Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 1958                                                      versie: 18-12-2014

Dichtersprotest in 1958

Vóór een betere vergoeding, tegen opname zonder toestemming

Kort na de verschijning van de door C.J. Kelk en Bert Voeten samengestelde pocketbloemlezing Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw (Het Spectrum, oktober 1958. 224p. f. 1,25; oplage 24.000 of 25.000 ex.) brak er een 'dichtersopstand' uit. Acht dichters protesteerden tegen de geringe vergoeding die zij van Het Spectrum (en andere uitgeverijen) bij opname in bloemlezingen ontvingen.

De kranten deden verslag:

Het Vrije Volk, 10-11-1958 Boze dichters dreigen met pocketstaking
De Waarheid, 11-11-1958 F 2,75 per gedicht
Het Vrije Volk, 14-11-1958 Kelk en Voeten solidair met protestactie
Het Vrije Volk, 21-11-1958

Vereniging Letterkundigen: Pocketschrijvers eist 10 pct
Het Vrije Volk, 08-12-1958 Schrijvers eisen grotere pocketportie
Het Vrije Volk, 10-12-1958 Prisma schrapt bloemlezingen
   

Deze actie leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Fonds voor de Letteren - later omgedoopt tot Nederlands Letterenfonds - in 1965 (zie aldaar, onder 'Nieuws').

Louis Th. Lehmann - een van de initiatiefnemers van het protest - heeft tot in het begin van de 21ste eeuw solo de actie tegen bloemlezingenopnames voortgezet.

Uitgeverij Spectrum, die in december 1958 als antwoord op het protest verkondigde geen nieuwe poëziebloemlezingen (uit werk van levende dichters) uit te brengen, noch herdrukken van bestaande anthologieën, voerde dat voornemen niet consequent uit - zo verscheen in 1960 een derde, vermeerderde druk van Ongerijmde rijmen (1ste druk 1954).

Uitgeverijen De Arbeiderspers en Querido besloten na de VVL-vergadering van 6 december 1957 de auteursroyalty's voor pocketboeken van 5 tot 10% te verhogen.

Bart FM Droog, Bredevoort, augustus 2013

terug naar boven


 

Boze dichters dreigen met pocketstaking

Het Vrije Volk, 10-11-1958 (voorpagina, met foto)

(Van onze kunstredactie)

De dichters van Nederland grijpen naar het stakingswapen. Zij overwegen, hun medewerking aan pocket-bloemlezingen op te zeggen. De reden: te lage honoraria die de uitgevers betalen.

Het zijn experimentele dichters die het spits afbijten, maar het lijdt geen twijfel, of de grote meerderheid van de Nederlandse dichters is het met hen eens. In een vergadering die zondagmiddag werd gehouden in café Cornerhouse te Amsterdam, zijn felle woorden gesproken.

"Directe aanleiding hiertoe is de bloemlezing "Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw", die dezer dagen in de Prisma-reeks is verschenen. In een protestbrief aan de uitgevers wordt o.m. gezegd:

 „Deze bloemlezing is uitgekomen in een oplage van 25.000 exemplaren. De dichters is een honorarium uitbetaald van ƒ2,75 per gedicht, een honorarium dat gezien de oplage principieel te laag is.

Het feit, dat verscheidene gedichten behorende tot een cyclus als één gedicht gerekend en als zodanig gehonoreerd worden, is kenmerkend voor de zuinige mentaliteit van de uitgeefster.

Wij hebben niets tegen een grotere verspreiding van de Neder-landse poëzie (of het Nederlandse proza) via het goedkope pocket-boek. Maar wij vinden wél, dat er een dwaze situatie ontstaat wanneer een uitgever de roep krijgt, de cultuur te bevorderen door poëzie uit te geven in grote oplagen, terwijl dit in werkelijkheid gaat ten koste van de cultuurproducent, in dit geval de dichter.

Ondergetekenden menen zich - dan ook het recht te moeten voorbehouden bij toekomstige gelegenheden, alsmede bij : nieuwe drukken van reeds verschenen: bloemlezingen (als b.v. boven-genoemde van Het Spectrum) medewerking te weigeren, indien in de gesignaleerde, praktijken geen verandering komt.

De brief was ondertekend door Hans Andreus, Remco Campert, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, L.Th. Lehmann, Cees Noote-boom, Sybren Polet en Simon Vinkenoog.
 
Boze dichters hebben nog meer grieven

Naast het, lage honorarium bestaan nog enkele grieven, zoals het feit, dat aan de desbetreffende auteurs niet rechtstreeks toestemming wordt gevraagd. Dat speciaal het Prisma-boek wordt genoemd, houdt niet in dat andere uitgevers vrijuit gaan, zo zegt de brief.

In een mondelinge toelichting werd ons als kwalijk geval nog genoemd de bloemlezing 'Nieuwe griffels, schone leien', die vier jaar [ge]leden bij Bert Bakker is verschenen en sindsdien vier drukken heeft beleefd. Voor de tweede druk werd ƒ2.50 per pagina, be-taald, voor de andere drukken niets. Alleen in individuele gevallen werd, en dan nog op aanvraag, iets uitbetaald
.
Als gunstige uitzondering beschouwde men de bloemlezing 1 PK, die dit jaar. bij De Arbeiderspers is verschenen. Hier werd wel toestemming gevraagd en ƒ5 per pagina betaald.

Schandelijk laag

De stemming in de vergadering was geladen. 'Dit is nog maar een begin', zo zei men ons. Voorlopig worden adhesie-betuigingen ingewacht bij Simon Vinkenoog, Herengracht 292 Amsterdam.

Hedenmiddag komen de pocketuitgevers bijeen in het Inter-nationaal Cultureel Centrum te Amsterdam. Hoewel het protest van de dichters geen punt op de agenda vormt, zal er waarschijnlijk heel wat over gezegd worden.

Gevraagd naar zijn mening zei ons prof. dr. G. Stuiveling, voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen, waarvan de protesterende dichters lid zijn: 'Tegen de inhoud van het protest hebt [?] ik geen enkel bezwaar. Inderdaad zijn de honoraria voor pockets schandelijk laag, en het is terecht, dat dit wordt gesignaleerd. Ik verwonder mij er alleen over, dat men zich niet eerst tot het bestuur van de Vereniging heeft gewend.

Natuurlijk zullen wij de feiten onderzoeken en de nodige stappen ondernemen.'

Bron: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010953278%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0089

terug naar boven

  F 2,75 per gedicht
Zeven dichters protesteren


De Waarheid, 11-11-1958 (twee fragmenten)

De dichters Hans Andreus, Remco Campert, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Louis Th. Lehmann, Cees Nooteboom, Sybren Polet en Simon Vinkenoog hebben in een brief geprotesteerd tegen de vrijheid die uitgevers van pocketboeken nemen om slecht te betalen. (...)

De zeven jonge dichters hebben hun protestbrief gestuurd aan de SEBA (het Auteursbureau voor Letterkundigen), de uitgevers van pocketboeken, de Vereniging van Letterkundigen en het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.


[NPE: Toch worden er wel degelijk acht namen in dit artikel genoemd]

 

Bron
: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010370933%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0021

terug naar boven



Kelk en Voeten solidair met protestactie
Het Vrije Volk, 14-11-1958

(Van onze kunstredactie)

De dichters C. J. Kelk en Bert Voeten, samenstellers van de Prismabloemlezing "Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw" zijn solidair met de protestactie, die acht jonge dichters hebben ge-opend tegen het lage honorarium.

"De geweldige groei van het pocketboek mag niet gaan ten koste van de auteurs", zo verklaarde ons de heer Kelk. "Bij de berekening wordt voor de auteur een te klein percentage uitgetrokken. Waarom stelt men de prijs niet iets hoger, zodat, er voor de auteurs ook meer op kan overschieten?"

Beide dichters hadden er van het begin af aan op aangedrongen, de medewerkende dichters goed te betalen. Het Prisma wilde echter niet verder gaan dan een totaalbedrag van ƒ 1500, voor samenstellers en medewerkers.

Donderdag 20 november zal het bestuur van de Vereniging van Letterkundigen zich beraden over de protestbrief. Het is echter waarschijnlijk, dat men een ledenvergadering bijeen zal roepen, alvorens tot verdere stappen over te gaan.

Bron: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010953282%3Ampeg21%3Ap015%3Aa0304

terug naar boven

Vereniging Letterkundigen: Pocketschrijvers eist 10 pct

Het Vrije Volk, 21-11-1958

(Van onze kunstredactie)

Schrijvers van pocketboeken dienen op dezelfde basis gehonoreerd te worden als schrijvers van gewone boeken. Dit is de eenstemmige mening van het bestuur van de Vereniging van Letterkundigen, dat gisteren bijeen is gekomen om de protestactie van de acht boze dichters te bespreken.

"Teken geen contracten meer inzake pocketboeken, waarin een lager percentage is vastgesteld dan 10 percent", zo luidt de raad van het bestuur aan de leden èn aan de ongeorganiseerde  schrijvers.

Zaterdagmiddag 6 december zal in Amsterdam een buitengewone ledenvergadering worden gehouden van de vereniging, waarin de hele problematiek van het pocketboek ter discussie

Bron: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010953288%3Ampeg21%3Ap015%3Aa0316

terug naar boven

Schrijvers eisen grotere pocketportie

Het Vrije Volk, 08-12-1958 (fragmenten)

(Van onze kunstredactie)

Nooit heeft de 'Vereniging van Letterkundigen' een zakelijker vergadering gehouden dan zaterdagmiddag in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky.

Zakelijk in tweeërlei zin: omdat geen ander onderwerp mop de agenda stond dan het honorarium voor de schrijvers van pocket-boeken en omdat prof. dr. G. Stuiveling, de voorzitter, ervoor zorgde dat de vele sprekers zich strikt bij dit onderwerp hielden. (...)

A den Doolaard wees, als inleider, erop, dat tegenover de schrijvers machtige organisaties van uitgevers en boekverkopers staan en dat men georganiseerd moet optreden indien men iets wil bereiken.

Minstens tien percent!

(...) De minimum-royalty voor een gewoon boek is 10 pct. Wat leveren de verschillende pocketseries aan royalties op? De Ooievaars; 2.67 pct., de 'Salamanders' en de 'Zwarte Beertjes'-3 eenderde pct., de 'Prisma's' en de 'Meulenhoffpockets' 5 pct., de 'Bezige Bij', die een reeks van ƒ2,50 uitgeeft, geeft 6 pct. bij een verkoop van 3000 exemplaren en 8 pct., indien de oplage hoger ligt.

Den Doolaard vond dat de schrijvers minstens 10 pct. royalty mogen eisen, ook als de prijs van het pocketboek dan iets hoger moet worden. Hij achtte het volkomen onjuist dat het honorarium van de auteurs een sluitpost is van de uitgeversbegrotingen.

Talrijke schrijvers voerden na hem nog het woord: Hans Andreus, Clara Eggink, J. J. Klant, Manuel van Loggem, Sybren Polet, prof. dr. N.A. Donkersloot, Geert van Oorschot, Bert Schierbeek, Theun de Vries, Josef Cohen, Simon Vinkenoog, Max Dendermonde en Cees Nooteboom namen o.a. deel aan de discussie.

Interessant was nog de volgende vraag: hebben de uitgevers van pocketboeken de levende Nederlandse letterkundigen eigenlijk wel nodig? Vinden zij niet genoeg teksten bij buitenlanders of overledenen?

Bert Voeten, samensteller van de bloemlezing 'Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw', die min of meer aanleiding is geweest tot dit pocketconflict, had de voorzitter gemachtigd een brief voor te lezen.

Geen herdruk

Zoals men weet hebben acht jonge dichters geprotesteerd tegen het uiterst geringe honorarium (f 2,75) dat zij per pagina poëzie in dit boek ontvingen. De eerste oplage van dit Prisma-deel (24.000 exemplaren) is vrijwel uitverkocht.

De uitgever schreef aan Voeten dat het boek 'uiteraard' niet herdruk wordt en dat hij niet van plan is nog bloemlezingen uit de moderne Nederlandse poëzie op te zetten. Hij besloot: 'Wij geloven dat wij er zonder zulke boeken ook wel komen.'

Voorstellen


(...) ,Prof. Stuiveling beloofde dat het bestuur actief zal blijven en zette nog eens uiteen hoe belangrijk voor de Nederlandse letterkundigen de ontwikkeling kan zijn. Want indien zij nu georganiseerd voor hun billijke eisen opkomen, zullen zij misschien - voor het eerst in onze vaderlandse geschiedenis - in hun letterkundige werk een economische basis voor hun bestaan vinden.


Bron
: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010953302%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0066

terug naar boven



  Prisma schrapt bloemlezingen

Het Vrije Volk, 10-12-1958

(Van onze kunstredactie)

De uitgeverij Het Spectrum heeft besloten, in de Prisma-reeks alle bloemlezingen uit de hedendaagse Nederlandse literatuur te schrappen.

Dit betekent niet alleen, dat de bundel 'Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw' niet wordt herdrukt, maar ook, dat men stopt met boekjes als 'Ongerijmde Rijmen', een bloemlezing humoristische poëzie door Michel van der Plas, met 'Zo sprak mijn lief mij toe,' een bundel liefdespoëzie, met de 'Nederlandse Verhalen' en de 'Vlaamse Verhalen'.

Aankondiging hiervan heeft Het Spectrum gedaan in een brief aan Bert Voeten, die is voorgelezen op de vergadering van de Vereniging van Letterkundigen. De volledige tekst luidt:

'Wat de bundel Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw betreft, het spreekt natuurlijk vanzelf, dat wij er niet aan denken, deze bundel te herdrukken. Dit geldt overigens niet alleen voor deze bundel, maar wij zullen alle anthologieën van Nederlandse literatuur, behalve degenen, die al op stapel staan, van ons programma schrappen. 

Het is erg jammer, maar wij willen niemand lastig vallen en wij geloven, dat wij er zonder zulke boeken ook wel zullen komen'. 

De brief was ondertekend door mr. H.A.M. van der Heyden, redactiesecretaris van Het Spectrum.



 
Bron: Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010953304%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0106

terug naar boven

Pagina aangemaakt: 19-08-2013.


 
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

     



© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013

bijschrift bij foto van Eddy Posthuma de Boer bij dit artikel

Met dreigende gezichten, gebalde vuisten in de broekzak en harten vol wrok demonstreerden zondagmiddag de experimentele dichters op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hun grote grief: hun verzen in de pockets worden maar met een schijntje betaald.

Geheel links ziet u de sombere kop van Hans Andreus. Naast hem, niet minder vergramd: L.Th. Lehmann, Gerrit Kouwenaar, Sybren Polet, Simon Vinkenoog, Jan G. Elburg en Cees Nooteboom.

[NPE: De dichters staan er overigens vrij ontspannen bij; men klikke op de link naar de KB (onder het artikel links) voor de foto]


Het bedrag van fl 2,75 in 1958 was in 2012 te vergelijken met € 8,34 (bron: CBS).


Webdesign Revan Barlas