Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 31-08-2016 - redacteur: Bart FM Droog m.m.v. Jurgen Eissink en Beno Hofman
Biografie | Bibliografie | Bloemlezingen | Google | Bronnen


Josef Cohen

Geboren te:
Deventer, 02-01-1886
Gestorven te:
Groningen, 12-07-1965
Volledige naam:
Joseph Cohen
Naamsvarianten:
J. Cohen; Jozef Cohen Hzn.
Pseudoniemen:
Sofie Flets-Honing; Frederika Stoer;
Jitsgok ben Jangakauf;
Jan Willem Bernou

Foto: Josef Cohen, uit: Lectuur Repertorium, 1952. Fotograaf onbekend



zie: - Groninger dichters

Prozaist, dichter, jeugdboekenschrijver, bibliothecaris en mystificateur.

Jeugd | Berner Conventie | Bibliothecaris | Auteur | Oorlog | 'Vrij'

Een van de zes kinderen van meubelmaker/antiquair/makelaar Hartog (Herman) Cohen (Deventer, ca. 1845 - Deventer, 1906) en Rebecca (Rivka) van Essen (Ede, ca. 1852 -Deventer, 1936). Josefs broers Izaak (1884-1944), Jakob (1888-1944) en Rudolf Ephraim (1889-1945) zijn in concentratiekampen om het leven gekomen. Z'n oudste broer David Cohen (1882-1967) was in de Tweede Wereldoorlog een van de voorzitters van de Joodse Raad. De enige dochter, Hesselina (1894) emigreerde met haar man, W.A. van Gelder, na de oorlog naar Israël.

Josef Cohen huwde op 6 augustius 1914 te Groningen met met Cornelia Maria Antoinette (Corry) van Hamersveld (ca. 1888-1964). Ze kregen drie kinderen: een naamloos gebleven doodgeboren kindje (1921), Hans Herman (1923) en Cornelia Riwka (1925).



Jeugd

Josef Cohen werd geboren in een redelijk welgesteld traditioneel joods middenstandsgezin te Deventer. Z'n vader, Herman Cohen, werkte aanvankelijk als meubelmaker en later als antiquair en makelaar, gevestigd aan de Lange Bisschopstraat 5-A aldaar. In z'n geboorteplaats doorliep Cohen de HBS. Na zijn eindexamen, in 1904, werd hij journalist. Hij verhuisde naar Amsterdam, waar hij enige tijd als misdaadreporter voor De Telegraaf werkzaam was.

In 1905 publiceerde hij onder het pseudoniem Jitsgok ben Jangakauf het 'ghetto-verhaal' Bar- Mitswo. Het boek gaat over de gedachten van de 13-jarige Levi, die 'de vooravond van zijn Bar-mitswo verstoord ziet worden door de seksuele escapades van zijn ruwe broer Salomon en zijn rondborstige tante Rebekke.'¹.

De inhoud werd als schokkend ervaren. Het Nieuw Israëlietisch Weekblad: “Het is zoo kwetsend voor het religieus en moreel gevoel, dat het zonde is voor inkt en papier, welke de schrijver er aan vermorst heeft. Het ligt ter uwe beschikking." Het boekje, hoewel herdrukt in 1909, is uiterst zeldzaam.

Links: advertentie uit: Nieuw Israelietisch Weekblad, 17-12-1909.

naar boven

Josef Cohen: “Iemand, ik vermoed wel wie, heeft alle exemplaren opgekocht en laten verbranden. Waarschijnlijk vond men de vroegrijpheid van auteur en hoofdpersoon te stotend.”²

Die iemand zou een van z'n twee oudere broers geweest zijn. Anno 2016 zouden nog twee exemplaren van het boek bestaan; één bevindt in de Athenaeum Bibliotheek te Deventer, de locatie van het andere is onbekend.
Het pseudoniem 'Jitsgok ben Jangakauf' betekent 'Izak, zoon van Jacob'

In 1908 keert hij kortstondig terug naar Deventer. Cohen reist vandaar door naar Göttingen, waar hij Duitse taal- en letterkunde en filosofie studeert. Die studie rondt hij niet af; hij keert terug naar Deventer, waar hij zijn eerste twee romans schrijft, en – met als vestigingsadres Lange Bisschopstraat 48 – 'een eigen uitgeverij /type-bureau opricht, Bureau "De Berner Conventie".

naar boven

Bureau "De Berner Conventie" en Frederika Stoer

Als directeur van Bureau "De Berner Conventie" plaatst Cohen in 1912 in diverse dagbladen advertenties waarin hij aanbiedt typewerk te verzorgen en manuscripten van romans en novelles uit te brengen.


Advertentie in NRC, 21-02-1912.

Het Bureau was vernoemd naar De Berner Conventie: de kring van landen die zich aansloten bij afspraken over de internationale auteurswetgeving.

Zover bekend geeft uitgeverij Bureau "De Berner Conventie" maar één werk uit: de dichtbundel Offervonkjes van Frederika Stoer, met een voorwoord van Sofie Flets-Honing, in 1912.


Advertentie in Algemeen Handelsblad,
17-11-1912.

Achter beide dames schuilt Josef Cohen: de dichtbundel is een parodie op het eveneens in 1912 verschenen dichtwerk Offervlammen van Hendrika Boer (1884-1935), met een voorwoord door Marie Metz-Koning (1864-1926); een uitgave van destijds bekende uitgeverij Meindert Boogaerdt Jun.

naar boven

Dat Offervonkjes een parodie was, had de literaire wereld al snel door, maar men vond het niet bepaald amusant. De Telegraaf (1912): "“We hebben toch zóó ons best gedaan, maar we  k u n n e n   er niet om lachen."

K. Kuiper, in Onze eeuw (1913): "Parodie is een dikwijls misleidende, en vaak zeer goedkoope kritiek: goedkoop omdat parodieeren zoo gemakkelijk is en misleidend omdat men door het spottend wijzigen van een ernstigen zegel zonder veel moeite den onjuisten indruk wekt dat de gepersifleerde versregel werkelijk bespottelijk is. (...)  Of het echter fijn gevoeld is, en beschaafd, of zelfs behoorlijk een geheel, bundeltje van veertig verzen te wijden aan het boosaardige genoegen, van ééne jonge dichteres schrede op schrede '‘hinderlijk te volgen', bij elken zucht door haar geslaakt zwaar na te brommen, en iedere klacht door haar geuit met een 'och kom!' te vernietigen, dat betwijfel ik. De parodie is mij hier te eenzijdig, te persoonlijk en - geheel daargelaten de vraag van haar billijkheid - te plomp. En dat is jammer omdat volstrekt niet overal aan deze spotversjes de geest ontbreekt waardoor de parodie moet worden gekruid.”

Wie achter de parodie stak bleef evenwel onbekend, tot in 2013, toen NPE-redacteur Jurgen Eissink ontdekte dat de dichteres Frederika Stoer en Josef Cohen één en dezelfde persoon waren.

naar boven

Bibliothecaris

De inkomsten uit zijn literaire en uitgeefwerk zijn niet van dien aard dat Josef Cohen er een gezin van kan stichten. Hij was verliefd geworden op de hervormde lerares handwerken Corry van Hamersveld, en toen de wederzijdse families bezwaren tegen hun trouwplannen uitten, zocht hij een vaste baan.

In 1913 solliciteert Cohen op de functie van bibliothecaris aan de Openbare Leeszaal en Bibliotheek (OLB) te Groningen. Uit 92 sollicitanten wordt hij verkozen, en op 1 mei 1914 gaat hij aan de slag in de aan de Vismarkt z.z. gevestigde bibliotheek. Hij heeft geen enkele ervaring op bibliotheekgebied, maar het bestuur van de OLB verwacht dat hij 'genoeg organisatietalent en initiatief zou hebben' om van de Groninger Bibliotheek een eersteklas en spraakmakend instituut te maken.

Kort na zijn verhuizing naar Groningen trouwden Josef en Cornelia. Ab Visser: "Op 28-jarige leeftijd was hij een gevestigd man in de maatschappij geworden."



Woonhuis van Josef en Corry Cohen, Coendersweg 37, Groningen. Ze woonden hier in ieder geval vanaf 1932. Foto mei 2016; nr. 37 is het rechter gedeelte van deze twee-onder-één-kap-woning.

Het echtpaar krijgt drie kinderen. Het eerste komt levenloos ter wereld. Hun tweede kind, Hans Herman, zal medicijnen gaan studeren en zich specialiseren in de bacteriologie. Hun dochter Rivka Bruining zal bekendheid krijgen als schrijfster van cabaretteksten, onder meer voor Herman van Veen.

naar boven

Bloei bibliotheek

Onder Cohens leiding groeit het aantal uitleningen, leden en medewerkers. Ook werden er correspondentschappen, de voorlopers van de latere filialen, opgericht. M.G. Buist, in Drieluik (1987): "Het flamboyante in zijn karakter en rusteloosheid maakten hem eigenlijk minder geschikt voor de technische en administratieve kanten van het leeszaalwerk, maar zijn fijn literair gevoel, zijn kennis van Nederlandse en buitenlandse literatuur en zijn grote menselijke charme maakten veel goed."³


Openbare Leeszaal aan de Vismarkt z.z., Groningen, circa 1907


Auteur

In zijn tijd als bibliothecaris blijft Cohen uiterst actief als schrijver. Hij publiceert romans - waaronder De moord in het dennebosch. Bioscoop roman (1926, een van de eerste nederlandse detectives) - dichtbundels, hij verzorgt veel lezingen en verzamelt op zijn reizen volksverhalen, die hij in diverse boeken bundelt. Met Wytze Keuning maakt hij meerdere vaak herdrukte jeugd- en onderwijsboeken, waarvan een aantal door De Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra worden geïllustreerd. Ook richt hij in 1915 een maandblad op over de OLB. De eerste drie jaar wordt het gedrukt en uitgegeven door H.N. Werkman. In 1920 wordt de uitgave gestaakt wegens te grote financiële verliezen. In 1917 werkt Cohen als redacteur van het geïllustreerde maandblad Mooi Groningen.

naar boven

Op 26 februari 1923 wordt Josef Cohen door de ledenvergadering van kunstenaarsvereniging De Ploeg aangenomen als werkend lid. Met onder meer Johan Dijkstra is hij actief in de publiciteitscommissie. Tweemaal is hij vice-voorzitter en eenmaal secretaris van De Ploeg, maar in januari 1926 dient het bestuur collectief zijn ontslag in, waarna Cohen bedankt als lid.3a

Hij is bevriend met 'Ploegers' Johan Dijkstra, Jan Altink en H.N. Werkman. Hij is een een van de stamgasten in Bodega Dik en aanwezig bij tenminste één De Ploeg-avond, waarover het Nieuwsblad van het Noorden in 1923 berichtte: "Dans, verzen en proza zullen worden voorgedragen van Groningsche dichters, o.a. van Josef Cohen, Willem de Mérode, [Johan] T[h]eunisz, Hendrik de Vries, in hoofdzaak door de dichters zelf."

Met deze auteurs en met Dirk Verèl, en Jan H. Eekhout staat Cohen "op goede, maar wat afstandelijke voet." Intiem bevriend is hij met de joodse auteur Is. Querido. Ab Visser: "Als 'gemengd gehuwde' hoorde niet bij de joodse gemeenschap in Groningen, maar had vele vrienden onder de liberale joden, zoals een gemeenschappelijke vriend van ons, de makelaar [Karel] Hildesheim, een kunstzinnige man die in zijn huis aan de Kraneweg een onregelmatige literaire salon hield, waar wij elkaar ontmoetten."4

 
Karel Hildesheim (Groningen, 1911-Auschwitz, 1943).
Woonde met z'n moeder aan Kraneweg 44a.

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/136104/karel-hildesheim
 

Na het overlijden van Herman Poort, in 1933, volgt Cohen hem op als letterkundig criticus van het socialistische Volksblad voor Groningen en Drenthe."

naar boven

Aanjager van vers talent

Ab Visser: "Als nog geen twintigjarige, ambitieuze dichter met een cahier vol verzen zocht ik Josef Cohen op in de Openbare Leeszaal aan de Vismarkt te Groningen. Dr. J.C. Roose, een populaire Hervormde predikant, en als ik me niet vergis de dominee die Josef Cohen (...) doopte, legde het contact. Josef nam mijn onrijpe jeugdpoëzie uiterst zorgvuldig met mij door en wees mij, tactvol, op de onvolkomenheden ervan. Van al mijn probeersels bleef er maar een enkel kwatrijn over dat genade vond in zijn ogen en waar ik 'met ijver op door moest werken'. Terneergeslagen, maar niet verslagen, want hij had mij (als, voor en na mij, vele andere adspiranten) hoop gegeven, nam ik afscheid na die eerste ontmoeting."

Lamberthe de Jong: "Cohen voelde zich steeds minder verwant aan het joodse geloof en zijn kinderen werden christelijk opgevoed. In 1936 liet hij zich dopen en werd lid van de Vrijzinnig Hervormde Gemeente. Voor zijn broers was zijn overstap een grote schok; zij waren actief bezig met meerdere joodse projecten."5



Ab Visser: "Hij hield, zowel voor als na de oorlog, tal van lezingen in het hele land. Deze lezingen hadden meer de aard van voordrachten in burleske theaterstijl. Ook het simpelste verhaal dat hij voordroeg (ik was er getuige van) 'speelde' hij met gebaren, stemimitaties en bijna acrobatische toeren, als een adept van de oude Bouwmeesterschool.

Josef Cohen aan het oefenen
Nieuwsblad van het Noorden
, 30-11-1935.

Hij woonde een keer een lezing van mij bij en meende mij te moeten wijzen op de zijns inziens saaie ondramatische manier van lezen, waarmee ik nimmer de aandacht van het publiek vast kon houden. (...) Bij zijn lezingen ging hij van het (toen nog) revolutionaire standpunt uit dat deze gehonoreerd moesten worden, al was het met een minimumhonorarium van ƒ 2,50, wat hij soms kreeg."

naar boven

De vertalingen?

Het Nieuwsblad van het Noorden bericht in 1935 over Josef Cohen: "Van zijn werk is in Amerika vrij veel vertaald." Dit wordt herhaald door Ab Visser, in het 'Levensbericht' over Cohen, en door vrijwel iedereen die nadien over Cohen schrijft. Ook zou Cohen Engelse, Franse, Duitse en Spaanse poëzie vertaald hebben.

Onderzoek in de catalogi van de Library of Congress (Washington), British Library (Londen), Koninklijke Bibliotheek (Den Haag) en in de Brinkman's catalogi 1900-1966 heeft echter geen enkel concreet resultaat op dit vlak opgeleverd. Het lijkt er op dat Cohen in 1935 over zijn Amerikaanse vertalingen een fabeltje verteld heeft, dat nadien is nagebauwd.

Wel is in de Deutsche Nationalbibliothek dit werk aangetroffen:

Josef Cohen. Das Pferd von Leiden. Die Stiere. Niederländische Sagen. Nacherzählt von Walter Hering u. mit Zeichn. vers. von Heinrich Ilgenfritz. Holz-Verlag, Berlin, 1958. 41p. Jeugdboek. Originele verhalen uit: Nederlandsche sagen en legenden (1917).

naar boven

Miskenning?

Visser, in 1970: "Toch schreef de critiek op misprijzende wijze over zijn werk of, wat nog erger was, zweeg het dood. Hij zei eens schertsend luidop tegen mij, toen ik hem in een Groningse tram ontmoette: 'Jij krijgt tenminste nog slechte critieken; over mij schrijven ze geen woord.'"

Uit de contemporaine kranten spreekt een ander beeld: werken van Josef Cohen werden wel degelijk gesignaleerd en besproken. Een aantal van zijn romans is meerdere malen herdrukt. Zijn schoolboeken werden zelfs vaak herdrukt.

Dochter Rivka en Josef Cohen
Nieuwsblad van het Noorden
, 30-11-1935.


En zijn hoorspelen, vanaf 1935 door de VARA-radio uitgezonden, werden in het hele land beluisterd.

naar boven

Tweede Wereldoorlog

Begin 1939 zet Josef Cohen zich in voor de totstandkoming van een soldatenbibliotheek. Hij zamelt geld in en stelt een reizende collectie ten behoeve van de gemobiliseerde soldaten samen. Deze collectie ging in de meidagen van 1940 verloren.

Op 23 december 1940 wordt Cohen vanwege zijn joodse afkomst op non-actief gesteld. In eerste instantie met behoud van salaris. Tot hij, als Duitse wraakneming op de februaristaking, op 1 maart 1941 definitief ontslagen wordt. Mejuffrouw M.A.J. van Wicheren, die al vanaf 1918 aan de bibliotheek verbonden was, volgt hem op.

Al vóór de februaristaking zet de bezetter de Nederlandse bevolking op tegen hun 'gemengd-gehuwde' joodse medeburgers. De Tijd, 3 februari 1941: "Herhaaldelijk worden cijfers gepubliceerd welke er op wijzen, hoe diep het kwaad van het gemengde huwelijk woekert in de katholieke gemeenschap en verscheiden malen ook werden getallen bekend gemaakt, welke een beeld geven van de tragische gevolgen, die dit kwaad veroorzaakt voor de gemengd-gehuwden zelf en hun kinderen."

naar boven

Als 'gemengd-gehuwde' begint Josef Cohen in december 1942 concreet gevaar te lopen. Op 18de december van die maand worden in het Joodsche Weekblad, de krant van de door zijn broer David Cohen en A. Asscher geleide Joodsche Raad, de eerste 'Aanwijzingen voor gemengd gehuwden' gepubliceerd, als opmaat voor de uitroeiing van deze tot dusverre ongemoeid gelaten bevolkingsgroep. Op 8 januari 1943 volgt de tweede 'aanwijzing'.

In september 1943 zet de bezetter de voorbereidingen voor de deportatie van de gemengd-gehuwden in gang. Er volgt weer een nieuwe registratie. Eind 1943 worden gemengd-gehuwde joden die al in kamp Vught zaten gedeporteerd. Begin 1944 worden de nog overgebleven gemengd-gehuwde joodse mannen opgesloten in werkkampen, Josef Cohen in maart in kamp Havelte.

In 1942 had de bezetter precies hetzelfde gedaan met de niet-gemengd gehuwde joodse mannen. Deze werden eerst in werkkampen gestopt,en vandaar via Westerbork afgevoerd naar Duitsland – zie de ervaring van de Groninger dichter Paul Lenda / Alexander Gans.

Door gebeurtenissen aan het front, september 1944, ontkomt Josef Cohen aan de vernietiging. De bewakers van het werkkamp raken door de luchtlandingen bij Arnhem in paniek en laten de mannen vrij. Josef Cohen loopt in twee dagen terug naar Groningen en duikt onder. In zijn onderduiktijd werkt hij aan de trilogie Mensen met sterren, over de ondergang van de joodse gemeenschap in een provinciestad. Het werk zou in 1946 verschijnen.

naar boven

Na de bevrijding

Groningen wordt medio april 1945 bevrijd. Josef Cohen verwacht hersteld te worden zijn oude functie. Het loopt echter anders. Herman Sandman: "Mejuffrouw van Wicheren had de bibliotheek in oorlogstijd naar behoren geleid en kon als directrice niet zomaar aan de kant gezet worden. Bovendien zat men eigenlijk niet op hem te wachten. Tijdens zijn afwezigheid was veel gesproken over Cohens functioneren. Het personeel accepteerde hem niet meer. Hij kreeg zijn bibliothecaristitel terug, maar mocht zich alleen bezighouden met public relations, [en met het] adviseren over aankopen."6

In hoeverre anti-semitisme hierbij een rol speelde is niet na te gaan. Maar gezien de ervaringen van veel uit concentratiekampen teruggekeerde joden valt dat aspect niet uit te sluiten.

Er rijzen niet alleen problemen met de bibliotheekmedewerkers, maar ook met mensen uit het voormalig verzet / voormalige clandestiene literaire circuit. Op 4 juli 1945 opent Josef Cohen in de Openbare Leeszaal de tentoonstelling 'Onder de grond ontkiemt het zaad. Nederlandsche Kunst tijdens de oorlog.' Te zien waren illegale en clandestiene drukwerken – al werd het onderscheid tussen 'illegaal' en 'clandestien' toen nog niet gemaakt.

naar boven

Die tentoonstelling en de wijze waarop Cohen tijdens de opening gedichten voordraagt zorgen voor veel commotie. De expositie is rommelig samengesteld, werken van bepaalde drukkers en dichters zijn aan anderen toegeschreven, en, zo meent de verslaggever van het Groninger Dagblad (Eddy Evenhuis?): "De wijze, waarop hij enkele gedichten heeft durven 'uitschreeuwen', is tot een aanfluiting geworden en heeft tot gevolg gehad, dat tal van aanwezigen, die bij dit deel van het ondergrondsche verzet ten nauwste waren betrokken, zich hebben geërgerd over deze vertooning."

De reporter van De Waarheid is nauwelijks milder: "Het is de ruimte, die mij belet alle blunders te signaleren: drukkers en uitgevers zijn volkomen naar willekeur door elkaar gehaspeld: boekjes, die bij een dorpsdrukker in Zeeland het licht zagen, zijn aan Werkman toegeschreven; auteursnamen of pseudoniemen worden, eveneens geheel willekeurig, genoemd of verzwegen; de indeling in groepen, met titels als 'het verzet als verzetsfactor'(!) en de bijbehorende tekst werkt alleen maar komisch, - kortom op alle punten blijkt de auteur incapabel te zijn tot het samenstellen van een bibliografie als deze. Ik zwijg nu maar over de wijze, waarop bij de officiële opening een aantal der geëxposeerde gedichten werd 'voorgedragen', welke declamatie talrijke bezoekers tot krampachtige lachbuien bracht."

naar boven

Hoe het ook zij, de spanningen tussen personeel, het oud- (al-dan-niet-vermeend) verzet en Cohen zijn van dien aard dat hij per 1 januari 1946 alleen nog als bibliograaf mocht werken. Het was voor Cohen weinig bevredigend werk. Op 2 januari 1951 ging hij verbitterd met pensioen, in zijn ogen vervolgd door de Duitsers én Nederlanders.

Cohen bliijft evenwel schrijven: na 1945 brengt hij, naast de Mensen met sterren-trilogie, nog drie romans, een novelle, toneelstukken, hoorspelen en twee dichtbundels uit. En in het kader van de Boekenweek werkt hij in 1949 mee aan een boekenmarkt in het Groninger Luxor Theater, waar hij en onder meer Ben van Eysselsteijn, Lidy van Eijsselsteijn, Miep Koning, Sjoerd Leiker, Koos Schuur, Fokke Sierksma, Dirk Verèl en dr G. J. Geers elkaars werken verkopen. Een jaar eerder had hij al met Miep Koning opgetreden bij een 'litteraire thé', eveneens in het Luxor Theater.

In 1954 ontvangt hij voor zijn hele oeuvre de Groningse Hendrik de Vries-Prijs en in 1959 de Culturele Prijs van de stad Groningen. In 1962 wordt hij tot erelid van de Vereniging van Letterkundigen benoemd.

Hoewel Josef Cohen zijn hele leven bekend stond als rokkenjager was hij intens verknocht aan zijn vrouw Corry. Zij overleed, na een lang ziekbed, waarbij hij haar verzorgde, in 1964. Een jaar later overlijdt ook Josef Cohen, ten gevolge van een hartaanval. Hij is 'in stilte' gecremeerd.

Hij was medewerker aan Onze Eeuw, Groot Nederland, De Nieuwe Gids en tal van andere bladen.

naar boven

Noten

¹ NN. Boekwerkje Josef Cohen. Geschiedenis Joods Deventer. Etty Hillesum Centrum, Deventer, [s.a.].
² Id.
³
Dr. M.G. Buist. Drieluik. De Openbare leeszaal en Bibliotheek te Groningen.
Stichting Openbare Bibliotheek, Groningen, 1987.

3a Cees Hofsteenge. De Ploeg 1918-1941. De hoogtijdagen. Onder red. van H.J.W. Drijvers [red. Gerda Leegsma]. B & P, Groningen, 1993. 240p. Blz. 181.
4 Ab Visser. Levensbericht Josef Cohen. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1901-2000, 1970.
5 Drs. Lamberthe de Jong: Josef Cohen (1886-1965).Wie is wie in Overijssel, 2014.
6 Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008.

naar boven

Over Josef Cohen

Doeke Sijens. Josef Cohen. Literator en bibliothecaris. Met medew. van Douwe van der Bijl en Floor van Oven-Kok. Openbare Bibliotheek, Groningen, 1987. 56p. Ter gelegenheid van expo 'Josef Cohen, literator en bibliothecaris', van 18 maart 1987 tot en met 4 april 1987.

Dr. M.G. Buist
Drieluik
De Openbare leeszaal en Bibliotheek te Groningen
onder een bibliotecaris
een directrice
en een directeur

Stichting Openbare Bibliotheek, Groningen, 1987. 151p.

naar boven



Dichtbundels:
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]

Kleine liedjes. Erven Martin G. Cohen, Amsterdam, [1909]. [43] bl. 2de druk [1915], 32 bl. Datering 2de druk: Brinkman's.

Onder pseudoniem Frederika Stoer
Offervonkjes
Met een voorwoord van Sofie Flets-Honing [= Josef Cohen].
Bureau "De Berner Conventie", Deventer, [1912]. 46p.


Schemer. Verzen. Houtsneden van Johan Dijkstra. Groninger kunstkring 'De Ploeg’, Groningen, 1923. [VI], 64p.

Lieveren. [Eigen beheer], [Groningen], 1936. In handschrift van de schrijver gedrukt. In het Drentse Lieveren had de auteur een vakantiewoning.

Vogelliederen. De Jager, Groningen, 1939. [19]p.

Gedichten. Erven A. de Jager, Groningen, 1947. 39p.

Onder pseudoniem Jan Willem Bernou. De Boot "Meren en wolken' Gedichten. Illustraties van Mieke Tegelaars. [Pelgrim], Eindhoven, 1965. 43p.

naar boven

Overige werken:

Onder pseudoniem Jitsgok ben Jangakauf
Bar-mitswo
G.J. Lankkamp, Deventer, 1905.
2de druk 1909.
fl. 0,30.
[In Brinkman's 1901-1910].

Van dit boek, waarvan Josef Cohen beweerde dat de hele oplage opgekocht en vernietigd zou zijn, bestaan nog tenminste twee exemplaren. Een exemplaar bevindt zich in de Athenaeum Bibliotheek te Deventer. Tot 1 juli 2016 was een scan van het boek online te vinden op de site van het Stadsarchief Deventer.

  Stadsarchief Deventer' werd op 1 juli 2016 omgedoopt in Historisch Centrum Overijssel vestiging Deventer (HCO vestiging Deventer). De Athenaeumbibliotheek werd ondergebracht bij De Bibliotheek Deventer. De online digitale versie van Bar-mitswo is daarbij helaas verdwenen.
https://www.stadsarchiefdeventer.nl/
https://www.obdeventer.nl/athenaeumbibliotheek/

Ver van de menschen. Roman. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, 1911. IV, 318p.

Kitty Optenberg. Roman. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, 1912. 295p.

naar boven

Het vervloekte geslacht. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, [1914]. 2 delen in een band. Proza.

Overijselsche sagen
Verlucht door André Vlaanderen.
Scheltens & Giltay, Amsterdam, 1914. 131p.
Bevat: De Witte Wive van Espeloo; Aaltjen en Berendjan of het spel van verwisselingen; Het steenen kruis. Sagen en legenden.

naar boven

Nederlandsche sagen en legenden. Deel [I]. Thieme, Zutphen, 1917. XI, 400 p., [32] bl. pl. Online in Delpher. Jeugdboek. 2de druk 1918, online in Delpher. 3de gewijzigde druk 1921, XII, 403p; 4de omgewerkte druk 1929, 408p., [30] bl. pl. .

Josef Cohen en Wytze Keuning. Ons mooi en nijver Nederland. Buitentekstplaten van Ant. van der Valk. J.B. Wolters' U.M., Groningen / Den Haag , 1917-.... 4 Delen. Jeuugdboek.
1e deeltje 1917; 2de druk 1919; 3de druk 1921; 5de druk 1925; 6de druk 1928; 7de verb. druk 1930.
2de deeltje 1917;2de druk 1919; 3de druk 1922; 5de druk 1927; 6de druk 1929; 7de druk 1933.
3de deeltje. 1917; 2de druk 1920; 4de druk 1925; 5de druk 1929.
4de deeltje 1917; 2de druk 1920; 3de druk 1923, online in Delpher; 4de druk 1926; 5de druk 1929; 6de druk 1932.
8ste druk 'Buitentekstplaten' in 1936.

Nederlandsche sagen en legenden. Deel 2. Thieme, Zutphen, 1919. VII, 400 p. 2de gewijzigde druk [ca. 1929], 392 p., [32] bl. pl.

Josef Cohen en Wytze Keuning
Nieuwe klanken. Leesboek voor de hoogere en voortzettingsklassen der lagere school.
Wolters, Groningen [etc.], 1920-... 6delen. Schoolboek.

Deel 1. Geïll. door J.H. Isings Jr. 1920, 92p; 2de druk 1920, online in Delpher; 5de druk 1928; 6de druk 1930; 7de druk 1935.
Deel 2. Geïll. door J.H. Isings, 1920; 4de druk 1927; 5de druk 1929; 6de druk 1930, 80p; 7de druk 1935.
Deel 3. Geïll. door L.O. Wenckebach. 1920; 4de druk 1930; 5de druk 1935.
Deel 4. Geïll. door L.O. Wenckebach. 1920, 92p; online in Delpher; 4de druk 1932.
Deel 5. Geïll. door L.O. Wenckebach. 1921, 80p; 2de druk 1926; 3de druk 1929; 4de druk 1932.
Deel 6. Geïll. door Joh. Dijkstra, ? 2de druk 1929; 3de druk 1932.

Zonnedauw. Mij. voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam, [1920]. 405p. Nieuwe romans-reeks. Online in Delpher. 2de druk 1926, 3de duizendtal. 3de geheel omgewerkte druk onder de titel In dezelfde spiegel, bij Wereldbibliotheek, Amsterdam-Sloterdijk, 1936, 327p. Online in DBNL. Brinkman's: 5de en 6de druk 1944 [?]

Leven en dood. J.B. Wolters'Uitg.-Mij, Groningen / Den Haag, 1921.

naar boven

Nederlandsche volksoverleveringen. Lezing op uitnoodiging der Algemeene Synode van de Nederlandsch Hervormde Kerk met toestemming der curatoren in de Universiteit te Groningen gehouden den 27en Februari 1923. Wolters, Groningen [etc.], 1923. 23p. Online in Delpher.
Andere versie: Nederlandsche volksoverleveringen. Lezing op uitnoodiging der Algemeene Synode van de Nederlandsch Hervormde Kerk met toestemming der curatoren in de Universiteit te Groningen gehouden den 27en Februari 1923.

Josef Cohen en Wytze Keuning. In het wonderland van planten en dieren. Leesboek voor de hoogste klassen van de lagere school. Geïll. door Joh. Dijkstra. Wolters, Groningen [etc.], 1924. 3 delen. Ook getiteld: Het wonderland van planten en dieren.
Eerste deeltje, 1924; 2de herziene druk 1925, 67p. Online in Delpher. 3de druk 1929, 84p.
Tweede deeltje. 1924, online in Delpher. 2de druk 1927; 3de druk 1929, 94p. .
Derde deeltje. 1925, online in Delpher. 2de druk 1929, 68p.
.
De moord in het dennebosch. Bioscoop roman. Tek. van J. Dijkstra. [?], Amsterdam, 1926. 191p. Detective.

Josef Cohen en Wytze Keuning. Volkssprookjes. Geïllustreerd door Johan Dijkstra. J.B. Wolters' U.M., Groningen / Den Haag, 1927. 94p. 't Boeiende boek-reeks. Jeugdboek. Online in Delpher. Brinkman's: 1928.

naar boven

Paria. De Klyne Librye, Edam, [1928]. 68p. Verhalen.

Liefde overwint. Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur, Amsterdam, 1928. 269 p. Nederl. bibliotheek nr. 521. Roman. Oplage 1000 ex. 2de druk 1929, oplage 5000 ex. Brinkman's: 3de druk 1944.

Naar Drenthe! "Neêrland's Pompeji". Toeristenland en vacantie-oord bij uitstek. Met een voorw. van J.T. Linthorst Homan ; m.m.v. Josef Cohen ... [et al.]. Van Gorcum, Assen, 1928. 48p. Met kaart. Reisgids.

naar boven

Het geheime licht. Een roman. [?], Amsterdam, 1929. 259p. In British Library.

Abélard en Héloise. Roman eener liefde
. Hollandia, Baarn, 1930. 189p.

De wijkende schemering. Roman. Allert de Lange, Amsterdam, 1930. 268p. Moderne Nederlandsche romans. Online in Delpher.

Het sprookjesboek. Ill. van Johan Dykstra. Allert de Lange, Amsterdam, [1930]. 194 p., [2] bl. pl. Jeugdboek.

Een vrouw zoekt liefde. Querido, Amsterdam, 1934. 235p. Roman. Online in Delpher.

Gids voor de tentoonstelling Vondel en zijn tijd. In boek en plaat, in de openbare leeszaal en boekerij te Groningen 9-14 november 1937. Wolters, Groningen, 1937. 32p. Tentoonstellingscatalogus van de tentoonstelling "Vondel en zijn tijd" in de Openbare Leeszaal te Groningen, 9-14 november 1937.

naar boven

De eeuwige droom. Tooneelspel in vier bedrijven. [Toneelfonds "Ons Leekenspel"], [Antwerpen], [1939]. 77p.

Lezer en boek. Gids voor de bezoekers der lees- en studiezaal. Openbare Leeszaal, Groningen, 1939. 20p.

Onder de grond ontkiemt het zaad. Nederlandsche Kunst tijdens de oorlog. De Vuurslag (uitgever: Abe J. Kuipers), Groningen, 1945. 20p. Gids ter gelegenheid van de tentoonstelling "Nederlandse kunst tijdens de oorlog" in de openbare Leeszaal te Groningen van 5 tot 12 Juli 1945.
[NPE: dit is een tamelijk omstreden werk; het zou volgens De waarheid d.d. 07-07-19450 vol foute toeschrijvingen zitten.

naar boven

Avond
Breughel, Amsterdam, [1946], 245p.
Mensen met sterren, boek 1.
Proza.

Nacht. Breughel, Amsterdam, 1946, 179p. Mensen met sterren, boek 2. Proza.

Dageraad. Breughel, Amsterdam, 1946, 260p. Mensen met sterren, boek 3. Proza.

Het volksgericht. Hafkamp, Amsterdam, [1948]. 494p. Proza.

De tocht van de dronken man
Wereldbibliotheek-Vereniging, Amsterdam [etc.], 1950. 70p.
2de druk 1950.
Bekroond met de Novellenprijs 1949 à fl. 1000,- der stad Amsterdam.

naar boven

Het staat op muren. Oorspronkelijk luisterspel. Stichting Nederlandsche Radio Unie, Afdeling Hoorspelen, Hilversum, [1950]. 52p. Hoorspel voor de V.A.R.A.

Nederlandse volksverhalen. Geïll. door Pol Dom. W.J. Thieme & Cie, Zutphen, [1952]. XII, 341 p., [32] bl. pl. Jeugdboek.

De omroeper fan Mezlâns. Hoorspel. Vertaald in het dialekt van Midsland. Stichting Nederlandsche Radio Unie, Regionale Omroep Noord, Groningen, [1953]. 50p. Uitzending in 1954 van de Regionale Omroep Noord van de Stichting Nederlandsche Radio Unie.

Een aap danst op het Rembrandtsplein. Roman. De Torenlaan, Assen, [1954]. 282p.

Wilt u rassenschennis, mijnheer?
Novelle
De Torenlaan, Assen, [1955]. 77p.



't Riepster licht. Stichting Nederlandsche Radio Unie, Regionale Omroep Noord, Groningen, [1958]. 26 bl. Groningstalig hoorspel, naar het Gronings vertaald door Jan S. Niehoff.

naar boven

De huweliksmakeler fan Liwwadden. Stichting Nederlandsche Radio Unie, Regionale Omroep Noord, Groningen, [1958]. 29p. Friestalig. Hoorspel?

Das Pferd von Leiden. Die Stiere. Niederländische Sagen. Nacherzählt von Walter Hering u. mit Zeichn. vers. von Heinrich Ilgenfritz. Holz-Verlag, Berlin, 1958. 41p. Jeugdboek. Originele verhalen uit: Nederlandsche sagen en legenden (1917).

Het staat op muren. Toneelspel. Eigen beheer. Groningen, 1965. 44p.

Het steenen kruis bij de Eikelhof. Guldemond, Raalte, 1989. 44p. Salland serie ; no. 12. Sage.

Spel van de zee. Toneelspel. Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater, Krommenie, [2001]. 93p.

naar boven


Bloemlezingen:

Poëzie van Josef Cohen is in deze bloemlezing aangetroffen:

Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.

Poëziebrevier. De Fontein, Baarn, 1981.
Het zwarte schaap der schepping. Bosch & Keuning, Baarn, 1982.

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


DBNL: Josef Cohen
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=cohe004
Ab Visser. Levensbericht Josef Cohen. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1901-2000, 1970.
http://www.dbnl.org/tekst/_jaa003197001_01/_jaa003197001_01_0008.php
Drs. Lamberthe de Jong: Josef Cohen (1886-1965).Wie is wie in Overijssel, 2014.
http://www.wieiswieinoverijssel.nl/details2.asp?Id=359
Mats Beek. Josef Cohen. Schrijversinfo.nl, 2016.
http://www.schrijversinfo.nl/cohenjosef.html
NN. Boekwerkje Josef Cohen. Geschiedenis Joods Deventer. Etty Hillesum Centrum, Deventer, [s.a.].
http://www.ettyhillesumcentrum.nl/nl/geschiedenis-joods-deventer/53-nieuwe-vondsten/418-boekwerkje-josef-cohen
NN. [Over] Josef Cohen. Deventer Boekenstad. Deventer, [s.a.].
http://deventerboekenstad.nl/collecties/schrijvers/?fq%5B%5D=
search_s_entity_name:%22Schrijvers%22&q=cohen&mode=
gallery&view=table&reverse=0

NN. Rebecca van Essen. Genealogie van Dee. 2016.
http://www.genealogie-vandee.nl/genealogie/getperson.php?personID=I228522&tree=tree1
NN. De overlijdensakte van Josef Cohen. Regionaal Historisch Centrum. Groninger Archieven, 2016.
https://www.groningerarchieven.nl/historie/schatkamer/bijzondere-archiefstukken/de-overlijdensakte-van-josef-cohen

naar boven

Brinkman's catalogi, 1901-1910; 1911-1915; 1916-1920; 1921-1925; 1926-1930; 1931-1935; 1936-1940 A-L; 1941-1945; 1946-1950 A-L; 1951-1955 A-L; 1956-1960 A-L; 1966.
Lectuur-Repertorium. Deel 1. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1952.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.

naar boven

NN. Brievenbus. Bar-Mitswo, Jitschok ben Jangakauf. Nieuw Israëlietisch Weekblad, 03-03-1905.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010871672:mpeg21:a0038
NN. Joodsche vertelling (Bar-Mitswo door Jitsgok ben Jangakauf) in twaalf dagen uitverkocht. Arnhemsche Courant, 11-03-1905.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB08:000096268:mpeg21:a0063
NN. Advertentie. Nieuw Israelietisch weekblad, 17-12-1909.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010872762:mpeg21:a0017

naar boven

NN. Nieuwe uitgaven [bevat twee gedichten van Josef Cohen]. Het Nieuws van den Dag, 05-08-1910.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010109033:mpeg21:a0055
Josef Cohen. Twee liedjes van Josef Cohen. De Grondwet (VS), 23-08-1910.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110621357:mpeg21:a0113
Josef Cohen. Advertentie, Nieuwe Rotterdamse Courant, 21-02-1912.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010032049:mpeg21:a0094
[Josef Cohen] Advertentie. Algemeen Handelsblad, 19-03-1912.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010649858:mpeg21:a0082
NN. Waar ligt Medan? De Sumatra Post, 31-05-1912.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010323920:mpeg21:a0096
[Josef Cohen]. Advertentie. De nieuwe auteurwet. Algemeen Handelsblad, 02-11-1912.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010340605:mpeg21:a0025
[Josef Cohen]. Advertentie, Nieuwe Rotterdamse Courant, 11-11-1912.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010032498%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0056
[Josef Cohen]. Advertentie, Algemeen Handelsblad, 17-11-1912.
NN. Nieuwe uitgaven. Bespreking Offervonkjes. De Telegraaf, 28-11-1912.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110547078:mpeg21:a0129
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010340630%3Ampeg21%3Ap008%3Aa0046
KK [K. Kuiper]. Bespreking Offervonkjes. Onze Eeuw. Jaargang 13, 1913. P. 318.
http://www.dbnl.org/tekst/_onz001191301_01/_onz001191301_01_0019.php

naar boven

NN. Kunst en wetenschap. De Ploeg-avond. Nieuwsblad van het Noorden, 23-10-1923.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010885338:mpeg21:a0019
NN. Groninger kunstenaars in hun arbeid [-] Josef Cohen. [Fotopagina]. Nieuwsblad van het Noorden, 30-11-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010673813:mpeg21:a0234
NN. Josef Cohen publiceerde een dichtbundel, die "Vogelliederen" heet. [Met portretfoto], Zaans volksblad, 14-02-1939.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010944710:mpeg21:a0187

naar boven

NN. Bibliotheken voor de militairen aan de grens. Leeuwarder Nieuwsblad, 29-04-1939.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010746400:mpeg21:a0074
NN. Trieste cijfers voor onze stad. De Tijd, 03-02-1941.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010928958:mpeg21:a0123
NN. Aanwijzingen voor gemengd gehuwden. Het Joodsche Weekblad, 18-12-1942.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010318348:mpeg21:a0010
NN. Mededeeling voor gemengd gehuwden. Van de firma Lippmann, Rosenthal & Co. Het Joodsche Weekblad, 08-01-1943.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010318351:mpeg21:a0011
NN. Zaken of bedrijven van gemengd gehuwden. Het Joodsche Weekblad, 03-09-1943.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010318385:mpeg21:a0024
NN. Gemengd-gehuwden te Amsterdam. The London News, 25-01-1944.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010429487:mpeg21:a0014
NN. Schiphol-koelies. De Waarheid, 17-03-1944.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010450717:mpeg21:a0028
NN. Kamp Havelte. Het Duitse vliegveld in Havelte. Drenthe in de oorlog, 2016.
http://www.drentheindeoorlog.nl/?aid=364
NN. Parade der Sterielen. Spartacus, 09-12-1944.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010439668:mpeg21:a0006

naar boven


NN. Onder den grond ontkiemt het zaad. Groninger Dagblad, 05-07-1945.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010692873:mpeg21:a0003
NN [= Eddy Evenhuis?]. Ondergrondsche literatuur en de tentoonstelling in de Openb. Leeszaal. Groninger Dagblad, 07-07-1945.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010692874:mpeg21:a0026
NN. Persstemmen over een tentoonstelling. De Vrije Kunstenaar. [Red. voor literatuur A. Marja]. Nr. 2, juli 1945. P. 11-12.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMNIOD05:000165666
Zie blz 11-12: http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMNIOD05:000165666:mpeg21:pdf

naar boven

NN. Litteraire thé. Nieuwsblad van het Noorden, 18-11-1948.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010884745:mpeg21:a0028
NN. Schrijvers verkopen boeken. Nieuwsblad van het Noorden, 03-03-1949.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010886717:mpeg21:a0045
NN. Een sonnet van Josef Cohen. Nieuwsblad van het Noorden, 15-12-1950.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010891683:mpeg21:a0120
NN. Hendrik de Vries-prijs voor Josef Cohen. Leeuwarder Courant, 17-12-1954.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010613977:mpeg21:a0033
NN. Josef Cohen erelid Vereniging van Letterkundigen. Nieuwsblad van het Noorden, 04-06-1962
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010889767:mpeg21:a0056
Hans Redeker. Kunst Kenners Keuze. Algemeen Handelsblad, 12-06-1965.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000035367:mpeg21:a0175
Kinderen Cohen. Familiebericht. Het Vrije Volk, 13-07-1965.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010955501:mpeg21:a0160
Familie Cohen. Familiebericht. Algemeen Handelsblad, 14-07-1965.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000034667:mpeg21:a0084
NN. Bekende schrijver Josef Cohen overleden. De Telegraaf, 14-07-1965.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110589513:mpeg21:a0348

naar boven


Ab Visser. 't Peerd van Ome Loeks. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1970. 109p.
Index van het boek (samenstelling NPE, 2014)
Adriaan van der Veen. CS Journaal. NRC Handelsblad, 19-02-1971.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000031514:mpeg21:a0253
Johan Dijkstra. Een stad vol muziek. Groningen tussen de wereldoorlogen. Nieuwsblad van het Noorden, 30-07-1971.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011016098:mpeg21:p031
NN. Wytze Keuning (1876-1957). Een veelzijdig socialist. Letterkundige en muziekrecensent. Nieuwsblad van het Noorden, 13-07-1976.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017596:mpeg21:a0170
Ab Visser. Groningen: levende stad. Leeuwarder Courant, 11-09-1976.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010620314:mpeg21:a0437
Blikvanger. Allersmaborg in Ezinge, landgoed met historie. [Over o.a. Cohens maandblad Mooi Groningen (1917). Nieuwsblad van het Noorden, 11-10-1977.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011017980:mpeg21:a0211
Blikvanger. Het vroegere Joodse leven in de stad Groningen. Nieuwsblad van het Noorden, 19-12-1977.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011018028:mpeg21:a0132

naar boven

Gerlof Leistra. 'Als Cohen begon te vertellen was iedereen op slag stil.' Nieuwsblad van het Noorden, 13-03-1987.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011000803:mpeg21:p021
Gerlof Leistra. Portret van een vergeten schrijver met immens oeuvre. Nieuw Israëlitisch Weekblad, 03-04-1987.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859456:mpeg21:a0080
NN. Historie van Openbare Bibliotheek in Boekvorm. Nieuwsblad van het Noorden, 08-12-1987.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011001031:mpeg21:a0188
Cees Hofsteenge. De Ploeg 1918-1941. De hoogtijdagen. Onder red. van H.J.W. Drijvers [red. Gerda Leegsma]. B & P, Groningen, 1993. 240p.
Beno Hofman. Bibliothecaris Cohen 'door Duitsers en Nederlanders vervolgd'. Dagblad van het Noorden, 08-01-2003. Online in De Krant van Toen.
NN. Het werk van Josef Cohen. [Over OOG-TV-programma Beno's Stad, over Josef Cohen, 09-01-2003. Dagblad van het Noorden, 08-01-2003. Online in De Krant van Toen
Beno Hofman. Beno's Stad over Josef Cohen. OOG-TV, Groningen, 09-01-2003.
http://benohofman.nl/radiotv/benos-stad-over-josef-cohen
Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008.
Bart FM Droog. Een raadsel uit 1912 opgelost. Neerlandistiek, [v/h Neder-L], 28-02-2014.
http://www.neerlandistiek.nl/2014/02/een-raadsel-uit-1912-opgelost/

naar boven

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Josef Cohen bevinden zich in:

Beeldbank Groningen, Groningen
British Library, Londen
Deutsche Nationalbibliothek, Frankfurt/Leipzig
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Library of Congress, Washington [4 niet vertaalde werken].
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven


deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013-2016

Webdesign Revan Barlas