Home
dichters
jaarlijsten
bronnen
COLOFON

versie: 21-11-2012 - redacteuren: Bart FM Droog & Jurgen Eissink
Biografie | Dichtbundels |Bloemlezingen | Google | Bronnen


Frank Allard

Pseudoniem van:
Arjen Kees Faber*
Geboren te:
NL, 1920
Gestorven te:
?
Volledige naam:
Arjen Kees Faber
Naamsvarianten:
Frank; A.K. Faber
Verdere pseudoniemen: -

* Pseudoniem is onthuld door Hans Warren in het register van de Spiegel (1979).


Dichter en jurist. In de Geheime Dagboeken van Hans Warren komt hij met enige regelmaat voor. De eerste keer in de notitie van 19 juli 1954:

"Dit weekend is Frank Allard geweest. Hij liet me in drukproef zijn Cantus Firmus lezen dat bij De Beuk zal verschijnen. Behalve het slotgedicht 'In memoriam Max Beckmann' is het slap werk. Ik heb geprobeerd hem dat duidelijk te maken maar ik wilde hem geen pijn doen. Het is een zachte man."

Hans Warren, in Geheim Dagboek, 2 oktober 1967: "Ik logeerde een paar dagen bij Frank Allard op het Bezuidenhout in Den Haag" (...) "Frank, ook om te zien een deftig meester in de rechten, maar die wanneer hijzelf hitsig is er geen bezwaar in ziet een urinoir in het nabije bos te bezoeken, was uiteraard verrukt van mijn exotische gezelschap [een Tunesische jongen]. Wij dronken iets bij hem en gingen toen eten in Tjandi Baru in de Van Swietenstraat. Hadden lange gesprekken, vooral over Perzische literatuur, waarin Taïeb goed thuis was. We citeerden Omar Khayyam, Hafiz, hij kende ook Buf-e Kur van Hedâyat."

In Warrens dagboeken wordt hij na 1967 wordt hij niet meer genoemd.

Naar het Frans vertaalde poëzie van Frank Allard (onder eigen naam: A.K. Faber) staat in het tijdschrift La Pipe en écume, cahiers 18-19, [Paris], 1952. Daarin staan ook vertalingen van Jan Campert, Gerard den Brabander, Robert Franquinet, Pierre Kemp, H. Marsman, M. Nijhoff, A. Roland Holst, J. Slauerhoff en M. Vasalis). De vertalingen werden gemaakt door Jan Campert, Sadi de Gorter, Robert Franquinet, Serge Guy-Luc [=Dolf Verspoor] en J. Plessen.

Er is onderstaande over een jurist A.K. Faber bekend, waarbij gezegd dat het hoogstwaarschijnlijk is dat hij dezelfde persoon is als de Frank Allard/Arjen K. Faber van Warren, maar dat er geen 100% zekerheid bestaat.

  ANP-bericht 1943: notariele examens: 's-gravenhage, 4 aug. - geslaagd voor het tweede deel a.k. faber te amsterdam.

Faber, A.K. genoemd in archief m.b.t. "verzoeken om inlichting over de eisen voor de toelating tot de buitenlandse dienst". Ministerie van Buitenlandse Zaken: Tweede Haags Archief, 1945. Inventaris nr. 122

Gast in 'Kenmerk' (interkerkelijke actualiteitenrubriek van IKON) 05-05-1976: mr. A.K. Faber, chef juridische afdeling ANWB [NB: hoofdkantoor ANWB is gevestigd te Den Haag].

Lid van de Commissie van toezicht op het Waarborgfonds Motorverkeer (van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), 1976
http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-Rapporten/Overzicht_van_Externe_adviesorganen_van_de_centrale_overheid.pdf

Laatste vermelding in een rapport uit 1985, wat overeen zou komen met AOW-leeftijd, als dit de in 1920 geboren dichter A.K. Faber betreft.

 

(Met dank aan Arjan Keene)

terug naar boven



Dichtbundel:

Cantus firmus. Gedichten. De Beuk, Amsterdam, 1954. Omvang 30 p. Oplage 250 exemplaren.

terug naar boven


Bloemlezingen:

Poëzie van Frank Allard is in deze bloemlezingen aangetroffen.

Gevleugeld woord. Stols, 's-Gravenhage, 1955.
Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen. Bert Bakker, Amsterdam, 1979.
Spiegel van de Nederlandse poëzie. [Dl.2:] Dichters van de twintigste eeuw. Meulenhoff, Amsterdam, 1979. Vierde herz. editie.
Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw. Bert Bakker, Amsterdam, 2004.

terug naar boven



Bronnen

Afkortingen: KBr en KBDH - Koninklijke Bibliotheek Brussel resp. Den Haag; LR - Lectuur Repertorium; PCG en PCNL - Poëziecentrum Gent resp. Nederland; s.n. / s.l. / s.a. - sine nomine / loco / anno = zonder naam [van uitgeverij] / plaatsnaam / jaartal.


Lectuur Repertorium 1952-1966. Deel 1. A.S.K.B./Nederland's Boekhuis, Antwerpen/Tilburg, 1968.

Boeken en/of werk van Frank Allard bevinden zich in:
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
Librairie Compagnie, Paris
Poëziecentrum Gent
Poëziecentrum Nederland

terug naar boven

deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:
Vrienden van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie




© De Nederlandse Poëzie Encyclopedie, 2012

Webdesign Revan Barlas