Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 14-10-2015 - redacteur: Bart FM Droog
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Martien Beversluis


Geboren te:
Barendrecht, 28-03-1894
Gestorven te:
Veere, 18-02-1966
Volledige naam:
Martinus Beversluis
Naamsvarianten:
H. Beversluis
Pseudoniemen:
Silvius Berckhout, Reinier Bloemert, Thea de Born, M.B. Versluis, Huib Wouters.

  Martien Beversluis, c. 1940?
Fotograaf onbekend
Bron: romenu.skynetblogs.be

Dichter, prozaïst, jeugdboekenschrijver, toneelschrijver, vertaler, bloemlezer, propagandist (voor uiteenlopende religies en politieke idealen, van pacifisme tot nationaal-socialisme). Burgemeester van Veere. Halfbroer van predikant en verzetsdichter Karel Beversluis (1892-1961)

naar boven


Biografische schets

Jeugd - Sociaal democraat - Pacifist - Socialist - Communist - Protestant - Katholiek - Orangist - Fascist - Nationaal socialist - Na de oorlog



Jeugd

Hij was het vijfde kind van de Nederlands hervormde predikant, spiritist en dichter Martinus Beversluis (Dordrecht, 1856-Schiedam, 1948) en de eerste zoon van diens tweede vrouw Elisabeth Catharina van den Hucht (Zierikzee, 1867 - Arnhem, 1932). Zij was naar aller waarschijnlijkheid een jongere zuster van vader Beversluis' eerste vrouw, Maria Antonia van der Hucht (Goes, 1862-Oldemarkt, 1892), die drie dagen na de geboorte van haar zoon Karel (1892-1961) overleed.

Elisabeth kreeg na Martien nog twee dochters. Een leefde slechts een dag en de jongste, Cornelia Adriana Beversluis (1896-1975) werd concertzangeres (sopraan).¹

Martien Beversluis groeide op in achtereenvolgens Barendrecht, Veenwouden en Zuidwolde (Gr.). Hij bezocht het gymnasium te Groningen, waar hij zijn eerste verzen in de schoolkrant publiceerde. Vanwege de mobilisatie van 1914 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht en moest hij zijn schoolopleiding onderbreken.

Tijdens zijn diensttijd raakte hij bevriend met de kunstschilder W. Hamel (1860-1924). Deze enthousiasmeerde hem voor het socialisme en de Duitse literatuur. In dezelfde periode schreef Beversluis poëzie, die via Frederik van Eeden in het literair tijdschrift Groot Nederland verscheen (in 1918 en 1919).

In 1919 werd Beversluis leerling-journalist bij de Provinciale Groninger Courant en werkte hij kortstondig voor de Deventer Courant en het Deventer Dagblad. In datzelfde jaar trad hij in het huwelijk met Nellie Schuitemaker.

Het echtpaar verhuisde naar Het Gooi, waar Beversluis een jaar als inspecteur van een levensverzekeringsmaatschappij werkte. Dankzij de financiële ondersteuning van zijn zwager kon Beversluis zich wijden aan de literatuur. Hij debuteerde in 1920 [British Library: 1921] met de bundel Zwerversweelde

Sociaal democraat
.
In 1921 werd hij lid van de SDAP, waarschijnlijk op advies van G.J. Zwertbroek, de latere omroepsecretaris van de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs (VARA). Hij haalde alsnog het gymnasiumdiploma en studeerde van 1922 tot 1925 te Utrecht Nederlandse taal- en letterkunde bij prof. C.G.N. de Vooys. Hij voltooide die studie niet. Tijdens de studie werkte Beversluis aan veel tijdschriften mee, zowel op journalistiek als op literair vlak. Ook werkte hij voor de Algemeene Nederlandsche Radio Omroep.

naar boven


Pacifist

In 1928 werd hij dankzij Zwertbroek literair medewerker van de VARA. Voor deze omroep verzorgde hij het radioprogramma 'Internationale socialistische poëzie'. In het kader van zijn werk voor de omroep schreef Beversluis o.a. pacifistische gedichten, die in de bundel Aanklacht (1930) verschenen. Daarvan werden dertigduizend exemplaren werden verkocht en verscheen een vertaling in het Fries.

Paul Arnoldussen: 'Zijn medewerking zorgde dikwijls voor problemen met de Radio Omroep Contrôle Commissie, die van overheidswege waakte over radiouitzendingen en veel van Beversluis' bijdragen schrapte vanwege hun te oproerige karakter. Net als Zwertbroek radicaliseerde Beversluis, beiden hielpen ze Duitse anti-fascisten. In 1934 werd Beversluis, kort na Zwertbroek, ontslagen. Beversluis was te fel voor de VARA-leiding, die een steeds gematigder koers voer.'

Socialist

Beversluis sloot zich aan bij de splintergroepering de Onafhankelijk Socialistische Partij (OSP). Hij werd compagnon van joods-Duitse uitgever Heinz Kohn (1907-1979) en runde met hem uitgeverij Boekenvrienden "Solidariteit" te Hilversum. Daar bracht hij onder andere vertalingen uit de Duitse Exil- (van o.a. Bertolt Brecht, Erich Kästner, Ernst Toller en Kurt Tucholsky) en uit de Afro-Amerikaanse literatuur (de Negerliederen, 1934) uit. Na een inval in de uitgeverij ging Kohn onder de naam van Beversluis' vrouw, Schuitemaker, door.

naar boven

Martien Beversluis, vooraan met pijp in de mond, tijdens een communistisch congres, 22 juli 1936. Fotograaf onbekend.

© Letterenhuis Antwerpen

Communist

Beversluis zocht vervolgens toenadering tot de  Communistische Partij in Nederland (CPN). In 1937 raakte hij betrokken bij het Comité van Kunstenaars en Intellectueelen, de Nederlandse tak van een door de toen nog communistische Duitse uitgever W. Münzenberg opgericht internationaal comité. Arnoldussen: 'Beversluis werd naar eigen zeggen geen lid van de CPN, wel verzorgde hij tal van spreekbeurten en leverde hij tientallen bijdragen aan de partijkrant De Tribune, waaronder veel vertalingen en eigen - soms krachtige, soms minder geslaagde - gelegenheids- en propagandaverzen.'

'In dezelfde periode viel Beversluis' ontmoeting met de Zeeuwse schrijfster van streekromans Johanna (Jo) Verstraate [1909-1986], die publiceerde onder de naam Dignate Robbertz.' Hij scheidde van zijn eerste vrouw - met wie hij een zoon en een dochter had -  en trouwde datzelfde jaar met Verstraate/Robbertz. Van Blaricum vertrok hij naar Zeeland, waar hij zich uiteindelijk in oktober 1939 in een huis in de duinen bij Vrouwenpolder vestigde.

naar boven

Protestant

Arnoldussen: 'Via [zijn vrouw] kwam hij in contact met de gereformeerde dominee J. van de Guchte. Waarschijnlijk was hij het die hem van zijn communistische ideeën afbracht. In het antirevolutionaire dagblad De Standaard verklaarde hij in maart 1937 dat hij altijd christen was geweest. Voortaan wilde hij als 'strijder Gods' door het leven gaan, 'onverbiddelijk voor wie Hem tegenstaat'.' [Een weergave van dat interview is te vinden in het artikel 'Martien Beversluis communist-af. Naar een positief Christendom'. Nieuwsblad van Friesland, 19-03-1937].

Katholiek

Niet veel later werd het echtpaar bevat door een nieuw geloof, het katholicisme. Dat kwam door een visioen. Arrnoldussen: '[Martien Beversluis] 'verklaarde later dat zijn enthousiasme was ontstaan toen een verzoek aan Maria, gedaan bij kaarslicht, beantwoord werd met een kruis dat in het kaarsvet verscheen.

Orangist

Zijn nieuwe geloof ging gepaard met nieuwe politieke inzichten. Beversluis werd zeer oranjegezind, was voor een dictatuur van de familie Oranje en schreef bij de geboorte van prinses Beatrix een declamatorium: De Cracht van 't Land bestaedt.

naar boven

Fascist

In 1938 treedt Beversluis toe tot de redactie van De Nieuwe Gids, het literaire tijdschrift van miljonair/fascist/dichter Alfred Haighton (1896-1943). De andere redactieleden waren Lodewijk Van Deyssel, George Kettmann Jr.,Louis Knuvelder, H. C. Schmitz en Jeanne Kloos-Reyneke van Stuwe (bron: KB Brussel, LM).

In 1939 wordt hij lid van Arnold Meijers Zwart Front. Op 20 april 1940 was Beversluis, weer samen met Zwertbroek, aanwezig bij de oprichting van Nationaal Front, de opvolger van Zwart Front. Arnoldussen: 'Toch was hij na de Duitse inval in mei 1940 nog niet geheel gestigmatiseerd. In augustus 1940 correspondeerde hij nog met Victor E. van Vriesland over een bundel internationale poëzie die deze wilde redigeren. Beversluis wees er op dat hij naast verscheidene 'negerliederen' ook nog enkele goede 'joodse ghettoliederen' had vertaald. Uiteindelijk stuurde hij die toch maar niet op, 'want je weet maar nooit'.'

naar boven

Nationaal socialist

In 1941 sluit hij zich aan bij de NSB. Kooijmans: 'In Zeeland had Beversluis een slechte verhouding met Jan Dekker, de districtsleider van de NSB, met wie hij - in de rol van 'hoofdopsteller' - het propagandablad De Zeeuwsche Stroom maakte. Daarentegen wist Willi Münzer, Beauftragte des Reichskommissars, hem uitstekend te bespelen om zijn rol als dichter van het volk, nu op nationaal-socialistische wijze, te vervullen, een beroep dat ook Anton Mussert al op hem had gedaan. In 1941 werd hij lector bij het Departement van Voorlichting en Kunsten, dat hem in deze jaren ook enige malen een subsidie uitkeerde.'

In 1942 publiceert Beversluis in het antisemitische sensatieblad De Misthoorn felle aanvallen op de 'decadente' poëzie en poëten, waarbij hij Paul van Ostaijen, J. Slauerhoff, H. Marsman, Gerrit Achterberg, Herman van den Bergh, Gerard den Brabander, Simon Vestdijk en vooral Victor E. van Vriesland onder vuur neemt. Dat zijn deze artikelen:

De dichter is een eend. De Misthoorn, 11-07-1942
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010453758%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0033

De poëzie in snel verval. Joodsche voorlichting en haar ontbindende invloed. De Misthoorn, 01-08-1942
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010453759%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0036

Het verval der Nederlandsche poezie. III. Vormverschrompeling, moreele verwording, joodsche pornografie en klinkklare nonsens. De Misthoorn, 08-08-1942
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010453760%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0044

Het verval der Nederlandsche poëzie (slot). Germaansche bezinning kan onze dichtkunst weer verheffen. De Misthoorn, 22-08-1942
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010453762%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0007

De Misthoorn was een antisemitisch blad, primair bedoeld voor lezers uit de nationaal-socialistische hoek. Het blad had een hoge oplage en werd wijd verspreid, dankzij ruimhartige Duitse subsidiëring.

Na de oorlog beweerde Beversluis dat de antisemitische opmerkingen in deze Misthoornartikelen door anderen aan zijn teksten toegevoegd zouden zijn.

Arnoldussen: 'Nadat hij bij de NSB ruzie had gekregen liet hij zich inschrijven als begunstigend lid van de Germaansche SS, 'omdat die de groote harmonische schoonheid der Noordsche cultuur wilde uitdragen', zoals hij na de oorlog aan zijn ondervragers rapporteerde. Hij maakte ook gedichten bij tekeningen van zijn vriend H. van Meegeren en werkte weer voor de inmiddels gelijkgeschakelde radio.'

Als hoogtepunt in zijn oorlogscarrière kan de uitvoering van Het zaad gezien worden. Een 'sonnettenkrans' die in oktober 1943 met begeleiding van een symfonieorkest voor de radio werd gedeclameerd.

'In 1944 volgde Beversluis' benoeming tot burgemeester van Veere en daarna nog van het aangrenzende Vrouwenpolder. Een van de wapenfeiten van Beversluis in Vrouwenpolder was dat hij na een religieus visioen de naam van de gemeente liet wijzigen in Vrouwepolder en Maria in het gemeentewapen liet opnemen.' Kooijmans: 'Op Dolle Dinsdag bleef hij op zijn post en werd daarvoor door Reichskommissar Seyss-Inquart beloond met het Kruis van Verdienste der 2e klasse. Bij het oprukken van de geallieerde legers verliet hij op gezag van Münzer (de Beauftragte des Reichskommissars) Zeeland en trok naar Drenthe.'

naar boven

Na de oorlog

Na de bevrijding werd Beversluis in Friesland opgepakt. Hij werd geïnterneerd in kamp Vught, waar hij belast werd met de afdeling Ontwikkeling en Ontspanning. In april 1947 werd hij op medische en psychiatrische gronden ontslagen van rechtsvervolging. Vanaf 1949 woonde hij weer in Vrouwenpolder.

De Eereraad voor de Letteren legde hem een publicatieverbod van tien jaar op, dat in hoger beroep in 1948 werd teruggebracht tot drie jaar. Op journalistiek gebied mocht hij twintig jaar niets publiceren.

De katholieke uitgeverij 'Urbi et Orbi' nam hem in dienst. De Katholieke Radio Omroep zond hoorspelen uit die hij onder het pseudoniem Silvius Berckhout schreef.

Hij bleef als dichter tot zijn dood in 1966 actief en schreef voornamelijk religieus getinte verzen.

Hij is op 23 februari 1966 begraven op de grafheuvel (graf C1)van Gapinge (Walcheren). Zijn vrouw, Johanna Verstraate, is in 1986 naast hem ter aarde besteld.

Bronnen
Paul Arnoldussen. Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland: Beversluis, Martinus. 1998 en en gegevens van het Letterkundig Museum.
Gerard Groeneveld. Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2009 (2de druk - eerste druk 2001).
Hans Heesen, Harry Jansen en Ed Schilders. Waar ligt Poot? Over de dood en de laatste rustplaats van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. De Prom, Baarn, 1997.
Willem Huberts, e-mail juli 2012
Marc Kooijmans. 'Beversluis, Martinus (1894-1966)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. [10-02-2012]
Letterkundig Museum: Martien Beversluis
I. Schöffer, Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis der Nederlanden, Arnhem/Amsterdam, 1956

naar boven



Dichtbundels:

Zwerversweelde. Gedichten. De Waelburgh, Blaricum, [1920]. 73 p.
Online op Delpher.
[Brinkman's, British Library en Nieuwsblad voor den Boekhandel, 1920, nr. 84, 05-11-1920: [1920]. Telegraaf, juni 1920: in voorbereiding. Recensie in het Vaderland, 20-2-1921.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010007084%3Ampeg21%3Ap005%3Aa0060

Verzen. Van Dishoeck, Bussum, 1922. Omvang 92 p. [in BL]. In ieder geval 25 genummerde ex. op speciaal paper.

De ballade van de vleermuis. De Schakel, Eemnes, 1925. Omvang 45 p. [KB: [s.n.], Blaricum, 1925].

De beiaardier en andere verzen. Ch. Nijpels, Maastricht, 1925.

Canzonen. Van Loghem Slaterus, Arnhem, 1926 (2de verb. druk 1927. Omvang 102 p.).

Mariken van Nimwegen. Lyrische bewerking naar het middeleeuwsch mirakelspel. Kosmos, Amsterdam, [1929]. Omvang 130 p.

Liederen van den arbeid. Bandtek. en ill. van Nans Amesz. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1929. 3de druk 1932. 64 p., [5] p. pl. 3de druk online op Delpher.

Arbeiders noodlot, c. 1930 [beschreven in Lectuur Repertorium 1952, als 'socialistisch']

De beiaardier. Mees, Santpoort, 1930. 27p. Online op Delpher.

Aanklacht. Met reproducties van de schilderijen van Willem van Schaik. Johan Mulders Uitg. Mij., Gouda, 1930. 76 p. (30.000 ex). Naast de gewone opl. verschenen er 50 genummerde en gesigneerde ex. op oud-Hollands papier voorzien van losse litho

De bellenblazer. band- en boekversiering van Nans Amesz, H. ten Brink, Arnhem, 1931. Omvang 98 p.

De Ruitentikker. Boekenvrienden 'Solidariteit', Hilversum, 1935. Herdruk bij Boekengilde, Hilversum, 1935. 78p.

Verzamelen. Gedichten. Pegasus, Amsterdam, 1935. 78p. Online op Delpher.
Dateringen - KB: 1935, Brinkman's: 1936. Brinkman's bovendien: "uitgave is verboden". In De Tribune van 06-11-1935 een recensie van het boek.
http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010482078:mpeg21:a0050
'Brinkman's bovendien: "uitgave is verboden".

De witte bloem. [ill. Willem van Schaik en Geert Brögel]. Vrije stemmen-reeks nr. 1. De Vrije Pers, Bussum, 1936. 79 p.

Ballade van Spanje. Amsterdam, 1936.

De Broodwee-melodie. Pegasus, Amsterdam, 1936. Poëziecentrum NL: 'Twee uitvoeringen'.




De brug die Noord en Zuid vereent. Episch-lyrisch declamatorium, voor soli, spreekkoor, tegenkoor, zang en muziek. Geïnspireerd door den bouw van de nieuwe brug aan den Moerdijk. Gedicht ter gelegenheid van de prijsvraag, uitgeschreven door de Algemeene Vereeniging Radio-Omroep te Hilversum. Met een voorwoord van den vroegeren Minister van Waterstaat Z.Exc. Jhr. Ir. O.C.A. van Lidth de Jeude. Bosch & Keuning, Baarn, [1937]. 31 p. Libellen-serie, nr. 262.

Chimera's. Een dramatisch gedicht. Boekversiering door Nans Amesz ; [met voorw. van J.D. Bierens de Haan], [een streng-christelijke bundel], De Tijdstroom, Lochem, [1937]. 122 p.

De cracht van 't landt bestaedt. Bosch & Keuning, Baarn, 1937. Omvang: [62] p. Hymne, geschreven ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix Wilhelmina Armgard. Luxe oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren.

"De cracht van 't landt bestaedt". Nationaal oratorium voor delamatie, koor en orkest (naar de gelijknamige hymne van Martien Beversluis), Hubert Cuypers, Bosch & Keuning, Baarn, [1938], 20 p.

De Zeeuwsche Lier. Een bundel verzen. Met een woord vooraf van P. Dieleman.
Callenbach, Nijkerk, 1940 Omvang 81 p. 2de druk [1940]. Omvang 85 p.

Ons aller eigen. Een bundel verzen . Paul Brand, Hilversum, 1941. Omvang 46 p. Uitg. in opdracht van "ons leekenspel".

Han van Meegeren. Teekeningen I. Door H. de Boer en Pieter Koomen. Met een voorw. van E.A. van Genderen Stort. Bij de teekeningen zijn geschreven twintig gedichten door Martien Beversluis twee gedichten door Jan Feith. Boucher, 's-Gravenhage, 1942. Omvang 32 p. 40 pl. Gezien de grote hoeveelheid verzen van Beversluis kan dit boekwerk ook akls aparte dichtbundel gezien worden.

De ballade van het dagelijksche brood. [De Amsterdamsche Keurkamer], Amsterdam, 1942. Omvang 53 p. Eerst verschenen in de Zeeuwsche stroom

Uit de wijdte. Sonnetten. De Gulden Ster, Amsterdam, [1943]. Omvang 44 p. 2de druk [1943].

Het Zaad
Een sonnettenkrans

De Gulden Ster, Amsterdam, [1944]. 44 p.



Dialogen met God. Eigen beheer, [s.l.], [1948?].

Echo der Liefde. Refereinen. Winants, Heerlen, 1951. 57 p. Datering: Brinkman's.
[Poëziecentrum NL: 1946; British Library: [1951]]

De hamer Gods. Een treurspel in verzen over Girolamo Savonarola. P. Vink, Antwerpen/Amsterdam,  [1952]. Omvang: 138 p. Uitgegeven t.g.v. de 500ste geboortedag van Girolamo Savonarola (1452-1498).

De krans der uren. Callenbach, Nijkerk, [1955]. Omvang 195 p. Bandtekening en vignetten zijn van Maarten Dubbelman.

Stil water. Gedichten. Van Stockum, 's-Gravenhage, [1956]. Omvang 57 p.

Kruisbogen. Bandontwerp van Laurens J. Braams. Callenbach, Nijkerk, [1959]. Omvang 71 p.

Doorzichten. Bandontwerp Nans Amesz. Callenbach, Nijkerk, [1961]. 77p.

De kinkhoorn. Callenbach, Nijkerk, [1963]. 67p. Datering: Brinkman's.

Gemartelde aarde. 'De Veste', Veere, 1965. Omvang 58 p.

De tuin in het midden. Een spel der seizoenen naar Noordse mythen. De Veste, Veere, [ca. 1970]. Omvang: 74 p. Opl. van 125 ex. Geschreven in 1943. Volgens de KB Den Haag een dichtbundel.

Het jaartje rond. Gedichtjes van Martien Beversluis. Met ill. van Freddie Langeler. Kluitman Alkmaar, [Heerhugowaard],  [Herdr.] [1989]. Omvang: [24] p. Uitg. in het kader van het 125-jarig jubileum van Uitgeverij Kluitman. Oorspr. uitg.: Alkmaar : Gebr. Kluitman, 1928. Jeugdboek - meegenomen in dit overzicht vanwege rariteitsgehalte.
2de druk (van de herdruk) 1989.

naar boven


Bloemlezingen:

Door Martien Beversluis (mede-)samengestelde bloemlezingen

Brandende woorden uit Duitschland. Vertaald en bewerkt door Martien Beversluis. Met bandteekening van Melle [= Melle Oldeboerrigter] en ill. van Käthe Kollwitz. Boekenvrienden "Solidariteit" no. 1. Boekenvrienden "Solidariteit", Hilversum, 1934. Bloemlezing van uit het Duits vertaalde gedichten. Omvang 47 p. 2de druk 1934.

Negerliederen. Vertaald, bewerkt en geschreven door Marien Beversluis. Met bandtekening en illustraties door Melle. Boekenvrienden "Solidariteit" no. 2. Boekenvrienden "Solidariteit", Hilversum, 1934. Omvang 53 p. Uit het Engels vertaald werk van (?) Afro-Amerikaanse dichters.

Arbeiders-noodlot. [Een bloemlezing uit de moderne Duitsche arbeiderspoëzie der laatste jaren; proletarische Dichtkunst] = (Das proletarische Schicksal). Geautoris. vertaling van Martien Beversluis. Met orig. teekeningen van Willem van Schaik en bandteekening von Nans Amesz. Ten Brink/Boekenvrienden "Solidariteit", Arnhem/Hilversum, [c. 1934]. Omvang 223 p. [waarschijnlijk enkel door Beversluis vertaald, niet samengesteld]

Wilde loten. Bloemlezing uit geschrapt werk van: ..., Alb. Einstein, ..., Kurt Tucholsky, ... . Geknipt door Martien Beversluis. Boekenvrienden "Solidariteit" Uitg. 4. Boekenvrienden "Solidariteit", Hilversum, 1934. Omvang 47 p. [proza of poëzie?]

Emile Verhaeren. Gedichten. Voor Nederland en Vlaanderen verzameld en nagedicht door Martien Beversluis. Portret op den omslag geteekend door Willem van Schaik.  Boekenvrienden "Solidariteit", Hilversum, 1935. Omvang 76 p. Omvang: 125 p. Emile Verhaeren (1855-1916) was een Vlaams auteur die Franstalig werd opgevoed en in het Frans publiceerde.

Jodocus Lodensteyn. Een bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Martien Beversluis. Libellen-serie nr. 253. Bosch & Keuning, Baarn, [1937]. Omvang 31 p. Jodocus van Lodensteyn (1620-1677).

Hub. Cornsz. Poot. Een bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Martien Beversluis. Libellen-serie 252. Bosch & Keuning, Baarn. [1937]. Omvang: 32 p. Hubert Korneliszoon Poot (1689-1733).

Het scheidende jaar. Een bundel herfstpoëzie. Verzameld door Martien Beversluis en Sjoerd Leiker; bandversiering door Karel Hoekendijk. Bosch & Keuning N.V., Baarn, [1937]. Elckerlyc No. 10.

Willem Sluyter. Bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Martien Beversluis. Libellen-serie nr. 294. Bosch & Keuning, Baarn,  [1938]. Willem Sluiter (1627-1673)

Vive le geus! Een bloemlezing geuzenliederen. Samengest. en ingeleid door Martien Beversluis. Libellen-serie nr. 300. Bosch en Keuning, Baarn, [1938]. Omvang: 32 p.

Anton van Duinkerken. Bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Martien Beversluis. Libellen-serie nr. 303. Bosch & Keuning, Baarn,  [1938]. Omvang: 31 p.

Willem Kloos. Bloemlezing uit zijn gedichten. Samengesteld en ingeleid door Martien Beversluis. Met welwillende medew. van den dichter. Libellen-serie nr. 312-313. Bosch & Keuning, Baarn,  [1938]. Omvang: 68 p.

Johannes Vollenhove. Bloemlezing uit zijn gedichten. Samengest. en ingel. door Martien Beversluis. Libellen-serie nr. 354. Bosch & Keuning, Baarn, [1938]. Omvang: 31 p. Joannes Vollenhove (1631-1708)

Emile Verhaeren. Een bloemlezing uit zijn gedichten. Vertaald in Nederlandsche verzen door Martien Beversluis. De Nieuwe Gids bibliotheek no.4. "Luctor et Emergo", 's-Gravenhage, 1940.

Het jonge hart. Gedichten. [Bijeengebracht door Martien Beversluis Jan van Ham, Adriaan van Hees, Roel Houwink en Jaap van Kersbergen; met een inleiding van J. van Ham.] . De Schouw, 's-Gravenhage, 1943. Omvang: 43 p. Wedstrijdbloemlezing.



Emile Verhaeren. Gedichten. Een keuze uit zijn werken door Martien Beversluis. De bladen voor de poëzie. Jrg. 14, nr 3, 4. De Bladen voor de Poëzie, Lier, 1966. Omvang: 73 p.

naar boven

Poëzie van Martien Beversluis is o.a. in deze bloemlezingen aangetroffen. De complete titels, namen van samenstellers etc. zullen t.z.t. op de desbetreffende jaarlijsten te traceren zijn.

Dichters na '80. Tjeenk Willink, Zwolle, 1922.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1924.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus en Visser, Arnhem, 1925 (2e vermeerderde druk).
Erts. Letterkundige Almanak 1926. S.L. van Looy, Amsterdam, [1925].
Nieuwe geluiden. Van Lochum Slaterus', Arnhem, 1927 (3e vermeerderde druk).
Nieuwe Nederlandsche lyriek. Daamen's Uitgevers-maatschappij, 's-Gravenhage, [1927].
Lyriek. Tjeenk Willink, Zwolle, 1928.
De Nederlandsche dichtkunst sinds 1880. Wolters, Groningen/Den Haag, 1929.

Prisma. De Waelburgh, Blaricum, [1930].
Stille opvaart. Holland, Amsterdam, 1930.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus', Arnhem, 1932 (4de herz. druk). 
Kent uw dichters! Meulenhoff, Amsterdam, [1933].
1914 ! Twintig jaar. 1934 ? Boekenvrienden "Solidariteit", Hilversum, 1934.
Nieuwste dichtkunst. Bigot en Van Rossum, Amsterdam,  [1934].
Spectrum. Kok, Kampen, 1936.
Een wandeling door de Nederlandsche poëzie. Uitgeverij Ploegsma, Zeist, [1937].
Het scheidende jaar. Bosch & Keuning, Baarn, [1937].
Nieuwste dichtkunst. Bigot & Van Rossum, Amsterdam, [1937] (5e druk).
De dichter en zijn werk. Het Nederlandsch Jongelings-Verbond, Amsterdam, [1938].

naar boven

Langs de vele wegen. Dieben, Wassenaar, 1940 (3de herz. druk).
De schoonheid van ons land. Deel 1. Het landschap
. Uitgeverij Contact, Amsterdam, [2de geheel herziene en verm. druk] 1941.
Muziek en poëzie. Van Loghum Slaterus, Arnhem, 1941.
Nieuwe geluiden. Van Loghum Slaterus', Arnhem, 1941. (5de herz. druk).
Moderne Nederlandsche religieuze lyriek. De Tijdstroom, Lochem, [1942], 2de herziene druk.
Lof van den Arbeid. Querido, [Amsterdam], [1943].

"Kom haastig!" Gedichten over de wederkomst van Jezus. J.H. Kok N.V., Kampen, 1957. (6de druk 1963).
Muziek en poëzie. Bruna, Utrecht, 1959 (2de [herz.] druk).

Nieuwe geluiden. Sijthoff, Leiden, 1970 (6e herziene druk).
Het groot jaargetijdenboek. Uitgeverij Orbis en Orion, Beveren, 1971.

Littekens in een gelooide stierehuid. Agathon, Weesp, 1986.
Opwaartse wegen. Kok, Kampen, 1986.

Rechts uit de flank! Flanor, Hilversum, 1990. Online op: http://whuberts.home.xs4all.nl/ppublicaties/rechts.pdf

naar boven




bronnen

Paul Arnoldussen. Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland: Beversluis, Martinus. 1998.
Mats Beek. www.schrijversinfo.nl: Martien Beversluis.
Gerard Groeneveld. Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945. Uitgeverij Vantilt, Nijmegen, 2009 (2de druk - eerste druk 2001).
Willem Huberts, e-mail juli 2012
Marc Kooijmans. 'Beversluis, Martinus (1894-1966)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. [10-02-2012]
Lectuur-Repertorium. Deel 1. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1952.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.

I. Schöffer. Het nationaal-socialistische beeld van de geschiedenis der Nederlanden, Arnhem/Amsterdam, 1956
¹ Geneologieonderzoek fam. Beversluis, http://fvanstaa.home.xs4all.nl/Beversluis/M_BEVERS.htm
Kwartierstaat van Cornelia Adriana Beversluis,
http://jlbraams.home.xs4all.nl/genealogy/KStableau/CAB.htm
Boeken en brieven van, over en aan Martien Beversluis bevinden zich in:
British Library, Londen
Deutsche Nationalbibliothek, Leipzig/Frankfurt am Main
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

naar boven


Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

     
© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012-2015


Webdesign Revan Barlas