Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 20-12-2016 - redacteurs: Bart FM Droog en Jurgen Eissink
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Henrik Scholte

Geboren te:
Groningen, 25-01-1903
Gestorven te:
Amsterdam, 28-05-1988
Volledige naam:
Hendrik Scholte
Naamsvarianten:
Henne Scholte; H. Scholte;
Henny Scholte; Hennie Scholte;
H.J. Scholte; Hendrik Jan Scholte
Pseudoniemen:
Zie: pseudoniemen
Foto: Henrik Scholte, c. 1938
Bron: Lectuur Repertorium, 1954


Zie ook: Groninger dichters

Zoon van Jan Hendrik Scholte (Vlagtwedde, 27-06-1874- ? ), leraar HBS, hoogleraar Duits aan gemeente universiteit te Amsterdam, en Gertrud Maria Else Koebeke, geboren Radekow, Kreis Randow (Dld). Henrik Scholte was tweemaal gehuwd. (1) Op 04-09-1929 met de Amerikaanse I.M. [Isabelle] Clinton (11-02-1896- ? ); in dit huwelijk werden een zoon (Jan Henrik, 1930) en een dochter (Isabella Mary, 1933) geboren. (2) Op 30-10-1946 trouwde hij te Amsterdam met Louise du Puy (28-04-1918- ? ), met wie hij drie kinderen (Marion Louise, Wido Koene en Tatjana Irene (01-01-1953)) kreeg.

Dichter, prozaïst, vertaler (van The Wizard of Oz van Frank L. Baum), filmcriticus, scenarioschrijver, filmproducer, perschef, KLM-medewerker en reisboekenschrijver.
Studeerde rechten te Amsterdam.

Literatuur

Henrik Scholte debuteerde met Jan Campert met een duobundel in 1922. Hij richtte in 1924 met D.A.M. Binnendijk, Jan Campert en H. Marsman De Distelvinck, Kring van Vrienden van De Vrije Bladen op. Scholte was redacteur bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, toneelcriticus bij De Groene Amsterdammer en de Nieuwe Rotterdamsche Courant - voor die krant schreef hij ook filmkritieken. Hij correspondeerde met Menno ter Braak, die Scholte in januari 1924 was opgevolgd als redacteur van Propria Cures¹. In 1933 zijn beiden in de running om Henri Borel (1869-1933) op te volgen als literair criticus van Het Vaderland. Ter Braak wordt het. Vanaf dat moment (6 november 1933) staakt hun correspondentie, die pas in 1938 door Ter Braak hervat wordt.

 

Film

Scholte richtte in 1927 met Menno ter Braak, Joris Ivens, L.J. Jordaan en Constant van Wessem de Nederlandse Filmliga (1927-1931) op. Gelijktijdig werd het tijdschrift Filmliga² opgericht, waaraan Scholte tot in 1935 verbonden bleef. Hij werd in 1936 perschef van de 'N.V. Metro-Goldwyn-Mayer Filmmaatschappij'. Na de Duitse inval (mei 1940) sloot de Amerikaanse moedermaatschappij de Nederlandse tak van het bedrijf. Hij werd in 1941 perschef en hoofd van de scenario-afdeling van de filmproductiemaatschappij 'Nederland-Film', dat door Egbert van Putten was opgericht. Dit bedrijf werkte in 1942 aan de 'muziekpropagandafilm' 'Wie gaat mee?'. Productieleiding en scenario: Henrik Scholte. Regie Reinier J. Meyer. Cameramannen E. van Moerkerken en Rudi Hornecker.

ORKEST-PROPAGANDAFILM "WIE GAAT MEE?"

's-Gravenhage, 11 sept. De afdeeling muziek van het departement van Volksvoorlichting en Kunsten heeft onlangs aan de "Nederland film" de opdracht verleend om een propagandafilm te vervaardigen ten behoeve van de acht gesubsidieerde orkesten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, Groningen, Arnhem en Maastricht, welke in alle steden des lands vertoond zou moeten worden.

Onder productieleiding van mr. Henrik Scholte, schrijver van het scenario, is deze film tot stand gekomen op den grondslag van het door J.P. Sweelinck 400 jaar geleden getoonzette liedje "wie gaat mee, wie gaat mee, hou je roer recht".

Leo Ruygrok, leider van het omroepsymfonieorkest, verzorgde het muzikale gedeelte.

Indien men erin slaagt door middel van deze film de belangstelling voor de concertzalen te vergrooten, dan zal daarmede het doel van den opdrachtgever naderbij zijn gebracht.


De Zuid-Willemsvaart, 12-09-1942; tal van kranten berichtten in september 1942 over dit project. De film is voltooid, maar nooit vertoond.


Een van de films die Nederland-Film produceerde, was de kleurentekenfilm Van den vos Reynaerde (1943). Deze in Agfacolor opgenomen tekenfilm werd vanaf 1941 in Den Haag gemaakt door een veertigtal tekenaars en animators. De film – een soort antisemitisch vervolg op het middeleeuwse Reynaert-verhaal – was gebaseerd op een boek van Robert van Genechten, destijds vormingsleider van de NSB en procureur-generaal bij het Haagse gerechtshof.

De film werd tijdens de oorlog maar eenmaal vertoond, op 25 april 1943 in de Haagse Ufa-bioscoop Asta. 'Het zag er zwart van de NSB’ers,' volgens een van de animators die er ook bij was. Daarna verdween de kopie van de film. Eind 20ste eeuw werden fragmenten teruggevonden. In 2005 werd de film door het Filmmuseum gerestaureerd en in 2006 tijdens het Holland Animation Festival voor de tweede keer en public vertoond.

Bron: Egbert Barten. Antisemitische tekenfilm. Historisch Nieuwsblad. Nr 8, 2006. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/25826/antisemitische-tekenfilm.html

In De Waag van 12 maart 1943 publiceert Scholte een twee bladzijden beslaand lovend artikel over de genazificeerde "Rijksradio-omroep De Nederlandsche Omroep". In juli 1943 publiceerde hij het tien pagina's tellende essay 'Kanttekeningen over het afgelopen toneelseizoen' in het door de SS overgenomen Groot Nederland.

Vanuit het kunstenaarsverzet wordt hevig tegen hem geageerd. Op 15 oktober 1943 bestempelt het illegale tijdschrift De Vrije Kunstenaar hem [Groot Nederland-medewerker] 'van het troebel en schunnig soort' en beschrijft hem en Chris de Graaff op 15 november 1943 als 'duistere of ronduit onbetrouwbare figuren'.

In 1944 is Henrik Scholte hoofdredacteur van het weekblad Cinema en Theater. Dit tijdschrift schrijft - in het kader van de Rembrandtdag - in juli 1944 een "prijsvraag voor een tooneelspel en een fimscenario", uit. Die moet een toneelstuk en een speelfilmscenario over Rembrandt opleveren. Gezien de sluitdatum voor inzendingen, 1 januari 1945, is deze prijs waarschijnlijk nooit uitgereikt en zijn het toneelstuk en de film nimmer gerealiseerd.

Zie voor meer over de Rembrandtdag de site van het Verzetsmuseum:
http://www.verzetsmuseum.org/tweede-wereldoorlog/nl/themas/rembrandt,rembrandtdag


De Vrije Kunstenaar bleef ook na de oorlog Scholte op de hielen zitten. Op 28 juli 1945 schreef 'Brandaris' in het tijdschrift:

"Thans is, helaas, het ogenblik aangebroken, waarop ik genoodzaakt ben een aantal namen van kunstenaars te noemen, die zich dermate verraderlijk gedroegen ten opzichte van de beschaving en hun collega's, dat hun op vrije voeten blijven een schande voor het heden en een gevaar voor de toekomst betekent.

(…) Ik wil nog snel een aantal namen noemen van lieden, die al te lang op vrije voeten rondliepen: Jan Teunnissen, Henrïk Scholte, Henri Bruning, Jan Eekhout, Arntzenius, Yvonne Georgi, Willem van Otterloo, Jan van der Made, Hans Klomp, Martien Beversluis. De meesten van hen waren trouwens lid van de NSB. (...)"

In 1945-1947 moest Scholte voor commissies voor de pers- en flimzuivering verschijnen. Thomas Leeflang (in citaat Egbert Barten uit een artikel in de Groene Amsterdammer van 15 juni 1988)³: "Door de zuiveringscommissie voor het filmwezen wordt Scholte (...) een jaar lang aan de kant gezet en voor de rest van zijn leven draagt hij het odium fout te zijn geweest". Tot in de jaren tachtig bleef Scholte processen voeren om eerherstel te krijgen en publicaties over zijn oorlogsverleden aan te vechten. Nog in 1985 ontkende hij het auteursschap van het Groot Nederland-artikel van juli 1943. Dat zou, volgens hem, door iemand anders geschreven zijn (wat, volgens iedereen die het onderzocht, heel onwaarschijnlijk klinkt).

Nog een film over Arnhem

Rudi Hornecker heeft in opdracht van het gemeentebestuur van Arnhem een documentaire film van de verwoeste stad gemaakt, waarvan de première, in aanwezigheid van genoodigden, o.w. Den minister van verkeer en ernergie, ir. Th. S. G. J. M. van Schaik, Zondag in het Luxor theater te Arnhem heeft gedraaid.

Henrik Scholte schreef den tekst, die door Jan Niemeyer werd gesproken. Het ligt in de bedoeling deze film nog deze maand in Amsterdam te vertoonen.

De Tijd, 18-09-1945
[Rudi Hornecker was als cameraman verbonden aan Scholte's nooit vertoonde film uit 1942, 'Wie gaat mee?']


Luchtvaart

Vanaf 1946 was Henrik Scholte verbonden aan de KLM, als secretaris van de Speciale Diensten "General Operations".

Luchtvaart en literatuur

In datzelfde jaar verscheen zijn eerste 'luchtvaart'-boek. Met verkeersvlieger, schrijver en dichter A. Viruly (1905-1986) publiceerde hij meerdere boeken over de luchtvaart. In 1955 was hij een van de juryleden en samenstellers van Gevleugeld woord, een door de KLM uitgeschreven poëziewedstrijd en bij Stols verschenen bloemlezing.

Hij maakte ook dit, door een sigarettenfabriek uitgegeven, boek: Onze KLM. Het verhaal van zijn vliegers, vliegtuigen en vluchten. Met een Voorwoord van I.A. Aler, president-directeur der K.L.M. Samengesteld en geschreven door Mr Henrik Scholte, secretaris speciale diensten der K.L.M. op Schiphol. Crescent Cigarette Company, Eindhoven, [oktober 1955]. Omvang: 52 blz. Met 96 vierkleuren-illustraties [en 2 foto's].

In de jaren zestig en zeventig schreef hij vooral reisboeken over Griekenland. Hij gaf regelmatig lezingen op de Antillen - door zijn KLM-verleden kon hij goedkoop reizen.

Henrik Scholte was medewerker aan o.a. De Gids, De Gulden Winckel, Forum.



Over Henrik Scholte

Menno ter Braak en Henrik Scholte. Briefwisseling tussen Menno ter Braak en Henrik Scholte 1923-1939. Editie: Stichting Menno ter Braak. DBNL / Stichting Menno ter Braak & erven Henrik Scholte, Leiden, 2011.
Online op:   http://www.dbnl.org/tekst/braa002brie05_01/
Peter Verberne. 'Menschen om de Nederland-Film'. De Waag, 13-02-1942. Interview met Henrik Scholte.
http://kranten.kb.nl/view/pdf/id/ddd%3A010310870%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0031
Stadsarchief Amsterdam. 1133: [inventaris] Archief van van Mr. Henrik Scholte
http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/inventaris/1133.nl.html
Foto-albums van Henrik Scholte:
http://search.socialhistory.org/Record/1075643

terug naar boven


Pseudoniemen

Het Nationaal Pseudoniemen Archief noemt deze namen als door Henrik Scholte gebruikte pseudoniemen:

Leoni H.H. Sterck, Sestertius, $, Lother Nikisch, Thijs C. Loenen, H. Th. Cornelis Lek, Henne, H. van Elro [?], Niek L.H. Coster, Binoclist.

terug naar boven



Dichtbundels:

Refereinen. Verzen. [Door] Henne Scholte en Jan R.Th. Campert. Van Kampen, Amsterdam, 1922. Omvang: 70 p.

Chrysantheem. J. Clausen, Amsterdam, 1923. Omvang: 50 p. Oplage: 300 genumm. ex. Bandtek. en typografische verzorging: Wybo Meyer. Titelpagina in zwart en oranje.

Intermezzo. Trajectum ad Mosam nr. 20. A.A.M. Stols, Bussum, 1927. Omvang: 25 p. Druk: Boosten & Stols o.l.v. A.A.M. Stols. - Seriemerk Trajectum ad Mosam, door J. van Krimpen, in rood op omslag en titelpagina. Uitgeversmerk A.A.M. Stols in rood in colofon. - Letter: Erasmus Mediaeval. Kopjes en deeltitels in rood. - Tussentitel, in rood en zwart, en initialen, in rood, door A.A.J. Stols. - Oplage: 200 exx.; 1-10 op zwaar geschept van Van Gelder; 10-200 op geschept van Pannekoek; 1-5 en 161-200 voor de dichter, uitgever en hun vrienden.

Vita brevis. Nijgh & Van Ditmar, Rotterdam, 1939. Omvang: 51 p.

Phoenix. [Peine, Westfalen], 1945. Omvang: [21] p. Oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren en 10 exemplaren gemerkt A-J.

terug naar boven


Bloemlezingen:

Door Henrik Scholte (mede-)samengestelde bloemlezingen:

   

Erts Almanak 1926. Verzen, proza, drama, essay. [Samengesteld door D.A.M. Binnendijk en Henrik Scholte. Met een Voorwoord door de samenstellers, een bio- en bibliografisch Register, een Waarzeggende kalender en 37 portretten]. Versierd met een bandteekening en een titelblad van Albert Hahn Jr. S.L. van Looy, Amsterdam, [december 1925, Voorwoord gedateerd december 1925]. Omvang:  208 blz. + 19 bladen met portretten.
 In dezelfde maand verscheen nog een tweede druk, die op de vermelding van de druk na geheel gelijk is aan de eerste druk.
 
Erts. Letterkundige almanak voor het jaar 1927. Tweede jaargang. [Samengesteld door D.A.M. Binnendijk en Henrik Scholte]. S.L. van Looy, Amsterdam, [april 1927, Voorwoord gedateerd dec. 1926]. Omvang: 8 + 212 blz. 1e-3e duizendtal.
Met een Voorwoord door de samenstellers, een bibliografisch Register, 33 portretten van medewerkers en 6 andere illustraties].

Letterkundige Almanak Erts. Verzen, proza, drama, essay. [Samengesteld door D.A.M. Binnendijk en Henrik Scholte]. A.J.G. Strengholt, Amsterdam, 1929 [=1928]. 224p. Titel op omslag: Letterkundige Almanak Erts voor het jaar 1929.
Online bij DBNL. Voorwoord gedateerd October 1928. Aangekondigde verschijning: eind november 1928. Recensie in De Telegraaf, 04-12-1928.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110566185:mpeg21:a0168

Letterkundig jaarboek Erts 1930. Verzen, proza, drama, essay. Samenstelling D.A.M. Binnendijk, Menno ter Braak, C.J. Kelk, Lou Lichtveld and Henrik Scholte. A.J.G. Strengholt, Amsterdam; 1930 [=1929]. 192 p.
Datering: Algemeen Handelsblad, 27-09-1929, bericht dat het 'binnenkort'verschijnt.
De Tijd, 18-12-1929: recensie door A.v.D. [Anton van Duinkerken].
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010532905:mpeg21:a0177
Tilburgsche Courant, 02-01-1930, meldt het als nieuw boek in de R.K. Openbare Leeszaal. Bespreking in De Delver, gesignaleerd in Het Vaderland van 29-04-1930.

 

EEN ALGEMEEN JAARBOEK DER NEDERLANDSCHE KUNST.
"Erts" wordt omgesmolten.


De redactie van het letterkundig jaarboek "Erts", dat voor '1930' voor de vierde maal verschenen is, heeft in een dezer dagen gehouden vergadering besloten, de uitgave voor het jaar 1931 in den tot dusverre gehandhaafden vorm niet voort te zetten. In plaats daarvan zal echter verschijnen een algemeen, actueel jaarboek der Nederlandsche kunst, genaamd Balans 30/31, dat in literaire en illustratieve bijdragen een overzicht bedoelt te geven van wat er in het jaar der uitgave aan Nederlandsche kunst in den ruimsten zin gepresteerd is. De redactie heeft hare samenstelling van het laatste jaar echter niet gewijzigd en bestaat derhalve uit de heeren D. A. M. Binnendijk, Menno ter Braak, C. J. Kelk, Lou Lichtveld en Henrik Scholte. De uitnoodigingen tot medewerking zullen dezer dagen verzonden worden. Het boek zal den komenden herfst in royaal formaat en moderne typografie verschijnen bij Leiter—Nijpels, Maastricht.

De Tijd, 04-08-1930
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010532147:mpeg21:a0057

K. ter Laan, 1952: '[Henrik Scholte] gaf 1925-'30 de almanak Erts uit.'

Gevleugeld woord. Samenstelling J.-P. Barth, Ed. Hoornik, Gerrit Kouwenaar, Henrik Scholte, A. Viruly. Stols, 's-Gravenhage, 1955. Gedichten over de burgerluchtvaart, oplage 1250+15 ex. Omvang 49 p. Deels wedstrijdbloemlezing.

terug naar boven


Poëzie van Henrik Scholte is in deze bloemlezingen aangetroffen.

Lyriek. Tjeenk Willink, Zwolle, 1928.

Prisma. De Waelburgh, Blaricum, [1930].
Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
Jonge most. Van Dishoeck, Bussum, [1936].

Muziek en poëzie. Van Loghum Slaterus', Arnhem, 1941.
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.

Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 2: 1900-1940. Meulenhoff, Amsterdam, 1953.
Gevleugeld woord. Stols, 's-Gravenhage, 1955.

terug naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.

www.allegroningers.nl Geboorteregister Groningen 1903, aktenummer 158
Parenteel Johan Scholte http://johanscholte.nl/19.htm
¹ Scholte was redacteur van Propria Cures van 4 maart 1922 tot 26 januari 1924.
http://www.propriacures.nl/?page_id=2885. Over Scholte en Ter Braak in deze, zie: Léon Hanssen. Want alle verlies is winst. Menno ter Braak 1902-1930 (Amsterdam, 2000) via DBNL: http://www.dbnl.org/tekst/hans017want01_01/hans017want01_01_0020.php
²
De jaargangen 1927-1931 van Filmliga werden opnieuw uitgegeven onder redactie van Jan Heijs (Nijmegen, 1982); zie DBNL: http://www.dbnl.org/tekst/_fil001film01_01/
Egbert Barten and Gerard Groeneveld
. Reynard the Fox and the Jew Animal.
Online op: http://www.awn.com/mag/issue1.7/articles/barten1.7.html
Een bewerking van: "'Van den vos Reynaerde' (1943): How a Medieval Fable Became a Dutch Anti-Semitic Animation Film". Historical Journal of Film, Radio and Television (vol. 14, no. 2, 1994). Dat een vertaalde bewerking is van "Reynaert en het Jodenbeest". De Volkskrant, 25-05-1991.

³ Thomas Leeflang. De bioscoop in de oorlog. Arbeiderspers, Amsterdam, 1990. p. 45
Beeld en geluid - Wie gaat mee
http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Wie_gaat_mee
Biografie Instituut Groningen. Nationaal Pseudoniemen Archief
DBNL: Henrik Scholte
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=scho012
Documentatiedienst Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, 's-Gravenhage:: Scholte 1903-1988
http://literatuurgeschiedenis.dbnl.nl/tekst/_med003mede01_01/_med003mede01_01_0687.htm
Frank van den Bogaard. Een stoottroep in de letteren. 'Groot Nederland', de SS en de Nederlandse literatuur (1942-1944). Stichting Bibliographia Neerlandica, 's-Gravenhage, 1987.
Salma Chen. 'Geboorte en sterven van De Distelvinck'. Jaarboek Letterkundig Museum 2. Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, Den Haag 1993.
http://www.dbnl.org/tekst/_jaa006199301_01/_jaa006199301_01_0004.php
K. ter Laan. 'Scholte, Mr. Henrik'. Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid. G.B. van Goor Zonen's Uitgeversmaatschappij. Den Haag / Djakarta 1952 (tweede druk). 
http://www.dbnl.org/tekst/laan005lett01_01/laan005lett01_01_6568.php
Henrik Scholte. 'Kantteekeningen over het afgeloopen tooneelseizoen'. Groot Nederland. Letterkundig maandschrift voor den Nederlandschen stam. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam, 15-07-1943. blz 26-33. 
http://kranten.kb.nl/view/pdf/id/ddd%3A010326031%3Ampeg21%3Ap034%3Aa0017
Historisch Krantenarchief, Koninklijke Bibliotheek Den Haag
[toegespitst op periode 1940-1947; uit periodes ervoor en erna zijn veel krantenberichten over Henrik Scholte te vinden] kranten.kb.nl
Peter Verberne. 'Menschen om de Nederland-Film'. De Waag, 13-02-1942. Interview met Henrik Scholte.
http://kranten.kb.nl/view/pdf/id/ddd%3A010310870%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0031
'Delftsch Blauw'. Delftsche Courant. Nieuwsblad voor Delft en Delftland. 13-02-1942. Over Nederland-Film-documentaire.
'Plannen en werk van "Nederlandland-Film"'. Leeuwarder Nieuwsblad, 17-02-1942. Vraaggesprek met mr. Henrik Scholte.
'Nederland-Film voltooit een muziekfilm'. Limburgsch Dagblad, 11-09-1942. Zelfde artikel in: Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 10-09-1942; Delftsche Courant, 12-09-1942; Limburger Koerier, 15-09-1942.
[A.J.D. van Oosten?]. 'Orkest-propagandafilm "Wie gaat mee?"' De Zuid-Willemsvaart, 12-09-1942.
'Wie gaat mee?'. De Waag, 25-09-1942.
http://kranten.kb.nl/view/pdf/id/ddd%3A010310902%3Ampeg21%3Ap008%3Aa0027
Henrik Scholte. 'Het Volk en zijn omroep'. De Waag, 12-03-1943. Een lovend artikel (2 pagina's) van Henrik Scholte over de "Rijksradio-omroep De Nederlandsche Omroep".
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010310924%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0025
Henrik Scholte. 'Kantteekeningen over het afgeloopen tooneelseizoen'. Groot Nederland,  15-07-1943.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010326031%3Ampeg21%3Ap030%3Aa0017
'Groot-Nederland onder piratenvlag'. De vrije kunstenaar, 15-10-1943.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010448799%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0004
'Kunstcritici onder de loupe'. De vrije kunstenaar. 15-11-1943.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010448800%3Ampeg21%3Ap010%3Aa0010
'Prijsvraag voor een tooneelspel en een fimscenario'. Delfsche Courant, 12-07-1944.
'De film in oorlogstijd'. De vrije kunstenaar, 01-11-1944.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010448809%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0004
Brandaris. 'Brief'. De vrije kunstenaar,  28-07-1945
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010448821%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0006

Boeken en brieven van, over en/of aan Henrik Scholte bevinden zich in:
British Library, Londen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2013


Webdesign Revan Barlas