Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 23-03-2017 - redacteur: Bart FM Droog TESTVERSIE - info t/m c. 1942 redelijk compleet
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Gabriël Smit

Geboren te:
Utrecht 25-02-1910
Gestorven te:
Laren, 23-05-1981
Volledige naam:
Gabriël Wijnand Smit
Naamsvarianten:
G. Smit; G.W. Smit
Pseudoniemen:
-
Foto: Gabriël Smit, circa 1945
Bron: Lectuur Repertorium, 1954


Dichter, prozaïst, journalist, toneel- en jeugdboekenschrijver, vertaler. Gold als een van de bekendste katholieke dichters, in de periode 1940-1970.
Werkzaam als journalist bij De Gooi en Eemlander (1933-1944) en bij het Utrechtsch Dagblad (1939-1950). Hij was daarna literair redacteur van De Volkskrant (1952-1975 [jaartallen checken]). Ook was hij na de oorlog redacteur van weekblad De Linie en het literair tijdschrift Roeping.

Stemmen des Tijds. Calvinistisch literair tijdschrift (1911-1943).
Zie DBNL: Stemmen des Tijds

Als jong oud-katholiek dichter publiceerde hij in de protestantse literaire tijdschriften Stemmen des Tijds (vanaf 1928) en Opwaartsche Wegen. Hij behoorde tot acht jonge auteurs die een protestbrief ondertekenden gericht aan Opwaartsche Wegen-hoofdredacteur J. van Ham, waarin ze dreigden met afsplitsing als er geen jongeren in de redactie zouden worden opgenomen. Omdat hun protest aan dovemansoren gericht bleek vertrokken drie van de acht daarna naar het katholieke De Gemeenschap: Gabriël Smit, Martin Leopold en Wouter Paap.

Opwaartsche Wegen. Protestants literair tijdschrift (1923-1940).
Zie DBNL: Opwaartsche Wegen

Katholiek

Paul Luykx, die onderzoek deed naar 'katholieke bekeerlingen': "Al met al lijkt het erop dat de combinatie van frictie aan protestantse kant en het aanstekelijk elan aan katholieke, bij hun levensbeschouwelijke stap een niet te onderschatten rol heeft gespeeld. (...) Wie bovendien zou vaststellen dat in dat aanstekelijker elan ook een uitgesproken sociaal-kritisch element schuil is gegaan, heeft waarschijnlijk geen ongelijk. In de kring van De Gemeenschap hadden de jongeren er in alle mogelijke toonaarden de mond van vol." [a]

In 1933 [of 1934, de bronnen zijn niet eensluidend] werd hij
rooms-katholiek en publiceerde in De Gemeenschap. Na enige tijd vertrok hij ook daar en werd redacteur van De Nieuwe Gemeenschap - een blad dat uit protest tegen het beleid van De Gemeenschap was opgericht. In 1935 trad Smit uit de redactie. Daarover berichtte het Algemeen Handelsblad (23-03-1935):

  "De Nieuwe Gemeenschap"
Gabriel Smit volgt het voorbeeld van A. den Doolaard.


Zooals wij onlangs hebben gemeld, is de schrijver A. den Doolaard uit de redactie van het maandblad "De Nieuwe Gemeenschap" getreden, wegens de fascististische gezindheid door andere redacteuren aan de dag gelegd, m.n. door Albert Kuyle in een artikel tegen "De Groene Amsterdammer" dat tevens een zeer anti-semitische strekking had.

Naar "Het Volk" thans verneemt, heeft de dichter Gabriel Smit zich inmiddels om soortgelijke redenen uit de redactie teruggetrokken.

De overblijvende redacteuren zijn: Albert Kuyle, Henk Kuitenbrouwer, Jan Derks en Ad. Sassen. Beide eerstgenoemden behoorden vroeger tot de redactie van "De Gemeenschap". Later stichtten zij "De Nieuwe Gemeenschap", waarin zij maandelijks felle aanvallen richtten op de redacteuren en medewerkers van het katholieke tijdschrift "De Gemeenschap".
 

Smit bleef na zijn vertrek als redacteur wel in het blad publiceren.

Op 1 mei 1939 werd Smit benoemd tot 'assistent hoofdkwartiers-commissaris voor pers en propaganda van "De Katholieke Verkenners".' [x]

In 1942 werd hij spreker in culturele radioprogramma's bij de genazificeerde Nederlandsche Omroep. Daarnaast was hij werkzaam voor de Nederlandsche Kultuurkamer.

Correspondent van de Nederlandsche Kultuurkamer

Lisette Lewin: "Gabriël Smit was hoofdcorrespondent van de Nederlandsche Kultuurkamer en correspondent voor het Letterengilde voor de provincie Utrecht. (...) Sjoerd Leiker liet mij een verslag lezen uit zijn archief waarin Smit zich bij zijn superieuren beklaagt over de recalcitrante houding der schrijvers:

  'Men is geneigd de verhoudingen te simplificeeren. NSB is NSB.'  

Blijkens het kasboek van het Departement krijgt hij op 22 december 1941 voor zijn hulp bij de voorbereidingen voor het gilde 25 gulden uitgekeerd."



Boven: Dagblad voor Noordbrabant
en Zeeland, 22 oktober 1942.
ANP-bericht van de uitvaart van A.J.M.
Sassen (1906-1942).

Ad. Sassen was journalist en in de jaren dertig medewerker aan katholieke tijdschriften. Hij behoorde net als Gabriël Smit tot de eerste redacteuren van De Nieuwe Gemeenschap (1934). Hij raakte meer en meer in nationaal-socialistisch vaarwater. Hij was hoofd van de afdeling voorlichting van de Kultuurkamer. Hij overleed na een kort ziekbed.

Dit bericht is een van de weinige contemporaine kranten-berichten waarin de rol die Gabriël Smit in de oorlog speelde zo openlijk aan het licht komt.


Dit was namelijk niet zomaar een uitvaart, dit was ANP-nieuws; met andere woorden: kranten moésten hierover berichten. Dát Gabriël Smit bij deze propanda-uitvaart aanwezig was én in het ANP-bericht genoemd werd berust niet op toeval. De anderen met naam genoemden zijn de president van de Kultuurkamer, T. Goedewaagen, en zijn latere opvolger, E. Otto. Zowel Albert Kuyle als Kees Spierings waren destijds bekende collaborerende auteurs.

In het Kultuurkamerachief in het NIOD bevindt zich onderstaande brief van Gabriël Smit, waarin hij verslag doet over mogelijk illegale/clandestiene voordrachten in Hilversum, oktober 1942:

  "De informaties inzake het echtpaar Van Doorn (Nel Oosthout) dienen met de noodige omzichtigheid te geschieden; de gegevens welke ik totnogtoe ontving, zijn m.i. ook nog niet doeltreffend genoeg. Zij heeft zich inderdaad niet willen opgeven bij de Kultuurkamer, heeft sindsdien het geven van voordrachten gestaakt, doch geeft nog wel 'spraakles'. Zij schijnt ook bij enkele rijke Hilversumsche families, die wel meer 'artistieke avonden' geven, gedeclameerd te hebben; totnogtoe mocht ik er niet in slagen volledige bewijzen in handen te krijgen. In ieder geval zijn zij fel gebeten op alles wat met de Kultuurkamer in verband staat. Ik hoop dezer dagen nadere gegevens te bemachtigen; wellicht kunt u nog even geduld hebben. Er wordt verder aan gewerkt."  

Gabriël Smit, 14 oktober 1942; respons op een brief van het Hoofd Voorlichting van de NKK, dd 28 september 1942, VL No 18078.[c]

[deze tekst straks in layer, rechts: Nel Oosthout (1902-1991) was actrice en voordrachtskunstenaar, die na de oorlog internationaal furore maakte. Ze was getrouwd met acteur/cellist Albert van Doorn. Zie ook: [aan te maken lemma] literaire middagen/avonden, 1942]

Gabriël Smit kon als correspondent van de Kultuurkamer zijn bundels legaal laten drukken. Toch heeft hij zes [?] bundels clandestien uitgebracht: in de reeks van Chr. Leeflang, in de Marnix-pers, de Schildpadreeks en bij Bruna. Ook dichtte hij voor Het Spuigat, het clandestiene letterkundige tijdschrift van Gerard den Brabander.

In 1944 vormde hij met Jaap Romijn (uitgever van de Schildpadreeks) de redactie van het clandestiene tijdschrift Ad Interim. De typografie werd verzorgd door A.A.M. Stols. Er verschenen drie clandestiene nummers in oplagen van 150. Na de bevrijding heeft het tijdschrift nog tot 1949 bestaan. Het ging daarna op in de herboren De Gids.[b]

Links: begin van een artikel over uitspraken van de 'Eereraad voor letterkunde', in De Tijd, 3 oktober 1945.

De schrijvers die een publicatiever-bod van één jaar kregen werden niet met naam genoemd. Dit zou kunnen verklaren waarom Gabriël Smits oorlogsverleden hem niet bleef aankleven.


In 1947 schreef Gabriël Smit de inleiding bij de Nagelaten gedichten (Het Spectrum, Utrecht/Brussel) van de gefusilleerde verzetsman Ben Sikken (1921-1944).

Hij was ook na de oorlog een graag geziene spreker in radioprogramma's.

Actievoerder

Op 5 december 1949 gooiden Bertus Aafjes, Rein Blijstra, A. van Domburg, Han G. Hoekstra, Jac. Gans, Gabriël Smit en S. Tas op de Keizersgracht te Amsterdam de ruiten van uitgeverij Holkema & Warendorf in. Dat deden ze met twee pakketten waarin zich een in tweeën gescheurd boek bevond, met een label waarop de tekst 'Namens de doden van het Englandspiel'. Om de woorden kracht bij te zetten waren de pakketten waren met stenen verzwaard.

De actie vond plaats uit protest tegen de verschijning van de Nederlandse vertaling van Josephs Schreieders Het Englandspiel bij de uitgeverij. Schreieder was in de oorlog de Duitse 'speler' van dit spionagespel dat tientallen mensen het leven kostte.

Nadat ze de pakketten hadden gegooid deden zowel de uitgeverij als de schrijvers aangifte. Het is de NPE-redactie (nog) onbekend hoe deze zaak is afgelopen. [bron - div. kranten, 7 en 8 dec. 1949]

Mats Beek: Van 1941 tot 1955 woonde Gabriël Smit in 's Graveland [NW van Hilversum], op Noordereinde 1. Hij was hier actief in de politiek en enkele jaren lid van de gemeenteraad (fractievoorzitter KVP). Gabriël Smit was korte tijd waarnemend burgemeester van 's-Graveland.

DBNL: ...redacteur bij De Linie. Vanaf 1950 verzorgde hij de kunstrubriek van de Volkskrant. Werd in 1955 ridder in de orde van Gregorius de Grote in verband met zijn psalmberijming (Psalmen, 1952).


Omslag van de in 1957 door Gabriël Smit voor de KRO-Schoolradio samengestelde bloemlezing De dichter vertelt. Wat de samensteller op deze foto aan de puberschare verhaalt is helaas onbekend.

Ontving in 1962 de cultuurprijs van Hilversum en in 1970 de Marianne Philipsprijs.

Bij de uitvaartdienst van koningin Wilhelmina in de Nieuwe kerk te Delft, 8 december 1962, werd het door Gabriël Smit vertaalde gebed "A toi la gloire" ten gehore gebracht [door voormalig verzetsman en dichter J.W. Schulte Nordholt?]. De gehele dienst was ontworpen en voorgeschreven door Wilhelmina. De hele dienst is op geluidsdrager opgenomen. In 1963 werd deze op twee grammofoonplaten uitgebracht.

Hij overleed óf in zijn woonplaats Laren óf in het ziekenhuis te Hilversum (de bronnen verschillen) aan een longaandoening. Hij is aldaar op 27 mei 1981 begraven op de RK Begraafplaats Sint-Janskerkhof. [z]

Over Gabriël Smit

Onderlinge verstandhouding. Anton van Duinkerken, Gabriël Smit, Michel van der Plas. Ingel. door Karel Meeuwesse.  Brandaris-reeks nr. 2. Brand, Bussum,  1955. Omvang: 155 p.

Is Jezus nog te redden? Interviews over de Pinkstervernieuwing met L.J. kardinaal Suenens, E.C.F.A. Schillebeeckx, Daniël de Lange, Gabriël Smit. [Door] Fem Rutke. Kok, Kampen, [1976]. Omvang: 111 p.

Paul Haimon. In Memoriam Gabrïel Smit. Limburgsch Dagblad, 30-05-1981.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010570933%3Ampeg21%3Ap014%3Aa0281
[Paul Haimon kende Gabriël Smit al in de jaren dertig]

Archief Gabriël Smit

Het archief van Gabriël Smit bevindt zich bij het Katholieke Documentatie Centrum in Nijmegen. Archivaris: Ramses Peters, secretariaat@kdc.ru.nl


naar boven



Dichtbundels:

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.

Voorspel. Gedichten. Luchtkasteelen nr. 9. A.A.M. Stols, Maastricht/Brussel, 1931. Omvang: 35 p. Druk: Boosten & Stols o.l.v. A.A.M. Stols. Boekmerk A.A.M. Stols in colofon. Seriemerk Luchtkasteelen, houtsnede, gesigneerd JFPz [= J. Franken Pzn.], op omslag en titelpagina. Letter: Garamond. Oplage: 150 exx. op handgeschept vergé De Fortuyn van Pannekoek; 126-150 voor de schrijver, de uitgever en de pers (Van Dijk, nr. 259).

Requiem in memoriam matris. [Tek. van Henri Jonas]. A.A.M. Stols, Maastricht & Brussel, 1932. 22p.

Weerklank. Leiter-Nypels, Maastricht, 1932. 56p.

Galm en weergalm van het huwelijk van Jan Willem Venemans en Mejuffrouw Cornelia Hendrina de Bruin. De Marnix-Pers, Amsterdam, 1935. Omvang: [11] p. Opl. van 25 ex. Pers: Marnix-Pers. Persmerk De Marnix-Pers, van Arnold Pijpers, in blauw achter op omslag. Letter: Erasmus Mediaeval. Titelpagina in zwart en blauw. Citaat in blauw. Initiaal in blauw. Omslag met ill. in blauw. Oplage: 25 exx. uitsluitend voor familie en vrienden van het bruidspaar.

Maria-lof. En andere gedichten. De bongerd-reeks, Spectrum, Utrecht,  [1939]. 31p.

De danser van Onze Lieve Vrouw. Vrij naar de Middeleeuwsche Fransche legende "Del tumbeor Nostre Dame".  Ons Leekenspel, Bussum, [ca. 1940]. Omvang: [16] p. Door KB-DH bestempeld als "sagen en legenden; gedichten ; oorspr. - Nederlands".

Angelus. Kleine getijden. Het Spectrum, Utrecht, [1940]. Omvang: 102 p.

De stem van het kruis. Proza: Gilb. Lohuis. Poësie: Gabriël Smit. Teekeningen Harrie Sterk. Brand, Hilversum, 1941. Omvang: 38 p.


XL Psalmen. Het Spectrum, Utrecht, [1943]. Omvang: 93 p. In Ned. verzen overgebracht. Datering via besprekingen/signaleringen in kranten uit medio 1943.

De boekverkoper. [Eigen beheer], [Utrecht], [1943]. 24p. Oplage 3 ex. Clandestien. De Jong 762.
Colofon: "Het gedicht 'De boekverkoper' van Gabriël Smit werd, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan op 1 Juli 1943 van de N.V. Boekhandel voorheen J.G. Broese te Utrecht, geschreven en gedrukt voor den directeur C. Leeflang Jr. De typografische verzorging is van Charles Nypels; de initiaal en Lutetia-letter zijn van J. van Krimpen; de druk is van Joh. Enschedé en Zonen te Haarlem; de band werd vervaardigd door J. Brandt en Zoon te Amsterdam. De oplage bedraagt één exemplaar, gesigneerd door den dichter, den drukker, den letterteekenaar en den binder."
De Jong: "Er verschenen bovendien nog 2 exemplaren in blanco omslag met het woord ‘nietig’ in het titelblad geperforeerd."

Tempore belli. Verzen. [Romijn], [Utrecht], [1943]. 23p. [Schildpad-reeks. Tweede Tiental, nr. 2. Oplage 150 ex. Clandestien. De Jong nr. 764.

Klein lied in de kerstnacht. [Met teekening door C.A.B. Bantzinger. Chr. Leeflang Jr., Utrecht, 1943]. 8p. Oplage 300 ex. De Jong nr. 459. Online in Geheugen van Nederland.

Sonnetten. Marnixpers [P.J. Venemans], Amsterdam [='s-Gravenhage], 1944. 19, [II] p. Opl.: 250 ex. Clandestien. De Jong nr. 763.

Zeventig. [A.W. Bruna en Zn.], [Utrecht], 1944]. 40p. Oplage circa 3 ex. Clandestien. De Jong 765.
Colofon: "Het gedicht ‘Zeventig’ van Gabriël Smit werd geschreven en gedrukt ter gelegenheid van den zeventigsten verjaardag van den Heer H.M. Bruna op 30 Januari 1944. Het werd onder leiding van C. Nypels gedrukt op de persen van Joh. Enschedé en Zonen te Haarlem voor de Fa. Bruna en Zn. te Utrecht. De illustraties zijn van H.M. Bruna Jr.; het bindwerk werd verzorgd door de Firma C.H.F. Wöhrmann te Zutphen. De oplage bedraagt één exemplaar, gesigneerd door den dichter, den teekenaar en den drukker."
De Jong: "Er verschenen bovendien nog enkele exemplaren met op het titelblad het woord 'Nietig'."

Zeven Marialegenden. [Ill. van Cuno van den Steene]. Spectrum, Utrecht, [1945]. Omvang: 108 p. Typografie Charles Nypels.

Spiegelbeeld. Het Spectrum, Utrecht [etc.], 1946. Omvang: 82 p.

Fragment. Sonnetten. Het Spectrum, Utrecht [etc.], 1948. 99 p.

Ternauwernood. Verzen. Het Spectrum, Utrecht [etc.], 1951. Omvang: 83 p. Bevat: 1. Nog bewaard; 2. Ternauwernood; 3. Van anderen. Het 3e gedeelte bevat gedichten door G. Smit vert. uit het Eng., Duits of Frans.

Geboorte. Het Spectrum, Utrecht [etc.], 1952. Omvang: 60 p.

De Psalmen. Het Spectrum, Utrecht [etc.],  1952. Omvang: 391 p. Verscheen in 1000 genummerde ex. 4de druk 1958, 262 p. Fotomechanische herdruk van 1ste druk in 1986. Omvang: 391 p.
Teksten en vertalingen van de bijbel. Bevat materiaal dat door tijdgenoten gezien werd als gedichten van Gabriël Smit.

Ik geloof. Gedichten. Het Spectrum, Utrecht [etc.], 1957. Omvang: 89 p.

Zing van den vrede. Ter overdenking rondom het kerstfeest en de jaarwisseling van Trio aan zijn zakenvrienden / [tekst Gabriël Smit ... et al. ; met pentek. van Charles Boost]. Van Trio aan zijn zakenvrienden.  Trio, 's-Gravenhage, 1957. Omvang: [9] p. Uitg. t.g.v. het kerstfeest en jaarwisseling 1957/1958.
Door KBDH gerubriceerd als 'dichtbundel'.

Dichterbij. Het Spectrum, Utrecht [etc.]. 1964. Omvang: 71 p. Bevat: 1. Gesprek met een nachtelijk landschap - 2. Hier en nu - 3. Wintertaal - 4. Dichterbij.

Variaties van liefde. Ambo, [Utrecht], [1966]. Omvang: 70 p. Annotatie: Amboboeken.

Op mijn woord. Ambo, Utrecht, [1968]. Omvang: 50 p. Amboboeken.

Leven van gedichten. Verzamelde poëzie. Ambo, Utrecht, [1969]. Omvang: 247 p. Amboboeken.

Psalmen opnieuw. Ambo, Bilthoven, 1971. 35 p. 2e dr.; 1ste druk 1971?.

Beeldspraak. [Bronsplastieken]: Jits Bakker; [tekst: Gabriël Smit; foto's: Wolter Aalders]. Van Amerongen, Amersfoort,  [1975]. Omvang: [47 p.].
Gewijzigde herdruk verscheen bij Van Spijk. Venlo, 1988, [48] p.

Gedichten. Amboboeken, Bilthoven, [1975]. Omvang: 253 p. Bevat vrijwel volledig de sinds 1951 verschenen dichtbundels: 1. Psalmen; 2. Ternauwernood; 3. Geboorte; 4. Ik geloof; 5. Dichterbij; 6. Variaties van liefde; 7. Op mijn woord; 8. Psalmen opnieuw.
2de druk 1976. fl 15,-.

Weerlicht. Gedichten. Amboboeken, Baarn, 1976. Omvang: 62 p.

Utrechts drieluik. Met tek. van Tom Eyzenbach. Váva, Utrecht, 1976. Omvang: [16] p. Oplage 500 exemplaren. Eerder verschenen in de bundel: Ik geloof (Utrecht, 1959). Prijs: fl. 7,25.

Evenbeeld. [Met portr. door Bert Haanstra]. Ambo, Baarn, 1981. Omvang: 62 p. Postuum verschenen.

naar boven


In de bloemlezingen:

Door Gabriël Smit samengestelde bloemlezingen

Gedichten door het kerkelijk jaar. Bloemlezing. [Door] Gabriël Smit. Ons Leekenspel, Bussum, 1938. 59p.

Glorie van Paschen. Oude Paaschliederen en -gedichten. Bew. door Gabriël Smit. De bongerd-reeks. Het Spectrum, Utrecht,  [1940]. Omvang: 30 p. Onduidelijk wat dit precies voor werk bevat.

Vurige tongen. Pinkstergedichten. Bewerkt door Gabriël Smit. De bongerd-reeks. Het Spectrum, Utrecht. [1941]. Bloemlezing bewerkte en vertaalde middeleeuwse niet-Nederlandstalige gedichten. Datering: Brinkman's.

Wierookgraan. Gebedenboek in verzen. Samengest. door H. Kuitenbrouwer en Gabriël Smit. Met inl. van W. van den Hengel. Het Spectrum, Utrecht, [1944]. Omvang: 543 p.

 

In het land van den dichter. Gabriël Smit. Spectrum, Utrecht, 1947. 143p.; 2de, herziene
en uitgebreide druk 1961 (afgebeeld), 144p.
NPE: Bij inzien blijkt dit werk niet als bloemlezing
te kunnen doorgaan; het is een studieus werk, zij het ook voorzien van tientallen voorbeelden.

Het jaar van de Heer.
Gedichten voor het kerkelijk jaar
.
Bewerkt door Gabriël Smit. De zonnewijzer nr. 7. Het Spectrum, Utrecht [etc.], [1954]. 244p.;
2de herziene druk 1955, 244p.
Uitgegeven in samenwerking met de Sint Willibrord-Vereniging en de Katholieke Actie. Uitgebreide en herziene uitgave van: Gedichten door het kerkelijk jaar [verschenen in ?]. Bevat oorspronkelijk en vertaald werk.

De dichter en de liefde. [Keuze] Gabriël Smit. Vierluik. Eerste reeks. Gottmer, Haarlem [etc.], [1957]. Omvang: 46 p. Omslagtitel: De liefde.

De dichter vertelt. [Samenstelling en inleiding Gabriël Smit.] K.R.O., [Hilversum?], [1957]. K.R.O. Schoolradio-publicatie no. 105. 39p.; er is ook een uitgave in 1958 en/of 1959 (met Staring, Gezelle, e.a.). Poëzie van: Bertus Aafjes, J.C. Bloem, P.C. Boutens, Anton van Duinkerken, Jan Engelman, Guillaume van der Graft, Jan Hanlo, Harriet Laurey, Aart van der Leeuw, M. Nijhoff, Paul van Ostaijen, Michel van der Plas, A. Roland Holst, Jac. Schreurs M.S.C., Gabriël Smit, M. Vasalis, J.W.F. Werumeus Buning, Anton van Wilderode.

Stemmen voor de ster. [Vertaald en bijeengebracht door] Gabriël Smit. [Geïll. door Paul Grégoire]. Brand, Hilversum, 1961. Omvang: 28 p. Religieuze gedichten. Vermoedelijk enkel vertaald werk.

Poëzie van Gabriël Smit is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Nieuwste dichtkunst. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, [1934].
Hedendaagsche kerstlyriek van katholieke dichters. Dekker & van de Vegt, Utrecht/Nijmegen, [1935].
Nieuwere klanken. N.V. Leiter-Nypels, Maastricht, 1936.
Katholieke poëzie na 1900. Het Spectrum, Utrecht, [1936].
De Dichters van het Jaar. Bigot en Van Rossum, Amsterdam, 1938.
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum N.V., Amsterdam, 4de [verm.] druk [c. 1938].
Hunkering en heimwee. Uitgeversmij Holland, Amsterdam, [1939].

naar boven

Langs de vele wegen. Dieben, Wassenaar, 1940 (3de herz. druk).
Dichters over bloemen
. In den Toren, Naarden, [1941].
Het kind in de poëzie
. Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1941 (3e vermeerderde druk).
In de donkere dagen voor Kersttijd... Bigot & Van Rossum, Amsterdam, [1941].
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slarterus', Arnhem, 1941. (5de herz. druk).
Katholieke poëzie na 1880. Van Dishoeck, Bussum, 1942.
Maria in de Nederlandsche poëzie. Carmelitana, Kortrijk, 1942.
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Dichters over Holland. In den Toren, Naarden, [1945].
De dichter en de dood. W. de Haan N.V., Utrecht, 1946.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Religieuze poëzie. De Tijdstroom, Lochem, [1949].

naar boven

Feesten der Kerk. De Bezige Bij, Amsterdam, 1950; 4de gewijzigde druk.
Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Goud, wierook en myrrhe. Ploegsma, Amsterdam, 1951.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
Schrijversalmanak. Peet, Amsterdam, 1953.
Met engelen en herders. De Bezige Bij, Amsterdam, 1954.
Religieuze poëzie der Nederlanden. Spectrum, Utrecht/Antwerpen, [1954].
Twee muzen. VBBB, [Amsterdam], 1955.
Poëtisch akk
oord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
De dichter vertelt. KRO, [Hilversum?], 1957.
"Kom haastig!" Kok, Kampen, 1957.
De muze vertelt. VBBB, [Amsterdam], 1958.
Dichters omnibus. Vijfde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1959 [=1958].
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Literair Akkoord [1] (opgenomen in Vandaag 5), Bruna, Utrecht, [1958].
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
De muze en het heelal. CPNB, [s.l.], 1959.
Een ster wees de weg. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1959.
Literair Akkoord 2 (opgenomen in Vandaag 6), Bruna, Utrecht, [1959].
Muziek en poëzie. Bruna, Utrecht, 1959 (tweede [gewijzigde] druk).
Voor wie dit leest. Querido, Amsterdam, 1959.
School der voordrachtskunst. J.B. Wolters, Groningen, 1959.

naar boven

Beeldende poëzie. De vrouw. Stafleu, Leiden, [1960].
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
Dichters Omnibus. Zevende Bloemlezing. ESSO-Stols/Barth, 's-Gravenhage, 1961 [=1960].
Het klein heelal. Meulenhoff, Amsterdam, 1960 (2de herz. druk).
Het krekeltje. Declamatiebundel ten dienste van jongerenbeweging en algemeen vormend onderwijs. K.N.J.B.T.B. en K.N.B.J.B., Den Haag, [1960].
Het schepnet. Derde bundel. Kok, Kampen, 1960.
Literair Akkoord 4. Bruna, Utrecht, 1960.
De dichter en de dood. (versie Chr. Leeflang). Bert Bakker / Daamen N.V., Den Haag, 1961. (3de herz. druk).
Literair Akkoord 5.  Bruna, Utrecht, [1961].
De muze en de zeventien provinciën. CPNB, [s.l.], 1962.
Literair Akkoord 6. Bruna, Utrecht, [1962].
Kerstgedichten uit alle tijden. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1963 (2de verm. druk).
Als minste der mensen. W. ten Have, Amsterdam, 1964.
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste druk).
Dichters Omnibus. Elfde bloemlezing. ESSO Nederland, 's-Gravenhage, 1965 [= 1964].
Dichters en gedichten. Malmberg, 's-Hertogenbosch, 1965.
Dichters omnibus. Veertiende bloemlezing. [Esso Nederland N.V.], [Den Haag], 1968 [=1967].
Een nieuwe bundel verzen. Meulenhoff, Amsterdam, 1967(13de druk) (1947).
Om een bokaal vol wijn. Van Lindonk, Amsterdam, [1967].
Dichters omnibus. Zestiende bloemlezing. [Esso], [Den Haag], 1970 [=1969].
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, Amsterdam, 1969 (22ste herz. druk).
Een nieuwe bundel verzen. Meulenhoff, Amsterdam, [1969]. (14de gewijzigde druk).

naar boven

Nieuwe geluiden. Sijthoff, Leiden, 1970 (6e herziene druk).
Al schrijvend. Querido, Amsterdam, 1971.
Als die stad eens ommeviel... . Stadsdrukkerij, Amsterdam, 1975.
En allen die het hoorden verbaasden zich. Kok, Kampen, 1975.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Gedichten die mij vergezellen. Kok, Kampen, [1976].
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam/Antwerpen, 1977. 23ste herziene druk.
Zeg ons, wanneer dat zal gebeuren. Kok, Kampen, [1977].
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.

Geloven in Gedichten. Boekencentrum, ‘s-Gravenhage, 1980.
Het land der letteren. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Utrecht in tekst & beeld. Kwadraat, Vianen, 1984.
Opwaartse wegen. Kok, Kampen, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Vertrouwen in gedichten. Boekencentrum, ‘s-Gravenhage, 1987.

naar boven

Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
Maria. Contact, Amsterdam/Antwerpen, 1993.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
De mooiste geloofsgedichten. Kok, Kampen, 1994.
En al mijn levensdagen stonden in uw boek. Kwadraat Educatief, Utrecht, 1995.
Hand in hand in hand. Lannoo, Tielt, 1995.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Lachen mag van God. Bert Bakker, Amsterdam, 1997.
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.
Een zucht en een zoen. Altiora Averbode, Averbode, 1999.
Het evangelie volgens dichters. Lannoo/Atlas, Tielt/Amsterdam, 1999.

Het is vandaag de datum. Poëziecentrum, Gent, 2002.
Utrecht. De stad in gedichten. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Brandaan van de christelijke poëzie. Brandaan, Barneveld, 2008.

naar boven



bronnen

DBNL: Gabriël Smit
Mats Beek. www.schrijversinfo.nl: Gabriël Smit
G.J. van Bork & P.J. Verkruijsse (red.). De Nederlandse en Vlaamse auteurs van middeleeuwen tot heden met inbegrip van de Friese auteurs. De Haan, Weesp 1985: Smit, Gabriël Wijnand - lemma geschreven door H.A. Wage. (op DBNL).
L.L. Bouwers. 'Van voren af beginnen - Gabriël Smit, vandaag 65.' Nederlands Dagblad, 25-02-1975.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572320:mpeg21:a0081
Henk van Gelder. 'Clandestiene voordrachten'. Bespreking van P.R.A. van Iddekinge: Zwarte avonden in Arnhem 1942-1944. Cultuur buiten de Kultuurkamer. 116 blz., geïll., Matrijs, 1994. ƒ 24,95. NRC Handelsblad, 17-09-1994.
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/clandestiene-voordrachten
Gerard Groeneveld. Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2009 (2de druk - eerste druk 2001).
[z] Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Historisch Kranten-archief, Koninklijke Bibliotheek Den Haag. http://kranten.kb.nl/
o.a.:
Algemeen Handelsblad, 23-03-1935
[x] Katholieke Verkenners. De Tijd, 25-03-1939
Dagblad voor Noordbrabant en Zeeland, 22-10-1942
Heerenveensche Koerier, 07-12-1949
[c] Martien J.G. de Jong. De dichter en zijn rechters. Een pleidooi voor eerlijkheid en begrip inzake Nederlandse schrijvers onder Duitse bezetting. De Prom Bibliofiel-reeks. De Prom, Baarn, 1988. Blz 139, noot 79.
Willem Kuipers. De jaren van de krant (2). http://wiewiewie.nl/autobio/levensverhaal/de-jaren-van-de-krant-2/
K. ter Laan. Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid. G.B. van Goor Zonen's Uitgeversmaatschappij, Den Haag / Djakarta 1952 (tweede druk): Stemmen des Tijds. http://www.dbnl.org/tekst/laan005lett01_01/laan005lett01_01_7070.php
Lectuur-Repertorium. Deel 3. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1954.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 3. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1970.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 3. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1981.
[b] Lisette Lewin. Het clandestiene boek 1940-1945. Van Gennep, Amsterdam 1983 (tweede druk). Blz 80-82, 269-270. NB: Boek geldt als onbetrouwbare bron!
http://www.dbnl.org/tekst/lewi001clan01_01/index.php
[a] Paul Luykx. Daar is nog poëzie, nog kleur, nog warmte. Katholieke bekeerlingen en moderniteit in Nederland, 1880-1960. Uitgerij Verloren, Hilversum, 2007. Bladzijde 80.
Over o.a. Chr. de Graaff, Martin Leopold, A.J.D. van Oosten; Wouter Paap en Gabriël Smit. NB: Passages over de oorlogsverledens zijn ontleend aan Venema en Lewin en gelden daarom als onbetrouwbaar.
Theaterencyclopedie: Nel Oosthout

Boeken en brieven van, over en/of aan Gabriël Smit bevinden zich in:
British Library, Londen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie



partners


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2017

Webdesign Revan Barlas