Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 27-04-2016 - redacteur: Bart FM Droog TESTVERSIE
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


J.W.F. Werumeus Buning

Geboren te:
Velp, 04-05-1891
Gestorven te:
Amsterdam, 16-11-1958
Volledige naam:
Johan Willem Frederik
Werumeus Buning
Naamsvarianten:
Joop Buning; Jobs Buning, J.W.F. Buning.
Pseudoniem:
K. Araguez

foto: J.W.F. Werumeus Buning, 1941
bron: P. Hijmans, J.W.F. Werumeus Buning.
Werk en leven
, 1969

Dichter, prozaïst, toneelrecensent, essayist, vertaler (van o.a. Cervantes' Don Quichotte, Ernest Hemingways The old man and the see en Herman Melville's Moby Dick) en culinair auteur.

Biografie

Hoofdbron voor onderstaande biografische schets: P. Hijmans.  J.W.F. Werumeus Buning. Werk en leven met brieven en documenten. Wolters-Noordhoff, Groningen, 1969.

Zoon van Jan Jacobus Buning (1860-1923) en Rica Catharina Christina Avelingh. Ze behoorden tot het milieu van welgestelde families van Arnhem en Velp. Zijn vader was lid van de firma F.H. en R. Fockema, bankiers te Arnhem. Op 20 juni 1891 kregen de Bunings het recht zich 'Werumeus Buning' te noemen.

Het gezin verhuisde in 1895 naar Katwijk. In 1907 keerde het in Velp terug. Joop (later Jobs) Werumeus Buning volgde de HBS in Zandvoort en in Nijmegen, en Zutphen, waar hij uiteindelijk op 20-jarige leeftijd voor zijn examen slaagde. Daarna volgde hij in Amsterdam een notarisopleiding (1911-1915), maar brak de studie af en koos voor de journalistiek en literatuur.

In 1913 raakt hij bevriend met Adriaan (Jany) Roland Holst, die in het begin van Bunings schrijfcarrière een grote invloed op hem had.

In 1914 heeft hij een ongelukkige verhouding met een jonge vrouw, die in augustus 1914 overlijdt. Zijn debuutbundel In memoriam is op haar geïnspireerd.

In december 1915 wordt Buning vast medewerker bij de Telegraaf, waar hij tot november 1944 werkzaam voor blijft. Per 1 januari 1916 is ook Jan Greshoff aan dit dagblad verbonden. In dezelfde periode wordt hij redacteur van het tijdschrift Groot Nederland. Kort daarop moet hij in dienst; hij wordt uiteindelijk 2de luitenant. In zijn diensttijd raakt hij bevriend met Martinus Nijhoff.

Hij debuteerde met het openingsgedicht van de cyclus 'In memoriam in De Gids van november 1917. [3]

Op 20 juli 1920 huwt hij Gerritdiena Johanna Ensink (1889-1955). Zij bevalt in juni 1921 van hun enige zoon, Jan Jacobus Werumeus Buning. In de jaren twintig is Buning zeer productief: hij schrijft en publiceert naast poëzie ook proza en brengt drie grote vertalingen uit.

In 1930 krijgt hij de opdracht van de Koninklijke Vereeniging 'Het Nederlandsch Toneel' om als 'gedelegeerd commissaris' het grote publiek geïnteresseerd te krijgen in de schouwburg. Na twee jaar moest hij wegens gebrek aan succes dit werk opgeven.

Op 3 november 1931 leert hij Miep van 't Hoff-Kools kennen. Hij verlaat voor haar zijn gezin. Vanaf dat moment moet Buning twee huishoudens onderhouden. Een officiële scheiding wordt niet uitgesproken.

Na het mislukken van zijn toneelopdracht en huwelijk raakt hij in een persoonlijke crisis. Om hem daaruit te helpen organiseren vrienden van hem een zeereis. In mei 1932 gaat hij als passagier aan boord van het S.S. Amazone. Gedurende de boottocht schrijft hij Maria Lécina. Een lied in honderd verzen met een zangwijs. (Querido, 1932). Dat tot een van de best verkochte dichtwerken uit de twintigste eeuw behoort.

In 1944 bracht Kees Stip een parodie op Maria Lecina uit. In de vorm van het clandestiene[1] boek Dieuwertje Diekema. Een lied in dertig verzen waar geen woord Spaansch bij is. Als uitgever werd vermeld N.V. Douwe Diekema's uitgeversmaatschappij. Op de Elfstedengracht 333, Franker. Dat was in werkelijkheid Chr. Leeflang te Utrecht. Het werk verscheen in een oplage van 300 exemplaren, waarvan 50 Romeins genummerd en gesigneerd en 250 Arabisch genummerd waren. De inleiding van deze parodie werd geschreven door J.W.F. Werumeus Buning zelf.

De verzen uit het boek werden in de jaren dertig vaak voorgedragen door de actrice Charlotte Köhler (1892–1976). Het succes van Mária Lécina (en de daarop volgende werken) bracht ook gemor met zich mee: Werumeus Buning zou te vulgair en te 'volks' (D.A.M. Binnendijk, Groene Amsterdammer, 23-o5-1936) of juist op 'volks-onwaarachtige toon' schrijven (Menno ter Braak, Het Vaderland, 29-05-1936).

Op aanbeveling van Nijhoff werd hij in 1934 redacteur van De Gids. Dat bleef hij tot in 1952. Met Anton van Duinkerken (redacteur van 1934 tot en met 1964) was hij verantwoordelijk voor de belletrie in dit tijdschrift. [3]

Op 11 november 1935 publiceerde Buning in De Telegraaf een negatieve recensie over het stuk De Beul, een bewerking van de gelijknamige novelle van de Zweedse schrijver Pär Lagerkvist (1891-1974). Dat toneelstuk was een felle aanval op het nationaal-socialisme. Bunings kritiek gold niet zozeer de politieke strekking van het stuk, maar de artistieke uitvoering en de machteloze negativiteit ervan. Deze recensie is naderhand een min of meer eigen leven gaan leiden en kan gezien worden als een van de bronnen van de geruchten over Bunings pro-Duitse houding.

'Fatsoensrakker'

[Over Vestdijk vs Buning]

Vae Victis

In de zomer van 1939 bezocht Buning Praag, dat in maart van dat jaar door de Duitsers bezet was. Naderhand publiceerde hij daarover in De Telegraaf (23-27 augustus 1939) de reportage Vae Victis, wee de overwonnenen. In maart 1940 verscheen deze reportage bij Querido in boekvorm.

In Vae Victis bericht hij over de bezetting en over de jodenvervolgingen. De reportage begint zo: 'In de nazomer van 1939 ging ik naar Praag om meer te leeren van het prachtige Boheemse glas dat daar in het museum staat. Ik schreef echter niet over dit glas, maar over Bohemen en Moravië, omdat ik in Praag en in dit land tot in het bitterste van het hart ontwaakte tot het besef van wat het betekent te leven onder een volk dat niet langer vrij is.'

Na de oorlog, in 1948, bezoekt hij Praag weer. Daarover bericht hij in Zeven en twintig stokpaarden (1951), waarbij hij ook passages uit Vae Victis aanhaalt.

1940-1945

Net als de meeste Nederlanders blijft Werumeus Buning na 10 mei 1940 doorwerken. In de zomer van 1941 nam hij met Martinus Nijhoff, Anthonie Donker en anderen deel aan de organisatie van het verzet der literatoren.

De inhoud van de gesprekken lekte vrij snel uit. Kultuurkamer-correspondent Chris de Graaff vernam van de gesprekken en berichtte erover aan zijn superieuren.

De Nederlandse nationaal-socialisten wilden Werumeus Buning graag aan hun zijde krijgen - ze meenden, vanwege De Beul-recensie uit 1935, dat hij Duitsgezind zou zijn [2]. Ze boden hem het leiderschap van het Letteren gilde en de Goedewaagen-prijs (à 2000 gulden) aan. Beide aanbiedingen sloeg hij af.

Toch meldt hij zich in 1942 aan bij de Kultuurkamer. In 1946 verklaart hij daarover:

[verklaring invoegen]

Werumeus Buning raakte na de oorlog in diskrediet omdat hij gecollaboreerd zou hebben. Van deze vermeende collaboratie is echter nooit enig spoor gevonden; als zovelen had hij zich, om door te kunnen werken en zodoende inkomsten te hebben, ingeschreven bij de Kultuurkamer.

Vanwege deze inschrijving kreeg in 1946 door de Ereraad voor OLetterkunde een publicatieverbod van twee jaar opgelegd. Dat na hoger beroep tot één jaar werd teruggebracht.

Hij overleed op 16 november 1958 in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam, waar hij was opgenomen vanwege pleuritis. Op 20 novemberwerd hij op Zorgvliet begraven (graf 19-II-I29). Aanwezig waren o.a. Charlotte Köhler (die vaak Maria Lécina had voorgedragen), Mary Dresselhuys, Cees Laseur, Otto Sterman, Anthonie Donker, A. Roland Holst, A. Viruly, H.W.J.M. Keuls, J.C. Bloem, Godfried Bomans en François Pauwels. Namens de overheid legde Dr. J. Husker een krans.

[1] Clandestien - Zonder toestemming van de bezetter uitgebracht.

terug naar boven

[Semi-]autobiografisch

Een ontmoeting met vreemde gevolgen. (Hoe Maria Lécina geschreven werd). Querido, Amsterdam, [1938]. Omvang: 40 p

Zeven en twintig stokpaarden, zijnde een aantal verhandelingen, tierelantijnen, oneenigheden, gedichten, reportages, verhalen, vertalingen en andere wissewasjes over wat de heer Johan Willem Frederik Werumeus Buning in dit leven min of meer oprecht heeft liefgehad en beschreven; met tekeningen en vignetten van den schrijver [voorw. van Anton van Duinkerken ... etc.]. Donker, Rotterdam, 1951. Omvang: X, 154 p.
2de druk verzorgd door zijn biograaf Pieter Hijmans. Donker, Rotterdam, 1970. Omvang XIV, 156 p.

terug naar boven

Over J.W.F. Werumeus Buning

G.H. Pannekoek Jr. [= G.H. 's-Gravesande].'Gesprek met J.W.F. Werumeus Buning', Den Gulden Winckel. Jaargang 26. Hollandia-Drukkerij, Baarn, 1927  
http://www.dbnl.org/tekst/_gul001192701_01/_gul001192701_01_0013.php

P. Hijmans.  J.W.F. Werumeus Buning. Werk en leven met brieven en documenten. Wolters-Noordhoff, Groningen, 1969. Omvang: XV, 367 p., [11] bl. pl. Oorspr. verschenen als proefschrift Leiden o.d.t.: Johan Willem Frederik Werumeus Buning 4 mei 1891- 16 november 1958. Aantekeningen over werk en leven, met brieven en documenten.

Martien J.G. de Jong. De dichter en zijn rechters. Een pleidooi voor eerlijkheid en begrip inzake Nederlandse schrijvers onder Duitse bezetting. Bibliofiel dl. 14. de Prom, Baarn, 1988. Omvang 143 p. Polemisch essay tegen de behandeling van met name J.W.F.Werumeus Buning door Adriaan Venema in diens Schrijvers, uitgevers en collaboratie.

terug naar boven



Dichtbundels van J.W.F. Werumeus Buning

In memoriam. Palladium. Bij Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, Boekverkoopers, Arnhem, 1921. Omvang: 28 p. Geschreven in 1915. Gedeeltelijk verschenen in "De Gids" en "Groot-Nederland". Gedrukt in een opl. v. 150 ex. bij G.J. van Amerongen en Co., Amersfoort. Typogr.: Jan van Krimpen. Letter: Caslon. Titel boven de tekst in getekende, rode kapitalen. Achterin Medusa-vignet door B. Essers. Op Holl. papier met watermerk van Palladium.
2de druk: bij Em. Querido, Amsterdam,  [1924]. Omvang: 35 p. Druk: G.J. van Amerongen en Co. - Boekverzorging: J.B. Heukelom. - Vignet, door J.B. Heukelom, op titelpagina en in colofon in grijs, op omslag in oranje. - Geb. door Elias P. van Bommel. - Oplage: 500 exx. op geschept van Van Gelder. (Buning. Afzonderlijk verschenen werken, II. Documentatiedienst Nederlands Letterkundig Museum, 15-XII-71).
6de druk 1941, omvang 32 p. 8ste druk in de De Boekvink-reeks, Querido, Amsterdam, 1966. Omvang 32 p.

Enkele gedichten. Palladium. Bij Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande, Boekverkoopers, Arnhem, 1924. Omvang: 23 p. Druk: G.J. van Amerongen & Co. o.l.v. J. van Krimpen. - Seriemerk Palladium, door J. van Krimpen, in rood op omslag. - Letter: Caslon. Kopjes in de marge in rood. - Initialen, door J. van Krimpen, in rood. - Oplage: 160 exx. op Hollands van Pannekoek met watermerk Palladium. - (Van Halsbeke, K.42; Pannekoek, p. 33).
Herdrukt [2de vermeerderde druk] als: Hemel en aarde. Em. Querido Uitgevers-Mij, Amsterdam. 1927. Omvang: 36 p. Nieuwe verm. uitg. Druk: G.J. van Amerongen & Co. - Uitgeversmerk Em. Querido op omslag. - Letter: Tages Antiqua. Titelpagina in zwart en rood. - Vignet op de titelpagina: hout-/linosnede. - Oplage: 500 genummerde exx. op antiek druk Ossekop.
[3de druk] 1928. Omvang 36 p. Druk: G.J. van Amerongen & Co. - Uitgeversmerk Em. Querido op omslag. - Letter: Tages Antiqua. Titelpagina in zwart en rood. - Vignet op titelpagina: hout/linosnede. - Oplage: 500 exx; 1-500 op antiek druk Ossekop.

Voorbarig berijmde ruzie, zijnde een voorbarig gesprek met den criticus over zekere door hem uit een oogpunt van gebrekkig wetenschappelijke grondslagen veroordeelde rijmen, geheeten Droom van het Paradijs. To the happy few nr. 4; Voor de vrienden van A.A.M. Stols nr. 4. [A.A.M. Stols], 's-Gravenhage, 1925. Omvang: 15 p. Druk: A.A.M. Stols (Boosten & Stols). - Letter: Caslon. - Ill. door J.W.F. Werumeus Buning: lijncliché. - Oplage: 50 exx. voor de vrienden van A.A.M. Stols, gesigneerd door de dichter en de drukker; 7 exx. op handgeschept Van Gelder; 43 exx. op Hollands van Pannekoek. - (Van Dijk, nr. 62).

terug naar boven

Dood en leven. Em. Querido's Uitgevers-Mij, Amsterdam, 1926. Omvang: 39 p. Druk: G.J. van Amerongen & Co. - Uitgeversmerk Em. Querido in rood in colofon. - Letter: Tages Antiqua. Titelpagina in zwart en rood. - Titelvignet door J.B. Heukelom. - Bandontwerp door J.B. Heukelom in goud. Geb. door Elias P. van Bommel. - Oplage: 500 exx. op Ossekop. - (Buning. Afzonderlijk verschenen werken, III. Documentatiedienst Nederlands Letterkundig Museum, 15-XII-71).
2de druk 1927. Omvang 39 p. Opl. van 500 genummerde ex. Druk: G.J. van Amerongen & Co. - Uitgeversmerk Em. Querido op omslag. - Letter: Tages Antiqua. Titelpagina in zwart en rood. - Titelvignet door J.B. Heukelom. - Bandontwerp door J.B. Heukelom. Geb. door Elias P. van Bommel. - Oplage: 500 genummerde exx. op Ossekop.

Afscheid (epiloog in memoriam), Triomf van den dood, en andere gedichten. Joh. Enschedé en Zonen, Haarlem, 1929. Omvang: 29 p. Eerste boek gedrukt met de Romanée van Jan van Krimpen. Druk: Joh. Enschedé en Zonen. - Uitgeversmerk Joh. Enschedé en Zonen in goud op voorplat en in rood op titelpagina. - Letter: Romanée. Kopjes en deeltitels in rood. - Bandontwerp door J. van Krimpen. - Oplage: 115 exx., waarvan 15 exx. niet in de handel. - (Buning. Afzonderlijk verschenen werken, VI. Documentatiedienst Nederlands Letterkundig Museum, 15-XII-71; Dreyfus, p. 33).

terug naar boven

Maria Lécina. Een lied in honderd verzen met een zangwijs. Querido, Amsterdam,  [1932]. Omvang: [31] p. Met als illustratie muziek [= notenschrift met melodie]. Opl. van 1025 ex., waarvan 25 ex. genummerd. Typografie: Jan van Krimpen. Gezet uit de Romanée. Colofon: "De opl. omvat 25 ex. op Japansch waarvan 5, en 135 op Hollandsch papier waarvan 10 niet in den handel komen."
Herdruk 1933, omvang [32] p. 7de druk 1934. 8ste druk 1934. 14de druk [c. 1938]. 23ste druk [c. 1941]. 24ste druk [c. 1942], omvang 31 p. 25ste druk 1944.
40ste druk als Maria Lécina en Een ontmoeting met vreemde gevolgen, Querido, Amsterdam, 1948. Omvang 74 p. 42ste druk 1954, omvang 74 p.
43ste druk 1960 (omslagontwerp R.D.E. Oxenaar), omvang 30 p. 44ste druk 1964, omvang 32 p. 45ste druk 1968. 46ste druk 1975, omvang 32 p. 47ste druk 1983.

Ook uitgebracht als:

   Mária Lecina. Een ontmoeting met vreemde gevolgen. De Brug-reeks deel 2. Manteau, Brussel, 1943. Omvang 61 p. Tweekleurendruk zwart-rood. [bij PcG].
 Mária Lecina.
Een ontmoeting met vreemde gevolgen. Manteau, Brussel, 1945. Omvang 72 p. Tweekleurendruk zwart-rood. Oplage 100 genummerde ex. [bij PcG].
Mária Lécina. 'Een lied in honderd verzen'
. Met tekn en aquarellen van Jan Vanriet. Lotus, Antwerpen, [1977]. Omvang: 104 p.
Mária Lécina. A song in hundred verses. (transl. from the Dutch by Hendrik Fayat); with a forew. by the Vice-Chancellor of the Vrije Universiteit Brussel. VUB, Brussels, 1991. Omvang: [4] p., IV p., 27 bl. Tweezijdig bedrukt. Suppl. op: Nieuw tijdschrift van de Vrije Universiteit Brussel.
Maria Lecina. Een lied in honderd verzen met een zangwijs. Steendruk door Adolf Born. Atelier de Distelkamp/Arethusa Pers Herber Blokland, Dodewaard/Baarn, 1998. Omvang: [50] p. Opl. van 76 genummerde ex. met gesigneerde steendruk en de geb. ex. voorzien van losse extra steendruk, genummerd en gesigneerd alsmede een los blad muziek. De ex. genummerd 1-50 als uitg. van Atelier De Distelkamp, waarvan 1-5 geb. in halfleer (h.c.), 6-35 geb. in linnen met door Lia van Daal gemarmerde schutbl. en 36-50 gebrocheerd. De ex. genummerd 51-76 als uitg. van Arethusa Pers Herber Blokland. Van deze uitg. is de helft geb., de resterende ex. zijn gebrocheerd.

Et in Terra. Querido's Uitgevers-Mij, Amsterdam, 1933. Omvang: 43 p. Deels eerder verschenen in: Afscheid (Enschedé, Haarlem, 1929). Beperkte, genummerde opl. 2de  druk 1934.

Negen balladen. Em. Querido's Uitgevers-Mij, Amsterdam, 1935. Omvang: 55 p. Druk: G.J. van Amerongen, Amersfoort. Letter: Lutetia van J. van Krimpen. 2de druk 1935. 3de druk 1935, omvang 56 p. 5de druk 1943, omvang 54 p.

Voor twee stuiver anjelieren. Nieuwe coplas. Querido, Amsterdam, [1936]. 30p. 5de druk 1941, 24p.

Dagelijksch brood. Querido, Amsterdam, 1940, 73p.; 2de druk 1940; 4de druk 1941, 74p.

naar boven

Verzamelde gedichten. [Inl. van Maurice Roelants ; bibliogr. van G.H. 's-Gravesande]. Querido, Amsterdam, 1941. Omvang: 336 p. 2de druk 1947, omvang 324 p. 3de druk 1948, omvang 361 p.

Zeven fabelen voor hedendaagsche kinderen. Vergezeld gaande van een nawoord, Ars poetica, rechtskundige verantwoording en eenig ander kleingoed. [Donker], [Rotterdam [etc.]], 1947. 51p.

Verzamelde gedichten [NB: nieuwe versie; zonder inleiding van Maurice Roelants en zonder bibliogr. van G.H. 's-Gravesande]. Querido, Amsterdam, 1970. Omvang 432 p. 2de druk 1974, omvang 432 p.].

Stukgoed. Een bundel gedichten, verhalen, proeve van vertaling, reportage, etcaetera, uit het werk van J.W.F. Werumeus Buning. Verzameld en ingeleid door A.C. van Kampen ; met bandtek. en ill. van J.B. Lambert Simon. V. H. C. de Boer, Den Helder, [1942]. Omvang: 80 p. Gedichten en proza betrekking hebbend op de zee.

NB: dit boek, dat door enkele bronnen als dichtbundel van J.W.F. Werumeus Buning wordt aangemerkt is een vertaling:

  Manrique, Jorge (ca1439-1479). Strofen bij den dood van den Grootmeester van de orde van Santiago, Don Rodrigo de Manrique, zijn vader. Vertaald [uit het Spaans] door J.W.F. Werumeus Buning. W. de Haan, Utrecht, 1943. 33p. Uitg. met het teeken van den Griffioen. Opl. van 750 ex. Vertaling van Coplas por la muerte de su padre. Druk J.W.Duwaer & zonen.

naar boven

Ballade van de dingen die niet overgaan. Ad. Donker, Rotterdam [etc.],  [1946]. Omvang: [7] p. Naam auteur niet op titelpagina vermeld [vanwege publicatieverbod?].

Grafschrift voor Miep van 't Hoff. Opgedragen aan María Inez Ignatia Schopman in wie zij voorleeft. [s.n.], Haarlem, [1946]. Omvang: 14 p. Gedr. in een opl. van 50 ex. door Joh. Enschedé en Zonen voor J[an] v[an] K[rimpen]. - Typogr.: J.v.K. - Letter: Romanée. - Papier: Barcham Green.

Zeven fabelen voor hedendaagsche kinderen. Vergezeld gaande van een nawoord, Ars poetica, rechtskundige verantwoording en eenig ander kleingoed. [Donker], [Rotterdam [etc.], 1947. Omvang: 51 p. Met eigenhandige opdruk van de samensteller: "Een Fransch ruikertje versierd met Strikken en Distelen, eerbiedig opgedragen aan de schim vandenMiles Glosiosus, namens Jean de Lafontaine, Geoffrey Chaucer en Vader Cats verzameld indestad van Constantinopelen en is nievers of nergens te koop of in den handel."

Verboden verzen. Grafschrift voor M. van 't H. en andere gedichten. Querido, Amsterdam, 1947. Omvang: 39 p.

naar boven

Jacob en de engel. Sonnetten, liederen, balladen en andere verzen. Querido, Amsterdam, 1951. Omvang: 94 p.

Rozen, distels en anjelieren. Balladen, strophen en romances. Waaraan is toegevoegd 'De Braziliaansche vogel' ... met vele klachten en danswijsjes, alsmede liederen voor het mond-orgel, sea-songs, nieuwe coplas en de ballade van den aap en het speelorgel. Strengholt, Amsterdam, 1953. Omvang: 119 p.

Langs 's Heren wegen. Keuze uit eigen werk. Ooievaar nr. 48. Bakker/Daamen/De Sikkel, Den Haag/Antwerpen, 1957. Omvang: 218 p. Bevat proza en poëzie.

Winter-aconiet. [Uitgeg. met een verantwoording door Claudine Witsen Elias]. Querido, Amsterdam, 1961. Omvang: 43 p. Postuum verschenen.

Balladen en andere gedichten. Het gebroken hart, of De reis naar Barcelona. Ill. van J.F. Doeve. Elsevier, Amsterdam [etc], 1961. 153p. Elsevier pocket E 88. 2de druk 1961.

Tien verzen voor een doode. [Voorzien van een woord vooraf door P. Hijmans ; en een houtsnede van Jeroen van Duyn]. Avalon Pers, Woubrugge, 1991. Omvang: [24] p. Opl. van 99 ex.

terug naar boven


In de bloemlezingen:

Door Werumeus Buning samengestelde bloemlezingen


Gedichten van P. C. Boutens. Gekozen uit zijn lyrische werk van 1894-1929. [Door J.W.F. Werumeus Buning]. Joh. Enschedé en Zonen, Haarlem, 1930. Omvang: 190 p. Uitg. ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van P.C. Boutens. Druk: Joh. Enschedé en Zonen. - Uitgeversmerk Joh. Enschedé en Zonen in goud op voorplat en in rood op titelpagina. - Boekverzorging: Jan van Krimpen. - Letter: Romanée. Titelpagina in zwart en rood. Deeltitels en kopjes in rood. - Oplage 160 exx.; 25 exx. op Japans, waarvan 5 exx. niet in de handel, 2 exx. in heel leer werden geb. door Louis Malcorps en enkele exx. werden geb. door J. Brandt & Zoon; 135 exx. op Hollands velijn, waarvan 10 exx. niet in de handel. - (Dreyfus, p. 60,89; Stols, Bibliographie van P.C. Boutens, 1e aanvulling, p. 7)

De zingende walvisch. Zijnde een bundel zeemansliedjes en verzen, rijmen, gezegden en rariteiten, uit vele eeuwen, van ernstigen en vermakelijken aard, verzameld en uitgelezen en met een voorrede versierd. Door Benjamin Cooper en J.W.F. Werumeus Buning. H. Meulenhoff, Heerengracht 86, Amsterdam, [1939]. Omvang 176 p.  [bandtek. en ill van CO-OP 2].
NB: uitgeverij H. Meulenhoff is een andere uitgeverij dan J.M. Meulenhoff.

terug naar boven

Lof van Nederland: zijnde een verzameling zoowel van ouds beproefde als kortelings geschreven gedichten, verzen en rijmen waarin de schoonheid des vaderlands te water en te land wordt zichtbaar gemaakt, mitsgaders eenige beschrijvingen van de maan en van schoone bloemstukken, vrouwspersonen en andere aanverwante zaken / hetgeen alles is saamgelezen door J.W.F. Werumeus Buning. Querido, Amsterdam, [1940]. Omvang 160 p. 3de druk 1947, omvang 160 p.
2de druk als?: Lof van Nederland. Gedichten uit de verzameling van J.W.F. Werumeus Buning. Van muziek voorz. door H.C.King. Broekmans & Van Poppel, Amsterdam,  [1946]. Omvang: 2 dl. Gedichten ontleend aan de bundel "Lof van Nederland" / samengst. door J.W.F. Wermeus Buning. - 1940.

Lof van den Arbeid. Bevattende ernstige plezierige en toepasselijke verzen van oude en jonge dichters en poeten, met veel lofs en weinig beklags over velerhande beroepen kunsten en ambachten van en voor boeren, burgers en buitenlui. Verzameld door J.B.Th. Spaan en ingeleid door J.W.F. Werumeus Buning. Querido, [Amsterdam], [1943]. Omvang 159 p.

terug naar boven


Poëzie van J.W.F. Werumeus Buning is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1924.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1925 (2e vermeerderde druk).
De bloeiende bongerd. J.B. Wolters U.M., Groningen/Den Haag, 1925 (3de herz. druk).
Erts. Letterkundige Almanak 1926. S.L. van Looy, Amsterdam, [1925].
Nieuwe geluiden. Van Lochum Slaterus', Arnhem, 1927 (3e vermeerderde druk).
Dietsche Lusthof. Dl 2, Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1927.
Lyriek. Tjeenk Willink, Zwolle, 1928.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1929 (12de herziene druk).
De Nederlandsche dichtkunst sinds 1880. Wolters, Groningen/Den Haag, 1929.

terug naar boven

Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus', Arnhem, 1932 (4de herz. druk).
Kent uw dichters!
Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Kristal. Letterkundige productie 1935. De Spieghel/Het Kompas, Amsterdam/Antwerpen, [1935].
Moderne lyriek. Bigot en Van Rossum, Amsterdam. [1935].
Jonge most. Van Dishoeck, Bussum, [1936].
De dichter vertelt. Bosch & Keuning, Baarn, [1937].
Een wandeling door de Nederlandsche poëzie. Uitgeverij Ploegsma, Zeist, [1937].
Het scheidende jaar. Bosch & Keuning, Baarn, [1937].
Ons koninklijk huis van 1880 tot 1938. Leidsche Uitgeversmaatschappij, Leiden, 1938.
Wereldsche liefdelyriek. De bladen voor de poëzie, Mechelen, 1938.
De dorstige dichter. Bigot & Van Rossum, Amsterdam, 1939.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1939 (13de herziene druk).

terug naar boven

Hollands Helicon. J.L. van Schaik, Bepk., Pretoria (Z.A.), 1940.
Langs de vele wegen. Dieben, Wassenaar, 1940 (3de herz. druk).
De liefde zingt in verzen. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1941.
De schoonheid van ons land. Deel 1. Het landschap. Contact, Amsterdam, [2de geheel herziene en verm. uitgave] 1941.
Dichters over bloemen. In den Toren, Naarden, [1941].
Dichters van dezen tijd. Oogst 1940. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941 (14de herziene druk).
Muziek en poëzie. Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1941.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slarterus', Arnhem, 1941. (5de herz. druk).
Ons volk. Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam, [1941].
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942];
Lof van den Arbeid. Querido, [Amsterdam], [1943]; 2de herziene druk.
Geuzenliedboek 1940-1945 (blz 206-1), Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1945.
Dichters om Oranje. Hollandia, Baarn, 1946.
De dichter en de dood. W. de Haan N.V., Utrecht, 1946.
Levende dichters. U.-M. “West-Friesland”, Hoorn, 1946.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1947 (15de herziene druk).
Variaties. J.B. Wolters, Groningen/Batavia, 1947 (3de herz. druk).
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1948 (16de herziene druk).
Religieuze poëzie. De Tijdstroom, Lochem, [1949].
Dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1949.

terug naar boven

De Muze op reis. CPNB, [s.l.], 1950.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1950 (17de herz. druk).
Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Liefdespoëzie. Born, Assen, [1950].
De muze op zee. VBBB, [Amsterdam], 1951.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1951 (achttiende [herziene] druk).
Goud, wierook en myrrhe. Ploegsma, Amsterdam, 1951.
Zeventien dichters. ABC/Querido, Amsterdam, 1952.
Balladen en refereinen. Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, 1953.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
De muze en de seizoenen. VBBB, [Amsterdam], 1953.
Dichters Omnibus. Een bloemlezing. ESSO Nederland, 's-Gravenhage, 1955 [= 1954].
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1954. (19de herz. druk).
Met engelen en herders. De Bezige Bij, Amsterdam, 1954.
Poëzie op de planken
. Ceres, Meppel, 1954.
Religieuze poëzie der Nederlanden. Spectrum, Utrecht/Antwerpen, [1954].
Facetten der Nederlandse poëzie. Van Elsschot tot Nijhoff. Nijgh & van Ditmar, 's-Gravenhage, [1955].
Tien jaar Elseviers Weekblad. Elseviers Weekblad, [Amsterdam], 1955.
Twee muzen. VBBB, [Amsterdam], 1955.
De muze zwerft door Nederland. VBBB, [Amsterdam], 1956.
Met twee maten
. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Over de kling
. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Poëtisch akkoord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
De dichter vertelt. K.R.O., [Hilversum?], [1957].
Dichters omnibus. Vierde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1958 [=1957].
Zo sprak mijn lief mij toe. Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, [1957].
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
De dichter en de dood. J.H. Gottmer, Haarlem / Antwerpen, [1958].
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Tweeërlei schriftuur. Querido, Amsterdam, 1958.
De muze en het heelal. CPNB, [s.l.], 1959.
Een ster wees de weg. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1959.
Muziek en poëzie.
Bruna, Utrecht, 1959 (2de [herz.] druk).
School der voordrachtskunst
. J.B. Wolters, Groningen, 1959.
Toen bliezen de poortwachters. Querido, Amsterdam, 1959.

terug naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
Het schepnet. Derde bundel. Kok, Kampen, 1960.
Literair Akkoord III. Bruna, Utrecht, 1960.
De dichter en de dood. (versie Chr. Leeflang). Bert Bakker / Daamen N.V., Den Haag, 1961. (3de herz. druk).
Kerstgedichten uit alle tijden. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1963 (2de verm. druk).
De Gemeenschap 1925-1941. Amboboeken, Utrecht, [1964].
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste herz. druk).
Facetten der Nederlandse Poëzie. Nijgh & Van Ditmar, 1964 (2e druk).
Toen bliezen de poortwachters. Querido, Amsterdam, 1964 (2de herz. druk).

terug naar boven

Nieuwe geluiden. Sijthoff, Leiden, 1970 (6e herziene druk).
Is deze ook goed meneer? Bert Bakker, Amsterdam, 1972.
Lees eens een gedicht, Querido, Amsterdam, 1976.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Nieuw declamatorium. Standaard, Antwerpen/Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

Ik ben genoemd meisje en vrouw. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1980.
De Dood. Een bloemlezing. Thomas Rap, Baarn, 1980.
De Tuin. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, de Heerdt / Baarn, [1981].
Poëziebrevier. De Fontein, Baarn, 1981.
Zo diep heb ik van u gedronken. Holland, Haarlem, [1981].
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 5e editie, 1984.
200 Sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Gelezen worden ze ontelbare malen. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).

terug naar boven

Het nieuwe avontuur. Uitgeverij Kwadraat, Utrecht, 1991.
Met mijn valies vol dromen. Vroom & Dreesmann, [Amsterdam], 1991.
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. 6e editie, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992.
Ik heb de liefde lief. Prometheus, Amsterdam, 1993.
Zo simpel als een bloem. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Dichten over dichten. Contact, Amsterdam, Antwerpen, 1994.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1994 (3de verbeterde druk).
Ik geef je 10 Boeketten. Kok Lyra, Kampen, 1994.
Een zucht als vluchtig eerbetoon. Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1995.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Dat schitterende water. BZZTÔH,'s-Gravenhage, 1996.
Lachen mag van God. Bert Bakker, Amsterdam, 1997.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1998 (18e druk).
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.

terug naar boven

Trou moet blycken. Bert Bakker, Amsterdam, 2001.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].

terug naar boven




bronnen

[3] Remieg Aerts, Piet Calis, Tineke Jacobi, Joke Relleke en Wiel Kusters. De Gids sinds 1837. Schrijversprentenboek 27. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum/Meulenhoff, Den Haag/Amsterdam, 1987.  http://www.dbnl.org/tekst/aert010gids02_01/aert010gids02_01_0008.php
Mats Beek. www.schrijversinfo.nl: J.W.F. Werumeus Buning
DBNL: J.W.F. Werumeus Buning
[2] Gerard Groeneveld. Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2009 (2de druk - eerste druk 2001) - blz 228.
Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Mw. P.E. van der Heijden-Rogier. 'Buning, Johan Willem Frederik (1891-1958)', in Biografisch Woordenboek van Nederland,
http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn4/buning.
Martien J.G. de Jong. De dichters en zijn rechters. Een pleidooi voor eerlijkheid en begrip inzake Nederlandse schrijvers onder Duitse bezetting. De Prom Bibliofiel-reeks. De Prom, Baarn, 1988.
Koninklijke Bibliotheek: J.W.F. Werumeus Buning (als boekenverzamelaar/schenker)

Boeken en brieven van, over en aan J.W.F. Werumeus Buning bevinden zich in:
British Library, Londen
Deutsche Nationalbibliothek, Leipzig/Frankfurt am Main
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012

Webdesign Revan Barlas