Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 2010                                                      versie: 16-11-2016

Titel:
Zieteratuur
Concrete en visuele poëzie
uit Nederland en Vlaanderen
Redactie:
Karel ten Haaf
Uitgeverij:
Passage, Groningen
Jaar van verschijning: 2010
Omvang: 191 p.
ISBN: 97890 5452 212 6
Bijzonderheden:



Google over dit boek


 
Zieteratuur [inleiding, fragmenten]

(…) Alles kan poëzie zijn. (…) Ik promoveerde foto's tot strofe, of zelfs tot gedicht. (…) Waarom omschrijven wat je kunt laten zien?

Ik ging op zoek naar geestverwanten, stuitte weer op de visuele poëzie en herontdekte jeugdhelden – Clavin, Damen, Joseph, De Rook, De Vree. Tegelijkertijd viel het me op dat steeds meer jonge dichters gebruikmaken van de mogelijkheden die het bezit van een computer biedt om hun gedichten anders vorm te geven dan in het precomputer-tijdperk gebruikelijk was.

Het besef groeide: er zijn twee manieren om tot visuele poëzie te komen. Niet alleen mijn manier, de poëticale: de taal alleen is niet (langer) toereikend om uit te drukken wat ik zeggen wil. Maar ook een pragmatische: de technische mogelijkheden zijn er, dus ik kijk wat daarmee mogelijk is. Het resultaat van allebei kan zowel 'concrete' als 'visuele' poëzie zijn – ik hanteer de definitie van Humphrey Ottenhof, die hij formuleerde in Stelling 1 bij zijn proefschrift De letter te lijf: 'Concrete poëzie bestaat uitsluitend uit letters, visuele poëzie bevat letters en of andere elementen.'¹ Tijdens mijn speurtocht naar visuele en concrete poëzie viel het me op dat die poëzie nog steeds een ondergeschoven kindje is waaraan door de officiële literatuurkritiek volledig voorbij wordt gegaan, net als door de overgrote meerderheid van de bloemlezers.

Humphrey Otterhof besteedde in 2005 ruim vijftig pagina's van zijn proefschrift aan een bloemlezing. In 1977 verscheen van Erik Slagter het geïllustreerde essay Visuele poëzie.² De laatste grote zelfstandige bloemlezing (die internationaal van opzet was en vooral nieuw werk bevatte, dus een 'stand van zaken' gaf) verscheen in 1975; de door G.J. De Rook samengestelde Anthologie visuele poëzie³, terwijl deze vorm van poëzie waar het in de twintigste en eenentwintigste eeuw betreft, op een paar gedichten van Theo van Doesburg en Paul van Ostaijen na, geheel ontbreekt in 'de Dikke Komrij', de meest gezaghebbende overzichtsbloemlezing die verkrijgbaar is. Ik vond daarom dat het hoog tijd was voor een overzichtsbloemlezing concrete en visuele poëzie uit de lage landen. (…)

Ik beperk me tot dichters uit Nederland en Vlaanderen, uit het Nederlandse taalgebied dus. (…) Dat (…) betekent niet dat alleen de Nederlandse taal gebruikt wordt door de opgenomen dichters – integendeel, en dat is natuurlijk niet verwonderlijk gezien het internationale karakter van beeldtaal.

(…) Van wie werk werd opgenomen in een bloemlezing concrete of visuele poëzie, wie publiceerde in een tijdschrift voor visuele poëzie, wie deelnam aan een tentoonstelling visuele poëzie, zij allen behoren tot mijn auteurscorpus. Verder vind ik het ook best als ik in een bundel een mijns inziens visueel of concreet gedicht tegenkom, of de dichter zelf dat nou 'concreet' of 'visueel' noemt of niet.

Samenvattend: iemand moet zichzelf dichter noemen, of door anderen dichter genoemd worden. En verder moet die persoon natuurlijk iets doen met beeld(en) in zijn of haar poëzie, dan wel wat ik maar zal noemen: spelen met de zetspiegel.

De afbakening van de te bloemlezen periode: waarom bestrijkt deze overzichtsbloemlezing niet de gele Nederlandstalige literatuur, waarom is het startpunt begin vorige eeuw? Vóór de twintigste eeuw bleef het bij incidenten. (…) Pas vanaf het begin van de twintigste eeuw nam het een vlucht die het rechtvaardigt om van een stroming te spreken. (...)

Karel ten Haaf, december 2009

¹ Humphrey Ottenhof - De letter te lijf. Beeldvorming van concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen (DWZ/MAW, Zevenaar, 2005).
² Erik Slagter - Visuele poëzie. een bloemlezing konkrete en visuele gedichten samengesteld in hun ontwikkeling en ingeleid door Erik Slagter (Manteau, Brussel & Den Haag, 1977).
³ G.J. De Rook (samenst.) - Anthologie visuele poëzie / visual poetry anthology (Uitgeverij Bert Bakker, Den Haag, 1975).



 

Bevat poëzie van:

Alain Arias-Misson
H.H. Ter Balkt
Maarten Beks
Jurre van den Berg
Marion Bloem
Jaap Blonk
I.K. Bonset
Bart Boumans
Jeroen Brouwers
C. Buddingh'
Hans Clavin
Wilbert Cornelissen
Jet H.H. Crielaard
Herman Damen
Daniël Dee
J.A. Deelder
Pier van Dijk
W.M. Elsenaar
(Engelstalig)
Leon van Essche
Luc Fierens
Ludo Frateur
Dennis Frietman
(met Cyriel van Rossum)
Sieger M.G.
Dennis Gaens
Trix Giebels
Ruben van Gogh
Karel ten Haaf
Pierre Hendriks
Saskia van Herwijnen
(met Gerrit Schuppen)
Ingmar Heytze
Harry Hoogstraten
(Engelstalig)
Jan van der Hoeven
Rozalie Hirs
Mark Insingel
Maja Jantar
(Engelstalig)
Johan Joos
Robert Joseph
Anthony Kok
Gerrit Krol
R.R. Van der Leest
John Liggins
(Engelstalig)
Ton Luiting
A. Marja
Jelle Meander
Philip Meersman
Peter Meijboom
Pieter Laurens Mol
Jan Molitor
(Duits- en Engelstalig)
Maarten Mourik
Harrt Mulisch
Nanne Nauta
Max Niematz
Stefan Nieuwenhuis
Arjen Nolles
Nahl Nucha
Tom Ockerse
Tonnus Oosterhoff
Paul van Ostaijen
Sybren Polet
Renaat Ramon
H.B. Reeskamp
Arnoud Rigter
Xavier Roelens
P.J. Roggeband
G.J. de Rook
Cyriel van Rossum
Daniël van Ryssel
J.C. Van Schagen
Nico Scheepmaker
K. Schippers
Gerrit Schuppen
Hans Sleutelaar
Oey Tjeng Sit
U.G. Stikker
C.B. Vaandrager
Frans Vanderlinde
Dirk Vekemans
ACG Vianen
Hans Vlek
Frans Vogel
Paul de Vree
Herman de Vries
Leo Vroman
Ivo Vroom
Henk van der Waal
Riekus Waskowsky
Lévi Weemoedt
H.N. Werkman
Helen White
Eldert Willems
Guido van der Wolk
Titi Zaadnoordijk

Namen als in boek. Niet-Nederlandstalige dichters vallen buiten het NPE-onderzoek.

naar boven

Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2014.
Eerste versie: 21-10-2014


Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

       

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2014

Webdesign Revan Barlas