 187 p. 1e dr. Nederlandse uitg.: Standaard [etc.], Antwerpen [etc.], 1935. Vert. van: Die Flucht vor Gott. Oorspr. uitg.: Rentsch, Zürich [etc.], 1934. Godsdienstfilosofisch werk.

James Thomas Flexner [1908-2003]. Amerika schildert. [Geaut. bew. uit het Engels van Willem Enzinck]. Servire, Den Haag, [1956]. Omvang: 134 p. Vert. van: History of American painting.

Max Picard. De mens en het woord. [Vert. van Willem Enzinck]. Gaade, Den Haag, 1958. Omvang 237 p. Oorspronkelijke titel: Der Mensch und das Wort. [in DNB]

Ingrid Bachér. Lasse Lar. [Geautoriseerde Nederlandse vertaling van Willem Enzinck; omslag van Hylke van der Harst]. De Tijdstroom, Lochem, [1959]. Omvang: 79 p. Jeugdboek. Vert. van: Lasse Lar oder die Kinderinsel. Insel, Wiesbaden, 1958.

Willem Brandt. Wilde Pfade nah und Weit. Linolschnitte: Renate Schüler. [Aus dem Niederl. übertr. von Willem Enzinck und Wolfgang Schwarz]. Schüler, Giessen,  [ca. 1960]. Omvang: [22] p.

Marcel Brion [1895-1984]. Chagall. [Nederlands vert, uit het Frans van Willem Enzinck]. Kunst en kleur-reeks. Sijthoff, Leiden, 1962. Omvang: 85 p. Vert. van Chagall. Somogy, Paris, 1959.

Wilfred Thesiger [1910-2003]. Woestijnen van Arabië. Met de Bedoeinen door onbekend Arabië. [Geautoriseerde vert. uit het Engels door Willem Enzinck]. Leopold, Den Haag, 1963. Omvang: 317 p. Vert. van Arabian sands.

Osbert Lancaster [1908-1986]. Van zuil tot deurpost. [Geaut. bew. uit het Engels van Willem Enzinck]. Servire, Den Haag, [1964]. Omvang: 89 p. Omslagtitel: Van zuil tot deurpost, of Een zaklantaarn der architectuur. Vert. van: From pillar to post. The pocket lamp of architecture. Murray, London,1938.

Mary Stewart. Kasteel in de Alpen. [Vert. uit het Engels door W. Enzinck]. Fontein-boekerij [no. 22]. De Fontein [etc.], Utrecht [etc.], [1967]. Omvang: 229 p. 7de druk. 1e dr. Nederlandse uitg.: 1958. Vert. van: Nine coaches waiting. Hodder & Stoughton, London, 1958.
Herdruk [8ste druk?] als Zwarte beertjes nr. 1636. Bruna,  Utrecht [etc.], 1975. Omvang: 267 p. Herdruk [9de druk?] 1980.

Gregory Martin. National Gallery. Nederlandse schilderkunst. Vertaling door Willem Enzinck.  National Gallery Londen/Knorr und Hirth, London/München, Ahrbeck/Hannover, 1969. Omvang 79 p. en 36 p. ill.

Joannes Marijnen. Canto des bedrohten Menschen. Gedichte. Aus dem Niederländischen übertr. von Willem Enzinck und Monika Auras. Calatra Press, Oostburg-Lahnstein, [1978]. Omvang: [65] p. Opl. van 500 ex., waarvan 200 genummerd en gesigneerd.

Geliehene Leier. Gedichte aus dem Altgriechischen. [onder ps.] Willem Enzinck. Calatra Press, Lahnstein, [2000?]. Omvang: 38 p.

terug naar boven



Diversen

Willem Enzinck. Begegnungen. [ill. von Reinhard Hermann. Übers. aus dem niederländischen Wolfgang Schwarz ... et al.] Kleine Westfälische Reihe. Gruppe VI, Heft 22. Aschendorf [etc.],  Münster [etc.], 1961. Omvang: 24 p. Grotendeels vertaald uit het Nederlands.

Wolken. [onder ps.] Willem Enzinck. [fotos: A.J. Aalders et al. Verklaringen bij de fotos: C.J. van der Ham]. B. Gottmer/Orion, Nijmegen/Brugge, 1977.  Omvang: [36], 42 p. Boek over wolken. C.J. van der Ham was een metereoloog.
Circa 1980 verscheen van dit werk onder dezelfde titel een Duitse vertaling bij Wensinks eigen uitgeverij Calatra Press.

terug naar boven


Bloemlezingen

Door A.H.J.A. Wensink samengesteld.


Een lied om moeder. Een bundel Nederlandse moederlyriek. Verz. en ingel. door Willem Enzinck. Uitgeverij Helmond,  [Helmond], [1950]. Omvang: 265 p., [8] p. pl.

Boek der vriendschap voor Ben van Eysselsteijn. Aangeboden ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag op 22 januari 1958. [Samengest. door Willem Enzinck]. H.P. Leopold, Den Haag, 1958. Omvang: IX, 154 p., [4] bl. pl. Feestbundel.

De dichter bidt. Bloemlezing uit de Nederlandse gebedslyriek. [Samenstelling] Willem Enzinck. Boeketreeks nr. 37. Kok, Kampen, 1961. Omvang: 128 p.

terug naar boven

Door derden samengesteld, bevattende werk van Wensink

Poëzie van A.H.J.A. Wensink is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dl. 3: 1940-1955. Meulenhoff, Amsterdam, 1954.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 3: 1940-1957. Meulenhoff, Amsterdam, 1957 (herziene 2e herziene druk).

Het schepnet. Derde bundel. Kok, Kampen, 1960.
De dichter bidt. Kok, Kampen, 1961.
Spiegel van de Nederlands poëzie 5. De hedendaagse dichters. Meulenhoff, Amsterdam, 1968.
Rechts uit de flank! Flanor, 1990.
http://home.kpn.nl/willemhuberts/publicaties/rechts.pdf

terug naar boven




bronnen

Het Vaderland, 23-01-1940.
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 21-09-1940
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant,  23-12-1940.
Het Vaderland, 19-06-1941. Signalering gedichten Johan Ponteyne in Nieuwe Gids
Het Vaderland, 06-09-1941.
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 25-03-1942: George de Sévooy = Aleid Wensink
Het Vaderland, 15-08-1942. Bespreking bundel De S évooy door G.H. 's-Gravensande.
Het Vaderland, 20-10-1942.
Nieuwsblad van Friesland, 06-11-1942.
De Schouw, 15-04-1943.
De Schouw, 15-05-1943.
De Schouw, 01-09-1943.
De Waag, 04-02-1944.
Keesings historisch archief, oktober 1945. ANP bericht uitspraak Ereraad
De Heerenveensche koerier, 24-10-1945. Uitspraak Ereraad.
Friese koerier, 10-06-1967. ANWB-Prijs.
BN/De Stem, 13-08-2001. Rouwadvertentie.
Frank van den Bogaard. Een stoottroep in de letteren. 'Groot Nederland', de SS en de Nederlandse literatuur (1942-1944). Stichting Bibliographia Neerlandica, 's-Gravenhage, 1987. (blz 31, 181).
Bart FM Droog. 'Tegen de decadenten'. De Contrabas, 05-02-2012
Gerard Groeneveld. Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2009 (2de druk - eerste druk 2001).
Willem Huberts. Rechts uit de flank! Een bloemlezing uit poëzie van Nederlandse nationaal-socialistische dichters. Flanor, Hilversum, 1990.
Online op: http://whuberts.home.xs4all.nl/ppublicaties/
Kubisme.info, 2011: http://www.kubisme.info/kt219.html
Lectuur-Repertorium. Deel 1 en 2. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1952-1953.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 1. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1980.

[zie de bronnen-pagina voor links naar de sites van onderstaande bronnen]
Bart FM Droog & Jurgen Eissink. Bloemlezingenoverzicht 1900-2012
Deutsche Nationalbibliothek, Frankfurt/Leipzig [DNB]
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag [KB]
Letterkundig Museum
Poëziecentrum Nederland

terug naar boven

deze pagina is gefinancieerd door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie



© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2013


Webdesign Revan Barlas