Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 1985                                                      versie: 28-11-2012

Titel:
David heeft ook een achterkant
Nieuwe Nederlandse homo-erotische poëzie
Bijeengebracht en ingeleid door:
Mark Thornton *
Uitgeverij:
Corydon / De Woelrat, Amsterdam
Jaar van verschijning:
Omvang: 63 p.
ISBN: 90 70464 09 8
Bijzonderheden:
Prijs: fl. 16,95.
Kan gezien worden als vervolg
op: Naar vriendschap zulk een
mateloos verlangen
. Bloemlezing
uit de Nederlandse homo-erotische poëzie 1880-nu
, 1979
Google over dit boek


* In colofon: "De naam Mark Thornton is een aanduiding voor de Werkgroep homo-erotische poëzie die op het Instituut voor Algemene Literatuurwetenschap van de Universiteit van Amsterdam tijdens het academisch jaar 1984-1985 deze bloemlezing heeft samengesteld. Leden van de werkgroep waren Peter Goedee, Hans Hafkamp, Jim Holmes**, Wim Hottentot, Marita Keilson-Lauritz, Marty van Kerkhof, Ron Mooser, Ruud Ploegmakers, Hans Schoen, Willem Timmermans en Ton Wortman."

** Jim Holmes (Iowa (V.S.), 1924 - Amsterdam, 1987). Dichter, vertaler, vertaal- en literatuurwetenschapper. Woonde sedert 1949 in Nederland. Martinus Nijhoff-prijs 1956 - hij was de eerste niet-Nederlander die deze prijs voor vertalers ontving. Vertaalprijs van de Vlaamse Gemeenschap 1984. Overleed ten gevolge van HIV/AIDS.
Zie: http://www.iisg.nl/archives/nl/files/h/ARCH03150full.php

Inleiding [fragment]

'In het kader van een project homo-erotische poëzie van de Vakgroep Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam zijn we op zoek naar onbekend homo-erotisch dichtwerk. Het ligt in de bedoeling onder andere uit het aangeboden materiaal een bloemlezing samen te stellen die hopelijk in de loop van 1986 zal verschijnen. Wij vermoeden dat er te veel homo-erotische poëzie die de moeite waard is, ligt te vergelen in handtasjes, bureauladen, nachtkastjes en andere geheime bergplaatsen. Inzendingen worden met spanning tegemoet gezien.'

Toen we deze oproep verspreidden via Homologie, de Gay Krant, Sek, Prothese, Vrij Nederland, Homonos en Radio Master verwachtten we vooral gay candle-light-poëzie. Wie de selectie van achtenveertig gedichten door eenenveertig inzenders bekijkt, zal constateren dat het met de candlelight-poëzie wel tégen-, dat wil zeggen méévalt.

Wat meteen opvalt is dat de opgenomen dichters poëzie schrijven als een serieuze zaak beschouwen: het dichten als thema komt regelmatig voor (…).

Bevat poëzie van:

Joop van Gilsdonk
Johan Hansen
Jos van Hest
H.H.D.
Be ter Hoogh
Wim Huetink
André Koch
Hans Kop
Hans Kroesen
Gerard Laan
Leo Mesman
Ludo J. Nagelkerke
N.N.
Bram Rebers
Jan Rijnsburger
Jan Sleegers
Roger Thomas
Uw Chauffeur
Michiel van der Voort
Guus Wakelkamp

Namen als in boek. Deze bloemlezing bevat veel namen van dichters zonder eigen reguliere bundels en/of zonder verdere bloemlezingenopnames; de vermelding van hun namen op deze pagina impliceert niet dat allen ook eigen lemma's gaan krijgen - dat is afhankelijk van hun verdere dichtcarrière.

Bespreking van David heeft ook een achterkant in het Nieuwsblad van het Noorden, 21-03-1986. Besproken door A.B. [= ?]:

 
Boekennieuws— Homo-erotische poëzie

• Mark Thornton is de samensteller van de bloemlezing David heeft ook een achterkant (Corydon/De Woelrat, Amsterdam, ƒ 16,50), een verzameling nieuwe homo-erotische poëzie. Met David wordt vanzelfsprekend Michelangelo's beeldhouwwerk in Florence bedoeld; 'Mark Thornton' was in' 1984 en 1985 een werkgroep aan de Universiteit van Amsterdam, waarin onder anderen Hans Hafkamp en Ron Mooser zitting hadden. Hafkamp stelde in 1979 de bloemlezing Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen samen (poëzie), Mooser publiceerde vorig jaar de bloemlezing Het huis dat vriendschap heet (proza).

De naam 'Mark Thornton' ontleende de werkgroep aan de hoofdpersoon van de roman Strange Brother van Blair Niles, die in 1931 verscheen. Thornton, homoseksueel, deed in die roman een poging een bloemlezing samen te stellen "waarin de gelijkgeslachtelijke liefde in een positief licht bezien wordt." Hij kwam er niet uit en pleegde - geheel naar de geest van de tijd - zelfmoord.

Lang niet alle gedichten in David heeft ook een achterkant zijn het opmerken waard, maar als geheel is de bundel zeker geslaagd. Van de twintig opgenomen dichters, veelal debutanten, is Gerard Laan - een pseudoniem - de opvallendste verschijning: zijn compositorisch sterke gedichten over de SM- en leer-scene zijn uniek in de Nederlandse homo-literatuur en maken benieuwd naar de aangekondigde bundel 'Laarzen en leer'. Ook Hans Kroesen (1921), acteur en beeldend kunstenaar, bezit een onmiskenbaar gevoel voor metrum en vorm.

Van de Groninger arts en dichter Joop van Gilsdonk (Veendam, 1944) zijn drie gedichten opgenomen, waaronder de lange tekst 'Broodjeshuis Memphis'. Hoe de Egyptenaar die het lamsvlees snijdt tot gedachten over Kavafis aanleiding geeft.

Behalve een korte biografie van alle auteurs bevat de mooi uitgegeven bundel een voorwoord van 'Mark Thornton', waarin vooral de licht ironiserende toon opvalt. Bescheiden is Thornton ook: een gedicht over AIDS is er nog niet, "en hiermee is deze bloemlezing als afspiegeling van het homoseksuele leven dus op slag verouderd." Dat valt wel mee.
 

Bron: http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011011588%3Ampeg21%3Ap035%3Aa0463

terug naar boven

Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2012.


 
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


free web stats

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012

Webdesign Revan Barlas