Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 20-12-2016 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Koos Schuur


Geboren te:
Veendam, 04-10-1915
Gestorven te:
Almere-Stad, 01-12-1995
Volledige naam:
Jacobus Gerardus Schuur
Naamsvarianten:
K. Schuur
Pseudoniemen: -

Foto: Koos Schuur, circa 1945.
Fotograaf onbekend*

Zie ook: Groninger dichters

Dichter, prozaïst, vertaler, bloemlezer en copywriter.

Hij was na de oorlog gehuwd met actrice Carolien (Pauky) Bigot; uit dit huwelijk ontsproten twee zoons. Nadat hij van haar gescheiden was, hertrouwde hij met arts Marianne Wouters. Dit huwelijk hield geen stand. Na de scheiding van haar hertrouwde hij met bibliothecaresse Tineke Kaspers. Uit dit huwelijk ontsproten twee dochters en een zoon.

Koos Schuur, was een van de vier kinderen van Jan Schuur, winkelier handelaar in naaimachines en fietsen, en Elisabeth Huurman. Hij had drie zussen. Hij groeide op in Veendam, waar hij de HBS volgde. Op jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in poëzie, een interesse die groeide nadat hij Theo Mooij (later bekend als de auteur A. Marja) had leren kennen.

Door de crisis kon hij niet gaan studeren; in 1935 vond hij een baan als verslaggever bij de regionale krant De Noord-Ooster. In 1942 nam hij ontslag
wegens een minder goede verstandhouding met zijn werkgever en een dreigend conflict met de bezettingsautoriteiten.

Al in 1938 waren z'n eerste gedichten in druk verschenen, in het tijdschrift Den Gulden Winckel. Hij was regelmatig in Groningen-stad, waar hij in contact komt met onder meer Max Dendermonde, Ab Visser, Reinold Kuipers, Albert Redeker, Eddy Evenhuis en Ferdinand Langen. Met hen zal hij een regelmatig bezoeker zijn geweest van Chez Anton. Via Marja had hij al eerder kennis gemaakt met Johan van Delden.

naar boven

Na z'n ontslag bij de krant verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij meer literaire contacten legde. Schuur leerdetoen onder anderen Jan G. Elburg en Sjoerd Leiker kennen. Hij overleefde de oorlog zonder noemenswaardige problemen.

Piet Calis bericht over Koos Schuur, in Vrienden van weleer (1999): "In 1942 nam Schuur bij De Noord-Ooster ontslag. In die tijd maakte hij deel uit van een verzetsgroep, die zich bezighield met het doorgeven van berichten en het opvangen van - uit vliegtuigen uitgeworpen - wapens. Omdat in deze groep een verrader binnengedrongen was en Schuur bang was in het kader van de Arbeitseinsatz naar Duitsland gestuurd te worden, besloot hij in augustus 1942 (...) naar Amsterdam te vertrekken. Daar zou hij het grootste deel van de bezettingstijd blijven: wel logeerde hij van tijd tot tijd bij zijn ouders in Veendam."

Calis noemt hierbij geen enkele bron. Daar noch de bijna levenslang met Schuur bevriende Johan van Delden noch de archieven van het voormalig verzet in de provincie Groningen melding maken van verzetsactiviteiten van Koos Schuur, is wat Calis over die verzetsgroep schrijft hoogst onaannemelijk.

In 1943-1944 publiceerde hij drie clandestiende dichtbundels, die in kleine oplages gedistribueerd werden. Na de oorlog kwam hij hij als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij in dienst.

naar boven

Het Woord

Met Ferdinand Langen richtte hij het tijdschrift Het Woord (1945-1949) op. Johan van Delden: "Het handhaafde zich slechts drie jaargangen. Uitbreiding van de redactie met onder meer Gerard Diels, Jan G. Elburg, Hans Redeker en Bert Schierbeek en de omzetting van het maandblad in een kwartaalschrift hebben niet kunnen verhinderen dat het aantal abonnees te gering bleef om een gezonde exploitatie mogelijk te maken."

"Toch heeft Het Woord in de letterkunde van de naoorlogse jaren een rol gespeeld. Het zette zich af tegen de journalistiek-anekdotische dichtkunst uit de jaren dertig en tegen het romantisch rationalisme van de Criterium-groep, het stelde de literaire waarde van de verzetspoëzie ter discussie en het vormde gaandeweg een aanloop tot de experimentele poëzie uit de jaren vijftig."

De ter discussiestelling van de literaire waarde van sommige verzetsverzen vond overigens niet alleen in Het Woord plaats. Verzetsdichter Yge Foppema noemde veel verzetspoëzie 'berijmde propaganda.' Ook Garmt Stuiveling liet zich in 1946 al kritisch uit over de kwaliteit van deze poëzie.

naar boven

Boekenweek 1949

In het kader van de Boekenweek werkte Koos Schuur in 1949 mee aan een boekenmarkt in het Groninger Luxor Theater, waar hijj en onder meer Josef Cohen, Ben van Eysselsteijn, Lidy van Eijsselsteijn, Miep Koning, Sjoerd Leiker, Fokke Sierksma, Dirk Verèl en dr G. J. Geers elkaars werken verkochten.

Vijftigers

Doordat gedichten van Schuur door Simon Vinkenoog werden opgenomen in de bloemlezing Atonaal (1951) is hij bekend komen te staan als een der Vijftigers.

naar boven

Emigratie naar Australië

Van Delden: "Na de opheffing van Het Woord viel Schuur in een zekere leegte, terwijl in zijn huwelijk ernstige spanningen optraden. In 1951 besloot hij het roer radicaal om te gooien en te emigreren." Koos Schuur, in een interview in 1993 daarover: "Ik ging naar Australië met mijn vrouw en de twee jongens in de hoop mijn huwelijk te redden."

In Australië werkte hij als corrector, zetter, krantenopmaker en redacteur van diverse pulpbladen. Het huwelijk hield geen stand - Pauky verliet hem, waardoor hij alleen voor de opvoeding van hun kinderen kwam te staan.

Van Delden: "Cultureel gezien verkeerde Schuur in een vacuüm, wat enkele publicaties in Australische tijdschriften nauwelijks konden vergoeden. Zeer welkom was dan ook een opdracht van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in Den Haag om een gedicht te schrijven over Nederlanders in Australië. Dit leidde tot de bundel Fata morgana voor Nederlanders en andere gedichten (1956)."

Terug naar Nederland

In 1963 keerde hij terug naar Nederland, inmiddels hertrouwd met de arts Mariane Wouters. Ook dit huwelijk hield geen stand. Van Delden: "Zij had haar zinnen gezet op vestiging in de Verenigde Staten, waar ze zich wilde specialiseren in de psychiatrie. Hij daarentegen wilde niet voor de tweede keer emigreren en werkzaam blijven in de wereld van het Nederlandse boek. Aldus scheidden zich hun wegen."

Aanvankelijk kwam hij weer bij De Bezige Bij in dienst. In 1967 maakte hij de overstap naar boekenclub ECI. Daar werkte hij tot begin jaren '80 van de twintigste eeuw. Hij was daar verantwoordelijk voor het inkoopbeleid. Ook werkt hij, net als voor z'n verblijf in Australië, als vertaler. Hij vertaalt in zijn
leven prozawerken van van onder meer Honoré de Balzac, Günther Grass, Arthur Koestler en poëzie van J.B. Priesyley, Ezra Pound en Dylan Thomas. 

naar boven

Relativerend

Van Delden: "Over zijn successen in de eerste jaren na de oorlog sprak hij later sterk relativerend. '‘Eigenlijk heb ik mijn plaats in de Nederlandse literatuur te snel gekregen. En te lawaaierig. Na het verschijnen van Herfst, hoos en hagel stond er in Het Parool een paginagroot artikel met een grote foto van mij en ook een pagina in een Haagse krant, geschreven door Vestdijk en Nijhoff. Een enorm getoeter: dit is goed en dat is goed. Ik was ineens een grote piet geworden en iedereen herkende mij en wilde op mijn schoot zitten. Maar ik ben gewoon Koos Schuur uit Veendam, de veenkolonie. Zoiets. Maar dat verstaan de mensen niet, als je dat zegt.'"

Aan zijn jeugdvriend Johan van Delden schreef hij, kort vor zijn dood: 'We hebben het toch aardig ver gebracht in deze twintigste eeuw, dankzij onze provinciale opvoeding, denk ik, en het goede boerenvoedsel dat ons al jong werd voorgezet.’'

Koos Schuur is in Lelystad gecremeerd.

naar boven

Over Koos Schuur (o.a.)

Koos Schuur. En de kookaburra lacht ... : brieven van een emigrant. Samengesteld door Jan Elburg en Salvador Hertog. De Bezige Bij, Amsterdam, 1953. 99p. Ultimatumreeks, 2e reeks; Ultimatumreeks 2e reeks , 3. Brieven. 2de uitgebreide druk 1966, 170p. Herdruk bij Het spectrum, Utrecht, 1988, 170p.

Lejo Siepe. Radiodocumentaire over A. Marja. Boeken. VPRO-Radio 1 en 2. 29-09-1987. Met interviews met Willem Diemer, Johan van Delden, Klaas de Wit, Koos Schuur en Gijs Stappershoef (oud-hoofd van de Regionale Omroep Noord).

Koos Schuur en Jan G. Elburg
Een halve eeuw vriendschap
Twee vijftigers in brieven, 1943-1992
Bezorgd door Siem Bakker.
Meulenhoff, Amsterdam, 2012. 392 p.
Achter het boek-reeks nr. 41. 

naar boven



Dichtbundels:
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]
Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.

Novemberland. [Dirk de Jong],  ['s-Gravenhage], [1943]. Omvang 12 p. Opl.: 100 genumm. ex. Bibliografische referentie: De Jong no. 749.
[2e dr.] bij Reinold Kuipers, Amsterdam, [1944]. Omvang: [16] p. Facsimile van het handschrift.  Opl.: 100 genumm. ex. Bibliografische referentie: De Jong no. 750.

Windverhaal. Gedichten. De Semaphore Pers, Dordrecht, 1941. Omvang: 30 p. In werkelijkheid uitg. in [1944] door: De Semaphore Pers [=Anthony Bosman], Dordrecht. De oplage bleef beperkt tot 270 ex., waarvan 120 gesigneerd werden door de auteur. Bibliografische referentie: De Jong no. 752. Online in Geheugen van Nederland.

[Koos Schuur]. De 7 vloeken. Poëtisch pamflet. In agris occupatis [A.Th. Mooij, W.H. Nagel en W.H. Overbeek], [Groningen]. [voorjaar] 1944. [12] p. [Volière-reeks nr. 4].
Omslag is een ontwerp van H.N. Werkman, die ook de drukker van het boekje was. Oplage 110 genummerde exemplaren. De Jong nr. 976. Online in Geheugen van Nederland. 2de druk ook [1944]; oplage daarvan 90 ex. Bibliografische referentie: De Jong nr. 977. Online in Geheugen van Nederland.
In 1994 brachten het Veenkoloniaal Museum (Veendam) en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Hooghalen) een fotomechanische herdruk van dit boekje uit.

Regenherberg. Bij de Oude Zoutkeet [Klaas Woudt], [Zaandijk], 1945. 20p. Oplage 10 ex. De Jong nr. 751. Online in het Geheugen van Nederland.

Herfst, Hoos en Hagel. De Bezige Bij, Amsterdam, 1946. 84p. Periscoop-reeks deel 4. Oplage 525 genummerde ex. 2de druk 1947.

Fata morgana voor Nederlanders en andere gedichten
De Bezige Bij, Amsterdam, 1956. 80p.
De litteraire raat. 1ste serie, [nr.] 1.




Gedichten 1940-1960
De Bezige Bij, Amsterdam, 1963. 134p.
Literaire pocket nr. 117.



Waar het was
De Bezige Bij, Amsterdam, 1980. 41p.
BBPoëzie



Signalen
Een keuze uit de gedichten

Nawoord Arie van den Berg
De Bezige Bij, Amsterdam, 1990. 101p.


Novemberland. [Gedicht] Koos Schuur; [schilderijen] Geert Schreuder [fotogr. Jitse Meijer]. Schreuder, Onstwedde, 1998. [30] p. Gedicht eerder verschenen in: Signalen (1990).

naar boven

Door Koos Schuur (mede)verzorgde uitgave van andermans dichtwerk

Jan G. Elburg
Gedichten 1950-1975

[Verz. door Arie van den Berg en Koos Schuur]
De Bezige Bij, Amsterdam, 1975. 485p.



Overige genres

Zie de Koos Schuur-collectie, Koninklijke Biblotheek (Den Haag).

naar boven


Bloemlezingen:

Poëzie van Koos Schuur is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen.

Groningsche poëzie.  Balkema, Amsterdam, 1941.
Twee recht, twee averecht. De Driehoek, 's-Graveland, [1942].
Geuzenliedboek 1940-1945 (blz 130-1). Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1945.
Harten-zeven. Aeolus-pers, [Drachten / Groningen], 1945.
Verzet en Poëzie. Ad.M.C. Stok, Zuid-Hollandsche U.M., Den Haag, 1945.
Het Draaiorgelboek. d'Uylenspieghelpers, Santpoort, 1945.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Sint Maarten op de Montparnasse., Kroonder, Bussum, 1946.
Dichters over 't jaargetij. In den Toren, Naarden, [1947].
Het kompas der Nederlandse letterkunde. De Bezige Bij, Amsterdam, 1947.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1947 (15de herziene druk).
Victor. Het boek der vrienden. De Spieghel, Amsterdam, 1947.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon N.V., Amsterdam, 1948 (16de herz. druk).
Dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1949.

naar boven

Het Zilveren Boek van de W.B.-Vereniging. [Wereldbibliotheekvereniging], [Amsterdam], 1950.
Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1951 (achttiende [herziene] druk).
Atonaal. Stols, 's-Gravenhage, 1951.
De muze en de seizoenen. VBBB, [Amsterdam], 1953.
Stroomgebied. Holland, Amsterdam, 1953.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1954. (19de herz. druk).
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dl. 3: 1940-1955. Meulenhoff, Amsterdam, 1954.
Atonaal. Stols, 's-Gravenhage, 1956 (3e, herziene druk).
De Muze en het meisje. CPNB, [s.l.], 1957.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 3: 1940-1957. Meulenhoff, Amsterdam, 1957 (herziene 2e herziene druk).
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Het schepnet. Tweede bundel. Kok, Kampen, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Stroomgebied
. Holland, Amsterdam, 1958 (3de herziene druk).
Beeldende poëzie. Nederland. Stafleu, Leiden, [1959].
School der voordrachtskunst. J.B. Wolters, Groningen, 1959.
Voor wie dit leest. Querido, Amsterdam, 1959.

naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
Het klein heelal. Meulenhoff, Amsterdam, 1960 (2de herz. druk).
De muze en de zeventien provinciën. VBBB, [Amsterdam], 1962.
De dichter en de muze. [VBBB / CPNB], [Amsterdam], [1964].
Dichters en gedichten. Malmberg, 's-Hertogenbosch, 1964.
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste druk).
Dichters Omnibus, 11e bloemlezing. ESSO Nederland, 's-Gravenhage, 1965 [= 1964].
V in Vers. Sijthoff, Leiden, 1965.
poëzie in carré. De Bezige Bij, Amsterdam, 1966.
Doorbroken grenzen. J.M. Meulenhoff, Amsterdam, 1967.
Om een bokaal vol wijn. Van Lindonk, Amsterdam, [1967].
Palet. Wolters, Groningen, 1967 (7de herz. druk).
Spiegel van de Nederlands poëzie 4. De hedendaagse dichters. Meulenhoff, Amsterdam, 1968.
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, Amsterdam, 1969 (22ste herz. druk).
Weerspiegeling. Van Goor Zonen, Den Haag/Brussel, 1969 (8ste herz. druk).

naar boven


Het groot jaargetijdenboek. Uitgeverij Orbis en Orion, Beveren, 1971.
Literair akkoord 15. Bruna, Utrecht / Antwerpen, [1972].
Literair akkoord 18. Buna, Utrecht/Antwerpen, [1975].
Oefenmateriaal. Horus Den Haag, 1976.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Ontmoet de dichters. De Bezige Bij, Amsterdam, 1977.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam/Antwerpen, 1977. 23ste herziene druk.
Nieuw Nederlands Haneboek. Querido/Vara, Amsterdam/Hilversum, 1977.
Poëzie is een daad van bevestiging. Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1978.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Het kind. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, Vijverhof - Baarn, [1979].
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979. Vierde herz. editie.

naar boven


De Fiets. Thomas Rap, Vijverhof / Baarn, 1980.
Ik ben genoemd meisje en vrouw. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1980.
Mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd. Bosch & Keuning, Baarn, 1980.
Aan het werk. De Bezige Bij, Amsterdam, 1981.
Jazz in poëzie: instant composers gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Brussel, 1981.
Literair akkoord 24. Bruna, Utrecht/Aartselaar, [1981].
Het land der letteren. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1982.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Uit de school geklapt. Koninklijke PBNA, Arnhem, 1983.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1983 (6de vermeerderde druk).
Dichters bij De Bezige Bij 1944-1984. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984.
Poëzie is een daad van bevestiging. Manteau, Amsterdam, 1984 (2e, herziene druk).
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 5e editie, 1984.
200
Sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Liefde is het enige. Novella Uitgeverij, Amersfoort, 1985.
Gelezen worden ze ontelbare malen. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
Dichters over dichters. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Het geld dat spant de kroon. De Bezige Bij, Amsterdam, 1987.
V in Versvorm. Sijthoff, Amsterdam, 1988.

naar boven


Woorden in vrijheid. Meulenhoff, Amsterdam, 1990.
Het dierbaarst. Kwadraat, Utrecht, 1990.
Met mijn valies vol dromen. Vroom & Dreesmann, [Amsterdam], 1991.
Het nieuwe avontuur. Uitgeverij Kwadraat, Utrecht, 1991.
Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992. 6e editie.
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 5e herziene druk, 1992.
De Bezige Bij Bloemlezing. Oorlog. De Bezige Bij, Amsterdam, 1994.
Geen dag zonder liefde. De Bezige Bij/Poëziecentrum, Amsterdam/Gent, 1994.
De mooiste gedichten over verzet en bevrijding. Kok, Kampen, 1994.
Kinderen. Prometheus, Amsterdam, 1994.
Die dag in mei vergeet ik niet. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 1995.
Nooit heb ik wat ons werd ontnomen zo bitter, bitter liefgehad. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 1995.
Hand in hand in hand. Lannoo, Tielt, 1995.
Met gekleurde billen zou het gelukkiger leven zijn. Averbode, Averbode, 1996.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Ik wou dat ik twee hondjes was. Ooievaar, Amsterdam (18e druk, 1997).
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 8e herziene druk, 1998.
Literair landschap. Atrium, Alphen a/d Rijn, 1998.

naar boven

Zonder verbeelding geen tuin. Contact, Amsterdam/ Antwerpen, 2003.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Groningen. Stad, land en letteren. Stichting Achterland, Zeist, 2008.
Het verre gedicht. Podium, Amsterdam, 2008.

naar boven

De vier jaargetijden. Maarten Muntinga, Amsterdam, 2011.
De veertig van Heytze. Podium, Amsterdam, [2014].
De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Prometheus, Amsterdam, 2016.

naar boven



Bronnen

* Foto uit: Lectuur-Repertorium. Deel 3. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1954.

DBNL: Koos Schuur
Mats Beek. Koos Schuur
http://www.schrijversinfo.nl/schuurkoos.html
Geuzenliedboek 1940-1945. Onder redactie van Gé L. Tichelman, M.G. Schenk en J.B.Th. Spaan. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1945. Fotografische herdruk bij: Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 1975, met nieuwe inleiding, toelichting en aantekeningen. Herdruk online op:
http://www.dbnl.org/tekst/sche123geuz01_01/index.php
Johan van Delden. 'Jacobus Gerardus Schuur'. Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, 1997-1998. Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, Leiden 1999.
http://www.dbnl.org/tekst/_jaa003199801_01/_jaa003199801_01_0016.php
Systeemkaarten van verzetsbetrokkenen (OVCG) Groninger Archieven, Groningen.
Archiefkaarten van vrijwel alle deelnemers aan het verzetn de provincie Groningen.
http://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&
miadt=5&micode=2183&milang=nl

NN. "Hendrik de Vries-prijs 1948 voor Koos Schuur. Leeuwarder Courant, 18-12-1948.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010610507:mpeg21:a0135
NN. Schrijvers verkopen boeken. Nieuwsblad van het Noorden, 03-03-1949.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010886717:mpeg21:a0045
NN. Een dichter gaat emigreren. De Telegraaf, 19-02-1951.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110585279:mpeg21:a0106
NN. Koos Schuur in Australië. Hij is werkzaam als typograaf. Nieuwsblad van het Noorden, 13-02-1952.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010679363:mpeg21:a0123
Siem Bakker. Het literair tijdschrift Het Woord 1945-1949. De Bezige Bij, Amsterdam, 1987. 705p.
Gré van der Veen. Interview met Koos Schuur. Veenkoloniale Volksalmanak, vijfde jaargang, Veendam 1993, p. 97.
Bram Hulzebos. Niet de poëzie, maar het leven. Nieuwsblad van het Noorden, 05-12-1995.
NN. Koos Schuur 1915-1995. Trouw, 05-12-1995.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2634670/1995/12/05/Koos-Schuur-1915-1995.dhtml
Piet Calis. De vrienden van weleer. Schrijvers en tijdschriften tussen 1945 en 1948. Meulenhoff, Amsterdam, 1999. 430 p. http://www.dbnl.org/tekst/cali002vrie01_01/cali002vrie01_01.pdf

Boeken en brieven van, over en/of aan Koos Schuur bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Literatuurmuseum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven



deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2016

Webdesign Revan Barlas