Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 16-12-2014 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Cees van der Pluijm

Geboren te:
Radio Kootwijk, 12-01-1954
Overleden te:
Arnhem, 14-12-2014
Volledige naam:
Cornelis Leonardus van der Pluijm
Naamsvarianten:
C. van der Pluijm
Pseudoniem:
Peter Coret; Paul Lemmens;
Liesbeth Porringa; Steven Stalknecht


Site:
www.vanderpluijm.demon.nl


© René Wouters, 2014

Dichter, toneelschrijver, prozaïst, essayist, criticus, recensent, columnist en voorvechter voor homorechten.

Cees van der Pluijm bezocht de lagere school te Apeldoorn. Hij bezocht de brugklas van het Katholiek Veluws College (1966-1967), het aartsbisschoppelijk Klein-Seminarie (1967-1970), de HAVO (1970-1972) en de Pedagogische Academie (1972-1975) in Apeldoorn. Hij studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en Zuid-Afrikaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Suinds 1980 publiceerde hij. Ook presenteerde hij theatertalkshows en trad op als dagvoorzitter bij conferenties en als trainer en acteur in communicatietrainingen. Cees van der Pluijm was ook werkzaam als uitgever en doceerde aan de Schrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht o.a. poëzieschrijven, beschouwend schrijven en literatuur-beschouwing.

Voor NBD Biblion schreef hij vanaf 1984 recensies. Hij maakte jarenlang deel uit vand e redactie van Literair Café Nijmegen in cultuurtempel O42. Van 1994-2013 schreef hij columns voor de Gay Krant. Bij Omroep Gelderland trad hij op als 'radiodichter' (2006-2011).  In Arnhem was Van der Pluijm 'park­dichter' bij de Vereniging Vrienden van Sonsbeek.

Cees van der Pluijm werkte samen en publiceerde met Robert Long, Drs. P en Jules de Corte, voor wie hij ook als tekstbezorger optrad.

Jaap van den Born: "Sinds zijn studententijd, toen hij bevriend raakte met Drs. P, is hij een onvermoeide pleitbezorger geweest voor het vormvaste, al dan niet lichte gedicht, zonder zijn ogen te sluiten voor andere vormen van poëzie. (...) Zijn afscheid van dit leven mag apotheotisch genoemd worden: de laatste twee jaren van zijn leven besteedde hij aan het schrijven van een boek over zijn geliefde geboorteplaats Radio Kootwijk, dat met overdonderend succes gepresenteerd werd."1

Op 27 oktober 2014 berichtte Cees van der Pluijm over deze gebeurtenis op Facebook2:

"[Ik] beleefde een van de bizarste weekends in zijn leven. 7000 mensen bezochten Gebouw A in Radio Kootwijk. De toegangswegen werden door de politie afgezet bij Assel en Hoog Buurlo. Mensen werden de snelweg opgestuurd naar de afslag Kootwijk, waardoor er een file op de A1 ontstond. Velen eindigden ergens in het zand en moesten 5 tot 7 kilometer lopen om Gebouw A te bereiken. Ik heb bijna 1000 handtekeningen mogen plaatsen in evenzovele boeken. Bezoekers kwamen uit de verste uithoeken van het land naar Radio Kootwijk, vaak gemotiveerd door een van de radio-interviews die ik mocht geven (vooral Radio 1 op donderdag jl. raakte een gevoelige snaar). Ik zag oud-dorpsgenoten terug van veertig jaar geleden. Familieleden verrasten me met hun onverwachte en ontroerende aanwezigheid, buren kwamen een kijkje nemen en tal van Radio Kootwijkers droegen bij aan de bijzondere sfeer en het succes. Het was overweldigend. Mijn begrafenis had niet succesvoller kunnen zijn en als klap op de vuurpijl: ik leef nog!"

Iets later, dezelfde dag, op Facebook: "Vanmiddag met gillende sirene onverwacht naar het ziekenhuis gebracht wegens acute pijnklachten. Onderzoek leidt tot vermoedelijk alvleesklierontsteking. Ik moet nog even blijven voor pijnstilling en verder onderzoek. Svp geen vragen stellen. Geen bezoek, ben morgen weer thuis."

Op 28 oktober: "(...) Hier eindigen de medische communiqués. De eerste drie dagen zijn kritiek. Tot later, of tot niet."

Op zondag 14 december 2014 berichtte Gert-Jan ten Brinke op Van der Pluijms Facebookpagina: "Cees is overleden. Cees heeft vrijdagmorgen een hartstilstand gekregen als gevolg van een bloedvergiftiging. Vandaag wees neurologisch onderzoek uit dat Cees een ernstige hersenbeschadiging had opgelopen en dat hij niet meer zou herstellen. De ondersteunende apparatuur is daarna uitgeschakeld. Hij is heel kalm gestorven."

Cees van der Pluijm was medewerker aan onder meer Pink, Rottend Staal en Het Vrije Vers.

naar boven



Dichtbundels:
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]

Herenspraak
Vier dozijn sonnetten
.
Door Drs. P en Paul Lemmens [Cees van der Pluijm]
BZZTôH, 's-Gravenhage, 1980. 62p.




   
Dat lentebal
33 balladetten
Drs. P & Paul Lemmens
[Illustraties Ron van Roon]
Bert Bakker, Amsterdam, 1983. 41p.



 

naar boven

Het lustprieel
Door Peter Coret [Cees van der Pluijm] en Robert Alquin [Jos Versteegen].
De Prom, Baarn, 1984. 84p.





Letterkundig verskwartet. 4 x 12 versvormen
Door Drs. P, Driek van Wissen, Jacob Steege [pseudoniem van Jos Versteegen en Paul Lemmens.
Ingeleid en toegelicht door Drs. P. Sijthoff, Amsterdam, 1985.




   
Literair assortiment. 4 x 25 genres op rijm.
Door Drs. P, Driek van Wissen, Jacob Steege [pseudoniem van Jos Versteegen en Paul Lemmens.
Ingeleid door Drs. P. [Tekeningen Maarten Voorzanger].
Sijthoff, Amsterdam, 1985. 116p.




Sebastiaan [onder pseudoniem Peter Coret]. Tight End Press, ['s-Gravenhage], 1987. [12]p. Oplage van 66 ex., warvan 6 in luxe uitvoering.

naar boven

Goffert. Gedichten bij tekeningen van Paul Lemmens [onder pseudoniem Peter Coret]. Dirty Trix, Amsterdam, 1988. 8 katernen. Oplage van 69 genummerde ex. fl. 115,-.

Vanitas
[onder pseudoniem Peter Coret]
De Woelrat, Amsterdam, 1988. 55p.





 
naar boven
Nieuwe vergezichten
Dertien fonkelnieuwe versvormen

Drs. P en Paul Lemmens.
Sijthoff, Amsterdam, 1989. 95p.




Het kind de vis. [Tekeningen Ciska Muller]. Phoenix Editions, Amsterdam, 1991. [16]p. Oplage van 77 genummerde ex.; een gebrocheerde en een gebonden gesigneerde uitvoering in cassette.

naar boven

Van liefde en een niet te lessen dorst
Gedichten 1998-1973
Vita, Nijmegen, 1998. 152p. Gebonden.
2de druk paperback, 1998.




Frans Goddijn, Cees van der Pluijm en Hanz Mirck. Kort, lang, sluis. Dove è Dante?, Arnhem, 2007. 15p. Oplage van 125 genummerde exemplaren. Bevat ook Engelse vertaling van één gedicht.

Voorlopige bestemming
De Contrabas, Utrecht / Leeuwarden, 2010. 87p.






naar boven


Andere genres (o.a.)

Robert Long & Cees van der Pluijm. Hete klippen. Het boek van de film. De Fontein, [Baarn], 1991. 192p. Roman.

Schrijven van verhalen en gedichten. TELEAC/NOT, Hilversum, 1993. 240p.; 2de druk 1998, 3de oorspronkelijke, ongekuiste, gepreciseerde, verbeterde en gemoderniseerde versie bij L.J. Veen, Amsterdam/Antwerpen, 2003. 287p. [4de druk] bij de contrabas, Utrecht, 2008.

Robert Long & Cees van der Pluijm. Beste Robert, waarde Cees. Brieven over leven, dood, liefde, seks, werk en collega's. AdeL, Nijmegen, 1998. 311p.

Zonder bril kan ik niet zien. Gedichten maken met verstandelijk gehandicapten. Jeannine Boset, Evert Hoogendoorn, Marike KJansen. [Eindredactie Cees van der Pluijm]. De Stiel / AGO, Nijmegen / Diemen, 1998. 28p. Uitg. in samenw. met de Gemiva SVG-groep, de Stichting Pameyer Keerkring, de Stichting Plaverijn, de Stichting Festog en de Stichting Pedagogisch Sociaal Werk.



Robert Long & Cees van der Pluijm. Het laatste jaar. De brieven uit 2006. De Stiel, Nijmegen, 2008. 159p.

Radio Kootwijk
Biografie van een zendstation en een dorp
in het hart van de Veluwe

BDUmedia, Barneveld, [2014]. 224p.

naar boven


Bloemlezingen:

Door Cees van der Pluijm (mede)samengestelde bloemlezingen

Drs. P. Weelde & feestgedruis. De beste gedichten van Drs. P. Samengesteld en ingeleid door Paul Lemmens. Sijthoff, Amsterdam, 1986. 247p.

Robert Long. Jij wou mij totaal. Alle liedteksten. Bezorgd, samengesteld, ingeleid en toegelicht door Paul Lemmens. Sijthoff, Amsterdam, 1987. 277p.

Van voeten en schoenen. [Samengesteld en toegelicht door Cees van der Pluijm en Paul Sars]. [Grol, orthopedische schoenen], [Nijmegen], 1989. 7 katernen in doos. Beperkte oplage.

Jules de Corte. Ik ben je reisgenoot. Samengesteld, bezorgd en toegelicht door Cees van der Pluijm. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1994. 95p.

Mijn hersens denken als ik slaap. 159 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap. Samengesteld, ingeleid en bezorgd door Cees van der Pluijm. De Stiel / AGO, Nijmegen / Diemen, 1999. 160p.; 3de druk 1999.

naar boven

Ik schilder de honden blauw. 164 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap. Samengesteld, ingeleid en bezorgd door Cees van der Pluijm. De Stiel / AGO, Nijmegen / Diemen, 1999. 160p. Met cd. Uitgave in samenwerking met de NSGK, Nederlandse Stichting voor het gehandicapte Kind.

Drs. P. Toenemend feestgedruis. De beste gedichten van Drs. P. Samenstelling Cees van der Pluijm. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2004. 135p.

Jules de Corte( 1924-1996). Ik zou weleens willen weten. Samengesteld, bezorgd, ingeleid en toegelicht door Cees van der Pluijm. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2005. 352p. Pluche. Blauwe reeks. Met cd.

Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie. Samengesteld, ingeleid en bezorgd door Cees van der Pluijm. De Stiel / AGO, Nijmegen / Diemen, 2005. 159p.

P, Drs. Heilzame jeugdlectuur. De beste gedichten uit Toenemend feestgedruis, vermeerderd met twintig nieuwe ollebollekes. Samengesteld, ingeleid, toegelicht en bezorgd door Cees van der Pluijm. Muntinga Pockets, Amsterdam, 2009. 229p. Rainbow Essentials nr. 58.

P, Drs. Zeslettergrepigheid. De beste ollekebollekes van Drs. P. Samengesteld, bezorgd, ingeleid en toegelicht door Cees van der Pluijm. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2009. 255p.

naar boven

Poëzie van Cees van der Pluijm is in deze bloemlezingen aangetroffen:

Wie zegt dat ik na veertien regels zwijg? Aarts, Amsterdam, 1980.
Droggen zijn bedroom. Sijthoff, Amsterdam, 1984.
De 200 bekendste, mooiste, tederste, leukste sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Dichter bij Anne. Leopold, 's-Gravenhage, 1985.
Dichters over dichters. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Plezierdichters en hun vak. Bulkboek, Amsterdam, 1986.
Hoe kan ik jou in woorden vangen. Een bloemlezing van homo-poëzie. Athmer, Utrecht 1986. 
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
200 Sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Pas op, de dichter lacht. Walva-Boek, Apeldoorn, 1987.

naar boven

Jantje zag een pruikje hangen. Ad. Donker, Rotterdam, 1991.
Ik ben geboren in Apeldoorn. Groot parodieënboek. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1994.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam. 1996 (10e herziene druk).
Zie je ik hou van je. Kwadraat, Utrecht, 1996. 
Ik hou van Holland. Liedjes, conferences en light verse. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1998.

naar boven

Geld Geldt. Liverse, Dordrecht, 2000. 
Makkers staakt uw wild geraas
.  Liverse, Dordrecht, 2000. 
Ik wou dat ik twee hondjes was
.
Bert Bakker, Amsterdam, 2003. 
Alles voor de liefde
. 
521 Uitgevers, Amsterdam, 2004.
Elf geboden. Liverse, Dordrecht, 2004. 
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
We weten elkaar altijd te vinden. 521 Uitgevers, Amsterdam, 2004.
Navel van 't land. Nijmegen in gedichten. 521 Uitgevers, Amsterdam, 2005.
25 Jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005 in 666 en een stuk of wat gedichten. BnM Uitgevers, Nijmegen, 2006.
Denkend aan de dood. Doodsgedichten. BnM Uitgevers, Nijmegen, 2006.
In een blauwgeruite kiel. Gedichten over Michiel de Ruyter. BnM Uitgevers, Nijmegen, 2007.
Maar wat is dan liefde? BnM, Nijmegen, 2007.
Zo klinkt dus weggesmeten geld. Mouria, Amsterdam, 2007.
Uit het Noorden waait de muze aan. Passage, Groningen, 2008.
Vriendschap. Gedichten voor vrienden. Muntinga Pockets, Amsterdam, 2008. 
Dicht! De beste poëzie, slamdichters en rapteksten. Muntinga Pockets, Amsterdam, 2009.
Woef Tjielp Knor. Muntinga Pockets, Amsterdam, 2009.

naar boven

De Onbestemmelingen. Kontrast, [Oosterbeek], 2010. 
En wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren. Kok, Kampen, 2010.
Hondstrouw. Muntinga, Amsterdam, 2010.
Poeslief. Muntinga, Amsterdam, 2010.
Hij zag een kameraad in je. kleine Uil, Groningen, 2011.
Boem Paukeslag! Rainbow Pockets, Amsterdam, 2012. 

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


1 Jaap van den Born. 'Cees van der Pluim overleden'. Het Vrije Vers, 15-12-2014.
http://hetvrijevers.nl/index.php/jaap-van-den-born/3328-cees-van-der-pluijm-overleden
2 Cees van der Pluijm, Facebook.
https://www.facebook.com/cees.vanderpluijm1

Mats Beek. Schrijversinfo.nl: Cees van der pluijm
http://www.schrijversinfo.nl/pluijmvandercees.html
Cees van der Pluijm, e-mails 2013-2014.
DBNL: Cees van der Pluijm.
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=plui002
Wim Hazeu. Het literair pseudoniemen boek. De Bijenkorf, [s.l.], 1987.
Frank Hermans. 'Cees van der Pluijm 1954-2014. Duizendpoot in Nederlandse taal- en homobeweging'. De Gelderlander, 16-12-2014.
Rottend Staal: Cees van der Pluijm
http://www.epibreren.com/rs/pluijm.html

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Cees van der Pluijm bevinden zich in:
British Library, Londen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

naar boven


Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

     


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2013-2014

Webdesign Revan Barlas