Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON
versie: 17-08-2016- redacteur: Bart FM Droog

Biografie | Werken | Bloemlezingen | Google | Bronnen
Garmt Stuiveling


Geboren te:
Stroobos, 21-12-1907
Gestorven te:
Hilversum, 11-05-1985
Volledige naam:
Prof. Dr. Garmt Stuiveling
Naamsvarianten:
G. Stuiveling
Pseudoniemen: -


Foto:  Garmt Stuiveling, 1950
Fotograaf onbekend
Bron: Letterenhuis Antwerpen

zie: - Groninger dichters | Friesland | Noord-Holland

Dichter, literatuurhistoricus, essayist, toneelschrijver, criticus, tekstverzorger en bloemlezer.

Biografische schets | Boeken over Garmt Stuiveling

Zoon van onderwijzer Pieter Stuiveling (1871-1947) en Johanna Rebekka Tiel (1873-1960). Hij huwde in 1935 te Rotterdam met Jkvr. Mathilde (Thilde) van Vierssen Trip (1907-2010). Uit dit huwelijk ontsproten drie dochters en één zoon. Een van hen was Saskia Stuiveling, politicus en van 1999-2015 president van de Algemene Rekenkamer.

Jeugd

Garmt Stuiveling, telg uit een Gronings socialistisch gezin, groeide op in Buitenpost. In zijn jeugd was hij vaak ziek, waardoor hij veel tijd lezend op bed doorbracht. Als kind ook maakte in de Eerste Wereldoorlog mee dat Belgische vluchtelingen in Buitenpost werden ondergebracht; zijn moeder was vrijwilligster in het opvangcomité.

Stuiveling: "Vanuit ons huis konden wij ver boven de horizon van Ameland en Schiermonnikoog als kleine sigaren de eerste zeppelins zien, die vanuit Cuxhaven waren opgestegen om hun bommen boven Londen neer te gooien. De volgende dag lazen wij in de krant van raids en van doden die daarbij waren gevallen. Ik wist toen dat ik nooit in staat zou zijn om iemand te doden."¹

Stuiveling bezocht de Rijks-HBS te Groningen. Al tijdens zijn middelbare schooltijd sloot hij zich aan bij de SDAP. Op 15-jarige leeftijd ontvlamde bij het lezen van Multatuli's Max Havelaar in hem de liefde voor literatuur. Zijn tekenleraar J.G. Jordens² introduceerde hem bij de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Na het behalen van zijn HBS-B diploma, deed hij staatsexamen gymnasium-alfa en studeerde van 1927 tot 1932 Nederlandse taal- en letterkunde, ook te Groningen. Hij bleef in al die tijd in Buitenpost wonen, en pendelde dagelijks met de trein naar Groningen.

naar boven


Advertentie uit Leeuwarder Nieuwsblad, 12 mei 1928

Al op jonge leeftijd was hij organisatorisch actief. G.W. Huygens, bevriend met Stuiveling vanaf 1936: "In zijn dorp leidde hij de jeugdbeweging waarvoor hij 'bonte avonden' met Friese toneelprogramma's in elkaar zette en ook propageerde hij er met succes de drankbestrijding. Hij schreef brochures en gedichten, en wist als voorzitter de sociaal-democratische studentenclub SDSC van een nietig groepje tot een bloeiende vereniging te maken, waarvoor hij gerenommeerde inleiders benaderde. Hij bezocht congressen en redigeerde het landelijke verenigingsblad Kentering; daarnaast zat hij in de redactie van het algemeen-Groningse studentenblad Der Clercken Cronijke."

In zijn studietijd leerde Stuiveling zijn toekomstige vrouw kennen, jonkvrouwe Mathilde (Thilde) van Vierssen Trip, dochter van een rechter. Het standsverschil tussen beiden zorgde voor veel geroddel, maar stond een een lang en gelukkig huwelijk niet in de weg.  



Links: Garmt Stuiveling, ca. 1931

naar boven

Socialistisch dichter

Huygens: "Omstreeks 1928 was hij tijdens een congres in aanraking gekomen met de dichter Jan W. Jacobs, corrector bij de Arbeiderspers, die connecties had en hem introduceerde bij de Socialistische Kunstenaarskring (SKK); in de Groningse afdeling hiervan verzorgde hij bij de opening van een expositie de declamatie, reden waarom hij tot zijn verbazing lid werd als... declamator. Door deze contacten leerde hij Henriëtte Roland Holst kennen, toen deze een bundel werk van jonge talenten uit deze kring wilde laten verschijnen met inleidende karakteristieken."

Die bundel werd
 Tijdsignalen (1929).

In 1932 bedankte hij voor het SDAP-lidmaatschap. In datzelfde jaar, nadat hij cum laude was afgestudeerd, begon Stuiveling als gewetensbezwaarde tegen de militaire dienstplicht, aan zijn twee jaar burgerdienst. Die verrichtte hij bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag.

Onderzoeker

Huygens: ''Daar liet dr. Ph. J. Idenburg hem de uitkomsten bewerken van een legertest voor recruten. Het resultaat, Intelligentieverhoudingen in Nederland, zou in 1935 in druk verschijnen, waarmee hij voor de eerste en niet de laatste maal ongewild een rel ontketende: het feitenmateriaal, op verschillende wijze in statistiek gebracht, toonde onder meer aan dat in de zuidelijke provincies het laagst gescoord werd, in het westen het hoogst. Dit nu viel niet overal in goede aarde."

Nu dient gezegd dat gezien het feitenmateriaal - de resultaten van psycho-technische (intelligentie) tests onder een beperkte bevolkingsgroep (18-en 19-jarige mannen), die nauw samenhingen met de beheersing van het Algemeen Beschaafd Nederlands - eigenlijk niets over het intelligentiepeil in de afzonderlijke provincies ge-concludeerd kon worden.
Stuiveling stipt in zijn inleiding de tekortkomingen overigens uitgebreid aan.

Het onderzoek staat online op Delpher.

naar boven

Criticus

G.W. Huygens: "In 1932 kreeg Stuiveling de literaire rubriek te verzorgen van Tijd en Taak, het nieuwe religieus-socialistische weekblad van ds. W. Banning. Ook was hij actief als criticus. (...) Zijn nevenwerkzaamheden als criticus zou hij jarenlang blijven vervullen, waardoor hij meteen terdege op de hoogte bleef van de nieuwe literatuur en andere publicaties. Hij las de boeken goed, situeerde ze in breder verband, waarna hij zijn bevindingen formuleerde in een voor ieder begrijpelijke taal en behalve zijn oordeel ook goede informatie gaf. Dat oordeel kon, bij alle welwillendheid, scherp of negatief uitvallen en dat liet hij dan blijken ook. Dat hij zich hiermee niet minder dan Ter Braak de nodige vijandschap op de hals haalde, bracht hem niet van de wijs: eerlijkheid stond voorop."

Proefschrift

In 1934 promoveerde Stuiveling te Groningen op het proefschrift Versbouw en rhythme in den tijd van 80, waaraan hij in Den Haag, had gewerkt.

 
"Ik heb geen oordeel uitgesproken over de kwaliteit van hun werk. Dat heb ik steeds vermeden. Van de sonnetten heb ik alle klemtoonverhoudingen nageteld. De conclusie was dat het spel met de jamben en de vaste maat steeds losser werd. Dat was begonnen bij Perk, overgeslagen naar Gorter en bij Henriëtte Roland Holst werd het tenslotte heel wild. In zekere zin wist men dat al, maar het was nu ook wetenschappelijk bewezen dat de ritmiek een veel grotere vrijheid kreeg in de poëzie."³
 

Na het vervullen van zijn burgerdienst werd hij in 1935 leraar Nederlands aan het Nieuwe Lyceum te Hilversum. Hij bleef dat tot 1958. Van 1939 tot 1946 werkte Stuiveling daarnaast ook als privaat-docent in de geschiedenis der Nederlandse letteren aan de Universiteit van Utrecht én was hij uiterst actief op literair en literair-historisch gebied.

naar boven

Principes

G.W. Huygens: "Zijn voornaamste principes komen neer op het volgende. Het kunstwerk vertegenwoordigt een esthetische waarde in zichzelf en is daarom het belangrijkste studie-object, maar anderzijds kan het niet los gezien worden van de mens achter dit werk en van de tijdsomstandigheden. Voor een goed begrip is dus een uitgebreide kennis van feiten nodig, en daar mankeert nog veel aan. Gevestigde opvattingen, napraterij en legendevorming hebben veel kwaad aangericht. Voor het achterhalen van de juiste toedracht is daarom een kritische bestudering van oorspronkelijke stukken en oorsponkelijke uitgaven gewenst, waarbij tevens de opvattingen van tijdgenoten moeten worden betrokken, ook van de kleinere. Wanneer nu het gevondene in strikt chronologische volgorde wordt bestudeerd komt men tot een voorstelling, die de historische werkelijkheid nog het dichtst benadert."

In 1937 benaderde J. Greshoff hem, met het verzoek om literair-historische bijdragen aan het tijdschrift Groot Nederland te leveren. Het contact met Greshoff stimuleerde Stuiveling om correspondenties van een aantal Tachtigers uit te brengen. In 1939 trad Stuiveling op voorspraak van Greshoff toe tot de redactie van De Vrije Bladen. Dat zorgde voor een steeds beter contact tussen Menno ter Braak en Stuiveling. Beiden namen regelmatig stelling tegen het opkomende nazisme.

Begin 1940 ageerde Stuiveling tegen de instelling van een katholieke Vondelleerstoel aan de universiteit van Leiden – deze leerstoel viel in april 1940 W. Asselbergs /Anton van Duinkerken ten deel.

naar boven

De Historische Schets - een affaire die geen affaire was
'De affaire Stuiveling'

In 1939 werd Garmt Stuiveling door C.G.N. de Vooys gevraagd om mee te werken aan de 16de druk van De Vooys' boek Historische schets van de Nederlandse letterkunde voor schoolgebruik en hoofdakte-studie. Dit werk, waarvan de eerste druk in 1908 verscheen, werd regelmatig herdrukt. In de nieuwe drukken werden de nieuwste ontwikkelingen in de literatuur verwerkt, onder meer middels korte biografische typeringen van auteurs, waarbij vermeld werd of iemand van katholieke, gereformeerde, communistische, joodse, socialistische (etc.) huize was.

In december 1941 besluit uitgeverij Wolters een herziene 17de druk van De Historische Schets uit te brengen. Martien J.G. De Jong: “Maar op 20 april [1942] moet de uitgever [aan de auteurs] berichten dat de Commissie [van Voorlichting voor leerboeken, onder voorzitterschap van prof. dr. J. van Dam, feitelijk een censuurcommissie in dienst van de bezetter] de herdruk alleen maar wil goedkeuren, indien het aantal joodse dichters wordt teruggebracht tot 'de volstrekt onmisbaren' en er bij joodse schrijvers steeds wordt gewezen op hun afkomst en eventueel op 'de weerklank van hun ras in hun werk'. Ook mag het nationaal-socialisme niet onvermeld blijven.

De Vooys schrijft op 26 april 1942 aan de Commissie, na overleg met Stuiveling: "Bij de samenstelling van mijn Historische Schets en de herhaalde herziening hebben wij steeds gestreefd naar objectiviteit en onpartijdigheid. Uitsluitend is een letterkundige en een historische maatstaf aangelegd, zowel bij de keuze van de behandelde auteurs als bij het karakteriseren van letterkundige stromingen. Wij zijn niet voornemens dit standpunt te verlaten."

naar boven

Ze weigeren ook maar één joodse auteur uit De  Schets  te schrappen. Wel stemmen ze in om bij negen auteurs, waarvan algemeen bekend was dat ze van joodse origine waren, maar die in de 16de druk niet als zodanig aangeduid waren, hun joodse afkomst te vermelden, en geven ze aan wat ze over de recentste ontwikkelingen binnen de Nederlandse literatuur in De Schets willen afdrukken:

 
"Het intreden van de oorlogstoestand en het op de voorgrond komen van de Nationaal-Socialistische Beweging deed zich ook gelden in de letterkunde, hetgeen o.a. blijkt uit publicaties van schrijvers als de door het Departement van Volksvoorlichting bekroonde Eekhout, de redacteur van De Schouw Henri Bruning, en de jongste poezie van M. Beversluis, redacteur van De Nieuwe Gids. Ook het tijdschrift Nederland vertegenwoordigt sinds 1940 deze richting."
 

De Commissie gaat met het voorstel van De Vooys akkoord. De 17de, herziene druk van De Schets verschijnt in september 1942. Noch de nationaal-socialistische pers noch de illegale besteedt er aandacht aan. Wel bericht dagblad Het Vaderland op 21 november 1942, over de nieuwe druk, in een 'neutraal' artikel van J. Hulsker over de dichter Aart van der Leeuw in Het Vaderland.

Later in de oorlog is Stuiveling betrokken bij hulp aan joodse onderduikers. Vanaf 1943 treedt hij op als contactpersoon voor de illegale groep Je Maintiendrai. Hij ondersteunt op financieel vlak enige malen de joodse auteur Maurits Mok. Maar hij doet dit, vanzelfsprekend, in stilte.

naar boven

In 1946 verschijnt de 18de herziene druk van De Schets. Dat bepaalde auteurs van joodse afkomst zijn, blijft in die en in de 19de druk (1948) in de meeste gevallen gehandhaafd.

Tot zo ver is er niets aan de hand. Tot Stuiveling in 1946 de toorn van een aantal oud-verzetsdichters opwekt, middels een kritisch artikel over de kwaliteit van de verzetspoëzie. Hem wordt vervolgens door oud-verzetsdichter Jan H. de Groot verweten dat hij 'geruisloos' door de oorlog heen is gewandeld. Waarmee een jarenlange en op niets gebaseerde lastercampagne tegen Garmt Stuiveling wordt geopend, en het onterechte beeld ontstaat dat Stuiveling een collaborateur zou zijn geweest.

In Martien J.G. de Jongs Hoe fout waren De Vooys en Stuiveling? Eenvoudige feiten inzake de oorlogseditie van de Historische Schets (1990) en Arnold Lubbers' Het educatieve evenwicht in bange dagen. Garmt Stuiveling en de Schets (2003) worden alle beschuldigingen overtuigend weerlegd.
Zie ook: Stuiveling herkozen als voorzitter Letterkundigen, Het Vrije Volk (4 juni 1962), waarin gerefereerd wordt aan Halbo C. Kools ontlastende bevindingen over Stuivelings oorlogsverleden.

 
"Van de Schets-1942 hebben noch de joodse schrijvers van wie sommigen tot mijn vrienden behoren, noch de eigenlijke auteur, noch de uitgever, noch de toenmalige commissie van voorlichting inzake schoolboeken ooit in of na de oorlog enig nadeel ondervonden; enkel ik."

Garmt Stuiveling, in Het Parool, 13 juni 1960.
 

naar boven

Weerstand

Ondertussen steeg in de jaren vijftig zijn ster tot steeds groter hoogte. G.W. Huygens: “In de wereld van wetenschap, letteren en publiciteit was hij alomtegenwoordig en onmisbaar, had hij gezag en aanzien verworven alsmede een zekere populariteit. Een benijdenswaardige carrière dus, in de letterlijke zin! Reacties konden welhaast niet uitblijven. Het is waar dat hij soms irritaties opwekte. Meer oprecht dan tactisch kon hij scherp uit de hoek komen en met de hem eigen intellectuele humor dingen naar voren brengen die men liever niet hoorde of las. Zijn optreden naar buiten, waarbij hij de situatie even goed beheerste als de taal en de materie, kwam zelfbewust over wat als zelfingenomenheid werd uitgelegd; in dit opzicht was hij eigenlijk naïef. Ook in zijn kritieken kon hij de ijdelheid kwetsen zonder dit bepaald te willen. Kortom, hij wekte weerstanden op en maakte zich vijanden, waaraan ook de jalousie de métier onder letterkundigen niet vreemd was."

naar boven

Na de oorlog

Op voordracht van het voormalige verzet treedt hij toe tot de Noodraad van Hilversum. Hij wordt lid van de PvdA en zetelt voor deze partij van 1946-1962 in de gemeenteraad van Hilversum. Ook wordt hij benoemd tot lid van de Raad van Beroep voor de Zuivering bij de radio.

In 1946 hoopte hij C.G.N. de Vooys op te volgen als hoogleraar in de Nederlandse taal- en letterkunde te Utrecht. Hij werd gepasseerd, volgens Stuiveling in de 5de druk van Een eeuw Nederlandse letteren (1982), vanwege de beschuldigingen aan zijn adres. Hij legt daarop zijn privaatdocentschap aan de Utrechtse Universiteit neer. In hetzelfde jaar wordt hij literair medewerker bij de Vara. Ook in 1946 is hij betrokken bij de oprichting van het Humanistisch Verbond.


Huygens: "Zijn boekbesprekingen leverde hij ook aan plaatselijke bladen van de Parool-groep. Daarnaast kreeg hij samen met Van Eckeren en Ritter het maandblad Het Boek van Nu te redigeren, in feite de na-oorlogse voortzetting van Den Gulden Winckel, waarvoor hij tal van kritieken schreef. Hij kreeg meer redactieposten en werd in 1952 opgenomen in het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Met Vlaanderen waren zijn voor de oorlog begonnen relaties bijzonder hecht geworden toen hij in 1946 zijn pleidooi kwam houden voor de Nederlandse taal, die de cultuur van Noord en Zuid verbond."

In 1952 werd Stuiveling door A. Marja geïnterviewd. Op de vragen "Welke kant van je werk vind je zelf het belangrijkst? Waar houd je het meest van?" antwoordde hij:

"Dat hangt helemaal van de instelling op een bepaald moment af. Ik overschat mijn dichterschap zeker niet, maar voor [mijn boeken] Erasmus en Wordend kristal heb ik toch een zwak."

(...) En dan... belangrijk... ja, dat vind ik zelf vooral het uitgeven van klassieken, die vaak heel andere aspecten gaan opleveren, wanneer men de authentieke manuscripten raadpleegt. Neem nu Multatuli... Van Lennep heeft indertijd het handschrift van de Max Havelaar meegenomen en gepubliceerd. De schrijver heeft het nooit terug kunnen krijgen. Van Lennep schrapte allerlei dingen, die hij niet oorbaar vond, maar die literair-historisch van het grootste belang zijn."
4

naar boven

Hoogleraar

Aan de Universiteit van Amsterdam doceerde hij vanaf 1950 het vak 'taaltaalbeheersing'. In 1951 werd hij benoemd tot hoogleraar. Stuiveling (in Ons Erfdeel XXV, 1982): "Voor de eerste maal in mijn leven kreeg ik te maken met een journalistieke epidemie van kritiek, schamperheid, argwaan en verdachtmakingen. In ochtend- en avondbladen, landelijke en plaatselijke, verschenen artikelen van correspondenten, ingezonden-brieven-schrijvers, hoofd- en hoofdeloze redacteuren, met als enig thema dat het een schandaal was, in het Hoger Onderwijs iemand aan te stellen met geen andere taak dan goed te maken, waarin het middelbaar onderwijs tekortschoot. Dat dit tekortschoot, stond blijkbaar vast, de artikelen leverden ongewild het bewijs."

In 1956 wordt hij ook hoogleraar Nederlandse letterkunde. Tot 1972 blijft hij aan de universiteit verbonden. Hij gaat dan met pensioen, omdat hij geen zin had tijd te verknoeien aan eindeloze vergaderingen, die toen door de democratiseringsgolf aan de orde van de dag waren.

naar boven

In al deze jaren is hij uiterst productief gebleven. Hij verzorgde nieuwe edities van werken van onder meer Bredero, Multatuli, Perk, Gorter en Couperus. Hij stelde, veelal met anderen, een grote hoeveelheid bloemlezingen samen en werkte mee aan de 9-delige Moderne encyclopedie der wereldliteratuur (1963-1977).

G.W. Huygens: "Hij raakte in geestdrift voor de projecten, achtte zich in staat ze aan te pakken en liet zich het werk toeschuiven. (...) [hij] voerde het woord bij herdenkingen, uitvaarten, vernissages en boekenweken, schreef studies en recensies, maakte deel uit van jury's, van de Raad voor de Kunst, trad als voorzitter op bij Conferenties der Nederlandse Letteren en was nauw betrokken bij de oprichting van het Letterkundig Museum." Ook reorganiseerde hij het Multatulimuseum tot het Multatuligenootschap, dat hij tot 1982 leidde. Daarnaast zette hij zich in om de culturele banden tussen Nederland en Vlaanderen te versterken.

naar boven

Vereniging van Letterkundigen

Van 1957-1972 was hij voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen (VVL). In die hoedanigheid stond hij aan de wieg van het Fonds voor de Letteren (later omgedoopt in Nederlands Letterenfonds).


Als zodanig was in 1962 andermaal het middelpunt van een affaire. Op 18 januari 1962 had een aantal leden van de VVL een anonieme circulaire ontvangen, waarin gesteld werd dat Stuiveling als voorzitter zou zijn afgetreden. Het bestuur vermoedde dat dichter en berucht 'practical joker' A. Marja dit verspreid had en royeerde hem daarop. Wat daarbij meespeelde was dat men ook vermoedde dat Marja niet lang daarvoor middels een vervalste brief de telefoonaansluiting van VVL-erevoorzitter prof. Donkersloot (ook bekend als de dichter Anthonie Donker) had laten afsluiten en bij twee andere VVL-leden andere 'grapjes' had uitgehaald.

Nu vond dit royement plaats zonder dat het bestuur de kwestie met Marja had besproken. Waarop een aantal leden aandrong op het vertrek van Stuiveling. Tijdens de jaarvergadering, op 2 juni 1962, versloeg Stuiveling tegenkandidaat A. den Doolaard echter overtuigend, met 63-40 stemmen (7 blanco). Marja's royement was al eerder ongedaan gemaakt.

naar boven

De laatste jaren

Rond 1970 begon Stuiveling steeds moeilijker te lopen. Het waren de eerste symptomen van een slopende ziekte, waaraan hij uiteindelijk zou overlijden: laterale sclerose. Hij raakte langzamerhand totaal verlamd, maar zijn geest bleef helder. Tot kort voor zijn dood corrigeerde hij nog drukproeven en dicteerde hij gedichten.

Garmt Stuiveling is op woensdag 15 mei 1985 in het crematorium Westerveld te Velsen gecremeerd.

Zijn weduwe overleefde hem bijna 25 jaar. Mathilde Stuiveling-van Vierssen Trip, die zelf publiceerde onder het pseudoniem Merijn Trip, overleed op 24 april 2010 in het Rosa Spierhuis te Laren.

naar boven

Prijzen en onderscheidingen

Garmt Stuiveling werd in 1965 eredoctor van de universiteit van Gent. In 1968 ontving hij de Cultuurprijs van de gemeente Hilversum à fl. 2000,-, voor zijn publicaties 'op het terrein van proza, biografie en essay'.

Hij was Officier in de Orde van Oranje Nassau, ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en hij werd onderscheiden met de Belgische Kroonorde en het Commandeurschap van de Leopoldsorde.



Deze biografische schets is vooral gebaseerd op

G.W. Huygens. Levensbericht Garmt Stuiveling. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1986 (1986); M.C.A. van der Heijden. 'Garmt Stuiveling' in: Het Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek. [DBNL, Leiden], 2006; en 'Stuiveling, Garmt (1907-1985)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. 1994-2013.
¹ Max Pam m.m.v. Rob Sijmons. God dobbelt niet. Interviews. Bert Bakker, Amsterdam, 1986. 296p. Blz. 165.
² Jan Gerrit Jordens (1883-1962)- zie: http://www.groningermuseum.nl/jan-gerrit-jordens
³ Max Pam m.m.v. Rob Sijmons. God dobbelt niet. Interviews. Bert Bakker, Amsterdam, 1986. 296p. Blz. 162.

4 A. Marja. Dat weet IK niet eens... Een gesprek met prof. Stuiveling. Hoogleraar in de taalbeheersing. Schande voor de buurt. De Vrije Pers, 13-06-1952.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011208784:mpeg21:a0016

naar boven



Over Garmt Stuiveling

Garmt Stuiveling. Onvoltooid verslag. Van Oorschot, Amsterdam, [1948]. 59p. Vrije bladen, jrg. 19, schrift 11. Deze tekst is het eerste gedeelte uit een dagboek, dat in de vorm van een brief aan Jan Greshoff tussen 14 October 1940 en 22 Juli 1941 werd geschreven.

NN. Vijftig jaar verzamelen. Boeken, handschriften, portretten, curiosa uit de collectie van Garmt Stuiveling. [Inl. Garmt Stuiveling]. [De Vaart], [Hilversum], [1972]. 24p. Tentoonstellingscatalogus 16 dec. 1972 tot 15 jan. 1973 Hilversum, De Vaart.

naar boven

Weerwerk. Opstellen aangeboden aan professor Dr. Garmt Stuiveling ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. [Onder red. van Ton Cram ... et al.]. Van Gorcum & Comp., Assen, 1973. 286 p., 4 p. pl. Van Gorcum's literaire bibliotheek nr. 24. Met bijdr. van: G.W. Huygens, Herman Pleij, Rudolf Geel, Ger Schmook, H. van den Bergh, A.M. Cram-Magré, E.K. Grootes, Willem Wilmink, B. Luger, Jacoba van de Raa-Eggink, H.P.A. Oskamp, Huib G. van den Doel, Leo Ross, Bob van de Velde, G.J. van Bork, K.G. Lenstra, E. Braches, G.J. Vis, F. Veenstra, A. van Elslander, P.J. Verkruysse, Enno Endt en Winnifred van de Velde-de Vries.

Martien J.G. de Jong
Liever waarheid dan sensatie
Met een eerherstel voor Ed. Hoornik en andere slachtoffers van valse geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog
.
De Prom, Baarn, 1990. 109p. De Prom Bibliofiel 19. Oplage 1000 ex.
Over Ed Hoornik, Garmt Stuiveling en C.G.N. de Vooys.
   

Garmt Stuiveling. Wegbereider van het Humanistisch Verbond. 'De eigen taak van het humanisme'. Bert Gasenbeek (red.) [met medew. van: Bert Gasenbeek ... et al.; tekstred.: Hans van Deukeren]. Het Humanistisch Archief, Utrecht, 2000. 91p. Humanistisch erfgoed nr. 1. Bevat tevens: 'De eigen taak van het humanisme': toespraak uit 1946 door Garmt Stuiveling. Met bibliogr. van en over Garmt Stuiveling.
Herdruk 2001.

naar boven



WERKEN

Dichtbundels | Over poëzie, poëten etc. | Editeur | Toneel
| Etc.

Bloemlezingen (door Stuiveling) | bloemlezingen (opgenomen in)

[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]

naar boven




Dichtbundels

Jan W. Jacobs, Jef Last,
Freek van Leeuwen en Garmt Stuiveling

Tijdsignalen
Bloemlezing uit moderne revolutionaire poëzie. Verzameld en ingeleid door Henr. Roland Holst. "Ontwikkeling", Amsterdam, 1929. 112p.; de tweede jaargang, tevens de laatste, verscheen in 1930.

Oorlogsgedichten. Arbeiderspers, [Amsterdam], 1930. 7p. Overdruk uit De Socialistische Gids, jrg 14 (october 1929).

Elementen
De Arbeiderspers, Amsterdam, 1931. 103p.
2de druk 1936; 3de druk bij Querido, Amsterdam, 1949.



Afgebeelde omslag is die van 2de druk
   
Verzen van nu
De Arbeiderspers, Amsterdam, 1933. 36p.
Oplage 1000 ex.
Online in Delpher.



Bij Vondel's feest. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1937. 30p.

Thuisreis. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1939. 16p. Oplage van dertig genummerde en gesigneerde en met de hand versierde exemplaren.

naar overzicht werken | naar boven

Tegen de stroom. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1939. 128p.

Bij Nederlands bevrijding. G.W. Breughel, ‘s-Graveland, 1945. 15p. De Jong 791. Online in Geheugen van Nederland.
Oplage 4900. Van de opbrengst der nummers 51-900 is tien gulden per exemplaar bestemd voor de nagelaten betrekkingen der slachtoffers van de Duitse terreur.

Wordend kristal. XXV kwatrijnen. Bayard Pers, [Bussum], [maart] 1945. 29p. Met initialen getekend door Bach Schuurmans. De Jong 792. Beperkte opl.; 1-50 gesigneerd, I-XX gesigneerd en voorzien van een door de auteur eigenhandig geschreven kwatrijn. Online in Geheugen van Nederland.

Wordend kristal
. Querido, Amsterdam, 1946. 63p. Een bibliofiele editie verscheen eerder in 1945 bij de Bayard-Pers.

Ego en echo. Querido, Amsterdam, 1957.117p

Eeuwig gaat voor ogenblik
J.M. Meulenhoff, Amsterdam, [1965]. 79p.
De Ceder deel 46.




Zwitserse kwatrijnen. Vijftien litho's van Frans Dille. Bij teksten van Garmt Stuiveling. [S.n.], [s.l.], 1966. 15 bl. Oplage van 30 genummerde en door beiden gesigneerde exemplaren. Druk: Stedelijk Instituut voor Sierkunsten en Ambachten, Antwerpen.

Eindstand
. Heideland, Hasselt, 1967. 76p. Poëtisch erfdeel der Nederlanden P 60. Vlaamse pockets. Bloemlezing uit zijn werk.

Wordend Kristal. Kwatrijnen. [Litho's] Ronald Ergo. De Prentenier, [Gent], 1984. [20]p, met 4 linosneden. Typografie, lay-out en linosneden werden speciaal voor deze uitgave ontworpen door Ronald Ergo. De tekst werd gezet in de Horley en werd gedrukt op velin d'Arches in een oplage van 30 exemplaren, genummerd van 1-25 en van I-V, en gesigneerd. In 1945 en 1946 verschenen bundels met dezelfde titel.

naar overzicht werken | naar boven



Over poëzie, poëten, taal en/of literatuur

Versbouw en rhythme in den tijd van 80
Wolters, Groningen, 1934. VIII, 243p., [11] bl. facs.
Spelling omslagtitel: Versbouw en ritme in de tijd van '80. Proefschrift Groningen.
Ook verschenen als: Groninger bijdragen voor taal- en letterkunde, dl 5.
Online op Delpher.

Taal en spelling. Jeugdbond voor onthouding, [De bilt], 1934. 15p.

De Nieuwe Gids als geestelijk brandpunt. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1935. 144p. 2de druk bij De Bezige Bij, Amsterdam, 1959, 180p. Met nieuwe bijlagen. 3de verbeterde druk bij De Arbeiderspers, Amsterdam, 1981. 180p.

Wegen der poëzie. Beknopte beschouwingen over de Nederlandse dichtkunst sinds de oorlog. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1936. 78p. Tijd en taak-serie.

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk. Tentoonstelling van en over het werk van Henriëtte Roland Holst tijdens de Boekenweek April negentienhonderd acht en dertig in de N.V. Magazijn De Bijenkorf te Amsterdam. Korte karakterteekening. Magazijn De Bijenkorf, Amsterdam, [1938]. 8p.

naar boven

C.G.N. de Vooys. Historische schets van de Nederlandse letterkunde voor schoolgebruik en hoofdakte-studie. Wolters, Groningen [etc.], 1939. XII, 337p. 16e herz. en verm. dr. met medewerking van G. Stuiveling. 1ste druk 1908. 17e herz. en verm. dr. 1942. XII, 340p. 18de herziene druk 1946; 19e herz. en verm. dr. 1948. XII, 357p.; 20ste druk 1949, 358p.; 21ste druk en 22ste druk 'met medewerking van D. Bax' (over Zuid-Afrika). 21e [herz. en verm.] druk 1951. XII, 372p.; 22ste druk 1953, 378p., online in DBNL. 23ste druk 1955; 24ste druk 1957.

25ste druk en later onder de titel: Schets van de Nederlandse letterkunde. Wolters, Groningen, 1958. XIV, 323p. 25ste druk; 26ste druk 1958; 27ste druk 1961, 328p; 28ste druk 1963; 29ste druk 1965, 331p; 30ste druk 1966; 31ste druk 1971, XV, 331p; 31ste druk [2de bijdrage] [=32ste druk], 1975; 32e [herziene] [=33ste] druk 1980, 289p.

Omslag: 26ste druk

Kunst en kritiek vóór en uit de tijd van '80. Verz. en ingel. door W.L. Brandsma en G. Stuiveling. Wolters, Groningen [etc.], 1939. 99p. Bongerd-boekjes. Rugtitel: Kunst en kritiek. 2de druk 1949.

naar overzicht werken | naar boven

Het boek als vraagstuk. Wolters, Groningen [etc.], 1939. 19p. Openbare les Utrecht gegeven op 8 februari 1939.

Een dichter verliefd. Brieven van Jacques Perk aan Joanna C. Blancke. Uitgeg. en ingel. door G. Stuiveling. Leopold, Den Haag, 1939. 36p. De vrije bladen ; Jrg. 16, schrift 1. Bevat tevens een facsimile van het handschrift van "Iris".

Rekenschap. Em. Querido, Amsterdam, 1941. 302p. Literairhistorische essays over Nederlandse letterkunde. 2de druk 1947.

Een eeuw Nederlandse letteren
Querido, Amsterdam, [1941, i.e. 1943]. 269p.
Nederlandsche eeuwreeks 1.
2de druk 1948, 279p; 3de druk 1958, online in DBNL; 4de herziende druk 1971; 5de druk bij De Arbeiderspers, Amsterdam, 1982, 227p, [24]p. pl.

Omslag: 3de druk, 1958

naar overzicht werken | naar boven

Het nieuwe Geuzenlied. Een symposion. Stols, 's-Gravenhage, 1946. 35p. De Vrije Bladen, jrg. 18, schrift 1.

Steekproeven. Querido, Amsterdam, 1950. 266p. Literaire essays.

C.G.N. de Vooys en G. Stuiveling.Historische schets van de Nederlandse letterkunde voor schoolgebruik en hoofdakte-studie. Wolters, Groningen [etc.],

naar overzicht werken | naar boven

Multatuli en de welsprekendheid. Wolters, Groningen [etc.], 1952. 20p. Inaugurele rede, gehouden bij de aanvaarding van het ambt van buitengewoon hoogleraar in de taalbeheersing, Universiteit van Amsterdam, 19 mei 1952.

Triptiek. Querido, Amsterdam, 1952. 252p. Essays.

Humor, ironie en sarkasme bij Multatuli. Servire, Den Haag , 1954. 18p. Geschriften van het Multatuli-Genootschap nr. 2. Overdr. uit de verzamelbundel: "De lach in de literatuur". [? Dat boek is volgens KB eerst verschenen in 1955].

[M.W. Woerdeman, G. Stuiveling en N.A. Donkersloot]. Herdenking van Betje Wolff en Aagje Deken, en Ere-promotie van Dirk Coster. [S.n.], [s.l.], [1954]. 20p. Redes.

Uitdrukkingsvaardigheid in woord en geschrift. [S.n.], [s.l.], [1956]. 50p. Gemeenschappelijk Informatie- en Documentatiebureau voor Organisatiewerk in Rijksdienst nr. 34. Verslag van de voordracht en de discussies gehouden voor de organisatie-adviseurs van de rijksoverheid op 9 december 1955 en 20 april 1956.

Herdenking van Betje Wolff en Aagje Deken. Wolters, Groningen [etc.], 1955. 11p. Allard Pierson Stichting no. 29. Overdr. uit: Jaarboek der Universiteit van Amsterdam; II. Cursus 1954-1955.

naar overzicht werken | naar boven

Het korte leven van Jacques Perk
Een biografie

De Arbeiderspers, Amsterdam, 1957. 202p. Jacques Perks leven en werken.
2de druk 1966. 3de druk 1974.


Omslag 2de druk.

Dichters van Noord en Zuid. Samengest. en ingel. door Garmt Stuiveling. Philips, 1958. Twee 33 1/3-toeren-platen met bio-bibliografische informatie op de hoes.
P 10058 R: Bloem/Van Nijlen/Greshoff.
P 10059 R: Slauerhoff/Van Ostaijen/Marsman, gelezen door Garmt Stuiveling, Han Bentz van den Berg, Jan Brouwers en Willy Haak.

Excursies door de Nederlandse letteren. Radio Nederland Wereldomroep, Hilversum, [c. 1958]. 94p.
Van dit werk verschenen Spaanse en Engelse vertalingen. Volgens de beschrijvingen van de veralingen zou dit om een poëziebloemlezing gaan.
La literatura neerlandesa a través de trece temas
. Por Garmt Stuiveling. Traducción [del olandés] de Francisco Carrasquer. Embajada de Holanda, Caracas, [1960]. 119p. Literatura holandesa; Nederlandse Ambassade in Venezuela. Lezingen, Radio Nederland [Wereldomroep].
Excursão através da literatura holandêsa. Trad. [do hol.] por Carlos Cotrim. Radio Nederland Wereldomroep, Hilversum, [1961]. 99 p., [2] bl. pl., [8] p. pl.
A sampling of Dutch literature. Thirteen excursions into the works of Dutch authors. Transl. and adapted [from the Dutch] by James Brockway. Radio Nederland Wereldomroep, Hilversum, [1962]. 96p. Datering: Letterenfonds.

naar overzicht werken | naar boven

Willem Elsschot. A. Manteau. Brussel, 1960. 48 p., [8] p. pl. Monografieën over Vlaamse letterkunde no. 16. Uitg. voor het ministerie van Openbaar Onderwijs.

Uren zuid
Drie dozijn ontmoetingen over de grens
Heideland, Hasselt, 1960. 158p. Vlaamse pockets 29.
Eerder versch. art. 1955-1959.




De tweelingmuze. Schrijvende schilders, schilderende schrijvers. [Documentatie G. Stuiveling]. Museum voor het Gooi en Omstreken, Hilversum, [1962]. 55 p. Catalogus van de tentoonstelling gehouden van 7 april-28 mei 1962.

Pierre H. Dubois, Garmt Stuiveling, D. de Vries, J.C. Brandt Corstius, H.H.J. de Leeuwe, Manuel van Loggem, G.F. Pijper, J.J. Oversteegen, G.W. Huygens. 100 jaar Max Havelaar. Essays over Multatuli. Ad. Donker, Rotterdam, 1962. 170 p.

naar overzicht werken | naar boven

De wording van Perks "Iris". Met facsimile's van alle handschriften. W.E.J. Tjeenk Willink, Zwolle, 1963. 74p. Zwolse drukken en herdrukken voor de Maatschappij der Nederlandse letterkunde te Leiden nr. 42.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur.
Deel I. A-B.
Algemene leiding: José Aerts, Alfred Gustav Herbert Bachrach, Garmt Stuiveling, Achilles Mussche, Paulus Bernardus Wessels. Albert Westerlinck.
E. Story-Scientia / Brand, Gent / Hilversum, 1963. XV, 639p.
Afbeelding: Catawiki

9-Delig werk, verscheen van 1963-1977. De 2de geheel herziene uitgave verscheen bij De Haan / De Standaard, Haarlem / Antwerpen in 1980-1986.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel II. C-E. Algemene leiding: José Aerts, Alfred Gustav Herbert Bachrach, Garmt Stuiveling, Achilles Mussche, Paulus Bernardus Wessels. Albert Westerlinck. E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1964. [VI], 632p.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur.
Deel III. F-H. Algemene leiding: José Aerts, Alfred Gustav Herbert Bachrach, Garmt Stuiveling, Achilles Mussche, Paulus Bernardus Wessels. Albert Westerlinck. E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1965. [V], 655p.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel IV. Hog-Lat. Algemene leiding: José Aerts, Alfred Gustav Herbert Bachrach, Garmt Stuiveling, Achilles Mussche, Paulus Albert Westerlinck. E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1967. [V], 631p.

Willens en wetens. Twaalf essays. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam, 1967. 271p. Reuzensalamander 69.

Vakwerk
Twaalf studies in literatuur

Tjeenk Willink, Zwolle, 1967. 304p.
Zwolse reeks voor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden nr. 20.


Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel V. Lator-M. Algemene leiding: José Aerts, (...) Garmt Stuiveling, (...). E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1968.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel VI. N-Po. Algemene leiding: José Aerts, (...) Garmt Stuiveling, (...). E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1970.

Memoriaal van Bredero. Documentaire van een dichterleven. Samengest. door Garmt Stuiveling. Tjeenk Willink-Noorduijn. Culemborg, 1970. 258 p. De werken van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Over Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618). Online in DBNL.
Zie ook: G.W. Huygens. Op zoek naar de ware Bredero. NRC Handelsblad, 18-12-1970. Online in Delpher.
   
Henriëtte Roland Holst 
[Illustraties en citaten met toelichtende teksten, samengest. door Garmt Stuiveling; m.m.v. Jurriaan Schrofer ... et al.]. Schrijvers prentenboek dl. 16. De Bezige Bij / Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, Amsterdam / 's-Gravenhage., 1970. 48p. 2de druk 1977. Online in DBNL. 3de druk 1984.

Multatuli, 1820-1887. [Met bijdr. van: P. Spigt, Garmt Stuiveling, R. Nieuwenhuys, Isaak Kisch, Paul van 't Veer, J.H.W. Veenstra, Jak van der Meulen]. Bert Bakker, Amsterdam, 1970. 96 p. [p. 677-772]. Maatstaf, jrg. 17, nr. 11. Themanummer maart 1970.

naar overzicht werken | naar boven

Multatuli. [Samengesteld onder leiding van G. Stuiveling; bijdragen van Henri A. Ett ... et al.]. Heideland-Orbis, Hasselt, 1970. 319p. Geb. in cassette. Biografie.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel VII. Por-Shaw. Algemene leiding: José Aerts, Alfred Gustav Herbert Bachrach, Garmt Stuiveling, Achilles Mussche, M.H. Würzner. Albert Westerlinck. E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, [1972]. [V], 677p.

Roger Bodart, Marc Galle en Garmt Stuiveling. Literaire gids van België, Nederland en Luxemburg. [Gedeeltelijk vert. uit het Frans door Jef Geeraerts]. Librairie Hachette, Paris, 1972. XVI, 767 p. Bibliothèque des guides bleus.
Dit werk verscheen ook in het Frans:
Roger Bodart, Marc Galle et Garmt Stuiveling. Guide littéraire de la Belgique, de la Hollande et du Luxembourg. Hachette, [Paris], [1972]. XVI, 778 p.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel VIII. She-U. Algemene leiding: José Aerts, (...) Garmt Stuiveling, (...). E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1974.

25 jaar Algemene conferenties der Nederlandse letteren. 1951-1975. [Verzorgd door het bestuur van de Algemene Conferentie der Nederlandse Letteren met steun van het Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur in België; red.: Garmt Stuiveling ... et al.]. Algemene conferentie der Nederlandse letteren, [Rijswijk], [1976], 94p. Conferentie der Nederlandse Letteren (25; 1975; Brussel). Op instigatie van Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk in Nederland; Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur in België.

Moderne encyclopedie der wereldliteratuur. Deel IX. V-Z & register. Algemene leiding: José Aerts, (...) Garmt Stuiveling, (...). E. Story-Scientia / Brand, Gent /Hilversum, 1977.

Herman Gorter en Henriëtte Roland Holst in hun tijd.  [Samengesteld en verzorgd door het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum; red.: Gerrit Borgers, H.A. Gomperts, Fr. de Jong Edz., Ad Petersen, D.S. Gorter en Garmt Stuiveling]. Nederlands Letterkundig Museum en Dokumentatiecentrum, Den Haag, 1977. 134p. Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling. 2de druk bij Van Gennep, Amsterdam, 1978. Online in DBNL.

Acht over Gorter
Een reeks beschouwingen over poëzie en politiek
Onder red. van Garmt Stuiveling
Querido, Amsterdam, 1978. 396 p.



[M.A. de Jong, Max Nord, Garmt Stuiveling, Martien J.G. de Jong, Jan Stroop en Sjoerd van Faassen; ten geleide: Pieter Anton van Gennip]. A. M. de Jong. Leven en werk. Zes voordrachten. Het Noordbrabants Genootschap, 's-Hertogenbosch , 1981. V, 77 p. Brabantse drukken.

Levenslang. Opstellen over Multatuli. Gekozen door Eep Francken en Em. Kummer. Huis aan de Drie Grachten, Amsterdam, 1982. 136p. Ook verschenen onder de titel: Over Multatuli 10. Uitg. ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de auteur.

naar overzicht werken | naar boven



Werken van anderen, door Garmt Stuiveling verzorgd

Carel Vosmaer, ca. 1880
Willem Kloos, ca. 1880
Jacques Perk, 1878

Carel Vosmaer (1826-1888) en Jacques Perk (1859-1881). De briefwisseling Vosmaer-Perk. Uitgeg. ingel. en geannoteerd door G. Stuiveling. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, 1938. 100p.

Joost van den Vondel (1587-1679). Dertig gedichten. Voorafgegaan door de Aenleidinge ter Nederduitsche dichtkunste. Gekozen en uitgeg. door G. Stuiveling. J.B. Wolters, Groningen, 1938. 96p.

Carel Vosmaer
(1826-1888) en Willem Kloos (1859-1938). De briefwisseling Vosmaer-Kloos. Uitgeg. en ingel. door G. Stuyveling. : J.B. Wolters, Groningen / Batavia, 1939. 257p.

naar boven

Simon Gorter (1838-1871). Brieven van Simon Gorter. Uitg. en ingel. door G. Stuiveling. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, 1940. 88p.
Simon Gorter ), de vader van Herman Gorter.

Jacques Perk (1859-1881). Jacques Perks Mathilde-krans. Naar de handschriften volledig uitgegeven. Door G. Stuiveling. L.J.C. Boucher, Den Haag, 1941. 3 dl.; 182, 137, 156 p. Dl.1: Handschrift V. Dl.2: Handschrift K. Dl.3: Handschrift P.
Online in DBNL: Deel I.
Online in DBNL: Deel II.
Online in DBNL: Deel III.

Multatuli, 1864
Herman Gorter, ca. 1885
Arthur van Schendel, ca. 1910

Herman Gorter (1864-1927). Herman Gorter's Kenteringssonnetten. [Verzorgd door] G. Stuiveling. De Bezige Bij, Amsterdam, [1945]. 151p. Tandem aliquando nr. 1. Eerder verschenen in de Nieuwe Gids van 1891 en 1893.

naar boven

Arthur van Schendel (1874-1946). Vijftien verhalen van Arthur van Schendel. [Gekozen en ingel. door Garmt Stuiveling]. Meulenhoff, Amsterdam, 1948. XIX, 106 p. Meulenhoff's bibliotheek van Nederlandse schrijvers; no. 32.

Herman Gorter (1864-1927). Verzamelde werken. 8 Delen. (eds. Jenne Clinge Doorenbos en Garmt Stuiveling). C.A.J. van Dishoeck / Em. Querido, Bussum / Amsterdam, 1948-1952.

naar overzicht werken | naar boven

Multatuli (1820-1887). Max Havelaar. Naar het authentieke handschrift uitgegeven en ingeleid door G. Stuiveling. Van Oorschot, Amsterdam, 1949. XXIII, 301 p. Oorspr. uitg.: 1860.
7de druk (van de uitgave uit 1949) in 1966; herdruk 1972, 239p.; [10de] druk [1983]; 17de druk 1985; 18de druk 1986.

Multatuli (1820-1887). Woutertje Pieterse. Uit de ideeën verz. en uitg. door G. Stuiveling. Van Oorschot, Amsterdam, 1950. 560p. Ook onder de titel: De geschiedenis van Woutertje Pieterse. 3de druk 1965 in Witte Olfant-reeks; 8ste druk [1977]; 9de druk 1979.

Multatuli. Volledige werken. Van Oorschot, Amsterdam, 1950-1995. 25 delen. Vanaf deel I t/m deel XVIII onder redactie van G. Stuiveling. Vanaf deel XVII t/m deel XXIII onder redactie van H. van den Bergh en B.P.M. Dongelmans. Delen XXIV en XXV onder redactie van H. van den Bergh en D. van der Meulen.

Herman Gorter (1864-1927). Mei. Eeen gedicht. [Uitgeg. volgens tekstaanwijzingen van Garmt Stuiveling]. Stichting De Roos, Utrecht, 1950. IV, 147 p. Uitgave bestemd voor leden van de Stichting "De Roos". Oplage: 175 genummerde ex.

Multatuli (1820-1887). Minnebrieven. [Bezorgd door Garmt Stuiveling; met medew. van Henri A. Ett en P. Spigt]. Van Oorschot, Amsterdam, 1951. oordspronkelijke uitgave; 1861.
In 1966 herdruk (van de uitgave uit 21951), 179p.

Vondel, ca. 1645
H. Roland Holst, ca 1910
Louis Couperus, 1895

Henriëtte Roland Holst-van der Schalk. Bloemlezing uit de gedichten van Henriëtte Roland Holst-van der Schalk. Gekozen en ingeleid door Garmt Stuiveling, W.L. & J. Brusse, Rotterdam, 1951. 202p.

naar boven

Louis Couperus (1863-1923). Verzamelde werken. 12 delen. "De Samenwerkende Uitgeverijen' [De Arbeiderspers, D.A. Daamen, Van Loghum Slaterus, Nijgh & Van Ditmar, G.A. van Oorschot, De Sikkel, en L.J. Veen], Amsterdam [etc.], 1952-1957.

  De reeks Verzamelde Werken van Louis Couperus verscheen onder toezicht van een Commissie van Redactie, bestaande uit: Mevrouw A. van Rhijn-Naeff; Pierre H. Dubois; Prof. Dr J. A. Goris (Marnix Gijsen); Dr J. Hulsker; Mr M. Nijhoff; Prof. Dr G. Stuiveling en Dr Herman Teirlinck.

De typografische verzorging berust bij Helmut Salden. De boeken zijn uit de Poliphilus gezet door N.V. Drukkerij G.J. Thieme te Nijmegen, aldaar gedrukt, en door Elias P. van Bommel te Amsterdam gebonden.

Deze uitgave kwam tot stand door samenwerking van: N.V. Drukkerij en Uitgeversmij De Arbeiderspers te Amsterdam; D. A. Daamen's Uitgeversmaatschappij N.V., 's-Gravenhage; Van Loghum Slaterus' Uitgeversmaatschappij N.V., Arnhem; Nijgh & Van Ditmar N.V., Den Haag; G. A. van Oorschot, Amsterdam; Uitgeverij De Sikkel, Antwerpen; L. J. Veen's Uitgeversmaatschappij N. V., Amsterdam.

Alle delen werden gecorrigeerd door G. Stuiveling en Henri A. Ett. De verantwoordingen werden allen geschreven door G. Stuiveling.
Van de oplage werden 25 exemplaren in Oasis gebonden.

Bron: Couperus Collectie,
http://www.couperus-collectie.nl/couperus/language/nl/pid/19/work_id/
270/couperus+collectie.html

In 1975 werden de delen herdruk bij uitgeverij G.A. van Oorschot, te Amsterdam.

naar overzicht werken | naar boven

Joost van den Vondel (1587-1679). Lucifer. J. van Vondels' treurspel. De Roos, Utrecht, 1954. 128 p. Gedrukt naar de oudste ed., volgens aanwijzingen van G. Stuiveling. Stichting "De Roos" nr. [29]. Opl. van 175 ex. bestemd voor de leden van de Stichting De Roos te Utrecht.

Henriëtte Roland Holst van der Schalk (1869-1952). Vierentwintig sonnetten van Henriëtte Roland Holst. Uitgekozen door Garmt Stuiveling. Henriëtte Roland Holst Stichting, [Haarlem], 1954. 28p. Oplage 450 genummerde ex.

Multatuli (1820-1887). Barbertje moet hangen. Verhalen, parabelen, aforismen. Gekozen en ingel. door Garmt Stuiveling. Daamen / De Sikkel, Den Haag / Antwerpen, 1955. 224p. Ooievaar nr. 18. 2de druk 1967; 3de druk bij Bert Bakker, Den Haag, 1974, 200p.

Herman Gorter
Mei
Een gedicht

Ingel. door Garmt Stuiveling; houtgravures van Dirk van Gelder. Bakker/Daamen [etc.], Den Haag / Bussum , 1956. 159p. Ooievaar 26. oorspronkelijke uitgever: Versluys, 1889. Herdruk met als subtitel Tekstverzorging door Garmt Stuiveling bij Bert Bakker, Amsterdam, 1978. 185p.; 8ste druk 1981.

naar overzicht werken | naar boven

Herman Gorter (1864-1927). De dag gaat open als een gouden roos. Een bloemlezing uit zijn poëzie. Gekozen en ingeleid door Garmt Stuiveling. Bert Bakker / Daamen, 's-Gravenhage, 1956. 191p. Ooievaar nr. 44; 2de druk bij Bert Bakker, Amsterdam, 1977, 191p, in de Bert Bakker Bloemlezingen-reeks; 3de druk 1996 bij Ooievaar, Amsterdam, 191p.; 3de [=4de] druk 2000; 5de druk onder de titel De mooiste gedichten van Herman Gorter. Het Parool, [Amsterdam], [2007], 191p., Wereldpoëzie-reeks nr. 1.

Conrad Busken Huet (1826-1886). Vernuft ontzondigt. Kritieken op zijn tijdgenoten. Gekozen en ingeleid door Garmt Stuiveling. Bert Bakker / Daamen / De Sikkel, Den Haag / Antwerpen, 1956. 192p. Ooievaar 37. Fotomechanische herdruk bij "Huis aan de Drie Grachten", Amsterdam, 1979. 190p.

Jacques Perk (1859-1881). Verzamelde gedichten. Naar de handschriften uitgegeven door Garmt Stuiveling. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1957. 189p. Jacques Perks leven en werken.

Jacques Perk (1859-1881). Jacques Perks Gedichten. Volgens de eerste druk (1882). Met de voorrede van C. Vosmaer, de inleiding van Willem Kloos, en andere door Kloos geschreven Perk-beschouwingen. Uitgegeven door Garmt Stuiveling. W.E.J. Tjeenk Willink, Zwolle, 1958. 336 p., [1] bl. pl.

Zwolse drukken en herdrukken voor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden ; nr. 28. Gedichten volgens de eerste druk. Gedichten van Jacques Perk. - Sneek : H. Pijttersen Tz., Sneek, 1882. 2de druk van de uitgave uit 1958 in 1971 bij Tjeenk Willink-Noorduijn, Culemborg, 336p.; 3de druk 1976; 4de druk 1980.

naar overzicht werken | naar boven

Jacques Perk (1859-1881). Proeven in dicht en ondicht. Naar de handschriften uitgegeven door Garmt Stuiveling. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958 [=1959]. 256p. Jacques Perks leven en werken.

Jacques Perk (1859-1881). Brieven en dokumenten. Bijeengebracht en uitgegeven door Garmt Stuiveling. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1959. 440p. Jacques Perks leven en werken.

Henriëtte Roland Holst (1869-1952). Portretten en verzen van Henriëtte Roland Holst. Uitgekozen door Garmt Stuiveling. Uitgave van de Henriëtte Roland Holst-Stichting [nr. 6]. Henriëtte Roland Holst-stichting, [Haarlem], 1959. 39p. Oplage van 300 genummerde exemplaren.

Louis Couperus (1863-1923). De naumachie. [Tekstverz.: Garmt Stuiveling ; bandontw., tek. en typografie: J.H. Kuiper]. De Roos, Utrecht, 1959. 40p. Opl. van 175 genummerde ex., bestemd voor leden van de stichting De Roos. Het boek van adel 35.

Multatuli (1820-1887). De kleine Wouter. Fragmenten uit de geschiedenis van Woutertje Pieterse. [Door Garmt Stuiveling gelicht uit de Idéen van Multatuli]. Wereldbibliotheek Vereniging, [Amsterdam], 1960. 69p.

naar boven

Henriëtte Roland Holst (1869-1952). Het rijkere leven. En andere literaire beschouwingen. [Bijeengebracht door Garmt Stuiveling]. Henriëtte Roland Holst-Stichting, [S.l.] , 1960. 29p. Opl. van 300 genummerde ex.

Jacob Cats (1577-1660)
Keur uit de gedichten van Jacob Cats
[Samengest. en ingel. door G. Stuiveling]
Amsterdamse Grafische School, Amsterdam, [1961]. 101p.



Henriëtte Roland Holst (1869-1952). Vroegste sonnetten. Naar het handschrift uitgegeven door Garmt Stuiveling. Henriëtte Roland Holst-stichting, [Haarlem], 1962. 32p. Uitgave van de Henriëtte Roland Holst-Stichting [nr. 9]. Oplage van 300 genummerde exemplaren en 30 ongenummerde, door de tekstverzorger gesigneerde ex.

Perk, Jacques (1859-1881). Gedichten. Verzameld en ingeleid door Garmt Stuiveling. Heideland, Hasselt, 1962. 78p. Poëtisch erfdeel der Nederlanden, P 2; 4de druk 1968.

Louis Couperus (1863-1923). Herinneringen. [Samengesteld en verz. door Garmt Stuiveling ; met tek. van Jan Kuiper]. De Roos, Utrecht, 1962. 110p. Niet in de handel. Uitg. ter herinnering aan de 100e geboortedag van Couperus voor de leden van de Stichting De Roos in een opl. van 175 genummerde ex. Herdruk van 11 verhalen uit "Het Vaderland" (1910-1923) en 1 verhaal uit "De Haagsche Post" (5 mei 1917).

Gorter, Herman (1864-1927). Twintig gedichten in handschrift. Ingeleid en verzorgd door Garmt Stuiveling. J.M. Meulenhoff, Amsterdam, 1964. 80p. Uitgegeven in de maand november 1964, honderd jaar na de geboorte van de dichter.

naar overzicht werken | naar boven

NN. Esopet (2de helft 13de eeuw). Facsimile-uitgave naar het enig bewaard gebleven handschrift. Ingeleid en toegelicht door Garmt Stuiveling. Hertzberger, Amsterdam, 1965. 2 dl. (50 p., [20] p. pl.; 108 p.). Ad fontes 1-2. "Ad fontes" facsimile-uitgaven van zeldzame Nederlandse letterkundige werken.

Jan Luiken (1649-1712)
Het beste deel
Verzameld en ingeleid door Garmt Stuiveling
Heideland, Hasselt, 1965. 78p.
Poëtisch erfdeel der Nederlanden P 33. Vlaamse pockets. Bloemlezing uit zijn werk.


Jacob van Maerlant (1230/35-ca. 1291). Van den lande van over zee. Naar het enig bewaard gebleven handschrift. Ingeleid en toegelicht door Garmt Stuiveling. Hertzberger, Amsterdam, [1966-1967]. 2 delen. Ad fontes ; 3-4. Oorspr. uitg. als onderdeel van: Jacob van Maerlant's Strophische gedichten.

David Jacob van Lennep (1774-1853). "Verhandeling" en "Hollandsche duinzang". Ingeleid en toegelicht door G. Stuiveling. Tjeenk Willink, Zwolle, 1966. 78p. Klassieken uit de Nederlandse Letterkunde nr. 36. Oorspronkelijke druk: 1826.
2de druk van de editie 1966 in 1978.

naar overzicht werken | naar boven

Herman Gorter (1864-1927). Verzamelde lyriek tot 1905. [Tekstverzorging G. Stuiveling en Enno Endt]. Athenaeum-Polak & van Gennep, 1966. 592p. Nederlandse klassieken. Bevat: Jeugdwerk; De school der poëzie; Nalezing. 2de druk 1977; 3de druk 1978.

Henriëtte Roland Holst (1869-1952)
Jeugdwerk 1884-1892
Met een inleiding en verantwoording door Garmt Stuiveling. Meulenhoff, Amsterdam, [1969]. 112p.



   
Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618)
G. A. Bredero's Boertigh, amoreus, en aendachtigh groot lied-boeck. Deel [I].
Uitg. en toegel. door G. Stuiveling ; met medew. van A. Keersmaekers ... [et al.]. Tjeenk Willink/Noorduijn, Culemborg, 1975. 637p. De werken van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Online op DBNL.

Ook bekend onder de titels: Boertigh, amoreus, en aendachtigh Groot lied-boeck; Groot lied-boeck; G.A. Bredero's Boertigh, amoreus, en aendachtigh Groot lied-boeck.

Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618). G. A. Bredero's Boertigh, amoreus, en aendachtigh groot lied-boeck. Deel II. Bredere aant. bij de liederen door G. Stuiveling ... [et al.]; met inl. over het Lied-boeck door G. Stuiveling; en over de prenten daarin door P.J.J. van Thiel. Nijhoff, Leiden, 1983. 524p. De werken van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Ook bekend onder de titels: Boertigh, amoreus, en aendachtigh Groot lied-boeck; Groot lied-boeck.

Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618)
G. A. Bredero's verspreid werk
Verz. en toegel. door G. Stuiveling; voltooid door B.C. Damsteegt. Nijhoff, Leiden, 1986. 354p. De werken van Gerbrand Adriaensz. Bredero. Bezorgd in opdracht van de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Online op DBNL.

naar overzicht werken | naar boven



Toneel


Mens, wees vrij! Spreekkoor. Arbeiders Jeugd-Centrale, Amsterdam, 1929. 16p. Toneel.

De dag breekt aan. Spreekkoor. Arbeiders Jeugd-Centrale, Amsterdam, 1929. 16p. Toneel.

Erasmus. Spel van het Humanisme in zes taferelen. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1936. 185p. Bevat tevens: chronologie van Erasmus' leven. Oplage 1020 ex., waarvan 1-20 genummerd en gesigneerd.
2de druk bij Querido, Amsterdam, 1954, 154p. .

naar overzicht werken | naar boven



Overig



Het vraagstuk van de vrede. [Met een houtsn. van Frans Masereel].
Jeugdbond voor Onthouding / Bakker, [Nieuwendam] / Baarn, 1929. 48p.; 6de druk 1931 [verkrijgbaar bij Geert van Oorschot, Amsterdam].

De student voor de vrede. Uitg. voor de Studenten Vredes Actie en de Vereniging voor Volkenbond en Wereldvrede van Vlaamse Hoogstudenten [bijdragen van Garmt Stuiveling, Gonnie Frank ... et al.]. De Baanbreker/Servire, Den Haag, 1931. 62p. Organisatie: Studenten Vredes Actie; Vereniging voor Volkenbond en Wereldvrede van Vlaamse Hoogstudenten.

De studenten en het militaire vraagstuk. [S.n.], [s.l.], [1932]. 15p. Bew. van artikel uit de brochure: De student voor de vrede, 1931.

Kultuur of barbarisme? Jeugdbond voor onthouding, [De Bilt], 1934. 48p. Deze publicatie bestaat voor ongeveer de helft uit bijdragen van andere auteurs.

Intelligentie-verhoudingen in Nederland
Bew. door het Centraal Bureau voor de Statistiek
[Bew. door G. Stuiveling]
Wolters, Groningen [etc.], 1935. 88p.
Statistiek van Nederland-reeks.
Online op Delpher.

Geestrijke drank of geestelijk leven. Nederlandse Vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken, Utrecht, 1935. 8p.

Kunstenaars Centrum voor Geestelijke Weerbaarheid
[voorz.: Garmt Stuiveling]. Geestelijk weerbaar! Lantaarn Uitg. voor het Kunstenaars-centrum voor Geestelijke Weerbaarheid, Amsterdam, [1939]. 15p.

Humanistische waarden. Een serie radiolezingen. Van G. Stuiveling ... [et al.]. Humanistisch Verbond, Utrecht, [1948]. 48p.

Alfred Nobel en de Nobelprijzen. [S.n.], [s.l.]., [1958]. 8p. Rede.

Dit is Hilversum. Foto's van Cas Oorthuys. Tekst van Garmt Stuiveling. Contact, Amsterdam [etc.], 1964. 95p. Contact-foto-pockets. Fotoboek. Rugtitel: Hilversum.
Dit boek verscheen ook in Engelse en Duitse vertaling:
This is Hilversum. [English transl. from the Dutch by R.D. Johnson]. Contact, Amsterdam [etc.], 1964. 95p. Contact photo books of the world.
Das ist Hilversum. [Übersetz. aus dem Niederländischen von Jean D.H. Landré]. Contact, Amsterdam [etc.], 1964 . Contact-Photobücher der Welt.

naar overzicht werken | naar boven


Bloemlezingen:

Door Garmt Stuiveling (mede) samengestelde bloemlezingen

  De wijde kim. [Samenstelling] G. Horreus de Haas, H. Ploeg en Garmt Stuiveling. Nederlandse Vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken/J.B. Wolters, Groningen/Batavia, 1937. 445p.
   
Variaties
Een bundel gedichten

Verzameld en ingeleid door Garmt Stuiveling.
J.B. Wolters, Groningen/Batavia, 1939. 95+[1]p.; Bongerd-boekje; 2de, herziene druk [augustus] 1943, 96p.; 3de, herziene druk [augustus] 1947, 100p.; 4de druk [augustus] 1952, 100p.
   
  Onder de loupe. [Verz.] door W.L. Brandsma en G. Stuiveling. Wolters, Groningen [etc.], 1939. 100p. Bongerd-boekjes [7]. Bellettrie. 2de druk 1949.
   
Herscheppingen
Verzameld en ingeleid door dr. G. Stuiveling.
Wolters, Groningen/ Batavia, 1939. 97+[3]p;
Bongerd-boekje
2de druk [februari 1941], wegens oorlogs-omstandigheden uitgegeven als 1ste druk en dus gedateerd 1939.

Reisverhalen. Verz. en ingel. door Jc. Smit en G. Stuiveling. Wolters, Groningen / Batavia, 1939. 100p. Bongerd-boekjes. Prozabloemlezing.

Volksverhalen. Verzameld en ingeleid door Dr. M. de Jong en Dr. G. Stuiveling. Wolters, Groningen / Batavia, 1940. ?p. Bongerd-boekjes. Legenden, sprookjes, fabels en verhalen. 2de, herziene druk 1953. 102p.

  In eigen kring. Verz. en ingel. door G. Stuiveling. Wolters, Groningen [etc.], 1940. 96p. Bongerd-boekjes [7]. Leermiddel. Prozastukken en gedichten over 'het kind'.
2de herz. druk 1948.
 
naar overzicht werken | naar boven
  Klein verzenboek. Verzameld en ingeleid door J.C. Brandt Corstius en G. Stuiveling. Wolters, Groningen, [maart] 1941. Tweede, herziene druk [november] 1947.; derde druk [september 1949] ongewijzigd (?). Vierde [gewijzigde] druk [augustus] 1953. Bongerd-boekjes.
   
Vijfstromenland
Verzameld en ingeleid door J.C. Brandt Corstius en G. Stuiveling.
Wolters, Groningen, 1948. 109p.
Bongerd-boekjes.


   
  Nieuwe verhalen. [Samenstelling] J.P. van praag en Garmt Stuiveling. Wolters, Groningen, 1950. 98p.
   
De Stijgbeugel
Veertig verzen van nieuwe dichters

Bijeengebracht door Max Dendermonde, Reinold Kuipers en Garmt Stuiveling.
De Arbeiderspers, Amsterdam, 1953. 59p. Wedstrijdbloemlezing.

 
naar overzicht werken | naar boven
  Met en zonder schoolslag
Twintig verhalen uit een wedstrijd
bijeengebracht door Max Dendermonde, Reinold Kuipers en Garmt Stuiveling. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1954. 101p. De Boekvink.

Van jaar tot jaar, van boek tot boek. Hoogtepunten uit vijftig jaar Nederlandse letterkunde. 1905-1955. Uitgezocht en ingeleid door J. Hulsker en G. Stuiveling. Daamen, Den Haag, 1956. 176p.; Ooievaar nr. 57. Proza en poëzie.

Poëtisch akkoord
Honderd gedichten uit tien jaar Noord- en Zuid-Nederlandse literatuur

Bijeengebracht door Pierre H. Dubois, Hubert van Herreweghen, Maurice Roelants en Garmt Stuiveling. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956. 126p.
Zwarte beertjes nr. 69.
   
Vandaag 5. Nieuw werk van Nederlandse, Vlaamse schrijvers. Bijeengebracht door Frans de Bruyn en Jaap Romijn. Waarin opgenomen Literair Akkoord. Een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid-en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van het jaar 1956. Bijeengebracht door Pierre H. Dubois, Hubert van Herreweghen, Karel Jonckheere en Garmt Stuiveling. Zwarte Beertjes nr. 125/126. Bruna, Utrecht, 1958. 448p.
 
naar overzicht werken | naar boven
De muze en Europa.
Samengesteld door Garmt Stuiveling. [Tek. Lotte Ruting]. VBBB, [Amsterdam], [1963]. 96p.
Uitgegeven ter gelegenheid van de boekenweek 1963.




   
Literair akkoord 9
Een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid- en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van het jaar 1964.

Samenstelling Bert Decorte, Pierre H. Dubois, Bernard Kemp en Garmt Stuiveling.
A.W. Bruna & zoon, Utrecht, [1966]. 192 p.



   
Literair Akkoord 10
Een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid- en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van de jaren 1965 en 1966.
[Door] Bert Decorte, André Demedts, Karel Jonckheere, Garmt Stuiveling, Lambert Tegenbosch, Adriaan van der Veen, redactiesecretaris Dirk de Jong. Witte Beertjes nr. 1131.
A.W. Bruna & Zoon, Utrecht/Antwerpen, 1967. 208p.
 
naar overzicht werken | naar boven
Dichters van vroeger
Een bloemlezing uit acht eeuwen Nederlandse poëzie
Samengesteld door Garmt Stuiveling
Van Kampen & Zoon/Standaard, Amsterdam/Antwerpen, 1977. 440p.


naar overzicht werken | naar boven



Poëzie van Garmt Stuiveling is in deze bloemlezingen aangetroffen

Tijdsignalen. Tweede jaargang. Amsterdam, Arbeiderspers, 1930.
Voor kamp en kouter. [Centrale Administratie Jeugdbond voor Onthouding "De Klencke"], [Oosterhesselen], 1931.
Flarden. Het Roode Baken, [Amsterdam], [1932]. 
Het roode lied van heden. B.O.O. , Zandvoort, [1932].
Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Nieuwste dichtkunst. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, [1934].
Kristal. Letterkundige productie 1935. De Spieghel/Het Kompas, Amsterdam/Antwerpen, [1935].
De Dichters van het Jaar. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1937.
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum N.V., Amsterdam, 4de [verm.] druk [c. 1938].
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1939 (13de herziene druk).
Variaties. J.B. Wolters, Groningen/Batavia, 1939.

naar overzicht werken | naar boven

Dichters over bloemen. In den Toren, Naarden, [1941].
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Twee recht, twee averecht. De Driehoek, 's-Graveland, [1942].
Dichters over Holland. In den Toren, Naarden, [1945].
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Dichters over 't jaargetij. In den Toren, Naarden, [1947].
Variaties. J.B. Wolters, Groningen/Batavia, 1947 (3de herz. druk).

naar overzicht werken | naar boven

Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Zeventien dichters. ABC/Querido, Amsterdam, 1952.
De toverlantaarn. J.B. Wolters, Groningen/Djakarta, 1953.
Rhythme en Rijm. Stichting Nederlandse Schoolradio, Hilversum, 1953.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
Facetten der Nederlandse poëzie. Nijgh & Van Ditmar, 's-Gravenhage, [1954].
Rhythme en Rijm II. Stichting Nederlandse Schoolradio, [Hilversum], 1955.
Poëtisch akkoord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
Uit klare bronnen. J.B. Wolters, Groningen/Djakarta, 1956.
Ritme en Rijm. 1. Stichting Nederlandse Schoolradio, [Hilversum], [1957].
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Het schepnet. [Eerste bundel] . Kok, Kampen, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Tweeërlei schriftuur. Em. Querido, Amsterdam, 1958.
School der voordrachtskunst. J.B. Wolters, Groningen, 1959.

naar boven

Beeldende poëzie. De boer. Stafleu, Leiden, [1960].
Het klein heelal. Meulenhoff, Amsterdam, 1960 (2de, [gewijzigde] druk).
Toen... 1940-1945. Staatsdrukkerij, ['s-Gravenhage], 1960.
De dichter en de dood. (versie Chr. Leeflang). Bert Bakker / Daamen N.V., Den Haag, 1961. (3de herz. druk).
Palet. Wolters, Groningen, 1967 (7de herz. druk).

naar boven

Lees eens een gedicht. Querido, Amsterdam, 1971.
Lente. Zomer & Keuning, Wageningen, 1972.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Nieuw declamatorium. Standaard, Antwerpen/Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

Het land der letteren. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 5e editie, 1984.
Bijna honderd. Meulenhoff 1895-1985. Meulenhoff, Amsterdam, 1985.
Dichter bij Anne. Leopold, [Den Haag], 1985.
Gelezen worden ze ontelbare malen. Sijthoff, Amsterdam, 1986.

naar overzicht werken | naar boven

Inkt van dizze stad. Gemeente Groningen, Groningen, 1990.
Groot verzenboek
. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
Een zucht als vluchtig eerbetoon. Meulenhoff/Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1995.
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.

Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Het monster van de oorlog. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2004.
Groningen. Stad, land en letteren. Stichting Achterland, Zeist, 2008.

De vier jaargetijden. Maarten Muntinga, Amsterdam, 2011.

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


Scans omslagen: Poëziecentrum Nederland; diverse antiquariaten.
Foto Garmt Stuiveling circa 1931 uit: Leeuwarder Nieuwsblad, 13-05-1932.
Foto's en tekeningen Joost van den Vondel, Willem Kloos, Carel Vosmaer, Jacques Perk en Louis Couperus uit: M.A.P.C. Poelhekke en Prof. Dr. C.G.N. de Vooys. Platenatlas bij de Nederlandsche Literatuurgeschiedenis. J.B. Wolters, Groningen, 1923 (3de druk). 1ste druk 1914.
http://www.dbnl.org/arch/poel004plat01_01/pag/poel004plat01_01.pdf
Foto Multatuli door César Mitkiewicz, 1864. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-F-C2271
Foto Herman Gorter uit: Verzamelde werken. Deel 1. (1948). Fotograaf onbekend.
Tekening Arthur van Schendel door Willem Witsen, 1909-1911. Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/WITS01:111888
Foto Henriëtte Roland Holst uit Nederlandse schrijvers en schrijfsters, 1947. Fotograaf onbekend.
Advertentie Drankbestrijdingsbetooging. Leeuwarder Nieuwsblad, 12-05-1928,
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010746925:mpeg21:a0169

naar boven

DBNL: Garmt Stuiveling
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=stui002
Mats Beek. Garmt Stuiveling. Schrijversinfo.nl, 2012.
http://www.schrijversinfo.nl/stuivelinggarmt.html
G.J. van Bork, D. Delabastita, H. van Gorp, P.J. Verkruijsse, G.J. Vis. Algemeen Letterkundig Lexicon. DBNL, Den Haag, (2012-2015).
http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/index.php
G.W. Huygens. Levensbericht Garmt Stuiveling. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1986 (1986).
http://www.dbnl.org/tekst/_jaa003198601_01/_jaa003198601_01_0018.php
M.C.A. van der Heijden. 'Garmt Stuiveling'. In: Het Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek. [DBNL, Leiden], 2006.
http://www.dbnl.org/tekst/anro001bioe01_01/stui002.php
M.C.A. van der Heijden. 'Stuiveling, Garmt (1907-1985)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. 1994-2013.
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn4/stuivel
Oncko Bonga. Jkvr. Dra. Mathilde van Vierssen TripStamboom Trip, 1997-2016. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-trip/I58.php

naar boven



Lectuur-Repertorium. Deel 3. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1954.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 3. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1970.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 3. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1981.

naar boven

NN. Drs. G. Stuiveling. Leeuwarder Nieuwsblad, 13-05-1932.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010744815:mpeg21:a0113
NN. Het achterlijke Zuiden. Een Limburgsch protest. De Tijd, 06-07-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010535559:mpeg21:a0112
NN. De Intelligentie in Nederland. Bataviaasch Nieuwsblad, 13-07-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011073940:mpeg21:a0230
NN. Intelligentieverhoudingen in Nederland. Belangwekkende publicatie. Leeuwarder Nieuwsblad, 16-07-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010746722:mpeg21:a0135
NN. Goed Nieuws voor Haarlemmers! Hollanders en Zeeuwen zijn intelligenter dan andere Nederlanders. Bataviaasch Nieuwsblad, 21-09-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011074015:mpeg21:a0374
NN. Verhouding in intelligentie. De rede van prof. dr. Th. Goossens. Antwoord van dr. Ph. J. Idenburg. Algemeen Handelsblad, 25-09-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010664092:mpeg21:a0135
NN en Dr. Th. Goossens. Intelligentieverhoudingen in Nederland. Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant, 28-09-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSADB01:000018061:mpeg21:a0065
F.A.B. Limburg op de achterste bank. "Men kan toch ook niet altijd intelligent zijn!" Het donkere zuiden ontdekt. Limburger Koerier, 02-11-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010362107:mpeg21:a0225
NN. Intelligentie verhoudingen in Nederland. Twentsch Dagblad, 10-12-1935.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMSAEN01:000053039:mpeg21:a0089

naar boven

NN. De Vondelleerstoel te Leiden. Dr G. Stuiveling wijst op den onroomschen Vondel. Het Vaderland, 13-01-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010018840:mpeg21:a0171
NN. De kwestie om den Vondelleerstoel. Twee meningen in 'het Volk'. De Tijd, 13-01-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010989151:mpeg21:a0089
NN. Rumoer over de benoeming van een bijzonderen hoogleraar in de Vondelstudie. Utrechts Volksblad, 16-01-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010939702:mpeg21:a0170
NN. Om een Vondel-leerstoel. De Tijd, 20-01-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010989164:mpeg21:a0001
NN. De Vondellleerstoel te Leiden. Het Vaderland, 23-01-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010018856:mpeg21:a0171
NN. Vondelleerstoel te Leiden. Benoeming dr. W. Asselbergs bekrachtigd. De Maasbode, 02-04-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110530788:mpeg21:a0058
E. du Perron. De poëzie van Garmt Stuiveling. Bataviaasch Nieuwsblad, 04-05-1940.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011123075:mpeg21:a0206
J. Hulsker. Aart van der Leeuws late bekendheid. Het Vaderland, 21-11-1942. http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010020463:mpeg21:a0126
Dr. G. Stuiveling. Lied van de Partij van de Arbeid. Het Vrije Volk, 11-02-1946.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010954868:mpeg21:a0014
NN. Vrijmoedig commentaar. De Tijd, 31-03-1950.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011199742:mpeg21:a0062
NN. Vrijmoedig commentaar. De Tijd, 14-04-1950.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011199753:mpeg21:a0057

naar boven


NN. Dr. Garmt Stuiveling bijzonder hoogleraar. Leeuwarder Courant, 11-10-1951.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010613085:mpeg21:a0026
A. Marja. Dat weet IK niet eens... Een gesprek met prof. Stuiveling. Hoogleraar in de taalbeheersing. Schande voor de buurt. De Vrije Pers, 13-06-1952.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011208784:mpeg21:a0016
A.C. Bakels. Aan prof. dr. Garmt Stuiveling. Literair historicus, Multatulikenner, raadslid voor de P.v.d.A. te Hilversum. De Telegraaf, 28-12-1957.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110587122:mpeg21:a0155
Deze 'open brief' staat in vernband met een eerdere open brief, die Bakels in november 1957 publiceerde. Zie: A.C. Bakels. Open brief aan een raadslid. [Over Erich Wichman]. De Telegraaf, 30-11-1957.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110587100:mpeg21:a0308
NN. Letterkundigenvereniging royeerde A. Marja. De Waarheid, 29-01-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010371609:mpeg21:a0027
Kunstredactie. Protesten tegen royement Marja. De Waarheid, 30-01-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010371611:mpeg21:a0042
Ab Visser. Marja: eeuwig kind in onze letteren. Kunstredactie. Protest tegen royement van A. Marja. De Telegraaf, 31-01-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110589270:mpeg21:a0160
Kunstredactie. Na stemming door letterkundigen. A. Marja blijft lid. De Telegraaf, 04-04-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011204233:mpeg21:a0248
Kunstredactie. Marja - na duiscussie van 2 uur - weer lid. Het Vrije Volk, 04-04-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010953805:mpeg21:a0227
Kunstredactie. Ondank felle oppositie. Stuiveling herkozen als voorzitter Letterkundigen. Het Vrije Volk, 04-06-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010953854:mpeg21:a0233

naar boven


NN. Cultuurprijs Hilversum voor Garmt Stuiveling. Leeuwarder Courant, 09-11-1967.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010617895:mpeg21:a0299
Ab Visser. 't Peerd van Ome Loeks. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1970. 109p.
Index van het boek (samenstelling NPE, 2014).
Max Pam. Interview met Garmt Stuiveling, Vrij Nederland, 19-05-1982.
Afgedrukt in: Max Pam m.m.v. Rob Sijmons. God dobbelt niet. Interviews. Bert Bakker, Amsterdam, 1986. 296p. Blz. 161-173.
Ton van der Werf. Taalbeheersing is wetenschap met zeer praktische kanten. Nieuwsblad van het Noorden, 25-01-1985.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011011239:mpeg21:a0319
Nabestaanden Garmt Stuiveling. Rouwadvertentie. NRC Handelsblad, 13-05-1985.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000028279:mpeg21:a0093
Kunstredactie. Prof. Garmt Stuiveling overleden. Nieuwsblad van het Noorden, 13-05-1985.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011011325:mpeg21:a0187

naar boven

NN. Profesor G. Stuiveling overleden. Nederlands Dagblad. 14-05-1985.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569514:mpeg21:a0016
G.J. van Bork. G. Stuiveling. (1907-1985). Trouw aan het vak. NRC Handelsblad, 14-05-1985.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000028280:mpeg21:a0090
Martien J.G. de Jong. Hoe fout waren De Vooys en Stuiveling? Eenvoudige feiten inzake de oorlogseditie van de Historische Schets. Literatuur. Jaargang 7 (1990).
http://www.dbnl.org/tekst/_lit003199001_01/_lit003199001_01_0002.php
Martin van Amerongen.Geboren uit een joods gezin. NRC Handelsblad, 03-03-1990.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029446:mpeg21:a0061
P.J.A. Franssen. 'Die vent doet niets dan lezen.' Martien J.G. de Jong [interview, over o.a. 'de affaire Historische Schets']. Literatuur. Jaargang 8 (1991).
http://www.dbnl.org/tekst/_lit003199101_01/_lit003199101_01_0026.php
J.L. Heldring. Over een 'uitglijer'. NRC Handelsblad, 04-08-1998.
http://retro.nrc.nl/W2/Columns/Heldring/980804.html
Arnold Lubbers. Het educatieve evenwicht in bange dagen. Garmt Stuiveling en de Schets. ZL. Jaargang 3 (2003-2004)
http://www.dbnl.org/tekst/_zl_001200301_01/_zl_001200301_01_0022.php

Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008.

naar boven

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Garmt Stuiveling bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen
Tresoar, Leeuwarden

naar boven


deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

De Nederlandse Poëzie Encyclopedie heeft getracht alle rechthebbenden te achterhalen. Aan hen die desondanks menen aanspraak te maken op enig recht, wordt verzocht contact op te nemen met de redactie.


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013-2016


Webdesign Revan Barlas