Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 23-03-2017 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


A. Marja

Pseudoniem van:
A.Th. Mooij
Geboren te:
Oude Leye (Friesland), 08-03-1917
Gestorven te:
Den Haag, 10-01-1964
Volledige naam:
Arend Theodoor Mooij
Naamsvarianten:
A. Mooij.
Pseudoniemen:
-



Foto: A. Marja , circa 1960
Bron: Leeuwarder Courant, 08-01-1966

zie: - Groninger dichters

D
ichter, prozaïst, essayist, journalist en radiomaker.

Enigst kind van predikant Maarten Johannes Mooij (1883-1948) en Johanna Martina Jacoba Engelberts (ca. 1883-1931). Hij huwde op 08-06-1944 met Geerdina Aaltje Kuiper. Uit dit huwelijk werden drie zoons en één dochter geboren. Dit huewelijk eindigde in 1953 in een echtscheiding. Op 19-07-1954 trad hij in het huwelijk met Louise Gaastra. Dit huwelijk werd in 1963 ontbonden.

Theo Mooij groeide op in Winschoten, waar zijn vader predikant van de Vrije Evangelische Gemeente was. Hij bezocht de HBS te Winschoten, waar hij zich zeer geïntereseerd in Nederlandse en Duitse literatuur betoonde. Al vrij vroeg begon hij met het schrijven van gedichten, die hij onder het pseudoniem A(rthjo) Marja publiceerde.

Ko Veldkamp: "Tijdens zijn schooljaren werd het schrijven van gedichten steeds belangrijker voor Marja. In 1934 ontmoette hij Koos Schuur (1915) die voor zijn eindexamen in Veendam op school zat. Na een door Marja georganiseerde ontmoeting in de openbare leeszaal in Winschoten gingen ze beiden "literatuur doen": elkaars gedichten lezen en spellen. Koos Schuur bezocht ook eens een kerkdienst van ds. Mooij, waarbij Marja op het kerkorgel speelde. Bij het uitgaan van de kerk speelde Marja, langzaam en gedragen en voor de gemeente onherkenbaar, de St. Louis Blues, "om mij een plezier te doen."

naar boven

Op de HBS te Winschoten was C.W.E. Schultz, een Duitser en overtuigd nazi, leraar Duits. Door hem beïnvloed schreef Marja dit gedicht, dat op 2 februari 1935 in het NSB-blad Volk en Vaderland gepubliceerd werd.

  Waar is toch in mijn land die trotsche hoop gebleven,
Die eens mijn Volk bezielde, toen het moed bezat?
Hoe zal dat heil'ge vuur in ons geloof herleven,
Nadat mijn volk zoo lang geen Leider heeft gehad?

Al kon mijn Volk in zulk een diepen slaap geraken,
Zoolang er niemand was, die kans op redding bood:
Nog is het niet te laat - nog kan het weer ontwaken -
Nog kan mijn arme Volk herrijzen uit den dood.

Nu wordt mijn Volk tot in zijn binnenste bewogen,
Nu heeft ook voor mijn land het oude afgedaan,
Nu straalt mijn Volk hernieuwde gloed uit d'oogen
En zal het eensgezind den nieuwen weg opgaan!


 

Dit gedicht – een overduidelijke jeugdzonde - zou later, in 1962, toen hij bezig was 'morele fouten' van anderen op te sporen, als een boemerang tegen hem werken, toen Hans van Straten het bestaan ervan oprakelde.

Al in 1936, na de Italiaanse inval in Abessinië, brak Marja met Schultz. Hij hield zich sedertdien verre van het nationaalsocialisme. In de herfst van dat jaar verscheen het eerste nummer van Plomp, maandblad voor scholieren, opgericht en geredigeerd door A.Th. Mooij en J.E. Folkers, een blad bestemd voor leerlingen van het gymnasium, de HBS. en de Kweekschool te Winschoten. Een van de medewerkers aan Plomp werd de 17-jarige Johan van Delden. Er ontstond een vriendschap, die eerst na tien jaar verwaterde.

In juni 1937 werd zijn vader in Yerseke (Zeeland) beroepen. A. Marja ging in Groningen op kamers. Op de christelijke HBS in de provinciehoofdstad behaalde hij zijn eindexamen HBS. Na een kort intermezzo als leerling-journalist te Breda verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij part-time medewerker van het Algemeen Handelsblad werd. In 1939 keerde Marja terug naar Groningen en werd vrijwilliger bij het Volksblad. Hij richtte een kunstkring op en organiseerde samenkomsten van jonge auteurs.

naar boven

Ab Visser: "Kort voor het uitbreken van Wereldoorlog II waren er zoveel jonge dichters en schrijvers in Groningen, dat de eerbiedwaardige Martinitoren bedenkelijk zijn grijze pijnappel schudde. Ik leerde Ferdinand Langen kennen en samen maakten wij kennis met A. Marja, Lex Gans, Koos Schuur, Eddy Evenhuis (een 'wonderkind' in de poëzie, evenals Halbo C. Kool), Max Dendermonde, Albert (Koos) Redeker en Hans Redeker, Menno de Munck en W.H. Nagel, die zich later J.B. Charles zou noemen en niet op zou houden het spoor terug te volgen.

Het was niet allemaal pais en vree en het zou vervelend geweest zijn, wanneer dat wel het geval ware geweest. Niet voor niets deed het gevleugelde woord van Lex Gans de ronde: 'Eén dichter: een slecht vers; twee dichters: een borrel; drie dichters: ruzie.'(...)”

Deze auteurs zouden later bestempeld worden als 'De Groninger School', door onder anderen de eveneens destijds in Groningen wonende Reinold Kuipers.

naar boven

Marja's literaire carriére verliep aanvankelijk voorspoedig. I. Schöffer: "Hij publiceerde talrijke dichtbundels en kreeg veel, ook proza, geplaatst in prestigieuze literaire bladen, zoals  Groot Nederland. In 1941 behaalde hij succes bij een ruimere lezerskring met de roman  Snippers op de rivier, die nadien nog viermaal zou worden herdrukt. Het is een in het staccato van de Nieuwe Zakelijkheid geschreven, autobiografisch geïnspireerd verhaal over het volwassen-worden van een adolescent in zijn eindexamenjaar."

Marja sloot zich in 1942 niet aan bij de Kultuurkamer, met als consequentie dat hij geen nieuw werk meer kon publiceren.

Ko Veldkamp: "Politiek was Marja volkomen goed," zou J.B.Charles (Willem Nagel) later in een interview zeggen, "maar als persoon te onevenwichtig". De tot over zijn nek in het illegale werk zittende Nagel vertelde Marja in de oorlog niets over zijn verzetsbezigheden. "Jij bent een man die zijn bek niet kan houden," zei Nagel tegen Marja."

Zover bekend was Marja niet in de illegaliteit actief. Wel richtte hij met J.B. Charles en W.H. Overbeek de Groninger clandestiene uitgeverij In agris occupatis op. Deze bracht de Volière-reeks uit. De boekjes werden gedrukt door onder anderen H.N. Werkman. Ook was hij betrokken bij de clandestiene Bayard-reeks van uitgeverij Kroonder uit Bussum.

naar boven

I. Schöffer: "In diezelfde tijd echter werd Marja door problemen van persoonlijke aard gekweld. Naast voortdurende geldzorgen betroffen die vooral zijn blijvend zwakke gezondheid: een ernstige darmziekte bracht hem in 1942 zelfs aan de rand van de dood. Marja's vader nam hem op in zijn huis te Yerseke, en het proces van genezing zou meer dan twee jaar in beslag nemen. Maatschappelijk had Marja reeds lang tevoren moeite gehad zijn draai te vinden; van letterkunde, dat bleek wel, viel niet te leven. De noodzaak van een vaste werkkring werd intussen des te dringender toen Marja in 1944 uit Yerseke naar Groningen terugkeerde en daar trouwde met zijn schoolliefde 'Puck', het meisje dat hij in menig gedicht had bezongen."

Na de bevrijding richt Marja met Gijs Stappershoef en Jan Posthumus de Omroep Provinciaal Militair Commissariaat (in de volksmond Opiumzee genoemd), de voorloper van de Regionale Omroep Noord (RON. Hij werkt voor een aantal kranten en verricht redacteurs- en vertaalwerk bij uitgeverij Kroonder. Omdat dit allemaal op financieel gebied te weinig oplevert, gaat hij in 1947 aan de slag als sociaal ambtenaar bij de Huizen van Bewaring, waar hij tot taak heeft ongeveer vijftig gevangenisbibliotheken in te richten.

naar boven

I. Schöffer: "Van 1950 tot 1958, toen hij medisch werd afgekeurd, was hij directeur van het Haagse consultatiebureau voor alcoholisme. Dit sociale werk lag Marja wel. Als literator kon het hem echter allerminst bevredigen. De dagelijkse werkzaamheden hielden hem af van wat hem bovenal bezielde: schrijven en dichten."

Johan van Delden: "In de slotfase van zijn leven [maakte] hij een gefrustreerde indruk. Gemis aan literaire erkenning, een vastlopende produktie, moeilijkheden in de privésfeer, een slechte gezondheid en een ziekelijke drang om fouten en vermeende fouten in karakter of gedrag van anderen op te sporen en aan de kaak te stellen, maakten hem tot een verbitterde querulant, gauw geïrriteerd en onredelijk agressief. (...) Marja heeft met zijn rellen en practical jokes veel grenzen overschreden."

naar boven

Practical jokes

Marja's 'practical jokes' varieerden van het met een verdraaide stem de telefoon opnemen en het bij vrienden naar de w.c. gaan zonder door te spoelen, waarna hij het doorspelmechaniek onklaar maakte en vertrok; het laten bezorgen van ongewenste bestellingen, het opzeggen van andermans telefoonabonnementen, het gooien met grammofoonplaten etcetera.

De laatste grap

Rondom de jaarwisseling van 1962 ontvingen de leden van de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen (VvL)- waarvan Garmt Stuiveling voorzitter was - en de pers een circulaire, waarin stond dat een ereraad van de vereniging rapport had uitgebracht over een publicatie van Stuiveling uit de oorlog. De voorzitter zou aftreden.

Nu werd Stuiveling al een tijd lang, maar totaal ten onrechte, ervan beschuldigd in de oorlog de levens van joodse auteurs in gevaar gebracht te hebben. Dus velen zullen gedacht hebben dat dit - niet bestaande - rapport materiaal zou bevatten, dat Stuiveling tot aftreden zou nopen.

In die circulaire werd ook een vergadering aangekondigd waarin een nieuwe voorzitter zou worden gekozen. Als een van de kandidaten werd Marja genoemd.

naar boven

Marja werd er natuurlijk van verdacht achter deze 'practical joke' te zitten. Het bestuur - Ad den Besten, A den Doolaard, Hella Haasse en Gabriël Smit - van de VvL royeerde hem onmiddellijk. Marja reageerde daarop zo verongelijkt, alle schuld aan de circulaire ontkennend, dat een opgewonden ledenvergadering van de Vereniging op 3 april 1962 te Amsterdam het royement ongedaan maakte. Waarop het bestuur van de VvL en blocopstapte.

Nog lang daarna zou het schandaal in de onderlinge discussies van schrijvers nasudderen, met hardnekkige verdenkingen jegens Marja. Het kon onder die omstandigheden niet uitblijven dat ook Marja's Volk en Vaderland-vers uit 1935 weer boven water kwam. Het meest cynische aan deze grap is echter dat er wel degelijk een ex-collaborateur in het bestuur van de VvL zat. Dat was echter niet Stuiveling, maar Gabriël Smit.

I. Schöffer: "Het leek enigszins op een poging zich te rehabiliteren en eigen veerkracht te bewijzen toen Marja in 1962 nog een bundel van zijn beste verzen publiceerde onder de titel Nochtans een christen. Oude, herziene en nieuwe gedichten. Op het eerste gezicht was die titel verrassend voor een dichter die als ongelovige bekend stond, al klonk in het woord 'nochtans' ook iets ironisch door.

Duidelijker nog bleek Marja het christelijk geloof hervonden te hebben in zijn laatste bundel, Van de wieg tot het graf uit 1963, met van doodsverwachting doortrokken verzen. Een van deze gedichten droeg opnieuw de titel 'Nochtans een christen', waarvan de slotwoorden luiden: 'boordevol ongeloof / looft hij u Heer / omdat ge hem zo wonderlijk / hebt gemaakt'. In dit weinig leerstellige en vooral radicaal-sociaal gerichte geloof kwam Marja, 46 jaar oud, te sterven."

naar boven

Johan van Delden, in 1985: "Over mijn vroegere relatie tot Marja denk ik positief. Van wat hij heeft geschreven kan ik met veel waardering herlezen. Toch betekende zijn dood voor mij geen gemis. De vriend van mijn jeugd was al eerder gestorven."

Marja werd op 14 januari 1964 begraven op begraafplaats Westduin in Loosduinen (Den Haag). Zijn graf werd na tien jaar geruimd.

naar boven


Over A. Marja

Keer ik van ver naar u weer. J.J. Buskes vertelt aan Wim Ramaker over zijn literaire vrienden: Henriëtte Roland Holst, Geerten Gossaert, Anton van Duinkerken, Jan W. Jacobs, A. Marja, H.M. van Randwijk. N.C.R.V., Hilversum, 1972. 33p. Tekst van een zestal gelijknamige radioprogramma's uitgezonden van 22 juni tot 27 juli 1972.

A. Marja. Chez Antoine. Een Groningse herinnering. Sjaalmancahiers deel. 2. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1984.  [12] p. Oplage 100 genummerde ex.  Eerder verschenen in: De Groene, 1963 (28 december).

M.H. Werkman en A. Marja. Herinneringen aan H. N. Werkman. Klein literair museum deel 6. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1985. 21p. Oplage van 115 exemplaren, genummerd 1-100 en I-XV. [samenstelling Jan Praas?]

Johan van Delden. Liefkensstraat 66. Herinneringen aan A. Marja. Klein literair museum deel 9. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1985. 17p. Opl. van 115 ex., genummerd van 1 t/m 100 en I t/m XV. Redacteur Jan Praas.




naar boven

Wim Hazeu. A. Marja, dichter en practical joker (1917-1964).  Litteraire reeks nr.15. Stabo/All Round, Groningen, [1985]. 160 p. Oplage 1000 ex. Een verkorte vorm van dit werk verscheen als bijlage van Vrij Nederland, 07-01-1984.







Radioportret A. Marja. Het portret is uitgezonden in het radioprogramma 'Boeken' van de VPRO, 29-09-1987. Een geluidsopname bevindt zich in de Groninger Archieven, catalogusnummer AV14076.

Gerrit Achterberg. Briefwisseling met zijn uitgevers Bert Bakker, A.A. Balkema, C.A.J. van Dishoeck, A. Marja, A.A.M. Stols & Jan Vermeulen. Bezorgd door R.L.K. Fokkema en Joost van der Vleuten. Deel I Briefwisseling. Deel II Toelichting. Querido, Amsterdam, 1989. 282p, 228p.


Geen mooij-schrijverij voor u en mij! 92 opdrachtexemplaren van A. Marja. Verzameld en ingeleid door Nick ter Wal. PS, Groningen, 2010. [23]p. Oplage 52 genummerde ex. Boekje over opdrachten die A. Marja in boeken van zijn hand zette

naar boven



Dichtbundels:

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.

Stalen op zicht. Gedichten. "De Spieghel", Amsterdam, 1937. 40p.






Bron scan: Antiquariaat Fokas Holthuis, www.fokas.nl
   
Eenvoudig schilderij. Gedichten. Holland, Amsterdam, 1939. 39p.





   
Omneveld havenlicht. Gedichten. De Vrije Bladen. Jrg. 16, schrift 7. Leopold, Den Haag, 1939. 28p.






 

naar boven

Zon en sneeuw. Gedichten. J.M. Meulenhoff, Amsterdam, 1942. 45p.





   
Maar ja, Marja ... Gedichten. Homerus Pers [F.G. Kroonder], [Bussum], 1942 [= 1943]. 31p. Oplage 300 genummerde ex. Nr. 1-75 gedrukt op blauw-grijs, nr. 76-300 op bruin pakpapier. Bibliografische referentie: De Jong 539.





   

Blauw, rose en grijs. [Gedicht]. [Eigen beheer], [Yerseke], 1943]. 8p. Clandestien. De Jong nr. 1006. Verlucht en gedrukt door H.N. Werkman in een oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren. Online in Geheugen van Nederland.

Zelfportret voor haar
. In agris occupatis, [Yerseke], 1944. 12p. Oplage van 100 genummerde en gesigneerde ex. De Jong 541.

Waar ik ook ga. Gedichten. Bayard pers, [Bussum], 1944. 40p. Beperkte oplage, waarvan 50 genummerd en gesigneerd. De Jong 540. 2de vermeerderde en herziene druk bij F.G. Kroonder, Bussum, 1945.

Bevat merendeel van de gedichten uit Maar ja, Marja... [1943] en nieuw werk.


 
naar boven
De bajesballade van Wilde Oscar. Opnieuw gezongen door een nauwelijks aan de bajes ontsnapte en van huis en haard verdreven onderduiker. Kroonder, Bussum, 1945. 45p. Herdichting van Oscar Wilde's Ballad of Reading Gaol. 2de druk in de Podium-reeks, De Driehoek, 's-Graveland, 1950. 48p.



Afgebeeld is de omslag van de tweede druk.
   
De keuze. Een gedicht. Bayard Reeks [nr. 23]. F.G. Kroonder, Bussum, 1947. 36p.







   
Van mens tot mens. Gedichten 1935-1946. N.V. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1948. 137p. Typografie Henri Friedlaender.




 
naar boven
Confidentieel. Gedichten. De boekvink. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1952. 32p. 2de druk 1953.

MCMLII





   
Traject. Gedichten. De boekvink. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1955. 31p.

MCMLV





   
Man van dag en nacht. Gedichten. De boekvink. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1956. 28p.

MCMLVI




Scan omslag Antiquariaat Hinderickx en Winderikckx, www.hinderickxenwinderickx.nl
 
naar boven
Reislust. Gedichten. De boekvink. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1957. 60p.

MCMLVII





   
Zich lekker voelen. Vijftien gedichten ofwel bijdragen tot de geestelijke volksgezondheid. De boekvink. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1957. 31p.






   
Wat ik speelde. Gedichten bij de Kinderszenen van Robert Schumann. Bert Bakker / Daamen N.V., Den Haag, 1959. 19p.







 
naar boven
Nochtans een christen. Oude, herziene en nieuwe gedichten. [A.A.M. Stols/J.-P. Barth], ['s-Gravenhage], [1962]. 168p. De blauwe distel.





   
Van de wieg tot het graf. Gedichten. Polak & Van Gennep, Amsterdam, 1963. 48p.
Gezet uit de Baskerville door de Koninklijke Drukkerij Van de Garde nv te Zaltbommel, naar aanwijzingen van Chr.A.W. de Ruig







naar boven

Steekspel op de wijnkaart. [Gedichten van] A. Marja, J.C. Bloem. D'Onderduiker, Reimerswaal [= s.l.], 1984. [6]p. Oplage van 20 genummerde exemplaren. Roofdruk.
Volgens Nick ter Wal (in 2016) schuilt achter deze uitgeverij hoogstwaarschijnlijk Hans van Straten, Utrecht.

Tussen Beerta en Parijs. Nagelaten teksten. [Samenstelling ?]. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1986. Deels eerder in bloemlezingen en tijdschriften gepubliceerd werk dat niet in solobundels is opgenomen. De eerdere ongepubliceerde gedichten zijn afkomstig uit de A. Marja-collectie van het Letterkundig Museum. Oplage 100 ex., genummerd 1 t/m 100 en 15 ex, genummerd I t/m XV. Uitvoering: Bureau voor tekstproduktie te Utrecht. Exemplaar in Poëziecentrum Nederland.

Ergens halverwege zweven
Bloemlezing A. Marja

Samenstelling Coen Peppelenbos en Nick ter Wal.
Kleine Uil, Groningen, 2008. 128p.



naar boven

Overige genres

Snippers op de rivier. Roman. Meulenhoff, Amsterdam, 1941. 215p.; 2dedruk bij [s.n.], Bussum, 1946, 182p.; 4de herziene druk bij Manteau, Brussel / Den Haag, 1964. 138p. Marnixpocket 18. 5de druk bij Van Walraven, Apeldoorn, 1980, 127p. Zilverschoonreeks 1, met een nawoord van Johan van Delden. Herdruk [=6de druk] [1984]. [7de druk] bij Kleine uil, Groningen, 2008. 126p.

In kleine terts. Novellen. Kroonder, Amsterdam, 1942. 80p.

Schuchter en iets luider. Essays en kritische aantekeningen. Kroonder, Bussum, 1946. 121p.

Zeepbellen in de orkaan. Dagboeknotities uit een donker kwartaal. De Bezige Bij, Amsterdam, 1947. 116p. Essays.

Binnendijks, buitendijks ... Essays, kauserieën en kritische notities. Kroonder, Bussum, 1949. 188p.

Buiten het boekje. Geschreven portretten van vrienden en vakgenoten. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1954. 105 p., [17] bl. pl. 2de druk 1958.

naar boven

Tussen de gemaskerden. Ver- en onbe-scheidenheden meest op letterkundig gebied. Bakker/Daamen, Den Haag, 1958. 112p. Ooievaar 97.

Poëzieproeven
Over dichters, gedichten, beweegredenen, resultaten
.
Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1963. 136p. Essays.

Chez Antoine. Een Groningse herinnering. Sjaaalmanpers, Utrecht-Bunik, 1984. [12]p. Sjaalmancahiers deel 2. Oplage 100 genummerde ex. Eerder verschenen in: De Groene, 1963 (28 december).

M.H. Werkman en A. Marja. Herinneringen aan H. N. Werkman
. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1985. 21p. Klein literair museum deel 6. Oplage van 115 exemplaren, genummerd 1-100 en I-XV.

Brief aan een psychiater
. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1986. 12p. Sjaalmancahiers deel 13. Oplage van 115 exemplaren, genummerd 1-100 en I-XV. Eerder versch. in: Kentering, jrg. 1963.

naar boven


Bloemlezingen:

Door A. Marja samengestelde bloemlezingen

Keur uit Rilke. Vertaalde gedichten. Bayard Pers, [Bussum], [1944]. Oplage 50 genummerde ex. de jong 696.

Harten-zeven. [Samenstelling A. Marja]. Aeolus-pers, [Drachten / Groningen], 1945. 32p. Gewone oplage en 25 genummerde en gesigneerde luxe-exemplaren.






   
Sint Maarten op de Montparnasse. Een bundel bijdragen van Groninger schrijvers bijeengebracht en ingeleid door A. Marja. F.G. Kroonder, Bussum, 1946.



naar boven

Voor de bijl. Schrijvers slaags met de buitenwereld. Polemische uitingen in poëzie en proza uit twee eeuwen Nederlandse literatuur. Verzameld en ingeleid door A. Marja. Daamen [etc.], Den Haag [etc.], 1955. 182p.; Ooievaar nr. 21.

Over de kling. Schrijvers slaags met elkaar. Polemische uitingen in poëzie en proza uit twee eeuwen Nederlandse literatuur. Verzameld en ingeleid door A. Marja. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956. 206p. Ooievaars-pocket,

De fatale bres. Verzen van hedendaagse Duitse dichters. Verz., ingel. en vert. door A. Marja. Stols/J.-P. Barth, 's-Gravenhage, 1962. 134p. Duitse tekst en vertaling naast elkaar.

naar boven

Poëzie van A. Marja is in deze bloemlezingen aangetroffen.

Hunkering en heimwee. Uitgeversmij Holland, Amsterdam, [1939].

Nieuwe poëzie. J.M. Meulenhoff, Amsterdam, 1940.
Dichters van dezen tijd. Oogst 1940. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1941 (14de herziene druk).
Novellen en gedichten. VBBB, [Amsterdam], 1941.
Twee lentes. A.A.M. Stols, Rijswijk, 1941.
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Twee recht, twee averecht. De Driehoek, 's-Graveland, [1942].
Harten-zeven. Aeolus-pers, [Drachten / Groningen], 1945. 32p.
Het Draaiorgelboek. d'Uylenspieghelpers, Santpoort, 1945.
De dichter en de dood. W. de Haan N.V., Utrecht, 1946.
Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1947 (15de herziene druk).
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1948 (16de druk).
Dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1949.

naar boven

Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1950 (17de herz. druk).
Kleine dichterkeur. L. Stafleu, Leiden, 1950.
Dichters van dezen tijd. P.N. van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1951 (achttiende [herziene] druk).
Balladen en refereinen. Het Spectrum, Utrecht/Antwerpen, 1953.
Dichters van dezen tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1954. (19de herz. druk).
Ongerijmde rijmen. Spectrum, Utrecht, 1954.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dl. 3: 1940-1955. Meulenhoff, Amsterdam, 1954.
Vandaag. Bruna, Utrecht, 1954.
Vandaag II. Bruna, Utrecht, 1954.
Erts. Een bloemlezing uit de poëzie van heden. A.J.G. Strengholt, Amsterdam, 1955.
Losse planken van het tienjarig Podium. Bert Bakker/Daamen/De Sikkel, Den Haag/Antwerpen, 1956.
Over de kling. Bert Bakker/Daamen, Den Haag, 1956.
De muze zwerft door Nederland. VBBB, [Amsterdam], 1956.
Poëtisch akkoord. A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1956.
Dichters omnibus. Derde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1957 [=1956].
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 3: 1940-1957. Meulenhoff, Amsterdam, 1957 (herziene 2e herziene druk).
1 PK. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].

naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
De muze viert feest. VBBB, [Amsterdam], [1960].
Dichters Omnibus. Zevende Bloemlezing. ESSO-Stols/Barth, 's-Gravenhage, 1961 [=1960].
Het schepnet. Derde bundel. Kok, Kampen, 1960.
Literair Akkoord III. Bruna, Utrecht, 1960.
De dichter en de dood. (versie Chr. Leeflang). Bert Bakker / Daamen N.V., Den Haag, 1961. (3de herz. druk).
De muze op school. VBBB, [Amsterdam], 1961.
Het gevleugelde hobbelpaard. Het Spectrum, Utrecht-Antwerpen, 1961.
Literair Akkoord 5.  Bruna, Utrecht, [1961].
Klaprozen. N. Samsom n.v., Alphen a/d Rijn, 1963.
Literair Akkoord 7. Bruna, Utrecht, [1963].
Dichters Omnibus. Elfde bloemlezing. ESSO Nederland, 's-Gravenhage, 1965 [= 1964].
Dichters en gedichten. Malmberg, 's-Hertogenbosch, 1965.
Palet. Wolters, Groningen, 1967 (7de herz. druk).
Spiegel van de Nederlands poëzie 4. De hedendaagse dichters. Meulenhoff, Amsterdam, 1968.

naar boven

Al schrijvend. Querido, Amsterdam, 1971.
Het groot jaargetijdenboek. Uitgeverij Orbis en Orion, Beveren, 1971.
Mijn dokter is een goede dokter… De Tijdstroom, Lochem, 1972.
Voorkeur willekeur. Tjeenk Willink-Noorduijn, Culemborg, 1972.
Een moederhart, een gouden hart. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1973.
Waar praten jullie zo druk over? Kok, Kampen, 1974.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Gedichten die mij vergezellen. Kok, Kampen, [1976].
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam/Antwerpen, 1977 (23ste herz. druk).
Nieuw Nederlands Haneboek. Querido/Vara, Amsterdam/Hilversum, 1977.
De Moeder. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, Vijverhof - Baarn, [1979].
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979.

naar boven

Geloven in Gedichten. Boekencentrum, ‘s-Gravenhage, 1980.
Mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd. Bosch & Keuning, Baarn, 1980.
De Stad. Een bloemlezing. Erven Thomas Rap, de Heerdt / Baarn, [1981].
Poëziebrevier. De Fontein, Baarn, 1981.
Het land der letteren. Meulenhoff, Amsterdam, 1982.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1982.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Ik wou dat ik twee hondjes was. Bert Bakker, Amsterdam, 1983 (6de vermeerderde druk).
Dichters bij De Bezige Bij 1944-1984. De Bezige Bij, Amsterdam, 1984.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 5e editie, 1984.
Droggen zijn bedroom. Sijthoff, Amsterdam, 1984.
200 Sonnetten. Sijthoff, Amsterdam, 1985.
Opwaartse wegen. Kok, Kampen, 1986.
Klasseboek. Wolters-Noordhoff, Groningen, 1986.
Dichters over dichters. Sijthoff, Amsterdam, 1986.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1987 (8e herziene druk).
Het geld dat spant de kroon. De Bezige Bij, Amsterdam, 1987.
Congressen. Gedichten. Dienstenbond FNV, Woerden, 1989.

naar boven

Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992. 6e editie.
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 1992 (5e herziene druk).
En verder is hier alles prachtig. Kwadraat, Utrecht, 1993.
Dichten over dichten. Contact, Amsterdam, Antwerpen, 1994.
Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1994 (3de verbeterde druk).
O wie was mijn vader wie was ik. Vita, Nijmegen, 1995.
Nooit heb ik wat ons werd ontnomen zo bitter, bitter liefgehad. Prometheus/Bert Bakker, Amsterdam, 1995.
In lief en leed verbonden. Kwadraat, Utrecht, 1995.
De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 1996 (10e herziene druk).
Ik wou dat ik twee hondjes was. Ooievaar, Amsterdam 1997 (18e druk).
Lachen mag van God. Bert Bakker, Amsterdam, 1997.
Wij hebben hier een prima domineetje. Kok, Kampen, 1997.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Bert Bakker, Amsterdam, 1998 (18de druk).
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 1998 (8e herziene druk)
Ik ging naar Bommel om de brug te zien. Bert Bakker, Amsterdam, 1998.
Familie duurt een mensenleven lang. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.
Geluk dat kan wel jaren duren. Prometheus, Amsterdam, 1999.
Wat blijft. Bert Bakker, Amsterdam, 1999.

naar boven

Geur van honing en jonge melk. Kwadraat, Utrecht, 2000.
Het lichte gedicht. Podium, Amsterdam, 2002.
Groningen. De stad in gedichten. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2003.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Zo klinkt dus weggesmeten geld. Mouria, Amsterdam, 2007.
Brandaan van de christelijke poëzie. Brandaan, Barneveld, 2008.
Groningen. Stad, land en letteren. Stichting Achterland, Zeist, 2008.

Zieteratuur. Passage, Groningen, 2010.
Alleen in mijn gedichten kan ik wonen. Prometheus, Amsterdam, 2012 [=2011].
De Nederlandstalige poëzie in pocketformaat. Compaan uitgevers, Maassluis, 2012.
De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Prometheus, Amsterdam, 2016.

naar boven



Bronnen

DBNL: A. Marja.
G.J. van Bork. Schrijvers en dichters. DBNL, Leiden, 2004: A. Marja.
I. Schöffer. 'Mooij, Arend Theodoor (1917-1964)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. [12-11-2013].
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn4/mooij
A. Bosman. Familie Bosman en Stapper. Genealogie Online, [s.a.].
https://www.genealogieonline.nl/familie-bosman/I15317849.php

NN. Kerknieuws. De Banier, 17-06-1937
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010854826:mpeg21:a0140
Ab Visser. Marja: eeuwig kind in onze letteren. Ab Visser haalt herinneringen op aan. De Telegraaf, 31-01-1962.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110589270:mpeg21:a0160
Johan van Delden. Liefkensstraat 66. Herinneringen aan A. Marja. Klein literair museum deel 9. Sjaalmanpers, Utrecht-Bunnik, 1985.
Martien J.G. de Jong. De dichter en zijn rechters. Een pleidooi voor eerlijkheid en begrip inzake Nederlandse schrijvers onder Duitse bezetting. De Prom Bibliofiel-reeks. De Prom, Baarn, 1988. Blz 23-26.
NN. A. Marja als practical joker. Moors Magazine. [S.a.]
http://www.moorsmagazine.com/humorenzo/amarja.html
Lectuur-Repertorium. Deel 2. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1953.
ANP. Letterkundige A. Marja (46) overleden. Friese Koerier, 11-01-1964.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010689423:mpeg21:a0175
NN. Letterkundige en grappenmaker A. Marja overleden. De Telegraaf, 11-01-1964.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110588786:mpeg21:a0406
K.F. A. Marja: dichter van dag en nacht. De Tijd Maasbode, 13-01-1964.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011233312:mpeg21:a0089
NN. A. Marja begraven. Het Vrije Volk, 15-01-1964.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010954348:mpeg21:a0142
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 2. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1969.
Maatstaf. Jaargang 42, nr. 11/12. 1994. Blz 98-101.
Anne Wadman. Grasduinen in tijdschriftenland. Hommage van A. Marja. Leeuwarder Courant, 08-01-1966.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010617339:mpeg21:a0269
Ab Visser. 't Peerd van Ome Loeks. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1970. 109p.
Index van het boek (samenstelling NPE, 2014)
A. Marja. 'Chez Antoine'. een Groningse herinnering (voor Lex Gans)'. Maatstaf jaargang 42, 1994, nr. 11/12. P. 98-101.
Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Nieuwe Groninger Encyclopedie. Hoofdredactie P. Brood, A.H. Huussen jr. en J. van der Kooi. Bureauredactie M. Hillenga en G.E. de Vries. REGIO-PRoject uitgevers, Groningen, 1999.
Ko Veldkamp. Liefde en het leeszaalmeisje. Over A. Marja (1917-1964). Chroom Digitaal Poëzie, juli 2002. [ Eerder in het vrijzinnige opinieblad VrijZicht, april 2002]
http://www.chroom.net/marja/marja2002kv.htm
Jan van der Vegt. Een vriendschap die hinderlijk werd. Hendrik de Vries en A. Marja. ZL. Jaargang 4. (2004-2005).
http://www.dbnl.org/tekst/_zl_001200401_01/_zl_001200401_01_0003.php
Nick ter Wal. Nawoord in A. Marja. Snippers op de rivier. [roman] Kleine Uil, Groningen, 2008 (7de herziene druk; 1ste druk 1941 bij Meulenhoff).
Herman Sandman. Arcadia der Poëten. Het literaire leven in Groningen 1945-2005. Uitgeverij Passage, Groningen, 2008.

Boeken en brieven van, over en/of aan A. Marja bevinden zich in:

British Library, Londen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum, Nijmegen

terug naar boven


deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2017

Webdesign Revan Barlas