Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

Behorend tot: jaaroverzicht 1941                                                      versie: 15-01-2013

Titel:
In de donkere dagen
voor Kersttijd....

Een bundel kerstgedichten van
en voor dezen tijd
Bijeengebracht door:
Han G. Hoekstra
Uitgeverij:
Bigot & Van Rossum N.V.,
Amsterdam
Jaar van verschijning: [1941*]
Omvang: 75 p.
ISBN: -
Bijzonderheden:
De Uilenreeks No. 46.
Gedrukt te Wormerveer door
Meijer's Boek- en Handelsdrukkerij

Google over dit boek


Tweede, herziene druk, omvang 64p. [1950] - zie: datering; [Derde] druk 1952, omvang 64p. (in Brinkman's 1951-1955). 4de druk 1970.

 
Woord vooraf

"(...) Deze gedichten mogen voor zichzelf spreken; ze laten in een voor velen verwarrenden, onzekeren tijd een rustig en helder geluid hooren. Temidden van oorlogs-geweld en oorlogsellende spreken zij van een Vrede, die onaantastbaar is voor welke heerschzucht en voor welk geweld ook. (...)"

H.G.H.
 

terug naar boven



Bevat poëzie van
:

  1ste druk [1941] 2de herziene druk [1950]
     
  - Bertus Aafjes
  P.C. Boutens P.C. Boutens
  Eduard Brom Eduard Brom
  H. de Bruin H. de Bruin
  Anthonie Donker Anthonie Donker
  Koos van Doorne Koos van Doorne
  Anton van Duinkerken Anton van Duinkerken
  Jan H. Eekhout -
  Jan Engelman Jan Engelman
  Robert Franquinet Robert Franquinet
  Jan H. de Groot Jan H. de Groot
  - Jacques van Hattum
  W. Hessels W. Hessels
  H.G. Hoekstra H.G. Hoekstra
  To Hölscher To Hölscher
  Roel Houwink -
  W. Hussem W. Hussem
  Jo Kalmijn-Spierenburg Jo Kalmijn-Spierenburg
  Tony Lammers -
  J.H. Leopold J.H. Leopold
  Willem de Mérode Willem de Mérode
  M. Nijhoff M. Nijhoff
  A.J.D. van Oosten -
  Mien Proost -
  H.M. van Randwijk H.M. van Randwijk
  J.A. Rispens J.A. Rispens
  Jacques Schreurs Jacques Schreurs
  Gabriël Smit Gabriël Smit
  W.A.P. Smit W.A.P. Smit
  Bernard Verhoeven Bernard Verhoeven
  C. Vermeer C. Vermeer
  Gerard Wijdeveld -
  Hans van Zijl Hans van Zijl

terug naar boven


De datering

1ste druk - [1941]

Volgens Brinkman's is dit ongedateerde boek in 1941 verschenen - een recensent van dagblad De Tijd vergistte zich in 1951 met de bewering dat de eerste druk in 1940 verschenen zou zijn1.

2de herziene druk - [1950]
Ook gemeld: [1942?] en 1951

De KB-datering

Bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag stond tot in december 2012 de tweede, herziene druk als vermoedelijk afkomstig uit 1942 vermeld:

"2e dr. niet in Brinkman, geen K-nummer, voorwoord doet vermoeden dat de oorlog nog niet voorbij is, schatting kort na de 1e dr. In het voorwoord geeft de auteur aan dat hij in deze druk gedichten heeft geschrapt 'van schrijvers, die ik om persoonlijke redenen liever buiten dit boekje hield'. Er zijn nieuwe verzen opgenomen van o.a. Bertus Aafjes en Jac. van Hattum.
Bevat bijdragen van: J.H. Leopold, Jan Engelman, P.C. Boutens, Eduard Brom, Anton van Duinkerken, M. Nijhoff, Jo Kalmijn Spierenburg, To Hölscher, W. Hessels en anderen."

"Met een briefje voorin geplakt dat het boek is uitgereikt op Kerstmis 1950 aan Ankie Kiela door de kerkeraad van de Doopsgezinde Gemeente in Zeist"

Inmiddels is - op advies van de NPE - de datering bij de KB aangepast.

De Tijd-datering

Volgens De Tijd (16 maart 1951) stamt de herziene druk uit 1951: "Een beetje buiten het seizoen bezorgde Han G. Hoekstra bij Bigot en Van Rossum te Amsterdam een herdruk van zijn kleine keurbundel".
1

NPE-datering

Wie de inhoud van de 1ste en 2de herziene druk vergelijkt, en bovenstaande informatie tot zich neemt merkt op dat:

in de eerste druk verzen staan van dichters die zowel in als direct na de bezetting bekend stonden als collaborateurs: Jan H. Eekhout, Roel Houwink, Mien Proost [= H. Klomp], en Gerard Wijdeveld. Ook staan er verzen in van A.J.D. van Oosten, over wie (zeer waarschijnlijk onterecht) het gerucht over collaboratie de ronde deed. En tevens een gedicht van de verder onbekende Tony Lammers.

In de tweede druk ontbreken deze dichters. Het is onwaarschijnlijk dat de samensteller gedurende de bezetting openlijk geschreven zou hebben dat hij uit persoonlijke redenen deze al-dan-niet vermeende collaborateurs geweerd zou hebben.

Ook staan in de tweede druk verzen van dichters waarvan bekend is dat ze zich niet bij de Kultuurkamer hadden ingeschreven: o.a. Bertus Aafjes, Anthonie Donker, Anton van Duinkerken, Jan H. De Groot, M. Nijhoff, H.M. van Randwijk. Waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat de autoriteiten in 1942 toestemming gegeven zouden hebben voor de productie van een herziene druk die werk bevatte van Kultuurkamer-weigeraars.

Gezien bovenstaande wijst alles er op dat de tweede herziene druk eerst na de bezetting verschenen is.

Nu bevat zowel de eerste als de tweede druk een vers van Gabriël Smit. Deze kreeg na de oorlog een publicatieverbod van één jaar opgelegd. Ergo: de tweede druk stamt op zijn vroegst uit 1946.

De KB-medewerker die de tweede druk registreerde merkte op dat het voorwoord deed vermoeden dat de oorlog niet voorbij was. Echter, het gedeelte in het voorwoord uit 1941 dat naar 'oorlogsgeweld en oorlogsellende' verwijst, was ook ná 1945 van toepassing. Dit vanwege de Koude Oorlog, die van 1950-1953 concreet in Korea woedde.

Het briefje dat voorin het KB-exemplaar zit stamt uit kersttijd 1950. Dat exemplaar werd uitgereikt door een kerkeraad. Het ligt niet voor de hand dat zo'n kerkeraad anno 1950 een in de Tweede Wereldoorlog gedrukt boek uitdeelt. Zeker niet dat gezien de aard en prijs van het boek (nieuwprijs van de 1952-herdruk was fl. 1,25) de kans groot is dat deze kerkeraad meerdere exemplaren als kerstgeschenk uitdeelde.

De onbekende Tijd-recensent vergistte zich niet alleen in de datering van de eerste druk (volgens hem 1940), maar ook in die van de tweede, herziene druk. Die, volgens hem, in maart 1951, 'buiten het seizoen' verschenen was. Het briefje in het KB-exemplaar toont aan dat de tweede druk in ieder geval in december 1950 verkrijgbaar was.

Omdat het hoogst ongebruikelijk is dat een krant pas negen jaar na verschijning van een boek of herziene druk een bespreking plaatst, terwijl een 'vertraging' van enkele maanden vaker voorkomt, duidt alles er op dat de tweede herziene druk eind 1950 verschenen is.

terug naar boven


Bronnen

G.J. van der Lek en Dirk de Jong. Brinkman's Catalogus van boeken die gedurende 1941 tot en met 1945 in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven (etc.). A.W. Sijthoff's Uitgeverijmaatschappij N.V., Leiden, [1950].
Dirk de Jong. Brinkman's Catalogus van boeken die gedurende 1951 tot en met 1955 in Nederland en Vlaanderen zijn uitgegeven (etc.). A-L. A.W. Sijthoff's Uitgeverijmaatschappij N.V., Leiden, [1958].
Brinkman's Catalogus 1946-1950 is ook op dit boek nageslagen, maar meldde niets.

1 Geest en Leven

De Tijd, 16-03-1951

Door: ?

Wel een beetje buiten het seizoen bezorgde Han G. Hoekstra bij Bigot en Van Rossum te Amsterdam een herdruk van zijn kleine keurbundel "In de donkere Dagen voor Kersttijd", die in 1940 verscheen als nummer 46 van de Uilenreeks. Het blijft een aantrekkelijk boekje, kerstgedichten behelzende uit de nieuwere Nederlandse poëzie, te begingen met J. H. Leopold.

In de tweede druk schrapte de samensteller "om persoonlijke redenen" enkele verzen, tezamen toch nog tien, waarvoor hij iets van Bertus Aafjes en iets van Jac. van Hattum in de plaats gaf.

Eigenaardig is een drukfout, die gehandhaafd bleef. Ze is te meer opvallend, omdat wij bij ervaring weten, dat alle zetters haar gemakkelijk begaan. Ze komt voor in het gedicht "Ootmoed" van Bernard Verhoeven. De vijfde strophe hiervan luidt:

Slechts wie zijn hart van trots geneest 
-  En deemoed regent van den Hemel - 
Kon dalen van den hoogen kemel
Als koning van den geest.

Zo staat het in Verhoeven's bundel "De Voorhof" op blz. 102; in de bloemlezing uit zijn werk "De Pelgrim" op blz. 46; in "Dichters der Emancipatie" op blz. 398; in "Hedendaagsche Kerstlyriek van katholieke Dichters", tweede druk op blz. 77 en derde druk op blz. 91, maar in de eerste druk stond "dalen van den hoogen hemel", gelijk het nu ook staat in de eerste en tweede druk van Hoekstra. Omdat zo'n kerstbundeltje veel gebruikt wordt voor declamatie is de fout betreurenswaardig, want de mooie toespeling gaat evenzeer verloren alis het zuivere rijm. De bedoeling is duidelijk: slechts de nederige mens kan als koning van de geest afdalen van de hoge kameel, waarop de hovaardige mens zich verheven voelt. Hierin gelijkt de nederige mens op de wijze, die te Bethlehem van zijn kameel (kemel) daalde.

Nog storender, daarbij moeilijker achterhaalbaar, is een zetfout in het gedicht "Zonnewende" van Chr. de Graaff, gelijk dit voorkomt in "Geestelijke Liederen" door W. de Merode, eerste druk (1935) op blz. 149, tweede druk (1948), herzien en uitgebreid door A. Teunis, op blz. 177. In beide edities staat in het tweede couplet:

En ieder jaar opnieuw de huivering
om vroege vogelkens en anemonen....

Op blz. 40 van de bundel "Alleenspraak" staat echter: "om vroege vogelkers". Dit is iets anders!

Bron: Historische Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011201967%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0093


Bloemlezing onderzocht door: Bart FM Droog, 2012.


 
Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

 

website statistics


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012

Webdesign Revan Barlas