Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 27-07-2016 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Boeken |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Hendrik de Vries

Geboren te:
Groningen, 17-08-1896
Gestorven te:
Haren, 18-11-1989
Volledige naam:
Hendrik de Vries
Naamsvarianten:
H. de Vries; Enrique de Vries
Pseudoniemen:
Gerrit Achterbaks
I. de Getijer; Riek van der Zee

Foto: Lectuur Repertorium, 1952
Zie ook: Groninger dichters


Biografische schets | boeken over Hendrik de Vries

Dichter, beeldend kunstenaar, essayist, criticus, vertaler en bloemlezer.

Tweede zoon van Wobbe de Vries, taalgeleerde en leraar Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium te Groningen, en Frouwktje Opten. Hij huwde in 1946 met Riek van der Zee.

Ofschoon Hendrik de Vries grote moeite had met het klassikaal onderwijs - hij stopte in de tweede klas van de HBS met z'n schoolopleiding - was hij een kundig autodidact, die zichzelf talen aanleerde en bekwaamde in het tekenen en dichten.

Groninger stadshistoricus Beno Hofman: "Via zijn vaders connecties krijgt Hendrik de Vries in mei 1918 een aanstelling op het Rijksarchief. Enige maanden later gaat hij over naar het net ingestelde Gemeentearchief om archivaris H.P. Coster als 'schrijver' te assisteren. Hij schrijft er zelf later over dat de aanstelling hem tenminste in staat stelt 'de uitgave van mijn 1e dichtbundel De Nacht te financieren'.

Hendrik de Vries, in 1984 over zijn werk in het archief: "Er waren dingen waarover ik mij als ambtenaar beledigd voelde." Hij doelde op onbenullige aanmerkingen waardoor geestdodend werk van een week in z'n geheel overnieuw gedaan moest worden. De Vries: "[Mijn chef] gaf mij eens een brief mee en zei: die mag je alleen afgeven aan die en die. Ik zeg: en als die er niet is. Die is er wel. Maar hij bleek er niet te zijn. En toen kwam ik er mee terug. En hij heel kwaad: nu kom je net zo terug als je gegaan bent. Ik zeg: ja, ik heb mij precies aan de instructies gehouden. En toen ben ik weggelopen. Ik zei: u moet maar voor iemand anders zorgen die zich zo laat beledigen. Later heeft hij het wel ingetrokken."

naar boven

In 1929 werd hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij was bevriend met de beeldend kunstenaars Wobbe Alkema, Johann Faber en Jan van der Zee, die hem stimuleerden zijn artistieke ontwikkeling. Hij raakt ook bevriend met Jan Slauerhoff.

Tijdgenoot Ab Visser: "Het gebeurde eens, dat de beide dichters een afspraak maakten om elkaar tegemoet te fietsen op de Friese Straatweg, die Groningen met Leeuwarden verbindt. Beide dichters gingen echter zozeer in hun dichterlijke dromen op dat ze elkaar passeerden zonder elkaar te zien, zodat Hendrik de Vries op ongeveer hetzelfde moment de Oldehove in zicht kreeg, waarop Slauerhoff de Martinitoren aan de horizon zag opdoemen."

naar boven

In 1934 stelde Hendrik de Vries voor De Vrije Bladen de bloemlezing Groningsche dichters samen. Met Jan H. Eekhout, Bert Nuver en Dirk Verèl nam hij de redactie over van het in origine Brabantse blad Het venster (1935-1936).

Biograaf Jan van der Vegt: "Hendrik de Vries was een eenling die voor het gezelligheidsleven van De Ploeg weinig interesse had. Wel deed hij regelmatig mee aan tentoonstellingen. In 1972 zegde hij zijn lidmaatschap op omdat hij zich vervreemd voelde van de vereniging."

Hofman: "Het vaste inkomen [bij het Archief] biedt De Vries tevens de gelegenheid in 1924 een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. In mei van dat jaar reist hij voor de eerste keer, met de trein, naar Spanje."

Jan van der Vegt: "Weinig is voor zijn artistieke en literaire werk zo belangrijk geweest als de kennismaking met Spanje, dat hem vanaf zijn kinderjaren fascineerde.'

naar boven

Hendrik de Vries, in 1984: "In mijn kinderjaren, toen ik acht jaar was of zo, was ik er van overtuigd dat ik meer van dieren hield dan van mensen. Toen ik in Spanje stierengevechten zag voelde ik dus ook een grote tegenstrijdigheid. Ik weet niet hoe, maar ik wist bij intuïtie wat het nationale schouwspel van Spanje inhield. Die strijd van gratie en woede. Op die leeftijd heb ik mij door Spanje over mijzelf verwonderd. Ik voelde dat het niet in mijn leven paste en er toch in was. Zoiets was het. Dit was een verschrikkelijke inconsequentie.; Daar droomde ik vaak van. Kwellende dromen. Dat was een hele obsessie."

Tot het uitbreken van de burgeroorlog in 1936 zal hij er in totaal twaalf keer zijn vakantie in Spanje doorbrengen. Nadat dictator Franco aan de macht is gekomen, zal De Vries dat land niet meer bezoeken.

naar boven

Peter Blom, Nieuwsblad van het Noorden, 1984: "Een andere factor die het leven van De Vries in de stad Groningen soms zeer onprettig beïnvloedde was de geestesgesteldheid van zijn moeder. Door geldgebrek was hij aan het ouderlijk huis gebonden. Daarin vond hij wél steun bij zijn erudiete vader, de neerlandicus dr. Wobbe de Vries, leraar, specialist in vergelijkende Indogermanistiek, een man die zo'n twintig talen beheerste."

De Vries, 1984: "In de oorlogstijd is mijn vader al vrij gauw overleden, wat wel een grote opluchting was, want hij leed niet alleen onder alles wat er in de wereld gebeurde, maar ook door zijn vrouw. Dat is heel erg geweest. Ze is vaak jarenlang buitenshuis verpleegd. Meer dan eens. En we zagen er steeds vreselijk tegenop dat ze weer thuis zou komen. Mijn jongste broer heeft er het minste onder te lijden gehad. Die trok zich nergens wat van aan. Moeder is op de dag van de bevrijding overleden. Het heeft een week geduurd voor we haar konden begraven."

naar boven

Beno Hofman: "In 1947 krijgt hij van de regering de opdracht een klassiek Spaans drama te vertalen. Als De Vries hiervoor verlof vraagt en het gemeentebestuur hem dit op verzoek van de archivaris weigert, neemt hij ontslag. Dit gebeurt mede door Hendrika Johanna ('Riek') van der Zee, een gymnastieklerares met wie hij de liefde voor de poëzie van Slauerhoff deelt en die in januari 1946 zijn echtgenote wordt. Hoewel Riek ook zonder baan zit, trekt ze hem over de streep en leeft Hendrik - die door haar 'Rolf' wordt genoemd - voortaan nog alleen van de kunst en van kritieken die hij schrijft voor de Groningse editie van Het Vrije Volk."

Het echtpaar betrekt een huis aan de Onnerweg te Haren. Hofman: "Hier in het door hen tot ’t Woeste Hoekje gedoopte pand blijven Hendrik de Vries en zijn vrouw bijna tot het eind van hun leven wonen."

naar boven

Over zijn biograaf

Over zijn biograaf Jan van der Vegt liet De Vries zich in 1984 uit, in een interview in het Nieuwsblad van het Noorden. Hij waardeerde hoe Van der Vegt zijn poëzie ontleedde, maar was minder te spreken over de biografie in Van der Vegts boek Vuur onder de wereld (1980): ""Dat is allemaal onjuist. Hij beweerde bijvoorbeeld dat de drie broertjes De Vries mensenschuw waren. Nou moet je weten dat de jongste van die drie broertjes wegens wangedrag van school werd weggejaagd. Met een volstrekt verbod om er ooit weer -op te komen. Die had namelijk met een mes gestoken, enzovoort. Ha, ha. In de biografie staan allemaal dingen die niet waar zijn of die in een heel ander licht gezien moeten worden."

Het Nieuwsblad, 1984: "Zijn vrouw vindt dat ook even gezegd moet worden dat Van der Vegt De Vries enorm heeft geholpen bij het samenstellen van het boek Kritiek als credo waarin kritieken, essays en polemieken over poëzie van De Vries' hand gebundeld werden (Nijgh & Van Ditmar, Den Haag, 1980). "Anders lijkt het alsof hij alles verkeerd gedaan heeft." De dichter moet zijn vrouw gelijk geven."

naar boven

W.F. Hermans

In hetzelfde interview laat De Vries zich uit over W.F. Hermans, die hem als dichter zeer bewonderde. De Vries: "

"Hermans wist niet dat de schilderkunst en de tekenkunst een precies zo grote plaats in mijn leven hebben als de dichtkunst. Hij heeft een stuk over mij geschreven dat volslagen onkundig was. Ze hebben mij de krant een week te laat toegestuurd, anders had ik er direct op kunnen reageren. Hij wist niet dat ik een tweetalig dichter ben. Ik heb heel wat in het Spaans gedicht. Daar waren Spanjaarden die zeiden: die regel had u zo moeten doen, maar andere Spanjaarden zeiden: u had een prachtige regel verknoeid als u dat gedaan had."

"Hermans deed net alsof ik alleen lang geleden gedichten gemaakt had. Dat waren dingen waar ik helemaal niet meer achterstond. Die ik al niet meer als mijn eigen gedichten zou herkennen. Hij heeft niks over later werk gezegd. De Goyescos bijvoorbeeld die wel een beetje ... erg goed zijn en later Impulsen. Die bundels kende hij blijkbaar niet. Als hij daarover geschreven had, had men veel meer van mijn werk leren kennen. Hij heeft geen idee van wie ik ben of wat ik gedaan heb."

naar boven

Over 'Mijn broer'

De aandacht die Hendrik de Vries-kenner Willem Wilmink aan zijn gedicht 'Mijn broer' , uit de bundel De nacht (1920) besteedde, vond De Vries sterk overdreven. Daarover zegt De Vries, in 1984: "Ik vind in die bundel het gedicht 'Koorts' veel beter. Dat vindt mijn vrouw ook."

Peter Blom: "De geheimzinnige (droom)- strekking van het gedicht heeft tot De Vries' ontzetting heel wat pennen — waaronder die van Hermans — in beweging gebracht. Soms met zotte resultaten, meldt de maker. "Daar was Hans van Straten die beweerde: zijn broer is door zijn schuld gestorven. En hij zit met een schuld waarmee hij wil afrekenen. Maar die broer heeft nog wel twintig jaar geleefd. Ik heb het gefantaseerd als een droom, een droomtoestand."

Mevrouw De Vries: "Maar je had nooit gedacht dat er zo'n verhaal achter zou komen." De Vries, lachend: "Nee, dan had ik het niet gepubliceerd."

 

MIJN BROER

Mijn broer, gij leedt
Een einde, waar geen mensch van weet.
Vaak ligt gij naast mij, vaag, en ik
Begrijp het slecht, en tast en schrik.

De weg met iepen liept gij langs.
De vogels riepen laat. Iets bangs
Vervolgde ons beiden. Toch woudt gij
Alleen gaan door de woestenij.

Wij sliepen deze nacht weer saam.
Uw hart sloeg naast mij. 'k Sprak uw naam
En vroeg, waarheen gij gingt.
Het antwoord was:
"… Te vreeselijk om zich in te verdiepen,
"Zie: 't Gras
"Ligt weder dicht met iepen
"Omkringd".


Het door De Vries en zijn vrouw beter gevonden gedicht 'Koorts', uit dezelfde bundel:


 

KOORTS

Hoor! Zoo is nooit gezongen! Hoor!
't Behang bewoog,
En 't haar van 't zwaarbewimperd oog.
Wat vloog
De ruimten door?

't Zal morgen zijn
Of 't niet bij nacht zoo hard met zweepen
Geslagen had. -
                     Zie door 't gordijn
De geesten in hun koude schepen!

De takken schaven aan de randen
Van 't venster. In de verte fluit
Het altijd helder langs de landen.
De dieren op de wanden
Verdwijnen. 't Licht gaat uit.


naar boven

Hendrik de Vries overlijdt in het verzorgingstehuis Erasmusheem (later omgedoopt tot Sassenstate), aan de Erasmuslaan te Haren. Hij is te Groningen gecremeerd.

Hendrik de Vries was medewerker aan o.a. Het Getij en De Vrije Bladen.

In 1946 stelde de gemeente Groningen de Hendrik de Vries-prijs in, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Hendrik de Vries. De Vries wordt de eerste laureaat. De prijs werd daarna onregelmatig uitgereikt, eerst alleen aan literatoren, later wisselend aan auteurs en beeldend kunstenaars. Naast deze prijs bestaat ook het Hendrik de Vriesstipendium, dat jaarlijks wordt uitgereikt.

naar boven


Manuscript van het gedicht 'Aan de weinigen', afgedrukt in het Nieuwsblad van het Noorden, 15-08-1986.

In 1951 werd Hendrik de Vries' essayistische werk over poëzie bekroond met de 'Bijzondere prijs van de Jan Campertstichting' (à fl. 500,-). Voor zijn gehele oevre ontving hij de 'Culturele prijs van de provincie Groningen 1959' (à fl. 1000), de Constantijn Huygensprijs 1962 (à fl. 3000,-) en de P.C. Hooftprijs 1973 (à fl. 8000,-).

Aan de zuidoostzijde van de Martinikerk is in 1987 een standbeeld van Hendrik de Vries geplaatst, gemaakt door Norman Burkett. Op zijn 100ste geboortedag is in het naar de dichter vernoemde plantsoen in de schrijversbuurt van de Groninger wijk De Wijert een gedenksteen met een gedichtfragment van z'n hand geplaatst.

naar boven



Over Hendrik de Vries

Constant van Wessem. Mijn broeders in Apollo. Lliteraire herinneringen en herdenkingen. A.A.M. Stols, 's-Gravenhage, 1941. Bevat artikelen over: 1. Jean Cocteau; 2. Frederik Chasalle [= Constant van Wessem]; 3. C.J. Kelk; 4. J.J. Slauerhoff; 5. Hendrik de Vries; 6. H. Marsman; 7. E. Du Perron; 8. J.F. Otten.

Hendrik de Vries vijftig jaar. Bijdragen van G.J. Geers ... [et al.]. Kroonder, Bussum, 1946. 39 p., [2] bl. pl. Met twee foto's, een handtekening en twee facsimile's naar handschriften van den dichter.

Jan van der Vegt. Vuur onder de wereld. BZZTôH, 's-Gravenhage, 1980. 125p. Ondertitel op omslag: Het magisch dichterschap van Hendrik de Vries. Met bibliografie (afzonderlijk verschenen werken) van H. de Vries.




   
Willem Wilmink
Mijn broer
Aantekeningen bij gedichten van Hendrik de Vries

De Prom, Baarn, 1983. 63p.
Bibliofiel-reeks dl. 2.
Oplage 1000 genummerde ex.

 
naar boven





Hendrik de Vries. Dichter, schilder, tekenaar. [Samenstelling P. ter Hofstede; in samenwerking met W.R.H. Koops].
Universiteitsbibliotheek / Groninger museum, Groningen, 1986. 80p.
Verschenen bij de tentoonstelling van schilderijen en tekeningen van Hendrik de Vries in het Groninger Museum van 14 september t/m 1 oktober 1986 en van zijn literaire werk in de Universiteitsbibliotheek van de RU Groningen van 15 september t/m 11 oktober in het kader van de huldiging van Hendrik de Vries bij zijn 90ste verjaardag.

Hendrik de Vries 90 jaar. Catalogus van de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek van 15 september tot 11 oktober 1986. [Samengesteld door W.R.H. Koops]. Universiteitsbibliotheek, Groningen, 1986. 21p.

Willem Wilmink. Het verraderlijke kind. Over enkele gedichten van Hendrik de Vries. Bakker, Amsterdam, 1988. 115p. Proefschrift Tilburg. Met lit. opg. en een samenvatting in het Engels.

Willem Wilmink. Het verraderlijke kind. Over enkele gedichten van Hendrik de Vries. Bakker, Amsterdam, 1988. 147p. Handelseditie.

naar boven

Bibliografie van Hendrik de Vries (1896-1989). Samengesteld door Charlotte de Cloet. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, 's-Gravenhage, 1993. 26p.

Die droomwereld in te dringen! Project van drukkers in de marge bij de honderdste geboortedag van Hendrik de Vries, de Spaanse Groninger. [Coördinatie: Elze ter Harkel; foto: Robert Mulder]. De Typografentafel, Groningen, 1996. [28]p. Begeleidende uitg. bij het project "Die droomwereld in te dringen!"

Jan van der Vegt
Hendrik de Vries (1896-1989)
Een biografische schets

De Prom, Baarn, 1996. 119p., [8] p. foto's.
De Prom bibliofiel ; dl. 34
De zeer uitgebreide herdruk verscheen in 2006.


[W.R.H. Koops]. Hendrik de Vries geportretteerd door leden van "De Ploeg". Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, Den Haag, 1996. 24p. Uitg. ter gelegenheid van de tentoonstelling "Stuntvlucht: vrille, feuille morte, salto's. Hendrik de Vries en het expressionisme van De Ploeg van 3 oktober 1996 - 2 februari 1997 in het Letterkundig Museum te Den Haag.

naar boven

Hendrik de Vries. 1896-1989. [Red. catalogus, catalogue ed.: Han Steenbruggen ... et al.; vert., transl.: Sammy Herman ... et al.]. Groninger Museum, Groningen, 1996. 149p. De Ploeg nr. 3. Tekst in het Nederlands en het Engels. Catalogus verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling Hendrik de Vries, "'t Geheimste is geheim gebleven" in het Groninger Museum, 6 oktober t/m 8 december 1996. - Omslag vermeldt: "'t geheimste is geheim gebleven" = "The most secret is unrevealed".

Hendrik de Vries, 1896-1989. Der niederländische Kubin. "Das im wachenden Traum gesehene". [Ausstellungskonzeption und Red.: Peter Assmann ... et al. ; Übers. Gedichte: Ard Posthuma ; Fotos: John Stoel, Edith Visser]. Oberösterreichisches Landesmuseum, Linz [Oostenrijk]. [1997], 97p. Kataloge des Oberösterreichischen Landesmuseum; neue Folge, Nr. 115. Organisatie: Alfred Kubin-Haus, Zwickledt.
" ... zur Ausstellung im Alfred Kubin-Haus in Zwickledt: 'Hendrik de Vries (1896-1989) - der niederländische Kubin - das im wachenden Traum Gesehene' vom 25. April 1997 bis 1. Juni 1997."

naar boven

Hendrik de Vries. Ongeneeslijk romanticus. Een brief aan Anton Deering. Naw.: Jan van der Vegt. Hinderickx & Winderickx, Utrecht, 1988. 10p. Schrijversbrieven ; dl. 3. Opl. van 65 genummerde ex.

Klaas D. Drenth. "Schemer zal geven wat dag heeft beloofd". Schrijvers in Haren. Boomker & Savenije, Groningen, 1998. 44 p. Geschreven in opdracht van de Culturele Raad Haren, ter gelegenheid van de opening van het cultureel centrum 't Clockhuys in Haren op 9 oktober 1998. Tevens uitg. ter gelegenheid van het 80-jarig jubileum van boekhandel Boomker & Savenije. Over Johannes Elema (1904-1977), Lidy van Eijsselsteijn (1904-1986), Johan Fabricius (1899-1981), W.F. Hermans (1921-1995), Muus Jacobse (1909-1972), Rutger Kopland (1934-2012) en Hendrik de Vries (1896-1989). 2de herziene druk 2003. 54 p.

In droomcadans bedwongen. Over Hendrik de Vries. Red. Bart Slijper. Historische Uitgeverij, Groningen, 1999. 183p. Over... 7.

Suzanne van Lohuizen. Het huis van mijn leven. Een theatertekst voor mensen vanaf 8 jaar die zijn inspiratie vond in de gedichten van Hendrik de Vries. Nederlandse Vereniging voor Amateurtheater NCA, Krtommenie, [2000]. 30p. Toneeltekst.

naar boven



Schepelingen van De Blauwe Schuit. Brieven van Bertus Aafjes, K. Heeroma, M. Nijhoff, S. Vestdijk en Hendrik de Vries aan F.R.A. Henkels, 1940-1946. Bezorgd door Gillis Dorleijn, Sjoerd van Faassen en Ageeth Heising ; [red.: Sjoerd van Faassen ... et al.]. Letterkundig Museum / Lubberhuizen [distr.], Den Haag / Amsterdam, [2003]. 338p. Achter het boek nr. 36.
   
Jan van der Vegt
Hendrik de Vries
Biografie

Meulenhoff, Amsterdam, 2006. 708 p., [32] p. pl.
Uitgebr. en herz. uitg. van: Hendrik de Vries (1896-1989). Een biografische schets (1996).


Hendrik de Vries. Spaanse brieven 1924-1936. Gekozen, ingel. en toegel. door Jan van der Vegt. Meulenhoff, Amsterdam, 2007. 271 p., [8] p. pl.

Wim Koops, mijns inziens. Vijf kleine overdenkingen bij Hendrik de Vries aangeboden aan Wim Koops. [Penttek. Hendrik de Vries ; met bijdragen van Dick Leutscher ... et al.]. Hendrik de Vries-Riek van der Zee Stichting, Groningen, 2008. [15]p. Verschenen ter gelegenheid van het afscheid van Wim Koops als voorzitter van de Hendrik de Vries-Riek van der Zee Stichting. Oplage van 40 ex.

Hendrik de Vries & Constant van Wessem. Brieven 1919-1952. Bezorgd, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Jan van der Vegt. Verloren, Hilversum, 2013. 335p. Achter het boek dl. 42.

naar boven



Dichtbundels | Jeugdboeken | Essays/kritieken
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]



Het gat in Mars en het Milagrat
Een strijd van de verste toekomst
En twee lofzangen
.
[H. de Vries], [Groningen], 1917. 12p.
Online op Delpher.
Herdruk 1984 bij D'Onderduiker, Reimerswaal [=?], 1984. 12p. Oplage 20 genummerde ex. Roofdruk.
Volgens Nick ter Wal (in 2016) schuilt achter deze uitgeverij hoogstwaarschijnlijk Hans van Straten, Utrecht.
   
De nacht
Een bundel verzen

C.M.B. Dixon & co., Apeldoorn, 1920. 30p.
Online op Delpher.


Scan: PcNL
   
Vlamrood
Van Munster, Amsterdam, [1921]. [II], 31p.
Online op Delpher.



Scan: KB

Lofzangen. De Gulden Ster, Amsterdam, [1923]. 30p.

De schaatsenrijder. [S.n.], [s.l.], [1926]. VIIIp.

naar boven

Silenen. Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande Boekverkoopers, Arnhem, 1928. 15p. Oplage 200 ex. Druk: Boosten & Stols.

Spaansche volksliederen. Stenfert Kroese en Van der zande, Arnhem, [1931]. 32p.
2de druk Born, Assen, [1952].
Strikt genomen vertalingen.



Omslag: 2de druk
   
Stormfakkels
Gedichten

"De Spieghel", Amsterdam, [1932]. 29p.
De Vrije bladen. jaargang 9, schrift 11.



   




Coplas. Zeven honderd strijdliederen, kerkelijke liederen, passieliederen, spreukenvermaningen, beschuldigingen, soldaten- en gevangenisliederen, liefdesmijmeringen, serenades, klachten, schimp- en vloekverzen, kinderrijmen, studentenliederen, fuifliederen, bezweringen, dreigementen en tumulten van het Spaansche volk. Nederlandsch [uit het Spaans] door Hendrik de Vries. De Spieghel / Het Kompas, Amsterdam / Mechelen, [1935]. 133p.
Online op Delpher.
2de druk 1941; 3de druk 1947.
   
Atlantische balladen
A.A.M. Stols' Uitgevers-Maatschappij, Maastricht, 1937. 42p. Ursa Minor 3. Oplage 175 ex.
2de druk bij Stols, 's-Gravenhage, 1942. 40p.
3de druk bij Stols, 's-Gravenhage, 1946. 40p.

Omslag: 3de druk

naar boven

Geïmproviseerd bouquet. Gedichten en teekeningen. Leopold, Den Haag, 1937. 39p. De Vrije Bladen jrg. 14, schrift 1.

Nergal
Gedichten

"De Spieghel" [etc.] / Het Kompas, Amsterdam / Antwerpen, [1937]. 94 p.



Walhalla. [Teek. van de auteur. De Blauwe Schuit, [Heerenveen], 1942. [4]p. Clandestien, De Jong nr. 926. oplage 75 ex. Druk: H.N. Werkman en F.R.A. Henkels. Online in Geheugen van Nederland.

Robijnen
De Bezige Bij
[Ch. E. van Blommestein en G. Lubberhuizen].
[Utrecht], [1944]. 32p.
[Quosque tanden nr. 13].
Oplage genummerde 525 ex. (1-500, I-XXV). Clandestien.
De Jong nr. 908. Online in Geheugen van Nederland.

Slingerpaden. Gedichten. Geïllustreerd door Abe J. Kuipers. [Abe J. Kuipers], Groningen], [1945]. 6 bladen in map. Oplage 100 ex. Clandestien. De Jong nr. 909.
Online in Geheugen van Nederland.

naar boven

Liefste kom. Een lentemelodie. [Met een houtsnede van Abe J. Kuipers]. [Abe J. Kuipers], Groningen, [februari 1945]. 8p. Merelreeks 1. Oplage 100 genummerde ex. Clandestien. De Jong 1019. Gedrukt door Drukkerij de Waal te Groningen. De gedichten werden opgenomen in Hendrik de Vries, Toovertuin. ('s-Gravenhage 1946).
Online in Geheugen van Nederland.
NB: er bestaan volgens de KB twee Merelreeks nrs 1. Naast dit boekje van Hendrik de Vries verscheen in 1946 een bundeltje "Grönneger laidjes", uitgegeven door Abe J. Kuipers, dat ook 'Merelreeks 1' gemerkt was.

Capricho's en rijmcritieken
F.G. Kroonder, Bussum, 1946. 42p.
Bayard reeks nr. 10.




   
Toovertuin
Romancen, sproken en arabesken

Stols, 's-Gravenhage, 1946. 181p.
Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 1948 à fl. 1000,- (anno 2015: € 4702,60).


   
Gitaarfantasieën
Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1955. 46p.





Coplas. [Illustraties van A.J. Wonder. [S.n.], [s.l.], 1957. [10] dubbbelbl. Keuze uit Coplas (1935).

naar boven

Groninger symphonie
Het Munsters-Keulse beleg in 1672

Van Gorcum, Assen, 1958. 32p.




   
Keur uit vroege verzen
1916-1946

G.A. van Oorschot, Amsterdam, 1962. 245p.
Rugtitel: Gedichten.



   
Iberia
Krans van reisherinneringen

G.A. van Oorschot, Amsterdam, 1964. 79p.




naar boven

Goyescos
De Arbeiderspers, Amsterdam, 1971. 31p.
2de herziene druk bij Bert Bakker, Amsterdam, 1986, 37p.




Cantos extraviados del español groninguense [onder de naam Enrique de Vries]. Heijnis/Norte, Zaandijk, 1971. 32p. Spaanstalig.

Impulsen.
Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage [etc.], 1978. 35p.





Hoor! Zo is nooit gezongen! Hoor! Een bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Willem Wilmink. Bert Bakker bloemlezing. Bert Bakker, Amsterdam, 1986. 170p.

naar boven

Verzamelde gedichten. [Samenstelling en tekstbezorging: Wim Koops ... et al.; eindredactie.: Jan van der Vegt. Bert Bakker, Amsterdam, 1993. 1950p.




Drie verzen buiten de Tovertuin. Gekozen, bezorgd en van een aant. voorzien door Jan van der Vegt. De Uitvreter, Zoeterwoude, 1995. [12]p. 75 genummerde ex. Uitgave op verzoek van het bestuur van de Stichting Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum te Den Haag, ter gelegenheid van het afscheid op 21 november 1995 van W.R.H. Koops als voorzitter van deze stichting.

Die droomwereld in te dringen! De Typografentafel, Groningen, [1996]. ?p. Uitgever varieert. Drukkersproject "Die droomwereld in te dringen" van De Typografentafel te Groningen, o.l.v. Elze ter Harkel, t.g.v. de honderdste geboortedag van Hendrik de Vries (1896-1989), 17 augustus 1996. Oplage van 100 cassettes met daarin dertig en één boekjes.

De afzonderlijke boekjes uit dit project worden hier niet verder beschreven.
Zie: http://opc4.kb.nl/DB=1/SET=4/TTL=11/NXT?FRST=1

naar boven

Vita sine litteris mors est. (Deze vlag dekt niet de lading). Genootschap O Salutaris Hostia Sacra, [s.l.], [1999].[8]p. Reeks: [A thing of beauty]. Drukker: De Vier seizoenen, Groningen. Omslag vermeldt: Commissie Speciale Evenementen, Kortrijk + en: Le Quatro Stagioni. - Voor Pim Witteveen. Bevat inlegvel met gedicht 'Het feest in de nacht!'van Hendrik de Vries.

Een raadsel in de nacht. Een keus uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Jan van der Vegt. Meulenhoff / Manteau, Amsterdam / Antwerpen, 2006. 272p.

Gerrit Achterbaks [= Hendrik de Vries]. Een Achterberg-imitatie. Medewerker Jan van der Vegt. : Avalon Pers, [s.l.], 2008. Vouwbl. ([6] p.). Uitg. in januari 2008 voor de donateurs van het Genootschap Gerrit Achterberg. Eerder gepubliceerd in Vrij Nederland van 1 december 1951 o.d.t.: 'Achterbaks' imiteert Achterberg. Bevat: [Inleiding] / Jan van der Vegt. - Negatief / Gerrit Achterbaks. [Commentaar] / Hendrik de Vries.

naar boven



Jeugdboeken

Sprookjes. [Reinold Kuipers tekstbegeleiding en ten geleide]. Cornamona pers, [Amsterdam], 1990. 58p. Opl. van 75 ex. genummerd van I-X en van 1-65.

Hendrik de Vries [tekst en tekeningen]. Sprookjes. [naw. en bezorgd door: Dick Leutscher]. Bakker, Amsterdam, 1996. 111p. Jeugdboek.

naar boven



Essays, kritieken (etc.)

Vers tegen vers.
[Samenstelling en beschouwingen door]
Hendrik de Vries. D.A. Daamen's uitgeversmaatschappij N.V., 's-Gravenhage, 1949. 102p.
Bloemlezing met beschouwingen.



Tweede ronde van vers tegen vers. [Samenstelling en beschouwingen door] Hendrik de Vries. Daamen, 's-Gravenhage, 1951. 96p. Rugtitel: Tweede ronde. Vergelijking van telkens twee gedichten over een zelfde onderwerp. Vervolg op Vers tegen vers (1949).

Kritiek als credo
Kritieken, essays en polemieken over poëzie
Keuze, samenstelling en toelichting door Jan van der Vegt. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage, 1980. 348p.



naar boven


Bloemlezingen:

Door Hendrik de Vries samengestelde bloemlezingen

Groningsche dichters
[Samenstelling Hendrik de Vries]
De Spieghel, Amsterdam, [1934]. 59p.
De Vrije Bladen. Jaargang 11, schrift 8/9.



Romantische rhapsodie. Vertaalde gedichten. [Keuze en vertalingen] Hendrik de Vries. "De Spieghel" [etc.] / Het Kompas, Amsterdam / Antwerpen, [1939]. 94p. Titelpagina vermeldt: Goethe, Schiller, Shelley, Poe, Baudelaire, Dario, Becquer, Campoamor, (A.) Machado, Espronceda, Fortun, Perez Ayala, Unamuno, Lorca, Jimenez

Keur uit liefdesverzen van Giza Ritschl.
[Gekozen en] ingeleid door Hendrik de Vries. Stols, Maastricht, 1939. IX, 100p.

Liefdespoëzie
Een verzameling

Bijeengebracht door Hendrik de Vries.
Born N.V., Assen, [1950]. 128p.



   
Distels en aloë's van de Iberische volkspoëzie
[Vertaald uit het Spaans door] Hendrik de Vries
Daamen, 's-Gravenhage, 1951. 30p.




naar boven

Poëzie van Hendrik de Vries is in o.a. deze bloemlezingen aangetroffen:

De Jongeren. Van Looy, Amsterdam, 1919.

Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1924.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1925 (2e vermeerderde druk).
De bloeiende bongerd. J.B. Wolters U.M., Groningen/Den Haag, 1925 (3de herz. druk).
Erts. Letterkundige Almanak 1926. S.L. van Looy, Amsterdam, [1925].
Erts. Letterkundige Almanak voor het jaar 1927. Van Looy, Amsterdam, [1927]
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1927 (3e vermeerderde druk).
Nieuwe Nederlandsche lyriek. Daamen's Uitgevers-maatschappij, 's-Gravenhage, [1927].
Letterkundige Almanak Erts. Strengholt, Amsterdam, 1929 [=1928]
Lyriek. Tjeenk Willink, Zwolle, 1928.
De Nederlandsche dichtkunst sinds 1880. Wolters, Groningen/Den Haag, 1929.

naar boven

Prisma. De Waelburgh, Blaricum, 1930.
Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Christofoor. Ploegsma, Zeist, 1934.
In memoriam Herman Poort. De Haan, Utrecht, 1934.
Groningsche dichters. De Vrije Bladen, 1934.
Nieuwste dichtkunst. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, [1934].
Kristal. Letterkundige productie 1935. De Spieghel / Het Kompas, Amsterdam / Antwerpen, [1935].
Jonge most. Van Dishoeck, Bussum, [1936].
De Dichters van het Jaar. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1937.
Een wandeling door de Nederlandsche poëzie. Uitgeverij Ploegsma, Zeist, [1937].
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum, Amsterdam, [1938] (4e druk).
De Dichters van het Jaar. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1938.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1939 (13de herziene druk).

naar boven

Hollands Helicon. J.L. van Schaik, Bepk., Pretoria (Z.A.), 1940.
Langs de vele wegen. Dieben, Wassenaar, 1940.
De liefde zingt in verzen. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1941.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941 (14de herziene druk).
Gerijmde en geteekende sport spot. Moorman's, Den Haag, 1941.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1941 (5de herz. druk)
Novellen en gedichten. [VBBB], [Amsterdam], [1941].
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Twee recht, twee averecht. De Driehoek, 's-Graveland, [1942].
Harten-zeven. Aeolus-pers, [Drachten / Groningen], 1945.
De dichter en de dood. W. de Haan N.V., Utrecht, 1946.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Sint Maarten op de Montparnasse. Kroonder, Bussum, 1946.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1947 (15de herziene druk).
Religieuze poëzie. De Tijdstroom, Lochem, [1949].
Dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1949.

naar boven

Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon N.V., Amsterdam, 1950 (17de herz. druk).
Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Liefdespoëzie. Bron N.V., Assen, [1950].
De muze op zee. VBBB, [Amsterdam], 1951.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1951 (achttiende [herziene] druk).
Balladen en refereinen. Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, 1953.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
Facetten der Nederlandse poëzie. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravehage, [1954].
Erts. Strengholt, 1955.
Gevleugeld woord. Stols, 's-Gravenhage, 1955.
Nieuwe griffels, schone leien. Daamen / De Sikkel, Den haag / Antwerpen, 1955 (2de druk en later)
Losse planken. Bert Bakker / Daamen, Den Haag, 1956.
Met twee maten. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Over de kling. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
Poëtisch akkoord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
Dichters omnibus. Derde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1957 [=1956].
Dichters omnibus. Vierde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1958 [=1957].
De muze vertelt. VBBB, [Amsterdam], 1958.
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Beeldende poëzie. Het kind. Stafleu, Leiden, [1959].
Muziek en poëzie. Bruna, Utrecht, 1959 (tweede [gewijzigde] druk).
Voor wie dit leest. Querido, Amsterdam, 1959.
School der voordrachtskunst. J.B. Wolters, Groningen, 1959.

naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste herz. druk)
Literair Akkoord 4. Bruna, Utrecht, 1960.
Nieuwe griffels schone leien. Bert Bakker /Daamen/De Sikkel, Den Haag/Antwerpen, 1960 (5e herziene druk).
Verzen uit Forum. School voor de Grafische Vakken, Utrecht, 1960.
De stem van de dichter. Wolters, Groningen, 1962 (4de druk).
De muze en Europa. VBBB / CPNB, [Amsterdam], 1963.
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste druk).
Dichters en gedichten. Malmberg, 's-Hertogenbosch, 1965.
Literair Akkoord 9. Bruna, Utrecht, [1966].
Doorbroken grenzen. Meulenhoff, Amsterdam, 1967.
Literair Akkoord 10. Bruna, Utrecht, [1967].
Palet. Wolters-Noordhoff, Groningen, 1967 (7de druk)
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, 1969 (22ste herz. druk).
Een nieuwe bundel verzen. Meulenhoff, Amsterdam, [1969]. (14de gewijzigde druk).
Nieuwe griffels, schone leien. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1969 (8ste druk).

naar boven

Nieuwe geluiden. Sijthoff, Leiden, 1970 (6e herziene druk).
Al schrijvend. Querido, Amsterdam, 1971.
Is deze ook goed meneer? Bert Bakker, Amsterdam, 1972.
Een moederhart, een gouden hart. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1973.
Literair akkoord 16.  A.W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen.  [1973].
Literair Akkoord 17. Bruna, Utrecht/Antwerpen, [1974].
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam / Antwerpen, 1977. 23ste herziene druk.
Nieuw Nederlands Haneboek. Vara, Hilversum, 1977.
De Moeder. Thomas Rap, Vijverhof, Baarn, 1979.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dichters van de twintigste eeuw. [Dl.2]. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

naar boven

De tuin. Rap, De Heerdt / Baarn, [1981].
Het land der letteren
. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten
. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1983 (6de vermeerderde druk).
Dichters bij de Bezige Bij 1944-1984. De Bezige bij, Amsterdam, 1984.
Droggen zijn bedroom. Sijthoff, Amsterdam, 1984.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 5e editie, 1984.
het treffendste uit vijf jaar De Tweede Ronde. Bert Bakker, Amsterdam, 1985.
Ooitgedicht. CPNB, Amsterdam, 1985.
Gelezen worden ze ontelbare malen. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
Dichters over dichters. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).

naar boven

Dichters van deze tijd. Poëziecentrum, Gent, [1990] (24ste herz. druk)
Woorden in vrijheid.
Meulenhoff, Amsterdam, 1990.
De mooiste liefdesgedichten van vroeger en later. Kok, Kampen, 1991.
Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992.6e editie.
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
Slapen gaan misschien zelfs dromen. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Ik heb de liefde lief. Prometheus, Amsterdam, 1993.
De heren van Den Haag zijn onderweg. Sdu, 's-Gravenhage, 1993.
Zo simpel als een bloem. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Dichten over dichten. Contact, Amsterdam, Antwerpen, 1994.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
Kinderen. Prometheus, Amsterdam, 1994.
O wereld, jij zingt, speelt en lacht. Kwadraat, Utrecht, 1994.
Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1994 (3de verbeterde druk).

naar boven

Een zucht als vluchtig eerbetoon. Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1995.
Met gekleurde billen zou het gelukkiger leven zijn. Averbode, Averbode, 1996.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Dat schitterende water. BZZTÔH, 's-Gravenhage, 1996.
Dieren. Prometheus, Amsterdam, 1996.
Ik heb de liefde lief. Ooievaar, Amsterdam, 1997.
Ik wou dat ik twee hondjes was, Ooievaar, Amsterdam (18e druk, 1997).
Ik draag je in mijn hart. Kwadraat, Utrecht, 1998.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1998 (18e druk).
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.
Ik heb alleen woorden. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
In Liefde Bloeyende. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
Familie duurt een mensenleven lang. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.
Wat blijft. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.

naar boven

Trou moet blycken. Bert Bakker, Amsterdam, 2001.
Groningen. De stad in gedichten. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2003.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Het muzikaalste gedicht. Podium, Amsterdam, 2006.
500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben. Meulenhoff, [Amsterdam], 2008.
Groningen. Stad, land en letteren. Stichting Achterland, Zeist, 2008.
Het verre gedicht. Podium, Amsterdam, 2008.

Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].
De Nederlandstalige poëzie in pocketformaat. Compaan, Maassluis, 2012.
Waarom ben je niet bij mij. Prometheus, Amsterdam, 2013.

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


Scans van omslagen: Poëziecentrum Nederland, Nijmegen.
http://poeziecentrumnederland.nl/
Antiqbook.info: Hendrik de Vries
http://www.antiqbook.info/nl/verzamelen/literatuur/vries.phtml
Mats Beek. Schrijversinfo.nl. Hendrik de Vries
http://www.schrijversinfo.nl/vriesdehendrik.html
Bibliografie Hendrik de Vries. Mededelingen van de Documentatiedienst. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, Den Haag / Archief en Museum voor het Vlaams Cultuurleven, Antwerpen 1954-1992.
http://www.dbnl.org/tekst/_med003mede01_01/_med003mede01_01_0802.php
Peter Blom. Die strijd van gratie en woede. Interview met hendrik de Vries en Riek van der Zee. Nieuwsblad van het Noorden, 14-09-1984.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011011098:mpeg21:p021
DBNL: Hendrik de Vries
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=vrie024
Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Kees Fens. Vijf dichters rond een dominee. [Over De Blauwe Schuit]. De Volkskrant, 31-01-2003.
http://www.volkskrant.nl/archief/vijf-dichters-rond-een-dominee~a754924/
Paul Herruer. Reeks activiteiten rond verjaardag van dichter, beeldend kunstenaar en essayist Hendrik de Vries. Negentig jaar Hendrik de Vries. Nieuwsblad van het Noorden, 15-08-1986.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011000623:mpeg21:p015
Beno Hofman. Hendrik de Vries. Dichten en reizen 'in ruil voor het nodige ongerief.' Beno's Stad / Groninger Archieven, Groningen, 21-09-2006.
https://www.groningerarchieven.nl/historie/stadsverhalen/taal-en-literatuur/
hendrik-de-vries-dichten-en-reizen-in-ruil-voor-het-nodige-ongeri
Wim Klijsen. Hendrik de Vries - Mijn broer. Meander Klassiekers, 16-06-2010.
http://klassiekegedichten.net/archief/klas133.html

naar boven

Lectuur-Repertorium. Deel 1. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1952.
Lectuur Repertorium 1952-1966.Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 3. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1981.
NN. Gedenksteen Hendrik de Vries. Staat in Groningen. Kunst en architectuur in Stad. Groningen, 2004-2014.
http://www.staatingroningen.nl/639/gedenksteen-hendrik-de-vries
NN. Hendrik de Vries Monument. Staat in Groningen. Kunst en architectuur in Stad. Groningen, 2004-2014.
http://www.staatingroningen.nl/733/hendrik-de-vries-monument
Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008.
Jan van der Vegt. Hendrik de Vries. Kritisch Literatuur Lexicon, mei 1990.
Jan van der Vegt. Hendrik de Vries. Groninger Museum, 2016.
http://www.groningermuseum.nl/hendrik-de-vries
Uitgeverij Lubberhuizen: De Blauwe schuit.
http://www.lubberhuizen.nl/schepelingen-van-de-blauwe-schuit
Uitgeverij Passage: Hendrik de Vries Stipendium
http://www.uitgeverijpassage.nl/content/view/313/
Ab Visser. 't Peerd van Ome Loeks. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1970. 109p.
Index van het boek (samenstelling NPE, 2014)

naar boven

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Hendrik de Vries bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven


deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013-2016

Webdesign Revan Barlas