Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: KLM en Poëzie | jaaroverzicht 1955                          versie: 19-11-2012

Titel:
Gevleugeld woord
Samenstellers:
J.-P. Barth (uitgeverij A.A.M. Stols),
Ed. Hoornik, Gerrit Kouwenaar,
Henrik Scholte, A. Viruly
Uitgeverij:
A.A.M. Stols, 's-Gravenhage
Jaar van verschijning: 1955
Omvang: 49 p.
ISBN: -
Bijzonderheden:
Gevleugeld woord werd gezet uit de letter Bembo en gedrukt op de persen van N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage.

De oplaag bedraagt 1250 exemplaren, genummerd van 1 tot en met 1250, benevens 15 exemplaren genummerd
van I tot en met XV. Deze laatsten zijn
niet in de handel.
Omslagontwerp en typografische
verzorging van Gerrit Noordzij.



Google over dit boek






De bundel kwam tot stand via een door de KLM uitgeschreven poëzie-wedstrijd.
Het boek bevat negen gedichten die of eerder gepubliceerd werden of van de hand der samenstellers zijn (en niet meedingden in de wed-strijd).



Twee van de vijf samenstellers, Henrik Scholte en A. Viruly, waren werkzaam bij de KLM.

                          VERANTWOORDING

Een gevleugeld woord is een waarheid, treffend gezegd. Wie zegt, dat de luchtvaart in het algemeen – en het aan-deel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij daarbij in het bijzonder – de Nederlander na aan het hart ligt, zegt veel waars, maar weinig treffends.

Treffender was het, dat de KLM, uitgaande van deze waarheid, de vraag opwierp: zou de burgerluchtvaart, in ons land vertegenwoordigd door het bedrijf van de KLM, tevens een voldoende stimulans kunnen zijn voor de Nederlandse dichters van deze tijd om daarover verzen te schrijven -voldoende verzen van voldoende niveau – waaruit dan een oorspronkelijke Nederlandse verzenbundel onder de titel "Gevleugeld Woord" zou zijn samen te stellen?

De ondergetekenden – twee schrijvers buiten, twee schrijvers binnen het milieu van de KLM, en een uitgever – hebben zich gaarne met dit nogal ongewoon "poëtisch opinie-onderzoek" willen belasten. Zij hebben dit gedaan door een algemene oproep te plaatsen in de dag- en weekbladpers en in de vakbladen; zij hebben zich bovendien veroorloofd, een groot aantal dichters op deze oproep te wijzen.

Alle inzendingen werden door de vijf samenstellers onafhankelijk van elkaar naar hun waarde voor de hedendaagse poëzie gewikt en gewogen; de som der oordeelvellingen was bepalend of een vers al dan niet werd opgenomen, onverschillig door wie het was ingezonden. Indien een dichter meer dan één vers van zijn hand bleek te hebben ingezonden, dan werd echter daaruit het best beoordeelde gekozen.

Het eindresultaat waren de voorafgaande 22 ongepubliceerde verzen, die naar het gezamenlijke oordeel der samenstellers aan redelijke normen voldeden. Zij werden door bekende en minder bekende dichters geschreven; verrassend groot bleek het aandeel van de jongere en jongste generatie, als ook van hen, die tot dusverre nog slechts weinig op de voorgrond traden.

Aan de samenstellers waren daarnaast slechts enkele gedichten bekend, die reeds tevoren in bundels of tijdschriften verschenen en de burgerluchtvaart tot motief hadden. Zij meenden er goed aan te doen om, in het belang van de bundel, ook aan deze dichters te vragen, hun vers voor "Gevleugeld Woord" af te staan. Hun verzen werden naar dezelfde normen beoordeeld en de uitgever was bereid om de bundel met deze verzen uit te breiden. Aangezien deze dus echter niet ten gevolge van de oproep als ongepubliceerd werk waren ingezonden, dient men ze enigszins te beschouwen als bijdragen buiten "mededinging". Het waren er tenslotte 5 in totaal en zij zijn in de inhoudsopgave gemerkt met een ster achter de schrijversnaam. Eenzelfde ster duidt de "buiten mededinging" opgenomen, ongepubliceerde inzending van 3 der samenstellers aan.

De opgenomen inzendingen zijn door ons alphabetisch geplaatst, met als enige uitzondering het vers, dat door de werkwijze, welke de samenstellers hebben gevolgd, de beste gezamenlijke waardering verkreeg: aan W.J. van der Molen's "Vliegtocht" werd derhalve de eer gelaten om deze bundel te openen.

De samenstellers zouden hun taak willen beëindigen met dank te zeggen, zowel aan alle inzenders als aan de KLM, die tot dit "Gevleugeld Woord" het initiatief nam, de uitgave mogelijk maakte en aan de samenstellers alle vrijheid van beoordeling heeft gelaten.

                              De samenstellers:
                                   J.-P. Barth
                      - uitgeverij A.A.M. Stols -
                                 Ed. Hoornik
                            Gerrit Kouwenaar
                                Henrik Scholte
                                    A. Viruly

terug naar boven


Pers

Destijds zal het project veel media-aandacht gegenereerd hebben; enkele oudere NPE-bezoekers konden zich anno 2012 het bestaan ervan goed herinneren. In de krantenarchieven van de Koninklijke Bibliotheek zijn er echter maar twee berichten over te vinden (peildatum: 14-11-2012). Bij verdere digitalisering van het krantenmateriaal zullen naar verwachting meer berichten over Gevleugeld woord 1955 opduiken. Hoe dan ook, uit de Amigoe di Curaçao. Weekblad voor de Curaçaosche eilanden, 10-03-1955:  

Gevleugeld woord

Den Haag – De K.L.M. heeft het initiatief genomen tot het uitgeven van een kleine bundel ongepubliceerde verzen uit het Nederlandse taalgebied, verschillende generaties van dichters omvattend.

De verzen zullen betrekking moeten hebben op de moderne burgerluchtvaart. De bundel zal onder de titel "Gevleugeld woord" door de uitgeverij A.A.M. Stols te 's-Gravenhage a.s. herfst in de handel worden gebracht. Samewnstellers zijn: Jan-Peter Barth, Ed. Hoornik, Gerrit Kouwenaar, Hendrik Scholte en Adriaan Viruly.

Inzendingen kunnen worden gericht tot en met 31 mei 1955 aan de secretaris van de commissie van samenstelling "Gevleugeld Woord" de heer Jan-Peter Barth, uitgeverij A.A.M. Stols te 's-Gravenhage.

Bij het verschijnen de bundel, oktober 1955, verscheen onderstaande in de Nederlandstalige Indonesische krant Het Nieuwsblad voor Sumatra:
Cultureel Nieuws

Op de zes en dertigste verjaardag van de KLM ten teken waarvan haar vlaggen op en voor het hoofdkantoor woeien, is in dit hoofdgebouw de dichtbundel "ge-vleugeld woord" het licht gegeven.

"Gevleugeld woord" is op initiatief van de KLM en in samenwerking met een uitgever (AAM Stols) in s'Gravenhage tot stand gekomen, de bundel bevat een dertigtal gedichten.

Ed Hoornik, J. P. Barth, Gerrit Kouwenaar, A. Viruly en mr. Henrik Scholte hebben zich belast met het plaatsen van oproepen tot dichters om werk waaruit deze bundel zou kunnen worden samengesteld in te zenden.

De beste waardering van de jury kreeg het gedicht "vliegtocht" van de 32-jarige W.J. van der Molen uit Amsterdam.

Het Nieuwsblad voor Sumatra, 13-10-1955


terug naar boven


Bevat poëzie van:

Frank Allard
Hans Andreus
G. Bakker¹
Ad den Besten
Willem Brandt *
Alijd Brink
J.B. Charles *
Elisabeth Cheixaou
H. Eckebus², ³
G. van der Graft
K.N.L. Grazell
Ed. Hoornik *
K. Jonckheere *
Gerrit Kouwenaar *
Harriët Laurey
Lucebert *
Tom Meijneke²
W.J. van der Molen
Adriaan Morriën *
Marguerite Prick van Wely², 4
Henrik Scholte *
André van Strijp²
Dolf Toussaint², 5
Simon Vinkenoog
Bert Voeten
Hendrik de Vries *
Peter van Walraven²
Nico Wijnen
Drs Felix Wubbe², 6
Jan Zitman

* leverden gedichten 'buiten mededinging'.
¹ Wellicht dezelfde als Gerrit Bakker (1939). In de verantwoording is sprake van de 'jongste generatie'.
² Zijn geen verdere dichtwerken of bloemlezingenvondsten van bekend.
³ Was in 1964 medesamensteller van het boek 1864-H.B.S. Delft-1964.
4 Vertaalde vanaf 1957 boeken van de Engelse jeugdboekenschrijver Enid Blyton.
5 Een fotograaf Dolf Toussaint (1924) werkte aan diverse fotoboeken mee.
6 In Gevleugeld woord: 'in leven geschiedenisleraar aan het R.K. Lyceum voor Meisjes te 's-Gravenhage.' Vermoedeijk iemand anders dan Felix Bernarnd Jozef Wubbe (1923), die rechtshistorische werken publiceerde.

terug naar boven

Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2012.


 
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



site stats

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012

Webdesign Revan Barlas