Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 07-04-2015 - redacteur: Bart FM Droog, met medewerking van Tjerk de Reus IN AANBOUW
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Ad den Besten

Geboren te:
Utrecht, 11-03-1923
Gestorven te:
Amstelveen, 31-03-2015
Volledige naam:
Adrianus Cornelis den Besten
Naamsvarianten:
A.C. den Besten; A. den Besten
Pseudoniem:
Eduard Tukker

foto: Ad den Besten
Bron: bloemlezing Vloedlijn, 1954.
Fotograaf onbekend

Dichter, vertaler, essayist, psalmberijmer en bloemlezer.

Ad den Besten was een zoon van Mr. C. den Besten, advocaat en procureur te Utrecht, die zich in 1929 associeerde met de juist afgestudeerde jurist Hendrik Marsman. De associés hielden in huize Den Besten kantoor. Vier jaar lang, tot de scheiding van zijn ouders in 1933, vertoefde Ad den Besten onder één dak met de dichter wiens werk hij een aantal jaren later, als gymnasiast, zou gaan bewonderen.

De ontdekking van Marsmans poëzie verliep via Duits literair terrein. Op het Utrechtse christelijk gymnasium bracht de lerares Duits Den Besten met het dichtwerk van Joseph Eichendorf en Rainer Maria Rilke in aanraking. Het had een elektrificerende werking op Den Besten. Zoekend naar Nederlandse pendanten maakte hij met Marsmans poëzie kennis, en ook met die van Nijhoff, Slauerhoff en Achterberg. In 1939, zestien jaar oud, publiceerde Den Besten zijn eerste gedicht, een sonnet, in Opwaartsche Wegen." [PB]

Ad den Besten en zijn jongere broer en zus (een tweeling) werden na de scheiding opgevoed door hun moeder. Hun vader geraakte in nationaal-socialistisch vaarwater.

"Van sympathie voor het Derde Rijk maakt Ad Den Besten zich al vroeg los, dankzij het invoelende en tegelijk indringende appèl van de rector van het Christelijk Gymnasium tijdens een gesprek onder vier ogen. Terugkijkend ziet Den Besten dit nog steeds als een van de beslissende momenten uit zijn jeugdjaren. Maar hij heeft het land aan gemakkelijke, afstandelijke oordelen, zonder dat men zich werkelijk openstelt voor de diepere motieven."[RD, 2003]

Na het behalen van z'n gymnasiumdiploma ging hij in zijn geboortestad theologie studeren, met de bedoeling om dominee te worden.

"In 1943 doet zich bij Den Besten -hij is dan twintig jaar oud en theologiestudent- een intens gewetensconflict voor. Alle studenten moeten van de bezetter de zogenaamde loyaliteitsverklaring ondertekenen: een erkenning van het gezag van de bezetter." [RD, 2003] Velen weigeren - ook Ad den Besten. "Maar al snel wordt hem duidelijk dat hij zijn vader -die inmiddels is afgezet als burgemeester, omdat hij niet in voldoende mate achter het beleid van de Duitsers staat- in grote problemen zou brengen als hij de verklaring niet ondertekent." [RD, 2003]

Na rijp beraad besluit hij toch zijn handtekening te zetten, met de toevoeging: "Voor zover in overeenstemming met mijn geloof in Jezus Christus." Het verbazingwekkende feit doet zich voor dat de Duitsers dit pikken en hem vrijstelling geven van tewerkstelling in Duitsland. Al zijn vrienden die geen handtekening hebben gezet, moeten echter wel naar Duitsland. Na een innerlijke strijd besluit Den Besten met hen solidair te zijn: hij meldt zich vrijwillig aan. Van mei 1943 tot en met juli 1944 is hij in Duitsland werkzaam in Berlijn en in Bautzen nabij Dresden.

Deze periode is in hoge mate vormend geweest voor Den Besten. Onder de druk van de omstandigheden groeit hij snel naar de volwassenheid. Hij leert in Duitsland het werk van Miskotte kennen en ontdekt dat deze theoloog een diep inzicht vertolkt in het heidense karakter van de nationaal-socialistische leer. De inzichten die Den Besten opdoet, zullen hem zijn gehele leven bijblijven." [RD, 2003]

Van 1945 tot 1957 was hij bij uitgeversmaatschappij Holland in Amsterdam werkzaam, als directie-assistent en literair adviseur. Bij deze uitgeverij startte hij in 1950 de poëziereeks De Windroos. Hij blijf als redacteur tot in 1972 bij de reeks betrokken, en stond zo aan de wieg van 90 dichtbundels. Onder anderen Remco Campert en Simon Vinkenoog debuteerden in deze reeks - waarin ook andere 'Vijftigers' bundels uitbrachten. [MV]

Ad van Besten was ook redacteur van Dichters Omnibus-reeks (van ESSO) vanaf 1964 tot en met 1971. Hij was de geestelijk vader en redacteur van de Seismogram-reeks, die van 1973-1984 verscheen bij uitgeverij Bosch & Keuning.

"Uiteindelijk gaf ook het uitgeverswerk niet de ware bevrediging. Als 35-jarige ging Den Besten nog Duits studeren aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl hij als leraar Duits lesgaf op middelbare scholen. Toen hij de studie in 1967 doctoraal afsloot, werd hij docent aan het Duits seminarium van dezelfde universiteit en later, tot aan zijn vervroegde uittreding, wetenschappelijk hoofdmedewerker." [RD, 1988]

"Inmiddels had Den Besten de uitgeverswereld de rug toegekeerd. De oprukkende commercie was hem steeds meer gaan tegenstaan. Kiezend voor de stem van zijn hart was hij aan de universiteit van Amsterdam Duitse taal- en letterkunde gaan studeren. In 1967 behaalde hij zijn doctoraal en werd wetenschappelijk medewerker aan het Duits Seminarium, met DDR-literatuur als specialisme. Sympathieën voor het Oostbloksocialisme, zoals die bestonden in linkse kringen, waren Den Besten vreemd. Er bestond geen arbeidersparadijs, zo ventileerde hij herhaaldelijk, er heerste een totalitair regime."[PB, 2009]

Hij werkte mee aan het Liedboek voor de Kerken en de psalmberijming van 1968. Vanaf 1953 kwamen hij en Guillaume van der Graft, Muus Jacobse, Jan Willem Schulte Nordholt en Jan Wit jaarlijks een aantal weken per jaar samen om te werken aan nieuwe psalmberijmingen. Samen stonden ze bekend als 'Het Landvolk' en/of 'De Landvolkdichters'.

"In het dagelijks leven was Ad den Besten – na zijn studie theologie en Duits – aanvankelijk werkzaam bij een uitgeverij, en later als germanist verbonden aan de Universiteit van Amsterdam." [RD]

"Door zijn bloemlezing Deutsche Lyrik auf der anderen Seite speelde hij een belangrijke rol in de acceptatie van de Oost-Duitse poëzie in het westen. (...) Den Besten promoveerde in 1983 op een proefschrift over achtergrond en auteurschap van het Wilhelmus (”Wilhelmus van Nassouwe: het gedicht en zijn dichter”)." [RD]

"Als zijn magnum opus geldt de vertaling van en toelichting op de gedichten van Friedrich Hölderin die in 1988 in een tweetalige editie verscheen. Het werk werd een jaar later met de Martinus Nijhoffprijs bekroond. [PB, 2009].

Ad den Besten was redacteur van Columbus (1946-1947), Wending (vanaf 1962) en van Het Duitse boek (1971-1973). Hij was medewerker aan o.a. De Gids, Maatstaf en De Groene Amsterdammer.

"De laatste jaren van zijn leven leed Den Besten aan de ziekte van Alzheimer en woonde hij in een verzorgingshuis. Hoewel een gesprek voeren bijna onmogelijk werd, bleef poëzie vrijwel tot het einde toe belangrijk voor hem, vertelt zijn dochter Liesbeth den Besten. "Het was moeilijk om nog te praten met mijn vader. Mijn zus en ik lazen hem nog wel voor uit zijn poëzie. Soms herkende hij het nog, zijn eigen werk." (Trouw, 2015)


Over Ad den Besten

Petronella Johanna Maria Buelens. Ad den Besten en de dichters van Vijftig. de Windroos 1950-1958. [S.n.], Leiden, 1992. 290p. Proefschrift Leiden. Auteursnaam op omslag: Elly Buelens.

Dienstbaar docht dichterlijk. Liber amoricum voor Ad den Besten. Red. Elly Buelens, W.G. Overbosch, J.W. Schulte Nordholt. Buitink, Brasschaat, 1993. 281p. Teksten in het Nederlands en Duits.

Tjerk de Reus (red). Dader van het woord. Over Ad den Besten. Bloknoot, Rotterdam, [1998]. 272p. Uitgave ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Ad den Besten. Themanummer van het tijdschrift Bloknoot, nr. 22.

Tjerk de Reus werkt anno 2015 aan een dissertatie over Ad den Besten. Heeft u informatie over Ad den Besten die hem kan helpen bij zijn onderzoek? Neemt u dan s.v.p contact met hem op.

E-mail: : tjdereus[apestaart]solcon[punt]nl.

naar boven



Dichtbundels:
[alleen werken van 6 of meer pagina's zijn opgenomen]

Dubbel leven
Sonnetten
Meulenhoff, Amsterdam, 1946. 42p.
De Ceder deel 9.



   
Verleden tijd
J.M. Meulenhoff. Amsterdam, 1950, 42p.
De Ceder nr. 22. 



   
Tegen mijn verlies
Holland, Amsterdam, 1957. 42p.





Loflied voor tegenstem. Een bundel liedteksten. Het Wereldvenster, Baarn, 1965. 62p.

naar boven

Een stem boven het water uit. Bosch & Keuning, Baarn, 1973. 51p.

Lof van Utrecht. Váva, Utrecht, [1976]. [25]p. Uitgebreide herdruk van de sonnettenreeks 'Lof van Utrecht' uit de bundel Verleden tijd (1950). Oplage 500 ex.

Poëzie om te zingen
Boekencentrum, Zoetermeer, 1998. 276p.
Bundel met zelf geschreven en vertaalde religieuze gedichten en liederen.




   


Elke avond wordt het vroeger later
Een keuze uit zijn gedichten

Samenstelling en voorwoord Chrétien Breukers Papieren Tijger, Breda, 2008. 74p.
Voor bewezen diensten-reeks nr. 3.
Uitgave ter gelegenheid van het Utrechts Literatuur Festival 2008, en tot stand gekomen in samenwerking met SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht).

naar boven


Andere genres (o.a.)

Essayistisch

Stroomgebied. Een inleiding tot de poëzie van de na-oorlogse dichtersgeneratie. Uitgeversmaatschappij Holland, Amsterdam, 1954. 281p., [8] p. pl.

Witboek voor een vijftiger. Opgedragen aan Jan Wit. Onder redactie van A. den Besten en J.W. Schulte Nordholt. Holland, Haarlem, [1964]. 139p. Uitgave ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de dichter-dominee Jan Wit. Met bibliografie van Jan Wit.

Een wereld van woorden. Drie delen. Door A.L. Ligthart en Ad den Besten. N.V. Uitgeversmaatschappij W.E. J. Tjeenk Willink, Zwolle, 1966. Schoolboek.

Ik uw dichter. Een hoofd-stuk uit de immanente poëtica van dichters van '50. Holland, Haarlem, 1968. 127p.

J.G. Jacobs, A. den Besten, S. Dresden. Moderne literatuur. Servire, wassenaar, 1969. 1367p. Bevat drie lezingen (resp. 'Modern levensgevoel'; 'De kunst van het woord'en 'De "nouveau roman"') gehouden voor de School voor taal- en letterkunde te 's-Gravenhage.

Dichten als daad. Opstellen over hedendaagse poëzie. Bosch & Keuning, Baarn, 1973. 323. Uitgave in opdracht van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijik Werk.

Wilhelmus van Nassouwe
Het gedicht en zijn dichter
Martinus Nijhoff, Leiden, 1983. 230p.
Ook verschenen als proefschrift, Amsterdam [VII, 240p.]



[bron scan: Hinderickx en Winderickx, Utrecht]

Toonsoorten van de Schrift. Notities over Bijbel en lied uit het Dagmaat-leerhuis. Bijdragen van Ad den Besten ... [et. al.] Eindred. Henk Heikens. Gooi en Sticht, Hilversum, 1983. 158p.

Wilhelmus van Nassaouwe. Het Nederlandse volkslied. Toegelicht door Ad den Besten. Donker, Rotterdam, [1987]. 39p. 2de druk 1995, uitgave in opdracht van het Gereformeerd Pedagogisch Centrum en het Landelijk Verband van Gereformeerde Schoolverenigingen.

Geloof en esthetiek. Artikelen over een vergeten hoofdstuk in de theologie. [Medewerkers A.C. den Besten ... et al.]. Callenbach, Nijkerk, 1987. 128p. Leidse lezingen.

Leven in zinsverband. Over het werk van Willem Barnard, Guillaume van der Graft. Hem aangeboden ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag. Red. Ad den Besten, Jan Doelman. Publicorm, Voorburg, 1990. 282p., [16]p. ill.

De dichter en de gemeente. Commissie 'Groot-Zuid', Amsterdam, [1995]. 159p. Keuze uit artikelen in het Maandbericht van Groot-Zuid. Commissie Groot-Zuid', is de commissie voor cultureel kerkewerk van de Hervormde Gemeente van Amsterdam.


Liederen

Ad den Besten [et al.]. Het nieuwe kerklied. Bosch & Keuning, Baarn, 1962. Ontmoeting, jrg. 15, nr. 7-8.

Verzorging van (dicht)werken van derden

Willem de Mérode (1887-1939). Gedichten. deel I, II en III. [Commmissie van red: Ad den Besten. U.M. Holland / Bosch & Keuning, Amsterdam / Baarn, 1952. Ingeleid door K. Heeroma. 256p, 316p, 168p.

Muus Jacobse (1909-1972). A dieu. Nagelaten gedichten en liederen. Verzorgd door Ad den Besten. Kok, Kampen, [1975]. 87p.

Muus Jacobse. Het oneindige verlangen. Gekozen en ingeleid door Ad den Besten. Callenbach, Nijkerk, 1982. XII, 229p.

Guillaume van der Graft. Verzamelde gedichten. [Verantw. Ad den Besten ... et al.]. Bosch & Keuning, Baarn, 1982. 2 delen, 1167p.

Friedrich Hölderlin (1770-1843). Gedichten. Vertaald [uit het Duits], ingeleid en toegelicht door Ad den Besten. De Prom, Baarn, 1988. 479p. Oorspronkelijke Duitse tekst mret Nederlandse vertaling. 3de druk bij Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam, 2011. 258p. Perpetua-reeks.

K.H. Miskotte. Uit de dagboeken 1930-1934. Samengesteld en toegelicht door A.C. den Besten, H. Breebaart-Miskotte, E. Kuiper-Miskotte. Kok, Kampen, 1990. 655p. Verzameld werk van Dr. K.H. Miskotte, deel 5a.

K.H. Miskotte (1894-1976). Messiaans verlangen en andere literatuur- en cultuurkritische opstellen. Verzorgd en ingeleid door A.C. den Besten, J.F. de Vlieger. [Eindred. medewe. Gramma, Nelleke Altena]. Kok, Kampen, 1999. 611p. Verzameld werk van Dr. K.H. Miskotte, deel 12.

K.H. Miskotte. Uit de dagboeken 1935-1937. Samengesteld en toegelicht door A.C. den Besten, H. Breebaart-Miskotte, E. Kuiper-Miskotte. Kok, Kampen, 2001. 565p. Verzameld werk van Dr. K.H. Miskotte, deel 5b.

naar boven


Bloemlezingen:

Door Ad den Besten (mede)samengestelde bloemlezingen:

Stroomgebied
Een bloemlezing uit de poëzie van de na-oorlogse dichtergeneratie

Samengesteld door Ad den Besten
Holland, Amsterdam, 1953. 199p.
2de druk 1954. 3de druk 1958, beide zeer gewijzigd en uitgebreid.
   
Windrozen per bos
Een bloemlezing uit De Windroos 1950-1955
[Onder redactie van Ad den Besten]
Holland, Amsterdam, 1955. 56p.
De Windroos
Uitgave n.a.v. de 5de verjaardag van de reeks.

   
De Muze en het meisje
Een bloemlezing van verzen bijeengebracht door Ad den Besten en Bert Voeten
Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, [Amsterdam], 1957. 79p.


 

naar boven

  Het landvolk
Oosterbeekse gedichten
[Samenstelling Ad den Besten?]
Holland, Amsterdam, 1958. 73p.; 2de druk 1959. Poëzie van Ad den Besten, Guillaume van der Graft, Muus Jacobs, J.W. Schulte-Nordholt, Jan Wit - deze groep dichters stond bekend als het Landvolk.
   
Dichters van morgen
Een bloemlezing uit de poëzie van jonge dichters

Samengesteld en ingeleid door Ad den Besten
Holland, Amsterdam, 1958. 173p. 3de druk 1958.


   
Deutsche Lyrik auf der anderen Seite
Gedichte aus Ost- und Mitteldeutschland

[Hrsg und Nachwort von Ad den Besten]
Hanser, München, 1960
139p.


   
Literair Akkoord 6
Een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid- en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van het jaar 1961

Bijeengebracht door Ad den Besten, C. Bittremieux, Sybren Polet en Jan Schepens.
A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, [1962]. 192p. 
Zwarte Beertjes nr. 552.
 
naar boven
Literair Akkoord 7
Een keuze uit bijdragen verschenen in de Zuid- en Noordnederlandse letterkundige tijdschriften van het jaar 1962

Bijeengebracht door Ad den Besten, Raymond Brulez, Alfred Kossmann en Jan Schepens.
A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, [1963]. 167p.
   
Dichters Omnibus
Elfde bloemlezing
 
[op omslag: '11e bloemlezing'].
Samenstelling Ad den Besten.
[ESSO Nederland N.V.], ['s-Gravenhage], 1965. [=december 1964]. 51p.
Oplage 17.000 ex.
   
   
   
Dichters Omnibus
Twaalfde bloemlezing
 
[op omslag: '12e bloemlezing'].
[Samenstelling Ad den Besten]
ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1966 [=december 1965]. 52p.
   
Dichters Omnibus
Dertiende bloemlezing

Samenstelling Ad den Besten
[ESSO Nederland N.V.], ['s-Gravenhage], 1967 [=december 1966].  58p.


 
naar boven
Dichters Omnibus
Veertiende bloemlezing
Samenstelling Ad den Besten.
ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1968 [=december 1967]. 58p.
Oplage 5000 ex.
   
Dichters Omnibus
Vijftiende bloemlezing

Samenstelling Ad den Besten
[ESSO Nederland N.V.], ['s-Gravenhage], 1969 [=december 1968]. 62p.

 
   
Dichters Omnibus
Zestiende bloemlezing
[Samenstelling en] ten geleide Ad den Besten [Esso], [Den Haag], 1970 [=1969]. 62p. 


   
Dichters Omnibus
17e bloemlezing

[Samenstelling Ad den Besten]
ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1971 [=december 1970]. 63p.


   
Dichters omnibus
Achttiende bloemlezing
[Samenstelling en] Inleiding Ad den Besten
[Esso], [Den Haag], 1972 [=1971]. 79p. 



naar boven


Poëzie van Ad den Besten is in deze bloemlezingen aangetroffen:

Levende dichters. U.-M. "West-Friesland", Hoorn, 1946.

Spiegel van de Nederlandse poëzie. Dl. 3: 1940-1955. Meulenhoff, Amsterdam, 1954.
Schrijversalmanak.
Peet, Amsterdam, 1954.
Religieuze poëzie der Nederlanden
. Spectrum, Utrecht/Antwerpen, [1954].
Vloedlijn. Bosch & Keuning N.V., Baarn, 1954.
Erts. Een bloemlezing uit de poëzie van heden. A.J.G. Strengholt, Amsterdam, 1955.
Gevleugeld woord. Stols, 's-Gravenhage, 1955.
De muze zwerft door Nederland. VBBB, [Amsterdam], 1956.
Spiegel van de Nederlandse poëzie door alle eeuwen. Dl. 3: 1940-1957. Meulenhoff, Amsterdam, 1957 (herziene 2e herziene druk).
Stroomgebied. Holland, Amsterdam, 1958 (3de herziene druk).
1 pk. De Arbeiderspers, Amsterdam, 1958.
Het landvolk. Holland, Amsterdam, 1958.
Nederlandse poëzie van de 20ste eeuw. Het Spectrum, Utrecht / Antwerpen, [1958].
Dichters omnibus. Vijfde bloemlezing. ESSO Nederland N.V., 's-Gravenhage, 1959 [=1958].

naar boven

Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1960 (20ste druk).
De dichter bidt. Kok, Kampen, 1961.
Gezicht op Zuid-Holland. N. Samsom, Alphen aan de Rijn, 1961
Dichters van deze tijd. Van Kampen & Zoon, Amsterdam, 1964 (21ste druk).
Spiegel van de Nederlands poëzie 5. De hedendaagse dichters. Meulenhoff, Amsterdam, 1968.
Dichters van deze tijd. Van Kampen en Zoon, 1969 (22ste herz. druk).

naar boven

Het groot jaargetijdenboek. Uitgeverij Orbis en Orion, Beveren, 1971.
Waar praten jullie zo druk over? Kok, Kampen, 1974.
Groot Gezinsverzenboek. Lannoo, Tielt/Amsterdam, 1976.
Gedichten tegen de oorlog. Kok, Kampen, 1977.
Dichters van deze tijd. P.N. van Kampen & Zoon/Standaard uitgeverij, Amsterdam/Antwerpen, 1977. 23ste herziene druk.
Zeg ons, wanneer dat zal gebeuren. Kok, Kampen, [1977].
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 1979 (herz. 4e editie).

naar boven

Geloven in Gedichten. Boekencentrum, 's-Gravenhage, 1980.
Het leven en de dood - De dood en het leven. Zomer & Keuning, Ede, 1980.
Is dit genoeg: een stuk of wat gedichten. Elsevier Manteau, Amsterdam/Antwerpen, 1982.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. Meulenhoff, Amsterdam, 1984. 5e editie.
Bijna honderd. Meulenhoff 1895-1985. Meulenhoff, Amsterdam, 1985.
Opwaartse wegen, een bloemlezing uit de poëzie der jong protestanten (1923-1940). Kok, Kampen, 1986.
Dichters door dichters
. BZZTÔH, 's-Gravenhage, 1986.
Vertrouwen in gedichten. Boekencentrum, 's-Gravenhage, 1987.
Jezus van Nazareth, een bron van inspiratie. Kampen, Kok, 1988.
Ons poëtisch dichtersland. Vroom & Dreesmann, Amsterdam, 1988. 
Dit stroeve land. BDU, Barneveld, 1989. 

naar boven

Spiegel van de moderne Nederlandse poëzie. Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992. 6e editie.
Groot verzenboek. Lannoo/Anthos, Tielt/Baarn, 1992. 5e herziene druk.
Voor jou tien boeketjes als dank. Kok Lyra, Kampen, 1997. 
Groot verzenboek. Lannoo, Tielt, 1998. 8e herziene druk.
Het evangelie volgens dichters. Lannoo/Atlas, Tielt/Amsterdam, 1999.

naar boven

Symbolen & cimbalen. Mozaïek, Zoetermeer, 2000.
Utrecht. De stad in gedichten. Uitgeverij 521, Amsterdam, 2002.
Spiegel van de moderne Nederlandse en Vlaamse dichtkunst. Balans, Amsterdam, 2005.
Gedichten voor het hart. Maarten Muntinga, Amsterdam, 2006.
De kerstappels. Verhoeven & Boddeke, Nijmegen, 2007.
Brandaan van de christelijke poëzie. Brandaan, Barneveld, 2008.

naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


Tjerk de Reus, e-mails, april 2015.
DBNL: Ad den Besten
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=best004
[NN]. 'Dichter Ad den Besten in proefschrift: Van Sint Aldegonde is toch auteur Wilhelmus'. Reformatorisch Dagblad, 08-08-1983.
http://www.digibron.nl/search/detail/012e9acf16c9d97267f3a44b/van-sint-aldegonde-is-toch-auteur-wilhelmus/1?authenticated=false#
Peter Bak. 'Ad den Besten'. Protestant.nl, 1 mei 2009.
http://www.protestant.nl/geschiedenis/portrettengalerij/besten-adrianus-cornelis-den
[anno 2015 niet meer in werking]
Peter de Boer. Ad den Besten. Kritisch Literatuur Lexicon, 1983.
C. Bregman. 'Ad den Besten, een man van de doorbraak.' Reformatorisch Dagblad, 18-03-1988.
http://www.digibron.nl/search/detail/012e927c408b8af7534d894a/ad-den-besten-een-man-van-de-doorbraak/3?authenticated=false#
Ds. J. van Amstel. 'Liederen en gedichten van Ad den Besten.' Reformatorisch Dagblad, 17-02-1999.
http://www.digibron.nl/search/detail/012ddc609f0d840ef2f64df3/liederen-en-gedichten-van-ad-den-besten/4?authenticated=false#
[Trouw 2015] Gerrit-Jan Kleinjan. 'Ad den Besten 1923-2015. Dichter en meestervertaler van talloze kerkliederen.' Trouw, 01-04-2015.
[RD, 2003] Tjerk de Reus. 'De tegenstem van Ad den Besten.' Reformatorisch Dagblad, 17-03-2003.
http://www.digibron.nl/search/detail/012dc9859aa6f6257989d169/de-tegenstem-van-ad-den-besten/60?authenticated=false#
Tjerk de Reus. 'Dichter Ad den Besten (92) overleden.' Reformatorisch Dagblad, 31-03-2015.
http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/dichter_ad_den_besten_92_overleden_1_901724
Tjerk de Reus. 'Ad den Besten, dichter met doorleefd geloof. 'Friesch Dagblad, 01-04-2015.
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=69190
[MV] Menno Voskuil. 'De Windroos'. Antiqbook, 2008.
http://antiqbook.info/nl/verzamelen/series/windroos.phtml
Nationaal Archief. Burgemeester den Besten. Fotodienst NSB, circa 1941.
http://proxy.handle.net/10648/effac259-1db7-06bf-86fd-7456ef304941

Ad den Bestens vader was van 10 juli 1941 tot 10 juli 1942j NSB-burgemeester van Apeldoorn, waar hij de anti-Duitse burgemeester Jonkheer Dr. C.G.C. Quarles van Ufford opvolgde. Nog voor zijn aanstelling dichtte een verzetspoëet:

  (...) Maar, Apeldoorn, gij wel [wil?] wel rouwen
Deez' man toch is niet te vertrouwen ;
Hij is een man, die heel laag viel :
Een zwarthemd met een zwarte ziel.
Eerst was hij Christelijk-Historisch,
Maar toen de duivel, categorisch,
Liet stichten hier de N.S.B.,
Toen riep den Besten ook : "Houzee!
Ik ben niet langer plutocraat,
'k volg Mussert waar hij gaat en staat.
En met hem Hitler, Duitschlands Führer!
Weg met al 't oude en ik stuur er
Mijn Christenplunje naar den oven.
Weg ook met het Oranje boven! " (...) [VG]
 

[VG] NN. Aan Mr. C. den Besten, Utrecht, benoemd burgemeester van Apeldoorn.' 07-07-1941. Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Collectie Verzetsliteratuur, [210].
http://resources21.kb.nl/gvn/EVDO03/pdf/EVDO03_NIOD06_210.pdf

Piet Calis. Speeltuin van de titaantjes. Schrijvers en tijdschriften tussen 1945 en 1948. Meulenhoff, Amsterdam 1993.
http://www.dbnl.org/tekst/cali002spee01_01/

Wim Hazeu. Het literair pseudoniemen boek. De Bijenkorf, [s.l.], 1987.
Lectuur-Repertorium. Deel 1. A.S.K.B., Vlaamsche Boekcentrale/Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1952.
Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.
Lectuur Repertorium 1967-1978. Deel 1. Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum/Katholiek Centrum voor Lectuurinformatie en Bibliotheekvoorziening, Den Haag/Antwerpen, 1980.

Boeken, brieven en/of materiaal van, over en/of aan Ad den Besten bevinden zich in:

British Library, Londen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen
Groninger Archieven, Groningen
Koninklijke Bibliotheek, Brussel
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Letterenhuis Antwerpen
Letterkundig Museum, Den Haag
Poëziecentrum, Gent
Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

naar boven


  Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:



Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie

partners

     


© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2015

Webdesign Revan Barlas